Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Bitki wieprzowe w sosie śliwkowo-cynamonowym

Składniki

60 dag łopatki wieprzowej lub szynki
10 suszonych śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru
Sól
Pieprz
Ostra papryka
Vegeta 1łyżeczka
2-3 listki laurowe
4-5 kulek ziela angielskiego
Mąka do obtoczenia mięsa
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Mięso pokroić w duże, grubsze kawałki ( mi wyszło 8 . Natrzeć solą pieprzem i papryką ostrą. Następnie każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanym oleju.
2. Mięso podlać gorącą wodą, tak aby przykryć każdy kawałek. Dodać suszone śliwki, cukier i pozostałe przyprawy. Bitki dusić aż mięso będzie miękkie. Mieszać co jakiś czas. Powstały sos można dodatkowo zagęścić mąką.

Wigilijne Paszteciki z kapustą i grzybami

Składniki
Ciasto:
1 kg mąki
2 szklanki kwaśniej śmietany
16 dag drożdży
2 kostki Kasi
4 żółtka
płaska łyżeczka soli

Farsz:
1 kg kapusty kiszonej
800 g pieczarek
cebula
ziele angielski, liść laurowy, sól, pieprz

Farsz: Kapustę pokroić, wypłukać, aby nie była zbyt kwaśna. Przyprawić zielem angielskim i liściem laurowym. Gotować ok. 1,5 godziny. Odcedzić.
Pieczarki pokroić, usmażyć z posiekaną cebulą i doprawić do smaku pieprzem i solą. Pieczarki połączyć z kapustą.

Ciasto: Margarynę Kasię posiekać nożem razem z mąką i solą. W śmietanie rozpuścić drożdże. Dodać żółtka, wymieszać. Wlać do mąki.
Zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować dość cienko. Wycinać prostokąty. Na każdym prostokącie układać farsz.Dłuższe boki składać do środka. Krótsze zlepić.Paszteciki kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawić odstępy, bo będą rosły. Posmarować białkiem. Piec w 190°C, aż się zarumienią (ok. 20-30 min.).
Paszteciki można mrozić.
Odpowiedz
DWUWARSTWOWA ŚWIĄTECZNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Składniki na warstwę jasną:

200 g śledzi w oleju,
2 średniej wielkości ogórki konserwowe,
małe jabłko,
garść posiekanego szczypiorku,
sól,
pieprz,
2 łyżki majonezu.

Składniki na warstwę ciemną:

3 małe buraki (ugotowane),
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
tymianek,
cukier,
łyżka oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

   1. Buraki ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z olejem, solą, pieprzem i tymiankiem. Dodaję sok z cytryny i cukier do smaku.
   Śledzie osączam z oleju na ręczniku papierowym, następnie myję i osuszam. Kroję w małą kostkę.
   Ogórki drobno siekam, jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach.
   Śledzia łączę z ogórkiem, jabłkiem i majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
   Na talerzu układam na przemian warstwy sałatki - jasną i ciemną. Warstwę jasną posypuję szczypiorkiem.

Kluski z makiem...Smaczne i sycące danie wigilijne na słodko pełne bakalii z makaronem

Składniki

250 g makaronu kokardki
szklanka suchego maku
łyżka masła
szklanka mleka
3 łyżki płynnego miodu
1/3 szklanki kandyzowanych owoców
1/3 szklanki płatków migdałowych
kilka suszonych moreli
kilka orzechów włoskich
2 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
2. W garnuszku zagotować mleko, wsypać mak i dodać masło. Prażyć do czasu aż cały płyn odparuje.
3. Wrzucić bakalie, dodać miód i wszystko wraz z makaronem delikatnie wymieszać....Gotowe///
Odpowiedz
NA SYLWESTRA - Galaretka z wędzoną makrelą

Składniki

pół dużej wędzonej makreli
mała puszka kukurydzy (212g)
2 jajka ugotowane na twardo
3 małe marchewki
0,5 l bulionu
3 łyżki żelatyny
sól, pieprz

Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. W tym czasie oddzielamy mięso z ryby od skóry i ości, obieramy jajka ze skorupek i odcedzamy kukurydzę. Ugotowaną marchewkę wyjmujemy z bulionu a dodajemy do gorącego żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. W naczynkach układamy po kolei : po pół jajka, kukurydza, ryba, kukurydza, marchewka. Smakujemy bulion i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy składniki galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce.
Odpowiedz
Zrazy wileńskie....duszone w śmietanie z dodatkiem bulionu.

Składniki
1 kg schabu bez kości
10 suszonych grzybków
20 dag mięsa wieprzowego od szynki
1 cebula
1 szklanka śmietanki 30%
1 szklanka bulionu
2 łyżki masła
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Cebulę obrać, pokroić w piórka, podsmażyć na maśle. Grzyby namoczyć, ugotować, odcedzić na sitku. Wystudzić, pokroić w drobna kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Mięso wieprzowe opłukać, osączyć, osuszyć, pokroić w drobną kosteczkę, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, wymieszać. Schab pokroić w plastry, rozbić na cienkie plastry. Na brzegu każdego plastra ułożyć farsz grzybowy i farsz mięsny, zwinąć w roladki, obwiązać nićmi. Obsmażyć na maśle, zalać bulionem i śmietaną(mięso nie ma być całe przykryte), dusić do miękkości około 1 godziny.

Wegański smalec z fasoli z cebulą i chrupiącymi skwarkami z kaszy gryczanej

Składniki
1 puszka fasoli białej
1 cebula
2-3 łyżki prażonej cebulki (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka majeranku (jak ktoś lubi)
sól i pieprz
Dodatkowo:
olej roślinny do smażenia
Skwarki:
40-50g kaszy gryczanej (czasami używam białej)
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz

Przygotować skwarki z kaszy.
Kaszę gryczaną ugotować według przepisu z opakowania i pozostawić do ostudzenia.
Następnie ziarenka wymieszać z olejem, odrobiną papryki, soli oraz pieprzu i luźno przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Skwareczki piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut w 190-200 stopniach.
(Co jakiś czas należy je przemieszać. Kasza powinna nabrać chrupkości.)
Przygotować smalec.
Fasolę odcedzić z zalewy (kilka łyżek zostawić), a cebulę drobno posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
W międzyczasie lekko ją posolić i oprószyć pieprzem.
Fasolę z pozostawioną wodą zblendować na jednolitą masę i wymieszać z kaszą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, cebulą oraz resztą składników.
Całość doprawić do smaku i porządnie schłodzić w lodówce.
Odpowiedz
Zupa porowo-ziemniaczana z pulpecikami

Składniki
2 pory,
3 ziemniaki,
1 l bulionu,
sól, pieprz,
1 serek śmietankowy topiony,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki masła
Pulpeciki:
30 dag mięsa mielonego,
1 mała kajzerka,
1 jajko,
sól, pieprz, ząbek czosnku,
bułka tarta

Mięso mieszamy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy jajko, przyprawy i czosnek. Formujemy małe kotleciki, obtaczamy w bułce, smażymy ze wszystkich stron.
Pory kroimy w plastry, podsmażamy na rozgrzanym maśle, gdy por zmięknie, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem, dodajemy serek. Następnie wszystko razem miksujemy na krem. Podajemy z pulpecikami.

Kurczak Caprese - proste danie dla każdego...nawet kulinarnego laika...

Składniki:

piersi z kurczaka – 2 sztuki

mozzarella – kulka

pomidor – 1 sztuka

+bazylia, oliwa, sól, pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Filety nacinamy w kilku miejscach na głębokość około 2 cm, pamiętając o tym, żeby nie przecinać mięsa do końca. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy plasterki pomidorów, doprawiając je solą i pieprzem. Na pomidorach układamy piersi kurczaka. Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki (jeden plasterek na jedno nacięcie) i wkładamy ją w nacięcia. Całość posypujemy suszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia około 30-35 minut (po tym czasie jest idealny, soczysty).....i do tego tłuczone ziemniaczki i surówka...
Odpowiedz
Karkówka cebulowo - pieczarkowa

Składniki

4 plastry karkówki
sól
pieprz
przyprawa do karkówki
2 łyżki oleju
1 łyżka masła klarowanego
15 szt małych cebulek
20 dag pieczarek
1 łyżka śmietany
1 szkl bulionu

1. Karkówkę lekko rozbijamy, oprószamy obficie przyprawami. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.
2. Przekładamy mięso do rondelka, zalewamy bulionem i dusimy ok 30 min.
3. Pieczarki kroimy w ósemki, podsmażamy na maśle.
4. Dodajemy do mięsa obrane małe cebulki oraz pieczarki. Dusimy na małym ogniu do miękkości.
5. Zaciągamy śmietaną i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego!

KREM Z DYNI I BATATÓW

Składniki

około 1,5 kg dyni hokkaido (przed obraniem)
2 bataty
cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
ok. 1,5 litra wody lub bulionu
mleczko kokosowe
sól, pieprz czarny i ziołowy, zioła prowansalskie, ostra papryka, suszony imbir
do podania: grzanki, wędzona papryka, pestki granatu

Dynię pokroić razem ze skórką na kilku cm kawałki (usunąć miąższ z pestkami).
Obrane bataty pokroić na podobnej wielkości kawałki.
Cebulę posiekać w piórka, a czosnek w plasterki.
W większym garnku rozgrzać olej i przesmażyć na nim cebulę aż się zeszkli.
Wrzucić dynię, bataty, czosnek i 2 minuty razem smażyć, a potem zalać całość wodą lub bulionem (tuż nad warzywa).
Gotować zupę do miękkości warzyw około 20 minut.
Przy użyciu blendera zmiksować zupę na gładko, wlać mleczko kokosowe i całość doprawić wszystkimi przyprawami.
Zagotować i gotować około 5 minut.
Podawać krem z dyni i batatów z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzi się tu kolendra
Odpowiedz
PYSZNY BOCZEK NA KANAPKI

1,5 kg surowego boczku.

Składniki marynaty:

4 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią,
2 łyżki sosu sojowego,
1/2 łyżeczki pieprzu,
łyżeczka cząbru,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka tymianku,
2 łyżeczki majeranku,
2 łyżeczki soli,
łyżeczka czosnku granulowanego,
2 łyżeczki ostrej papryki.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Składniki marynaty zamieszać, dokładnie natrzeć mięso, odkłożyć na noc do lodówki.
Mięso przełożyć do folii aluminiowej wraz z marynatą, szczelnie zawinąć.
Piec w 190 stopniach (termoobieg) przez 80 minut, następnie odkryć mięso i piec kolejne 15-20 minut (aż ładnie się zarumieni).
Odpowiedz
Sad 
Lasagne...siostry Honoratki z Dworku św. Antoniego w Olsztynie k. Częstochowy. Jest to dom rekolekcyjno-wypoczynkowy, przepięknie położony na Szlaku Orlich Gniazd. Można tu przyjechać na rekolekcje, kilkudniowy wypoczynek lub wpaść na niedzielny obiad. Siostry serdecznie zapraszają.

Składniki:

opakowanie makaronu lasagne
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
6 ząbków czosnku
kartonik soku pomidorowego
puszka pomidorów pelati
4 łyżki oliwy
sól, mielona papryka
60 dag sera ricotta
4 jajka
½ szklanki gęstej śmietany
sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Płaty makaronu gotować w osolonej wodzie 3-4 min. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i układać osobno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i mięso mielone. Po przesmażeniu dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusić razem ok. 30 min. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i mieloną papryką. Ser osączyć, wymieszać z jajkami i śmietaną, doprawić solą i cukrem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Warstwami układać mięso, płaty makaronu, masę serową, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20 min w temp. 180°C, aż ser na wierzchu się zrumieni.

Kotleciki drobiowe...ojcica Jana, kapucyna, proboszcza i zarazem kustosza sanktuarium św. Ojca Pio i Matki Bożej Fatimskiej w Terliczce k. Rzeszowa.

Składniki:
50 dag filetów z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebule
15 dag żółtego sera
jajko
przyprawy
kilka łyżek tartej bułki lub kaszy manny
sezam

Wykonanie:
Filety zmielić w maszynce na grubych otworach. Pieczarki i cebule pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko razem połączyć, dodać jajko, przyprawy, tartą bułkę lub kaszę mannę, wymieszać. Formować kotlety, panierować w sezamie i smażyć.
Odpowiedz
Kolorowa Zupa Warzywna

Składniki
2 cebule białe,
2 cebule czerwone,
4 duże pomidory,
2 nieduże bataty,
1 papryka czerwona,
1 łyżka miodu,
3-4 ząbki czosnku,
oliwki zielone całe, bez pestek, kto ile lubi,
1 puszka cieciorki bez zalewy (ok. 200 g),
½ papryki chili (do smaku),
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 - 4 garście świeżego szpinaku,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1 łyżeczka całego kminku,
świeża zielona pietruszka.

Paprykę opalamy nad gazem, aż cała skórka będzie czarna. Następnie zawijamy w folię aluminiową na kilka min i ściągamy ją. Oczyszczamy z pestek i kroimy na niewielkie kawałki.
Pomidory sparzamy, ściągamy skórkę i kroimy w kostkę.
Obrane cebule, czosnek kroimy w drobną kostkę.
Papryczkę chili bardzo drobno kroimy.
Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Do dużego garnka wlewamy olej, szklimy na nim cebulę, czosnek z dodatkiem miodu, często mieszamy.
Dodajemy pomidory i dusimy.
Dokładamy bataty, chili (ostrożnie! lepiej mniej niż więcej), kminek, sól i dolewamy wrzącej wody tylko tyle, żeby przykra warzywa.

Rada: ilość dodanej wody zależy od wielkości warzyw, zupa ma być gęsta.
Kiedy bataty będą al dente dodajemy paprykę, cieciorkę, oliwki.
Na sam koniec dodajemy szpinak, mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Nie solimy za dużo, ponieważ oliwki są słone.
Zupa powinna być gęsta.Podajemy z świeżą pietruszką.

Grochówka z kiszoną kapustą

Składniki
0,5kg mięsa różnego wędzonego np. boczek, żeberka,karkówka, kiełbasa.
0,5 kg łuskanego grochu
300g kiszonej kapusty
pół pora
3 liście laurowe
5 ziaren angielskich
1 łyżka soli
3 litry wody
2 marchewki
5 ziemniaków
1 cebula
100 g smalcu
2 łyżki majeranku

Połowę mięsa wędzonego odkrawamy i wkładamy do garnka.
Dodajemy por, liście laurowe, ziele angielskie i sól. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.
Pozostałą część wędzonego mięsa kroimy w średniej wielkości kawałki i podsmażamy na połowie smalcu.
Dodajemy przesmażone mięso do garnka.
Wsypujemy połowę opłukanego grochu.
Obraną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na smalcu.
Obraną i pokrojoną marchew razem z cebulą dodajemy do zupy. Gotujemy 20 minut.
W między czasie dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w większą kastę ziemniaki. Wrzucamy resztę grochu i majeranek.
Całość gotujemy na wolnym ogniu aż groch zmięknie. Mięso ,które pozostało w całości wyjąć, pokroić na większa kostkę , podsmażyć na patelni i dodać do zupy. Doprawiamy do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba.
Odpowiedz
Bliny domowe...Bardzo smaczne i pożywne bliny śmietankowe to tradycyjna potrawa kresowa. Można je podawać na słodko lub z pikantnym sosem.

Składniki:

• 2 szklanki mąki tortowej lub krupczatki

• 1 szklanka śmietany (18%)

• 1 szklanka mleka

• 3 jajka

• 2 łyżki cukru pudru

• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

• szczypta soli

• olej do smażenia

Żółtka lekko ubić z cukrem, gdy masa jajeczna stanie się puszysta i jednolita, dodać mleko, śmietanę i dalej ubijać, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do masy dodać mąkę z proszkiem i wyrobić ciasto (powinno być lśniące, gładkie, bez grudek). Białka ubić – z dodatkiem szczypty soli – na pianę, dodać do ciasta i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto smażyć zaraz po przygotowaniu na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Bliny podawać prosto z patelni, w wersji na słodko – z dżemem, konfiturami, powidłami, domowym sokiem owocowym lub posypane cukrem i przybrane bitą śmietaną.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości