Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
#11
Na nowy sezon...może wcześniej przyjdzie Pani Wiosna ukochana..."Grillowane piersi kurczaka w boczku"

Składniki:
• 3 piersi kurczaka
• około 20 plasterków boczku
• 3 ząbki czosnku
• po 50 ml jasnego piwa i oleju
• sól
• mielony pieprz
• słodka papryka
• 1 łyżka ziaren pieprzu
• 3 liście laurowe
Mięso pokroić na kawałki. Natrzeć je solą, pieprzem i papryką, a następnie polać piwem i olejem zmiksowanym z czosnkiem. Do całości dodać ziarna pieprzu i liście laurowe. Przykryć folia spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kawałki mięsa zawinąć w boczek i upiec na grillu.

"Niedzielna cielęcinka…"

Składniki:
• 4 łyżki mąki
• sól
• pieprz
• 900 g cielęciny
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 350 g cebulek perłowych
• 2 ząbki czosnku
• 350 g marchewki
• 300 ml wytrawnego czerwonego wina
• 150 ml rosołu z wołowiny
• 400 g pomidorów z puszki z zalewą
• skórka z 1 cytryny
• 1 liść laurowy
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku

Sposób wykonania; Blush
Do torebki wsypać mąkę oraz pieprz po czym włożyć do niej mięso pokrojone w kostkę.
Szczelnie zawiązać i potrząsać aby mięso dokładnie pokryło się mąką.
Wówczas przełożyć mięso na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć około 5-10 minut cały czas mieszając.
Mięso wyjąć a na patelnie wrzucić posikany czosnek, cebulę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
Trzymać na ogniu około 5 minut po czym ponownie wrzucić mięso.
Następnie wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać pomidory razem z zalewą, rosół, liść laurowy, skórkę z cytryny, bazylię oraz tymianek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
RE: Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja - przez witek1 - 24-02-2015, 07:19

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości