Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Ukraińskie Fuczki

Składniki


ok. 300 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki),
200 g mąki,
250 ml mleka,
1 jajko,
1 żółtko,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1 łyżeczka kminku całego,
2 szczypty suszonego cząbru,
ponadto:
śmietana,
masło klarowane.

Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu.

Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy.
Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka.

Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.

Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy.Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor.Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany.
Odpowiedz
Pulchne ciasto jogurtowe z truskawkami, idealne do kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 szklanek mąki
1 szklanka oleju
5 łyżeczek proszku do pieczenia
600 g jogurtu naturalnego
około 500 g truskawek

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min....Na ciasto zapraszamy jakąś miłą sąsiadkę....
Odpowiedz
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I BROKUŁAMI

Składniki
na prostokątne naczynie żaroodporne wymiary ok. 25x35


300 g suchego makaronu (u mnie muszelki)
400 g brokuła
400 g sera żółtego gouda w kawałku
850 g mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)

sól, pieprz, papryka wędzona w proszku,
czosnek granulowany, zioła prowansalskie

SOS:
400 g śmietany kwaśnej 18%
6 łyżek majonezu
pół szklanka zsiadłego mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
4 cebule
2 łyżki drobno startego parmezanu

1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy wodą aby się nie skleił. Brokuła dzielimy na różyczki i również gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Odcedzamy.
2. Mięso mielone podsmażamy na oleju aż nie będzie surowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, wędzoną papryką i ziołami prowansalskimi. Ser żółty ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach.
3. PRZYGOTOWANIE SOSU: płynne składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą. Cebulę kroimy np. w pół-plastry, przesmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.
4. PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę makaronu, połowę mięsa, połowę brokułów, połowę sera i połowę sosu. Następnie: pozostały makaron, pozostałe mięso, pozostałe brokuły, resztę sera i całość polewamy pozostałym sosem.
5. Zapiekankę pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
Odpowiedz
Kapuśniak z młodej kapusty
Z wędzonymi żeberkami lub innym mięsem wędzonym

Składniki
4 - 6 porcji

2,5 litra wody
500 g surowych żeberek
500 g wędzonych żeberek (lub 500 g kości wędzonych lub 300 g boczku wędzonego)
1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)
500 g młodej kapusty
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojone surowe żeberka. Zagotować, zszumować, dodać 1 łyżkę soli i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
Dodać 1 obraną marchewkę, obraną pietruszkę, umytą i nieobraną cebulę, pora i obranego selera. Włożyć pokrojone wędzone żeberka a także liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem przez kolejną godzinę.
Kapustę umyć i poszatkować. Usunąć z zupy ugotowanego pora, selera, pietruszkę i cebulę, a dodać poszatkowaną kapustę oraz drugą obraną i startą na tarce marchewkę. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kapusty. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek.

Propozycja podania

ziemniaki z wody z koperkiem i okrasą

Kluski leniwe

Składniki

500 g twarogu niemielonego, półtłustego
30 g masła
3 jajka
2 szklanki mąki

Twaróg utrzyj z masłem i żółtkami. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Do utartego twarogu dodaj mąkę i ubite białka, mieszamy. Z ciasta uformuj wałek i tnij na ukośne kluski.
Gotuj w wodzie z solą i cukrem.
Odpowiedz
Piwne brownie

Składniki

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
125 g mąki
2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
szczypta soli
4 jajka
szklanka miodowego piwa
100 g ciemnego cukru
łyżeczka rozpuszczalnej kawy
garść orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Masło, kawę i czekoladę rozpuść na malutkim ogniu
Dodać piwo, wymieszać i odstawić do ostygnięcia
W dużej misce ubić na puszystą masę jajka z cukrem
W drugiej misce wymieszać suche składniki
Delikatnie połączyć masę piwno-czekoladową z jajkami, następnie z suchymi składnikami. Przelać do kwadratowej foremki i piec 25-30 minut w
piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Ciasto powinno się ściąć, ale nadal winno być wilgotne....
Odpowiedz
HURRaaa...Kolejny przepis dla faceta na golonkę..

Składniki

sól, pieprz
4 golonki
3 łyżki smalcu
1 łyżka majeranku
4 listki laurowe
6-8 kulek ziela angielskiego
4 cebule
50 g wódki żołądkowej gorzkiej
1,5 litra bulionu

Golonki opal nad gazem, umyj i wytrzyj do sucha papierem.
Utrzyj w moździerzu ziele angielskie, liść laurowy, majeranek wraz z wódką, solą i pieprzem. Dokładnie posmaruj golonki utartymi ziołami. Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia obsmaż je na smalcu, włóż do rondla, zalej bulionem, obłóż cebulą pokrojoną w grube plastry, przykryj pokrywka i duś ok 1,5 godziny na niedużym ogniu. No a potem....niebo w gębie...

Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku

Składniki

sól (opcjonalnie)
2 udka gęsie
3 duże jabłka (szara reneta)
400 ml cydru
1 łyżka miodu gryczanego
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1/5 doniczki świeżego tymianku

Udka umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, posól, dodaj posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstaw na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki udka obsmaż na patelni, przełóż do brytfanki, piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg.
Po tym czasie dolej 300 ml cydru i piecz kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie posmaruj miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.
Jabłkowe puree: jabłka umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudź, obierz i pokrój w małe kawałki. Przełóż do rondelka, dodaj ok. 100 ml cydru, duś 10 minut. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Pieczoną gęś podaj z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

Pizza z młodą kapustą

Składniki

900 g mąki
500 ml wody
200 g oscypka
15 soli
25 g drożdży
6 pomidorów
młoda kapusta
250 g kaszy gryczanej
6 młodych ziemniaków
100 g kiełbasy krakowskiej
cebula dymka
100 g pieczarek

Przygotowanie:

Z mąki, wody, drożdży, soli przygotuj ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę przesmaż na oleju, dodaj kapustę poszatkowaną, duś do miękkości.
Dodaj na koniec pomidory i koperek.
Dopraw bardzo solidnie pieprzem czarnym, solą i kminkiem mielonym.
Kaszę gotuj krótko w wodzie i połącz z tartym oscypkiem.
Ziemniaki pokrój w plastry i gotuj w wodzie.
Ciasto rozłóż, na wierzch ułóż kaszę, przykryj kapustą, plasterkami kiełbasy krakowskiej i plasterkami ziemniaków.
Skrop olejem i wstaw do piekarnika.
Odpowiedz
Naleśniki czekoladowe z lodami i odrobiną chili

Składniki

150 g lodów waniliowych (lub innych wg gustu)
2 łyżki konfitury wiśniowej
truskawki, kiwi lub inne owoce w dowolnej ilości
100 g czekolady gorzkiej
2 g mielonego chili
naleśniki:
1/3 szklanki mąki np. szymanowskiej
1/2 łyżeczki kakao
20 g czekolady ciemnej
żółtko z jednego jajka
1/2 szklanki mleka
cukier
1/2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Do miski wyłóż wszystkie składniki na naleśniki (czekoladę rozpuść do temperatury pokojowej, dodaj chili) i miksuj na jednolita masę. Konsystencja ciasta na naleśniki powinna być emulsyjna ale nie gęsta.
Z gotowego ciasta smaż naleśniki i ostudź.
Na dwa naleśniki zachodzące na siebie wyłóż konfiturę oraz lody i zwijaj
Pokrój pod skosem na pół, ułóż dwie połówki jedna na drugiej, polej rozpuszczoną czekoladą z chilli, a dookoła ułóż owoce.ISTNE SZALEŃSTWO DLA BRZUSZKA....
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości