Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Zaczerpnięte z programu TVN...Śmietankowe ciasto z owocami


Składniki


Ciasto

mąka pszenna
200 g

masło 100 g
cukier 4 łyżki
jogurt naturalny 5 łyżek
jajka szt.1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

serek śmietankowy
300 g
cukier
6 łyżek
jajka
1 duże
cukier z prawdziwą wanilią
1-2 łyżeczki

Wierzch

owoce
400 g (np. borówki, truskawki)
miód
3 łyżki
mięta liście
do dekoracji
Cynamon cały
goździki całe

Do miski dodajemy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Dokładnie ugniatamy. Część (5-6 czubatych łyżek) odkładamy na kruszonkę. Do pozostałej części dodajemy jogurt naturalny, jajko i proszek do pieczenia. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180˚C przez ok. 20 minut (należy sprawdzać co jakiś czas).

Do drugiej miski dodajemy cukier, jajko, serek śmietankowy i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszamy, do momentu powstania gładkiej masy.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy miód i rozpuszczamy go do momentu powstania delikatnej pianki. Następnie dodajemy 1 laskę cynamonu oraz truskawki. Chwilę smażymy i dodajemy pozostałe owoce. Doprawiamy goździkami i podsmażamy przez chwilę. Owoce nie mogą się rozpaść.

Na wcześniej podpieczony spód wykładamy masę serową, owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180˚ C przez około 30-40 minut.
Podajemy udekorowane listkami mięty.

Młode ziemniaki pieczone z mięsem

Składniki
600 g filetów z kurczaka ( ja miałam polędwiczki)
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, czarny pieprz świeżo mielony, rozmaryn, tymianek, posiekana natka pietruszki
1 kg młodych małych ziemniaków
2 czerwone cebule

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny 1 łyżeczką soli, ok ½ pieprzu. Marynatą skropić mięso, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 5 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrać i odgotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Ugotowane ziemniaki przełożyć do brytfanny, miedzy ziemniaki poukładać kawałki mięsa. Posypać ziołami, solą odrobina pieprzy i cebulą pokrojoną w krążki.

Piec ok 35-40 minut. Przed podaniem młode ziemniaki pieczone z mięsem posypać zieloną pietruszką.

Karkówka pieczona z warzywami-wszystko wkładamy do piekarnika i samo dochodzi.

Składniki
1 kg karkówki wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
por biała część
2 małe cebule
4 ziemniaki
100 g mrożonych podgrzybków
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki kaszy pęczak
600-700 ml bulionu warzywnego
czerwone wino wytrawne
sól, pieprz

Mięso kroimy na dość duże kawałki.
Jarzyny kroimy w kostkę.
Ziemniaki w większą kostkę.
Por w piórka.
Cebule na ćwiartki.
Większe grzyby kroimy na kawałki.
Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C. Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso będzie bardzo kruche.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego...
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - przez witek1 - 14-06-2018, 04:54

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości