Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Ogórki w occie z musztardą

Składniki
ogórki ok 2kg - podana ilość jest orientacyjna (na 6-7 słoików 0,5l)
koper,czosnek,chrzan
Zalewa:
5 szkl wody
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
2 listki laurowe, 4-5 ziela angielskie
Zalewę zagotować i ostudzić

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na pół,
Przygotować słoiki, włożyć ogórki ,korzeń chrzanu,ząbek czosnku,koper, słoiki zalać zalewą, zamknąć.
Pasteryzować ok 10 minut.
Na zimne dni będą akurat...

Ogórki zakiszane na szybko - w garze

Składniki
(porcja na 2,5l garnek)
- świeże ogórki gruntowe (w takiej ilości, by prawie wypełniły garnek)
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 3 płaskie łyżki soli (jeśli ktoś lubi bardziej słone, niech da więcej soli)
- 3 łyżeczki cukru
- 6 łyżek octu
- opcjonalnie 2 listki laurowe
- 1 główka młodego czosnku
- 1 liść chrzanu
- 1 łodyga koperku z baldachimem kwiatów

1. Na dnie 2,5l garnka układamy przekrojoną na pół główkę czosnku i pociętą na mniejsze części łodygę czosnku z kwiatami.
2. Ogórki myjemy, kroimy na połówki (większe egzemplarze na 4) i układamy w garnku. Ma być ich tyle, by prawie wypełniły garnek. Na wierzch kładziemy liść chrzanu.
3. Przygotowujemy zalewę: w garnuszku zagotowujemy wodę, sól, cukier i ocet, ewentualnie też listki laurowe . Ocet możemy dodać też po zagotowaniu wody z solą i cukrem, ogórki i tak wyjdą super Smile
Zagotowujemy zalewę i mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru.
4. Wrzącą zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Najlepiej do następnego dnia w którym ogóry są już gotowe do masowego spożycia

Sałatka z cukinii

Składniki
2 kg cukinii
2 papryki czerwone
25 dkg cebuli
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżka soli
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
1/4 szklanki oleju

Cukinie umyć , wydrążyć nasiona, pokroić w plasterki . Paprykę umyć wydrążyć nasiona, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, dodać sól, wymieszać i pozostawić na około 2 godz. Gdy warzywa puszczą sok, zmiękną, dodać cukier, olej, ocet. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać sosem wytworzonym z warzyw, zakręcić i pasteryzować około 15 min.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - przez witek1 - 12-07-2018, 04:25

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości