Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Tarta z mnóstwem sera, z boczkiem i marynowanymi pieczarkami. Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację. Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu.

Składniki
(Forma o średnicy około 28-30 cm)
Ciasto:
200g mąki
150g masła
1 jajko
1 szczypta soli
Farsz:
200g wędzonego boczku
120g żółtego sera
1 cebula
2 jajka
200 ml śmietanki 18% (rzadkiej, może być słodka)
sól, pieprz
Dodatkowo:
pieczarki marynowane (u mnie krojone w zalewie naturalnej)
żółty ser do posypania wierzchu
olej do smażenia

1. Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie i wbić jajko.
Dodać małe porcje zimnego masła i oprószyć solą.
Całość szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 minut.
2. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, wylepić nim natłuszczoną formę do tarty (zrobić wysoki brzeg) i ponownie schłodzić (około 20 minut).
3. Następnie ciasto ponakłuwać widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach (w rozgrzanym piekarniku).
(Aby ciasto nie wyrosło należy okryć je folią aluminiową - błyszczącą stroną do dołu i posypać suchą fasolą lub grochem.)
4. W międzyczasie przygotować farsz.
Boczek pokroić w kostkę, a cebulę drobno posiekać i razem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Śmietanę połączyć z jajkami i startym serem.
Dodać cebulę z boczkiem, wymieszać i doprawić solą z pieprzem.
5. Nadzienie przelać na podpieczone ciasto i ponownie wstawić do piekarnika.
Piec około 20-30 minut w 180 stopniach.
6. Po 10-15 minutach pieczenia wierzch tarty posypać dodatkową porcją sera i ułożyć na nim plasterki pieczarek.
Odpowiedz
Naleśniki z kremem budyniowym i malinami mrożonymi

ciasto na naleśniki

mąka pszenna 1 i 1/2 szklanki
mleko 3,2% 1 i 1/2 szklanki
jaja 2 sztuki
woda gazowana 3 łyżki
sól 1 szczypta
masło 1 łyżka

nadzienie

budyń śmietankowy 1 sztuki
mleko 3,2% 2 szklanki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 2 łyżki
śmietana 30 % 1 i 1/2 szklanki

sos malinowy

maliny 1 szklanka mrożone
galaretka 1 łyżka malinowa

Masło rozpuŚcić w rondelku i przestudzić. Do wysokiego pojemnika przesypać mąkę, dodać jaja, sól, masło, mleko. Całość zmiksować blenderem. Wstawić ciasto do lodówki na 30 minut. Smażymy naleśniki na odrobinie oleju.Budyń, mąki przesypać do miseczek, dodać cukier i wlać 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować.Do gotującego się wlać mieszankę z budyniem. Gotować aż zrobi się gęsty. Budyń przykryć i przestudzić. Nie wytworzy się wtedy kożuch. Zimny miksować.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać budyń i chwilę jeszcze miksować.Maliny zmiksować blenderem. Przetrzeć przez sito. Sok przelać do garnka, dodać galaretkę i podgrzać aż galaretka się rozpuści. Wstawić do lodówki aż zacznie tężeć.
Naleśniki podawać z kremem , polać sosem i udekorować malinami.
Odpowiedz
Karczek zapiekany z jabłkami

Składniki:

6 kotletów z karczku (generalnie tyle ile chętnych do jedzenia)

2 cebule

Kilka ząbków czosnku

2-3 jabłka

Sos sojowy

Sól

Pieprz

wykonanie:

Cebulę kroimy w piórka i posypujemy nią spód naczynia żaroodpornego. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na cebulę. Karczek przyprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu. Całość polewamy dobrze sosem sojowym .

Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i układamy na mięsko.
Przykrywamy górą naczynia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni przez jakieś 30 minut. Potem przestawiamy na 180 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. Pół godziny przed końcem pieczenia ściągamy pokrywę naczynia.
Odpowiedz
Parzybrzuch...


Składniki:

pół główki średniej kapusty białej
400g mięsa mielonego
250g pieczarek
1 cebula
250g passaty pomidorowej
kostka rosołowa
margaryna do smażenia
pieprz, sól, warzywko, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, pieprz ziołowy, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra

Wykonanie:

kapustę ścieramy na tarce;
wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 15 min w wodzie z warzywkiem;
roztapiamy na patelni tłuszcz, podsmażamy posiekaną cebulę;
dodajemy mięso mielone i kostkę rosołową, liście laurowe oraz pokrojone w piórka pieczarki;
przyprawiamy do smaku podanymi przyprawami;
gdy mięso będzie usmażone dodajemy podgotowaną kapustę oraz passatę (przecier z pomidorów);
gotujemy aż smaki się połączą;
doprawiamy na koniec jeszcze wg uznania pod swój gust i kubeczki smakowe.
Odpowiedz
ziemniaki zapiekane w śmietanie...

Składniki:
ziemniaki
1szklanka śmietany
szczypiorek
troszkę oliwy

Ziemniaki obieramy, gotujemy 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy ,kroimy w plastry. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym , polewamy śmietaną i zapiekamy około 25minut w 200st. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem
Odpowiedz
omlet z piekarnika

Składniki
8 jajek,
4 łyżki śmietany 18%,
6 łyżek startego żółtego sera,
1 papryka,
pieczarki-pół kilo
2 cebule,
olej do smażenia,
łyżeczka masła,
sól, pieprz, papryka ostra, inne przyprawy

Warzywa umyć, oczyścić, pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, przesmażyć cebulę, a następnie pieczarki i paprykę. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Jajka zmiksować ze śmietaną i serem, jeszcze delikatnie doprawić. Do masy jajecznej dodać warzywa. Całość przelać do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego lub jak u mnie rozlać do dwóch naczyń ceramicznych . Piec przez 40 min. w temp. 170°C.

Zapiekanka z ziemniaków i cukinii

Składniki dla 3 osób:

6-7 większych ziemniaków
3 cukinie
2 łyżki masła
przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, słodka i ostra mielona papryka, czosnek granulowany, mielona kolendra

Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, Cukinię pokroić w takiej samej grubości plastry jak ziemniaki (cukinii nie obieramy).
Masło stopić w rondelku. Wysmarować nim delikatnie naczynie do zapiekania. W naczyniu układać naprzemiennie plastry ziemniaków i cukinii, aż do wyczerpania składników.
Przyprawy wymieszać ze sobą i posypać nimi wierzch warzyw. Resztą stopionego masła posmarować z wierzchu plastry ziemniaków i cukinii.
Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35-40 minut w 180 stopni, aż ziemniaki będą miękkie. Czas pieczenia zależny jest od odmiany ziemniaków.

--
Odpowiedz
Domowy makaron- Makaron samodzielnie zrobiony jest najsmaczniejszy.

Składniki
2 jajka
6 czubatych łyżek mąki
ewentualnie 1-2 łyżki wody
szczypta soli

1. Krok 1

Na stolnicę wsypujemy ok. 6 czubatych łyżek mąki na stolnicę i tworzymy kopiec z zagłębieniem do którego wbijamy jajka. Nożem zagarniamy mąkę do środka i siekamy. Gdy jaja i mąka „mniej więcej” są połączone, dalej zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto wydaje się zbyt twarde, robimy w nim dziurkę i wlewamy wodę. Jeśli ciasto klei się do stolnicy, podsypujemy je odrobiną mąki. Kulę zagniecionego ciasta kroimy na pół. Każdą połówkę rozwałkowujemy osobno na grubość kartki papieru, od razu mówię, że chwilkę to potrwa. Jeśli ciasto klei się do wałka, oprószamy je mąką.

Krok 2

Przepuszczacie przez maszynkę do makaronu lub robimy to ręcznie . Rozwałkowane ciasto zwijamy w zwarty naleśnik (przed zwinięciem musimy go troszkę podsypać mąką aby podczas krojenia się bardzo nie sklejał bo wyjdzie gruby makaron.) Następnie kroimy na cienkie paseczki. Gdy już wszystko skroimy, roztrzepujemy dokładnie palcami aby nic nie było sklejone. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut, aż do miękkości. Następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Odpowiedz
Zupa kartoflana z pieczarkami

Składniki
400 g wędzonego boczku
100 g wędzonej słoniny
1 marchew
1 por (biała część)
1 mały seler
600 g ziemniaków
1,4 l bulionu warzywnego
100 g pieczarek
1 łyżka masła
1 łyżka majeranku
sól, pieprz

Boczek i słoninę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i smażymy 10-15 min, wytapiając tłuszcz na średnim ogniu. Często mieszamy. Następnie mięso i skwarki przekładamy na talerz.

Marchew, seler i ziemniaki kroimy w kostkę, razem z posiekanym porem podsmażamy na wytopionym tłuszczu.

Następnie zalewamy bulionem, gotujemy pod przykryciem 15-20 min. Studzimy i blendujemy na jednolitą konsystencję.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy na maśle.

Do zupy dodajemy boczek i skwarki, ponownie podgrzewamy, dodajemy majeranek i pieczarki. Gotujemy kilka minut.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Odpowiedz
LETNIA Zapiekanka po grecku
Składniki
5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm
plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na
1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej)
pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na
cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke*
(dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano,
posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej
pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 220ºC. Wszystkie
warzywa wsypac do duzego, zarodpornego
plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i
posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc
sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem
wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub
dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby
wszystkie warzywa ladnie sie
przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke
z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca
bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!
Odpowiedz
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem.

Składniki
5 dużych ziemniaków (około 1,5 kg)
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
4 jajka
3 łyżki stołowe mąki pszennej
2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
1 łyżka soli
1 mała cebula
majeranek
pieprz ziołowy
pieprz czarny
olej do smażenia

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na godzinę żeby ziemniaki zmiękły. Po godzinie dodajemy jajka, mąki i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy. Cebulę zmieloną z mięsem przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do wymieszanych składników ciasta na placki, dokładnie mieszamy zgniatając dłońmi mięso żeby dobrze połączyło się z ciastem. Z tak przygotowanego ciasta smażymy placki na gorącym oleju z obu stron na rumiany kolor.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości