Forum Gminy Kobylanka
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - Wersja do druku

+- Forum Gminy Kobylanka (http://forum.kobylanka.pl)
+-- Dział: Hyde Park (http://forum.kobylanka.pl/dzial-9.html)
+--- Dział: Kącik Kulinarny (http://forum.kobylanka.pl/dzial-12.html)
+--- Wątek: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja (/watek-9.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34


Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 11-02-2015

PEKLOWANIE MOKRE( Przepis kilku pokoleniowy – ciągle w użyciu własnym bz).-do wędzenia i od biedy do pieczenia.Też SUPER.

Zalewa peklowa na 1 kg mięsa:
0,5 l wody
50-70g soli kuchennej
2-4 g saletry sodowej lub potasowej ( peklor)
5 gr przypraw
ILOŚĆ PRZYPRAW na w/w ilość zalewy
4 ziarna jałowca
4 goździki
10 ziaren ziela angielskiego ZEMLEĆ W MŁYNKU LUB UTŁUC
10 ziaren pieprzu W MOŹDZIEŻU
5 liści laurowych
2 łyżeczki kolendry
3-5 ząbków czosnku zmiażdżyć.
Przyprawy można dawać wg. własnych upodobań
------------------------------------------------------------------------------------
Składniki rozpuszcza się w wodzie dodając zmielone przyprawy, ogrzewa się do wrzenia, zbiera pianę i cedzi. Potem zalewę się studzi.
Naczynie natrzeć czosnkiem, na dno wlać trochę zalewy.
Układać mięso warstwami polewając zalewą peklującą.
W zalewie trzymać mięso około tygodnia. Mniejsze szynki lub boczki około 4-5 dni.
Do peklowania zimowego dodać cukier lub miód w ilości na 0,5 l wody – 1 łyżeczka.
Mięso w naczyniu lekko przycisnąć, codziennie przekładać wierzch na dół, dół na górę. Trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu.
W trakcie peklowania nakłuwać mięso szpikulcem – tzw. Szprycowanie.

Znajomy mistrz od wędzenia robi to tak:

Na 5 l wody 0,5 kg soli
1 opakowanie pekloru
10 łyżeczek cukru lub miodu
½ opakowania każdej z przypraw wymienionych wcześniej.
Jedynie kolendry dodać 4 łyżki stołowe
I tym zalać mięso, ciasno ułożone – średnio 10 kg +/_ 1,5 kg.
Dokonuj transakcji zgodnie z tym co widzisz, a nie co sądzisz o rynku. Analiza fundamentalna powinna nam powiedzieć „co kupować”, a analiza techniczna „kiedy”.



PIECZEŃ STAROPOLSKA W CHLEBIE

Składniki

Chleb:1/2 litra letniej wody
3 dag drożdży
1/2 szklanki piwa
kilka łyżek mąki pszennej do zaczynu
1 łyżka cukru do zaczynu
1/2 szklanki drobnych płatków owsianych
około 50 dag mąki pszennej
1 łyżeczka soli miałkiej
"rozkłócone" jajo
ziarna do dekoracji

Mięso:

Kawałek chudej wieprzowiny z łopatki lub szynki (około 80dag)
mieszanka do peklowania mięsa (z przyprawami)
2 cebule
2 ząbki czosnku
kilka liści laurowych
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
bulion

Etapy przygotowania


Kilka dni przed pieczeniem chlebka, przygotuj mięso.
Natrzyj je mieszanką peklująca wg przepisu i odstaw w zimne miejsce
obracając co jakiś czas.
Po kilku dniach osusz mięso, przesmaż je ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie z masłem następnie dodaj posiekana cebulę i czosnek, podlej je bulionem drobiowym (lub wodą).
Dodaj  liście i ziarenka ziela angielskiego i duś mięso aż będzie prawie miękkie.
Wyjmij mięso z sosu i ostudź. Sos możesz wykorzystać jako bazę do np. sosu grzybowego.
Przygotuj ciasto na chleb.
Letnią wodę wymieszaj z miodem, piwem, dodaj kilka łyżek  mąki pszennej, płatki owsiane  i rozkruszone drożdże - pozostaw w ciepłym miejscu, aby drożdże "ruszyły".
Kiedy zaczyn podwoi swą objętość  dodaj 1 łyżeczkę soli i prawie cała część mąki pszennej.
Wyrób ciasto chlebowe wstępnie, po czym dosypując  mąkę  pszenną wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie gęste i będzie "odstawać" od ręki.
Odstaw ciasto chlebowe  na 10 minut, aby odpoczeło, a następnie rozwałkuj
podsypując  delikatnie mąką na grubość 1 cm.
Na prostokąt ciasta nałóż pieczeń i zawiń ją w roladę.
Posmaruj ją  jajkiem i udekoruj ziarnami, które lubisz (sezam, słonecznik, mak, len, czarnuszka itp.) Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Upiecz chlebek z pieczenią w środku w temp. 190 stopni C aż skórka  będzie rumiana
[/quote]

Przepis na weekendowego kurczaczka…

Kupujemy ( w zależności od ilości osób, które chcemy ugościć) jedną lub dwie tacki podudzi kurczęcych….nie całe nóżki, ale te od kolan do d…ki Przeważnie na tacce jest ich 8 – każda mniejsza ich ilość świadczy o tym, iż podudzia są duże – mniej smaczne.
Po umyciu nacieramy je vegetą, majerankiem,tymiankiem, posypujemy słodką papryką i koniecznie kurkumą.
Można jak ktoś lubi…dodać rozgniecioną główkę czosnku.
Do pojemnika, miski ?..w której nacieraliśmy ptaszki wlewamy trochę oliwy i całość dla wyrównania smaków mocno mieszamy..
Zawsze robię to wieczorem i odstawiam na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki następnego dnia, obtaczam poszczególne udka w jajku i bułce tartej, przesmażając je później na złoty kolor na patelni ( na oliwie oczywiście – w kuchni nie używam smalcu).
Usmażone podudzia układamy w żaroodpornym szklanym naczyniu, zalewając wodą na ½ cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st.C. i pieczemy około godziny.
Podajemy z surówkami i ziemniaczkami + schłodzony kefir lub maślanka. Może oczywiście być do tego mizeria….. Big Grin PYYYYYchaa.

Udka drobiowe w cytrynie Cool

Składniki:
6 udek
5 cytryn
3 łyżki cukru
pieprz
250 ml rosołu
150 g gęstej śmietany
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
Sposób wykonania:
Z cytryn wycisnąć sok, z dwóch zetrzeć skórkę i posiekać.
Dodać cukrem, sól oraz pieprz.
Wymieszać i zalać udka.
Odstawić na 30 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika i piec około 200 stopni i piec około 30 minut.
W miedzy czasie śmietanę zagotować a rosołem po czym wymieszać z posiekaną natką pietruszki i polać udka przed podaniem.

Dorsz zapiekany w kieszonkach

Składniki ;
• 4 filety z dorsza
• 15 pomidorków koktajlowych
• 1 żółta papryka
• 1 średnia cukinia
• 1 cytryna
• 2 cebule dymki
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• folia aluminiowa
• 4 łyżki białego wina
• sól i pieprz do smaku

Serwowanie dorsza wygląda tak, że na talerzu kładzie się gorącą aluminiową kieszeń, wyjętą prosto z pieca. Każdy biesiadnik samodzielnie sobie ją otwiera, rozcinając folię. Właśnie wtedy uwalnia się zapach, który w piekarniku krążył sobie w szczelnym zamknięciu. Coś fantastycznego.
Aha, filety podawajcie z ryżem lub kuskusem. Fajnie będą smakować też z makaronem tagliatelle.
Dla: 4 osób
Czas przygotowania: 35 min.
Jak to zrobić: Undecided
1. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń pestki i białe błony. Pokrój miąższ w kostkę.
2. Cukinię przekrój wzdłuż na 4 części, usuń pestki i pokrój w ćwierć-talarki.
3. Cebulę pokrój w kostkę.
4. Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż na szklisto cebulę.
5. Umyj pomidorki i każdy przekrój na pół.
6. Do cebuli dodaj paprykę i smaż na średnim ogniu.
7. Filety z obu stron posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i każdy przekrój wszerz na pół.
8. Wrzuć cukinię do warzyw na patelni i całość posól (dzięki temu cukinia szybciej puści sok).
9. Przygotuj sos: wymieszaj wino z sokiem z ½ cytryny i 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dodaj sól, pieprz.
10. Z folii aluminiowej przygotuj kieszenie: cztery ok. 60 centymetrowe płaty folii złóż na pół i zawiń 2 przeciwległe krawędzie, tak żeby uzyskać aluminiowe torebki z otworem u góry.
11. Zdejmij patelnię z ognia, wrzuć do niej pomidorki i wymieszaj.
12. Do każdej kieszeni przełóż warzywa z patelni, 2 kawałki ryby i całość podlej sosem z wina i oliwy.
13. Zamknij wszystkie kieszenie, zawijając górny brzeg i włóż je do pieca rozgrzanego do 180 stopni C na 10-15 min.

Placki z mielonego mięsa drobiowego

Składniki:
½ kg mielonego mięsa drobiowego
40 dkg pieczarek
4 jajka
25 dkg żółtego sera Gouda
2 ząbki czosnku
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Vegeta
olej do smażenia
Sposób przyrządzenia: Big Grin
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Paprykę umyć, osączyć usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do miski włożyć mięso mielone i pozostałe składniki, dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, Vegetę i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać mąkę i dokładnie wyrobić masę. Na rozgrzanej patelni kłaść porcje mięsa i formować placuszki. Smażyć na złocisty kolor. Dobrze smakują z kiszonymi ogórkami.

Udka z bakaliami posypane cynamonem..

Składniki:

6 udek z kurczaka
15 dkg suszonych moreli
15 dkg rodzynek
10 dkg Żórawin
6 pokrojonych w talarki ząbków czosnku
2 łyżeczki cynamonu
4 łyżki płynnego miodu
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz do smaku
olej
Sposób przyrządzenia:
Udka umyć, osączyć i obrać ze skóry, przekroić na pół. Natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce około 2 godziny. Zrumienić na oleju na złocisty kolor i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce w szklance wody namoczyć owoce. Udka upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C około 35 minut. Do kurczaka wlać wodę z owocami i polać płynnym miodem. Przykryć folią spożywczą i zapiec jeszcze około 40 minut. Dobrze smakują z ryżem ugotowanym na sypko.

Kotleciki w sosie pieczarkowym

Składniki:

½ kg mięsa drobiowego mielonego
1 cebula
1 jajko
bułka tarta
masło
sól, pieprz
olej do smażenia
35 dkg pieczarek
szklanka śmietany
sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na maśle. Mięso wymieszać z cebulą, bułką tartą, jajkiem i przyprawami. Uformować małe kotleciki i podsmażyć je na oleju. Umyte pieczarki pokroić w grubsze plastry i poddusić na oleju, aż do odparowania wody. Śmietanę wymieszać z przyprawami, dodać do pieczarek. Kotleciki polać sosem i wymieszać.

Paprykarz z drobiowych żołądków w śmietanie...

Składniki:
1 kg żołądków drobiowych
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
4 pomidory
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek
1 szklanka śmietany
sól
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczone i umyte żołądki szczelnie ułożyć w garnku, dodać ziele, liść i pieprz, całość zalać wodą, postawić garnek na najmniejszym ogniu i gotować około 5-6 godzin. Żołądki odcedzić. Na patelni przesmażyć posiekaną obraną cebulę i czosnek, dodać żołądki , pokrojoną bez gniazd nasiennych paprykę. Po 10 minutach smażenia dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki pomidory. Wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 minut, przyprawić do smaku, wlać śmietanę, wymieszać.

Kura z kiszoną kapustą

Składniki:
1 kura
100 g smalcu
1 szkl śmietany
200 g cebuli
2 ząbki czosnku
300 g kiszonej kapusty
pęczek natki pietruszki
5 g pieprzu
kminek
sól
Sposób wykonania: Blush
Posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu po czym dodać kurę pokrojoną na porcję, obsmażyć.
Wówczas podlać odrobiną wody i wrzucić jeszcze posiekany czosnek, kminek, sól oraz pieprz.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem.
W połowie duszenia dodać kapustę i nadal dusić do miękkości.
W trakcie podlać odrobiną wody.
Na sam koniec wlać śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki i doprowadzić do wrzenia.

PYSZNY SCHAB

składniki:
kotlety schabowe lekko tylko rozbite;
starta marchew
pieczarki
cebula
majonez

Rozgrzewamy piekarnik do 180, wyjmujemy naczynie żaroodporne. cebulę z pieczarkami
podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety posypujemy solą i pieprzem, na to
kładziemy podsmażone pieczarki z cebulą, na to startą marchew A na tym wszystkim
rozsmarowujemy majonez i to też grubo. Wkładamy do piekarnika w odkrytym naczyniu
żaroodpornym i pieczemy aż do zbrązowienia „skórki majonezowej”. Czas operacji :30-40 minut …
PYCHA!

Cynamonowe placuszki z jabłkami

• Składniki
• 3 obrane jabłka
• 200g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 4 łyżki cukru
• 2 łyżeczki cukru wanilinowego
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• • Sposób przygotowania
1.Jabłka kroimy w kostkę.
2.W naczyniu roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy przesianą mąkę, cukier, cukier
wanilinowy, proszek do pieczenia i cynamon. Dokladnie razem mieszamy.
3.Dodajemy jabłka i ostrożnie łączymy z masą. Masa powinna byś na tyle gęsta, żeby nie rozlewała się na patelni.
4.Smażymy na średnim ogniu małe placuszki. Można podawać posypane cukrem pudrem.

MIELONE Z ZALESIA

Składniki:
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
jajko
cebula 5 dag masła
10 dag żółtego sera
2 ogórki kiszone
10-20 dag kapusty kiszonej
tłuszcz do formy
10 plastrów boczku
Sposób wykonania Blush
1. Cebulę obieramy i siekamy. Rumienimy na maśle.Kapustę kroimy, dodajemy do cebuli i podsmażamy.
2. Ogórki kroimy w kostkę. Do mięsa wbijamy jajko i wsypujemy ogórki. Doprawiamy. Dodajemy kapustę i mieszamy.
3. Z masy formujemy 10 kulek i owijamy plastrami boczku. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 st. C. Po 40 minutach pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczkach. Dzięki temu boczek będzie chrupiący.

Schab szpikowany jabłkami
• Składniki
jabłka -3 szt
schab b/k -1,5 kg
oliwa z oliwek
czosnek -2 ząbki
sól i pieprz
• • Sposób przygotowania Cool
1.Jabłka umyć, pokroić w grubsze plastry, wydrążyć gniazda nasienne. Czosnek rozetrzeć z solą, natrzeć mięso czosnkiem z solą i pieprzem, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
2.Następnie mięso naciąć, tak aby powstały cienkie kieszonki, ale nie przecinać schabu do końca. W każdą kieszonkę schabu powkładać plastry jabłek. Mięso włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, skropić oliwą z oliwek, piec w temp.200 stop


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 11-02-2015

PIECZEŃ CIELĘCA MARYNOWANA

Składniki:
2 kg cielęciny z udźca bez kości, 2 szklanki mleka, 3 cebule, 3 marchewki, 2 pietruszki, por, 1/2 selera, sól;
MARYNATA: szklanka winnego octu (lub białego wina), 3-4 goździki, po 6-8 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu, szczypta cukru;

Ułożyć cielęcinę w kamiennym garnku, zalać przegotowanym mlekiem i na 2 dni wstawić na najniższą półkę w lodówce. Z podanych składników i szklanki wody zagotować marynatę.
Mięso wyjąć, osuszyć, ponownie ułożyć w kamiennym garnku, zalać marynatą. Przykryć, przycisnąć talerzykiem i marynować 3-4 dni codziennie przewracając.
Wyjęte z marynaty mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą. Obrane i umyte jarzyny drobno pokroić, włożyć do rondla, zalać marynatą. Cielęcinę ciasno zwinąć, związać nitką, włożyć do jarzyn. Gotować na małym ogniu 1 1/2 - 2 godzin. Jeśli płynu będzie za mało, dodać ocet wymieszany z wodą lub kieliszek białego wina. Zostawić w wywarze do ostygnięcia.
Podawać na zimno, udekorowane korniszonami i marynowanymi grzybkami, z sosem zielonym lub tatarskim.

"Czarny makaron z borowikami...lub makaron ryżowy...lub pene.."

Składniki, 2 porcje:
• 150 g czarnego makaronu barwionego sepią
• 200 g świeżych borowików
• 1 duży ząbek czosnku
• 1 i 1/2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy extra vergine
• opcjonalnie - 50 ml białego wina półsłodkiego
• 60 ml śmietanki kremówki 30%
• 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
• świeżo starty ser Grana Padano lub Parmezan
Przygotowanie:
• Zagotować osoloną wodę na makaron. W międzyczasie dokładnie oczyścić grzyby nożykiem (nie płukać). Pokroić na kawałki.
• Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Wrzucić makaron do wrzątku i ugotować al dente. Zachować około 1/3 szklanki wody z makaronu.
• Rozgrzać patelnię, włożyć masło, wlać oliwę i dodać czosnek, podgrzać. Wrzucić grzyby i smażyć przez około 2 minuty lekko rumieniąc grzyby. W trakcie smażenia grzyby doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
• Jeśli używamy wina, wlać je na patelnię i gotować na nieco większym ogniu przez kilkanaście sekund.
• Wlać śmietankę i zagotować. Gotować przez około pół minuty dodając wodę z odcedzonego makaronu gdyby sos stawał się za gęsty. W międzyczasie dodać tymianek i sprawdzić doprawienie.
• Na patelnię włożyć odcedzony gorący makaron oraz kilka łyżek wody z makaronu gdyby sos był za gęsty. Wymieszać i podawać z tartym parmezanem.
[


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 12-02-2015


"Zupa krem z ziemniaków z rozmarynem podawana z grzankami czosnkowymi i fetą
- 2 porcje"!!!!Pycha


Składniki:

• ok. 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-drobiowego
• 5-7 średnich ziemniaków
• 2-3 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
• plaster sera feta
• olej rzepekowy lub oliwa
• łyżka masła
• sól, pieprz, słodka papryka, chili
• pół pszennej bułki
• oliwa
• ząbek czosnku

Posiekaj cebulę i czosnek – nie musi być przesadnie drobno, bo zupa będzie miksowana na krem. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego i dodaj do niego łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj czosnek i chwilę podsmażaj. Dodaj ziemniaki, gałązkę świeżego rozmarynu, zalej bulionem, dodaj trochę świeżo zmielonego pieprzu, porządną szczyptę słodkiej papryki i odrobinę ostrej. Gotuj do miękkości.
Gdy ziemniaki już będą miękkie, zdejmij zupę z gazu, wyjmij rozmaryn i za pomocą blendera zmiksuj na gładki krem. Zagotuj, cały czas mieszając i posól do smaku.
Bułkę pokrój na kromki i skrop z obu stron oliwą. Układaj je na rozgrzanej patelni i podpiekaj z obu stron, a potem natrzyj ząbkiem czosnku i pokrój w kostkę.
Zupę podawaj gorącą, z porządną porcją grzanek i pokruszonym serem feta.
Grzanki namiękną lekko, jeszcze bardziej zagęszczając krem, a te z wierzchu pozostaną pysznie chrupiące. Feta z kolei rozpuści się delikatnie pod wpływem ciepła. Jest gęsto, sycąco i rozgrzewająco, zwłaszcza gdy dodasz nieco chili, a jednocześnie aromat rozmarynu i fety przywodzi lekko na myśl rozkoszne, śródziemnomorskie klimaty… jak jesienne wspomnienie lata.
Jeśli masz ochotę na więcej mocnych smaków, zamiast fety dodaj podsmażony na chrupko boczek albo pikantną kiełbasę chorizo.

"Zimowy jabłecznik"

SkładnikiHuh
Ciasto:
2 szklanki mąki
4 żółtka
kostka masła
6 dag wiórków kokosowych
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wierzch:
1,5 kg jabłek
4 białka
25 dag cukru
15 dag twarogu
15 dag wiórków kokosowych
5 łyżek rodzynek
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
5 dag masła
2 żółtka
cukier waniliowy
sok z cytryny
Wykonanie:@
Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce. Dno i boki dużej tortownicy natłuścić, posypać bułką tartą i wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do temperatury 180 °C piekarnika na 15 minut. Masło utrzeć z cukrem, żółtkami i serem, wymieszać z kokosem. Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z masą i rodzynkami. Dodać śmietanę ubitą z cukrem waniliowym i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Rozsmarować masę na lekko podpieczonym i przestudzonym spodzie, wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 °C.


"Ciasto serowe z jabłkami" Idea


PRZYGOTOWANIE: 40 minut

NA 12 PORCJI

Składniki:
100 g masła
150 g cukru brązowego
opakowanie cukru waniliowego
3 żółtka
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego rumu
1–2 łyżeczki startej skórki z cytryny
750 g chudego twarogu
200 ml kwaśnej śmietany
białko
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
4 jabłka (ok. 600 g)
4–5 łyżek dżemu morelowego
cukier puder do posypania

Wykon:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać po jednym żółtku, a na końcu wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę, rum i skórkę z cytryny. Twaróg rozrobić ze śmietaną. Połączyć z resztą ciasta. Na końcu dodać białko ubite ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą tortownicy. Jabłka umyć, obrać, pokroić na niewielkie kawałki. Ułożyć na cieście i piec 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (po 35 minutach przykryć ciasto papierem do pieczenia). Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w środku na 10 minut. Wyjąć. Gdy ostygnie, posmarować jabłka dżemem morelowym i oprószyć cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną.


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 17-02-2015

"Wyborna cielęcina z jabłkami"
(6 porcji)

Składniki:
mąka, 2 łyżki
Vegeta, 1 łyżka
masło, 3 łyżki
pieprz
jabłko, 4 sztuki
cytryna, 1 sztuka
kotlet z cielęciny, 6 sztuk
majeranek, 2 łyżeczki
Sos pieczeniowy jasny , 1 opakowanie

Kotlety oprószyć vegetą, pieprzem i mąką. Smażyć na 2 łyżkach masła 3 minuty. Posypać majerankiem. Podlać wodą. Dusić do miękkości. Jabłka obrać, pokroić na cząstki, posypać cukrem i skropić sokiem z cytryny. Dusić na 1 łyżce masła ok. 5 minut. Sos pieczeniowy przyrządzić wg przepisu na opakowaniu. Kotlety ułożyć na jabłkach. Polać sosem.
Czas przygotowania: 30 minut

"ŻEBERKA PO BOSMAŃSKU "
60 dag żeberek, 10 dag słoniny wędzonej, 20 dag papryki, 10 dag cebuli, 15 dag pomidorów, 10 dag parówek cienkich, 2 dag mąki, sól, pieprz, papryka mielona
Żeberka umyć, osączyć, pokroić na porcje, posypać przyprawami i częścią mąki. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, włożyć żeberka, zrumienić, dodać oczyszczoną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę, skropić wodą i dusić na małym ogniu. Wyparowany sos uzupełnić wodą. Parówki obrać ze skórki, pokroić w półplasterki. Pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki, dodać do żeberek pod koniec duszenia razem z parówkami oraz pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością zimnej wody, doprawić. Podawać z ziemniakami.

"Pierogi z suszonymi borowikami "
Składniki:
5 dag suszonych borowików
35 dag mąki
jajko
50 dag kapusty kiszonej
2 cebule
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
sól
pieprz
masło
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia ugotować je w tej samej wodzie w której się moczyły po czym je odcedzić i pokroić.
Następnie do mąki wbić jajka, dodać ½ szkl. wody oraz szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka.
W miedzy czasie kapustę poszatkować i zalać ją grzybnym wywarem i ugotować do miękkości.
Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju i dodać do kapusty razem z grzybami i orzechami.
Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na kółkach ciasta.
Zlepić pierogi i ugotować w osolonej wodzie.


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 19-02-2015

Pieczony kurczak z majerankiem
------------------------------------
-----

Przepis na 2 porcje..ja zawsze podwajam tę ilość
*5,6 podudzi z kurczaka
*1 łyżeczka papryki w proszku (słodka i ostra – proporcje wg własnego gustu),
*sól lub vegeta, świeżo zmielony pieprz
*2 łyżeczki suszonej bazylii, majeranku
*koniecznie łyżeczka curry,
2,3 rozgniecione ząbki czosnku
Mięso umyć i wrzucić do michy, zwilżyć olejem rzepakowym, natrzeć przyprawami, solą i pieprzem. Zabełtać…Zafoliować górę folią spożywczą wstawić na noc do lodówki.
Z rana :
Ziemniaczki…
---------------
-wg własnego uznania ilość na konsumpcyjną twarz,
-2 łyżeczki oliwy
-1 łyżeczka ostrej papryczki w proszku ( ja nie daję bo mnie rurka pali),
-dobra porcja kminku,
-1 łyżeczka majeranku,
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-----------------
Łycha oliwy do wysmarowania żaroodpornego naczynia lub piekarnikowej blachy, 2 łyżeczki majeranku do posypania, 6 ząbków czosnku pokrojonego w plasterki, 1 duza cebula pokrajana w talarki.
Ziemniaki wymieszać z przyprawami w misce bez czosnku i cebuli.Wymieszać.

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, rozłożyć kurczaki i ziemniaki.  Posypać majerankiem, obłożyć ząbkami czosnku.WKŁADAĆ DO ZIMNEGO PIEKARNIKAPiec w temperaturze 190 stopni około 60 minut!!!.Wyjąć i obłożyć cebulą i dopiec jeszcze 20 25 minut. Cebula powinna być lekko podpieczona, ale chrupiąca. WYJĄĆ i jazda do stołu…

"Zupa pikantna z kurczakiem"
====================
Składniki:
-----------
3 plastry bekonu
40 dag piersi z kurczaka
600 ml bulionu
marchewka
seler
jabłko
2 płaskie łyżeczki curry
4 rozkruszone ziarenka pieprzu
goździk
listek laurowy
płaska łyżeczka mąki
150 ml mleka
ugotowany ryż
natka pietruszki

Sposób wykonania;
===============
Bekon pokroić w kosteczkę i obsmażyć na nim kawałki kurczaka, wówczas zalać je bulionem i wrzucić pokrojone warzywa,
Trzymać na ogniu do miękkości warzyw po czym wlać mleko wymieszane z mąką.
Całość dokładnie wymieszać i podgrzać ( nie gotować).
Doprawić do smaku i podać z ryżem, posypane posiekaną natką pietruszki.


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 20-02-2015

"Pierożki z kaczką w środku... "

Składniki:

• 300 g mąki
• 15 g suszonych drożdży
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 2 łyżki ciepłej wody
• 175 ml ciepłego mleka
• 300 g piersi z kaczki
• 1 łyżka jasnego brązowego cukru
• 1 łyżka jasnego sosu sojowego
• 2 łyżki klarowanego miodu
• 1 łyżka sosu hoi sin
• 1 łyżka oleju roślinnego
• 1 por
• 1 ząbek czosnku
• 1 cm laski świeżego imbiru

Sposób wykonania:

Pierś z kaczki ułożyć w misce po czym dodać do niej sos sojowy, miód, cukier oraz sos hoisin.
Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 20 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę z marynaty i piec na ruszcie piekarnika rozgrzanego do 200 stopni około 35-40 minut.
Po tym czasie wyjąć z pieca, gdy lekko ostygnie wyjąć kości i pokroić w kostkę.
Natomiast na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, czosnek oraz por.
Całość przesmażyć a potem wymieszać z mięsem kaczki.
Następnie drożdże wymieszać z cukrem oraz wodą i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięty rozczyn przełożyć do mąki razem z ciepłym mlekiem i dokładnie wyrobić ciasto.
Gotowe ciasto uformować wałek a potem podzielić go na 16 równych kawałków.
Przykryć je ściereczką i odstawić na 25 minut.
Następnie kawałki ciasta rozwałkować na okrągłe placki.
Na każdym z nich rozłożyć nadzienie a brzegi zlepić do góry tworząc sakiewkę.
Gotować pierożki na parze około 20 minut.

"Kurczak z boczniakami w winie "
Składniki:
1 kurczak
2 plastry surowego wędzonego boczku
200 g boczniaków
300 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju
kilkanaście listków estragonu
2 liście laurowe
1 kieliszek palinki morelowej
1 cebula
sól
pieprz
Sposób wykonania:
Boczek podsmażyć na patelni po czym zeszklić na nim posiekaną cebulę.
W między czasie na osobnej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka po czym przełożyć je do bekonu.
Dodać liście laurowe, palinkę oraz estragon.
Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i wrzucić pokrojone grzyby.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu bez przykrycia aż większość płynu wyparuje.


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 21-02-2015

"Polewka z maślanki z ziemniakami"

Składniki:

1 l maślanki
250 ml śmietanki 30 proc.
1 żółtko jajka
1 łyżka mąki pszennej
sól
świeżo zmielony pieprz
40 dag ugotowanych ziemniaków
10 dag wędzonego boczku

Wykonanie: Angry Sick


Maślankę wymieszać ze śmietaną i gotować na małym ogniu. Mąkę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody i powoli dodawać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą i pierzem, ponownie doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Na koniec dodać żółtko i dokładnie wymieszać. Polewkę podawać z tłuczonymi ziemniakami polanymi tłuszczem ze skwarkami.

"Pstrąg z sałatką z pieczonej dymki i pomidorów"

Składniki: Big Grin

4 pstrągi całe, patroszone
2 cytryny
kilka łyżek oleju rzepakowego
sól
świeżo mielony pieprz
kilka gałązek świeżej szałwii
8-12 cebulek dymek ze szczypiorkiem
4 pomidory, w lecie najlepiej odmiana malinowa
2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Pstrąga oczyścić, odciąć płetwy oraz usunąć oczy i skrzela. Rybę dokładnie umyć pod zimną wodą wewnątrz i na zewnątrz, skórę naciąć pod skosem, oprószyć solą i pieprzem. Do środka pstrąga włożyć plasterki cytryny i listki szałwii.
Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 160oC z funkcją opiekania lub grillować.
Cebulki i pomidory pokroić na cztery części, szczypior grubo posiekać, a ząbki czosnku tylko rozgnieść. Warzywa wymieszane z olejem, solą i pieprzem, podobnie jak rybę, umieścić na papierze pergaminowym i piec, aż cebulka zrobi się złocista, a skórka pomidorów zacznie pękać.
Upieczoną rybę podawać na ciepłej sałatce.

Placki ziemniaczane z mięsną wkładką

Składniki:
75 dag ugotowanych ziemniaków, 3 żółtka, 2 jajka, 10 dag mąki, 30 dag mięsa gotowanego, 5 dag tartej bułki, sól, pieprz

Wykonanie:
Ugotowane, ostudzone ziemniaki zmielić, dodać 3 żółtka, mąkę pszenną, sól i pieprz (do smaku) i wyrobić.
Ugotowane, ostudzone mięso (może być z rosołu) zmielić, wbić 2 jajka, dodać bułkę tartą, pieprz i sól do smaku i wyrobić. Z masy uformować wałek grubości 5 cm.
Ciasto ziemniaczane rozłożyć na posypanej mąką desce, rozwałkować (uformować prostokąt o jednym boku długości wałka mięsnego), na cieście ułożyć wałek mięsny i zwijać jak roladę, aby mięso było w środku. Zwiniętą roladę włożyć do lodówki na ok. 60 min. Roladę pokroić w plastry (ok. 1 cm), każdy obtoczyć w mące i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Placki należy podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym.


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 22-02-2015

"Cukinia zapiekana"

Składniki:

małe zielone cukinie
żółty ser
pomidory
oliwa
przyprawy: sól, czubryca (czubryca zielona to mieszanka wysokiej jakości ziół suszonych - cząbru, cebuli, czosnku oraz natki pietruszki. Zawiera niewielki dodatek soli ) ,
pieprz, granulowany
czosnek

Wykonanie:

I sposób: Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć na blaszce stroną przekrojoną do góry. Doprawić przyprawami, skropić olejem, posypać żółtym serem (najlepiej parmezanem). Zapiekać 20 min w temp.150-180°C.
II sposób: Cukinie pokroić na plastry. Doprawić jak wyżej. Na każdy plaster położyć plasterek pomidora i posypać żółtym serem. Zapiekać jak wyżej.

"Krem z pora z wędzonym pstrągiem i twarogiem"
Składniki:
2 pory
cebula
3 obrane ziemniaki
10 dag masła
250 ml śmietanki 30 proc.
1 pęczek koperku
1 wędzony pstrąg
10 dag tłustego twarogu
sól
pieprz
Wykonanie:
Pory, cebulę i ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki i zrumienić na maśle. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie zalać wodą. Można również, zamiast wody, użyć wywaru warzywnego lub drobiowego. Gdy warzywa będą miękkie, wlać śmietankę i jeszcze chwilę gotować. Następnie zupę dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Doprawić do smaku i podawać z posiekanym koperkiem, porwanym na drobne kawałki filetem pstrąga i pokruszonym serem.


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 23-02-2015

"Ogórki curry - przepis z papryką "

składniki:

• 2, 5 kg ogórków
• 3 cebule
• 2 łyżki soli
• 2 łyżki pieprzu
• 4 szklanki wody
• 1, 5 szklanki octu
• 1, 5 szklanki cukru
• 2 łyżeczki curry
• 2 łyżeczki pieprzu
• 2 łyżeczki słodkiej papryki
• 2 łyżeczki gorczycy w ziarenkach
Sposób przygotowania:
Ogórki umyć, osuszyć, pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w plasterki. Warzywa posypać solą, odstawić na kilka godzin. Wodę zagotować z cukrem i octem. Dokładnie przestudzić. Pieprz, curry, słodką paprykę oraz gorczycę dokładnie wymieszać, dodać do ogórków, ponownie wymieszać. Ogórki i cebulę poukładać w słoikach, zalać zalewą. Ogórki pasteryzować około 5-10 minut.


RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - witek1 - 23-02-2015

"FASOLA W WALIJSKIM SOSIE"

Skład:

• 40dkg fasoli
• 2 selery (30dkg)
• 3 cebule
• 2 jabłka
• 2 łyżki koncentratu pomidorowego
• 2 ząbki czosnku
• 15dkg żółtego utartego sera
• sól
• cukier
• czerwona sproszkowana papryka

Sposób przyrządzenia:

Fasolę przebrać, umyć, namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Miękką osolić i odstawić. Selery i jabłka umyć, obrać i pokroić. Dodać pokrojoną cebulę, osolić, zalać wrzącą wodą (1,5 szklanki), ugotować do miękkości, ostudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy, roztarty z solą czosnek; przyprawić do smaku solą, sproszkowaną ostrą papryką i cukrem.
Fasolę odcedzić, zalać gorącym sosem i posypać utartym serem. Podawać jako samodzielną potrawę, z dodatkiem surówek.

"Warstwowa zapiekanka ziemniaczana z buraczkami i boczkiem"

Składniki:

Zapiekanka:
2 kg ziemniaków 20 dag czerwonych buraczków
20 dag marchwi 10 dag pietruszki (korzeń)
5 dag selera (korzeń)
50 dag wędzonego boczku
25 dag cebuli przyprawa do ziemniaków
sól pieprz majeranek
Dodatkowo: 1 łyżka masła 1 łyżka smalcu 10 dag żółtego sera pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Ziemniaki, czerwone buraczki, marchew, pietruszkę i seler obrać ze skórki, opłukać i pokroić w plasterki (ziemniaki w duże plasterki, a pozostałe składniki w mniejsze). Wędzony boczek pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Duże żaroodporne naczynie wysmarować masłem (na dno można położyć skórę z boczku) i układać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę ziemniaków (posypać je szczyptą przyprawy do ziemniaków, soli i pieprzu), połowę czerwonych buraków, połowę warzyw (czyli marchewki wymieszanej z pietruszką i selerem), połowę boczku (posypać go szczyptą majeranku) i na górę połowę cebuli. Następnie układamy w takiej samej kolejności pozostałe składniki. Na górę należy rozłożyć smalec. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i włożyć do piekarnika. Piec przez około 80-90 minut w temperaturze 180 °C. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch zapiekanki, zamknąć naczynie i zostawić tak na około 5 minut. Następnie posiekać szczypiorek, posypać nim wierzch zapiekanki i podać na stół. Zapiekankę ziemniaczaną można podawać z dodatkiem maślanki lub dowolnej surówki.