Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Zupa krem z dyni i selera naciowego

Składniki

1kg obranej dyni
4-5 łodyg selera naciowego
2 marchewki
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
czosnek 3-4 ząbki
imbir 1 łyżeczka
pieprz i sól
masło 1 łyżka opcjonalnie
śmietana 12% 100ml
kostki bulionów w ilości do własnego upodobania i czułości pypcia na języku, odpowiedzialnego za odbiór walorów smakowych

Przygotowanie

Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki,seler naciowy w kostkę.
Dodać marchew i czosnek.
Zalać wodą tak by lekko przykryła warzywa.Gotować 1/2 godz. Lekko przestudzić ,zblendować i postawić na palnik.
Dodać wszystkie przyprawy i zabielić śmietaną.Zagotować.
Jeśli chcemy bardziej treściwy krem,można dać łyżkę masła.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - przez witek1 - 09-11-2018, 05:52

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości