12-01-2016, 10:28
Jak napisała p. Julita Pilecka, 23 grudnia 2015 został złożony w Urzędzie Gminy projekt uchwały obywatelskiej w sprawie zmniejszenia opłat za śmieci do 12,50 i 25,00 zł, pod którym podpisało się 464 (!) mieszkańców. Pomimo tego, że Rada Gminy nie podjęła jeszcze decyzji ( liczę na to, że będzie to na sesji w styczniu i że wniosek mieszkańców uzyska akceptację radnych) to wójt już wie jaka będzie decyzja radnych w tej sprawie, bo właśnie dotarło do mnie z Urzędu Gminy „Zawiadomienie o zmianie wysokości stawek opłat za gospodarowanie odpadami”, w którym wyliczono mi dokładnie ile mam płacić za śmieci wg stawek 14,50 i 29,00 zł. Wysłane to listem poleconym za potwierdzeniem odbioru (6,10 zł). Rozumiem, że nie ma co oszczędzać na wysyłce, bo zostało to przewidziane w opłacie za śmieci, którą my ponosimy, ale rozsądniej chyba byłoby poczekać, aż Rada Gminy wypowie się w kwestii stawek. Za chwilę w taki sam sposób będą rozsyłane deklaracje podatkowe. Czy nie można było trochę poczekać (akurat RG podejmie decyzję w sprawie uchwały obywatelskiej) i połączyć wysyłkę deklaracji podatkowych z informacją o stawkach za śmieci?
A jeżeli już tak się wójtowi spieszyło, to moim zdaniem wystarczyło dać odpowiednią informację w „Wieściach Gminnych”. Byłoby dużo taniej, a pomnożyć już byśmy dali radę sami.