Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
LETNIA Zapiekanka po grecku
Składniki
5 srednich cukini, pokrojonych na 1/2 cm
plasterki
4 duze obrane ziemniaki, pokrojone na
1/2 cm plasterki
5 zabkow czosnku (lub wiecej)
pokrojonych na cieniutkie plasterki
2 srednie pomidory, pokrojone na
cwiartki
15dag parmezanu, pokrojonego w kostke*
(dodatkowe informacje ponizej)
1/3 szklanki oliwki
4 lyzki wody
2 czubate lyzki swiezego oregano,
posiekanego
1 1/2 lyzki swiezej miety, posiekanej
1 lyzka swiezej kolendry lub zielonej
pietruszki (posiekanej)
sol i pieprz, do smaku

Rozgrzac piekarnik do 220ºC. Wszystkie
warzywa wsypac do duzego, zarodpornego
plaskiego naczynia. Wlac wode, oliwke i
posypac ziolami i dosc mocno przysmaczyc
sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem
wymieszac i piec okolo 1 1/2 godziny lub
dluzej, mieszajac od czasu do czasu, aby
wszystkie warzywa ladnie sie
przyrumienily. Grecy podaja te zapiekanke
z plastrem zimnego sera feta i chrupiaca
bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - przez witek1 - 18-05-2017, 04:20

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości