Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
#41
Filety z kurczaka z owocami

Przepis na 4 porcje
4 dorodne filety ze świeżego kurczaka, 1 duża cytryna (skórka i sok), 1 słoik dobrze wysmażonego, gęstego musu jabłkowego, sól, oliwa i masło (pół na pół), 4 goździki.
Sos: 1/2 szklanki konfitur z wiśni, 1/2 szklanki soku wiśniowego naturalnego (może być esencjonalny sok z kompotu), 2 łyżki płynnego miodu.
Opłukane, osuszone filety, gdy trzeba, lekko formujemy drewnianym (ważne), zwilżonym w zimnej wodzie tłuczkiem, w każdy wbijamy goździk i smarujemy, miejsce przy miejscu, musem. Odstawiamy w chłodne miejsce. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok, uważając, by nie dostały się pestki.
Na spód wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania układamy filety, kropimy dość obficie oliwą, oprószamy delikatnie solą, polewamy sokiem z cytryny i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika na 25-35 min. W połowie pieczenia odwracamy porcje na drugą stronę i posypujemy częścią skórki otartej z cytryny.
Sos c.d.: Do miksera dajemy konfitury, gdy utworzy się jednolity, puszysty mus, dodajemy pozostałą część skórki z cytryny oraz miód i sok, lejąc strumykiem. Sos powinien mieć wyraźny wiśniowy smak z lekką nutą miodowej słodyczy.
Porcje kurczaka podajemy na wygrzanych talerzach, polane sosem z pieczenia, oddzielnie – w sosjerce, zimny, wiśniowy sos. Znakomitym dodatkiem będą cienkie, chrupiące, gorące frytki.....o kurczę...jakie to dobre...
Odpowiedz
#42
"ZALESIOWY SMALEC"
SKŁADNIKI:
- 25 dag słoniny mielonej
- 25 dag mielonego surowego boczku
- 50 dag słoniny w kawałku ( zamiennie ja stosuję podgardle)
- 20 dag boczku wędzonego
- 20 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag skórek drobiowych
- 2 liście laurowe
- 20 dag dobrej cienkiej kiełbasy
- 2 cebule 5 ząbków czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- majeranek
- sól pieprz
W dużym rondlu o grubym dnie wytapiaj mieloną słoninę i mielony boczek, aż skwareczki zaczną się lekko rumienić. Słoninę w kawałku, boczek wędzony, łopatkę i skórki drobiowe pokrój drobno, włóż do rondla razem z liśćmi laurowymi. Smaż, cały czas mieszając, na małym ogniu. Gdy skwarki zaczną się lekko rumienić, dodaj pokrojoną w kostkę kiełbasę (bez skórki). Po ok. 15 min dorzuć pokrojoną w półplastry cebulę i posiekany czosnek, chwilę smaż i jako ostatnie dodaj utarte (ze skórą) na grubej tarce jabłka. Zamieszaj i zestaw z ognia (w gorącym tłuszczu cebula, czosnek i jabłka zmiękną w sam raz). Gdy smalec będzie letni, wyjmij liście laurowe, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Zużyj w ciągu 2 tygodni. Angel
Odpowiedz
#43
WIELKANOCNE CIASTO DLA CIERPLIWYCH I MAJĄCYCH SPORO CZASU...
Ciasto kruche :
15 dag margaryny
¾ szklanki cukru
2 ½ szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki włożyć do miski i wyrobić kruche ciasto. Podzielić na połowę i upiec dwa placki na blaszce (24x42) wyłożonej papierem do pieczenia na złoty kolor. Temperatura pieczenia – 175 oC.
Ciasto biszkoptowe :
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
szczypta proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem na sztywno. Dodać resztę składników – lekko zamieszać. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok. 30 min w temp. 175 oC.
Krem :
0,75 l mleka
1 szklanka cukru
3 cukry wanilinowe
1 ½ łyżki mąki tortowej
1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 kostki margaryny lub masła
Wykonanie:
Z ½ l mleka odlać pół szklanki, resztę mleka zagotować. W połowie szklanki roztrzepać mąki i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu dodać margarynę lub masło i ucierać, aż się rozpuści.
Łączenie ciast:
Kruchy placek – część kremu – biszkopt – część kremu – kruchy placek – cienka warstwa kremu. Wierzch udekorować bakaliami: orzechami włoskimi, pokrojonymi suszonymi śliwkami i morelami, migdałami. Tongue
Odpowiedz
#44
Jajka po francusku

Wiosna za oknem, już niedługo święta Wielkiejnocy, więc poniższy przepis jest na czasie Wink

Przepis na 6 porcji

Składniki
6 jajek
opakowanie ciasta francuskiego
plastry szynki
ser żółty tarty ementaler
sól, pieprz,
świeży (lub mrożony) szczypiorek

Przygotowanie

Ciasto podzielić na 6 kwadratów, podzielone wyłożyć na foremki do mufinek (papierowe lub silikonowe)
na dno ciasta wyłożyć szczypiorek, kawałek szynki
ostrożnie do każdej porcji wbić po jednym jajku, doprawić przyprawami, posypać serem żółtym
piec w piekarniku 30 min do ścięcia jajek, temp 180 st

tym sposobem świąteczny catering już niepotrzebny Wink

smacznego
Odpowiedz
#45
Sałatka pieczarkowa na święta

Składniki:

* 1 kg pieczarek

* 2 torebki ryżu

* 4 korniszony

* fasolka czerwona w puszce

* kukurydza w puszce

* 4-5 jajek

* słoiczek papryki konserwowej (najlepiej różnokolorowej)

* 30 dag żółtego sera

* 1/2 pora

* szczypiorek

* majonez

* pieprz

* sól

Wykonanie:

Nastawiamy wodę na pieczarki (solimy ją i lekko zakwaszamy kwaskiem cytrynowym).
Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na wrzątek.
Gotujemy je przez 5 minut a następnie odlewamy na sitku.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
Odcedzamy fasolkę i kukurydzę.
Korniszony, paprykę, ser żółty i ugotowane na twardo jajka kroimy w kostkę.
Pora i szczypior siekamy.
Wszystkie składniki sałatki wsypujemy do dość dużej miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majonezem i dokładnie mieszamy.

"Kaczka w sosie żurawinowym"
Składniki:
1 kaczka
ząbek czosnku
2 łyżki majeranku
1 łyżeczka tymianku
15 dag suszonej żurawiny
1 cebula
100 ml czerwonego wina
1 łyżka masła
sól
pieprz
Wykonanie:
Confused
Żurawinę namoczyć w ½ szklanki przegotowanej wody. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem wewnątrz i z wierzchu. Dodatkowo natrzeć wewnątrz majerankiem i tymiankiem i włożyć pokrojony czosnek. Tuszkę spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny i piec tak długo, ile waży (1,5-kilogramową – 1,5 godziny) w piekarniku nagrzanym do 180oC. Co jakiś czas polewać sosem powstającym w czasie pieczenia.
W rondelku podgrzać masło, zeszklić posiekaną cebulę, dodać wino i odsączoną żurawinę, gotować na małym ogniu do czasu wyparowania płynu (ok. 10 min). Po upieczeniu mięsa z sosu pieczeniowego zebrać tłuszcz, dodać do żurawiny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Polać kaczkę. Podawać z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami oraz surówkami.
Odpowiedz
#46
Chleb fitness z ziarnami

Pełen ziaren, chleb z razowej mąki. Dość  w przyrządzeniu, nie wymaga pomocy domowników ani specjalistycznych akcesoriów. Wygląda pięknie i jeszcze lepiej smakuje -z jego  upieczeniem nie powinni mieć problemów nawet zupełni nowicjusze domowych wypieków.
Dobry również na wielkanocne śniadanie

Czas przygotowania: ok. 2 godzin (w tym odstawianie ciasta do wyrośnięcia i pieczenie)
Składniki 2 bochenki

   1kg mąki pszennej razowej
   6 łyżek ziaren lnu
   6 łyżek ziaren słonecznika
   3 łyżki pestek dyni
   3 łyżki ziaren sezamu
   1 łyżeczka soli
   0,5 łyżeczki czarnuszki
   40g drożdży
   0,5 szklanki otrębów pszennych
   1,5 szklanki płatków żytnich
   2 łyżki oliwy z oliwek
   1 litr ciepłej (nie gorącej) wody

Przygotowanie

Mąkę wsypać do miski, dokładnie przesiać przez sito i utworzyć  w niej „dziurkę”, do której wlewamy rozpuszczone w odrobinie wody drożdże, mieszamy wszystko dokładnie i pozostawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki, dobrze mieszamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcie w ciepłym miejscu na 20-30 min.

Formę keksową marujemy oliwą i lekko obsypujemy mąką. Wypełniamy formę  ciastem i odstawiamy na kolejne 20 minut.

Umieszczamy formy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni na 15 min, po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 45 minut (tryb piekarnika: termoobieg). Chleb po wyjęciu odstawiamy na 5 minut, po czym smarujemy wierzch niewielką ilością masła i wyjmujemy z formy
Odpowiedz
#47
"Smażona ryba z jabłkami"
Składniki:
80 dag ryby (dowolna ulubiona)
1 średnie jabłko
15 dag świeżych pieczarek
1 większa cebula
4 łyżki śmietany
10 dag żółtego sera
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
czosnek
cytryna
przyprawa do ryb
sól
Wykonanie:
Rybę posolić, naczosnkować, skropić cytryną, obtaczać w mące i smażyć na oleju z obu stron. Cebulę zeszklić, dodać pokrojone pieczarki, posolić, usmażyć. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć ciasno usmażoną rybę. Na rybę ułożyć pokrojone jabłka. Ser żółty utrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, wylać na ułożone w naczyniu składniki. Piec w temp. 180°C jeszcze przez ½ godziny. Sleepy

"Pomarańcze w karmelu"
Składniki:
2 pomarańcze
sok z 1 pomarańczy
10 dag cukru
50 ml koniaku
Wykonanie:
Pomarańcze obrać ze skórki, zostawiając odrobinę białej błonki na bokach, i pokroić w plastry ostrym nożem. Ułożyć w płaskim, szerokim rondlu. Posypać cukrem, zalać sokiem z pomarańczy oraz koniakiem i gotować na małym ogniu, co jakiś czas ostrożnie obracając. Gdy pomarańcze nabiorą barwy karmelowej, zdjąć z ognia i schłodzić. Podawać z lodami waniliowymi.
Odpowiedz
#48
CIASTO BROWNIE ponoć zajadają się nim Amerykańcy…
• 2 tabliczki (200 g) gorzkiej czekolady
• 1 kostka (200 g) masła
• 100 g mąki
• 300 g cukru
• 6 jaj
• Dodatkowo może być 50 g łuskanych orzechów włoskich
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać. Ubić białka. Rozbełtać żółtka.
Do ubitego białka dodawać stopniowo cukier, mąkę , żółtka i rozpuszczoną w maśle czekoladę. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku 20 minut.
Odpowiedz
#49
Sos chrzanowy wielkanocny

Składniki:

* 1 słoik chrzanu

* 2 jabłka

* 2 ogórki kiszone

* 2 jajka

* 125 ml śmietany

* 125 ml majonezu

dekoracyjnego

Wykonanie:

1. Chrzan odcisnąć z zalewy.

2. Jabłka, ogórki drobno pokroić.

3. Połączyć z majonezem i śmietaną.

4. Wyłożyć do salaterki i przybrać ugotowanymi jajkami

Sos polski witaminowy do mięs wielkanocnych

Składniki:

* 3 - 4 jajka ugotowane na twardo

* sok z 1 - 2 cytryn

* 1 szkl. lekko kwaśnej śmietany

* 2 - 3 pęczki szczypiorku

* natka z pietruszki

* 1 cebula

* 0.5 łyżki świeżo utartego chrzanu

* 1 łyżeczka cukru pudru

* szczypta soli

Wykonanie: Undecided


1. Żółtka (ugotowane na twardo) utrzeć z sokiem z cytryny na jednolitą masę, rozprowadzić śmietaną, dodać drobniutko pokrojoną cebulę, szczypiorek, natkę, doprawić solą, dodać cukier puder.

2. Na końcu dodać posiekane drobno białka jaj ugotowanych na twardo.

3. Schłodzić.

4. Ten wyśmienity sos nadaje się do wszystkich mięs zimnych i wędlin, szynki, kiełbas, jaj na twardo, ryb w galarecie, pasztetów. Jeśli ktoś woli, można część śmietany (1/4) zastąpić majonezem.
Odpowiedz
#50
"Proste pulpety dla zapracowanych"
Składniki:
1/2 paczki (12,5 dag) mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 1 jajko, sól, pieprz, duża szczypta lubianej przyprawy ziołowej, oliwa lub olej, mąka do panierowania.
Sos: 1 duża cebula, 1 ząbek czosnku, 1 marchew, 3 dorodne pomidory lub puszka pomidorów bez skóry w naturalnym soku, sól, pieprz, cukier, musztarda, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ziarna czarnego pieprzu, mały kawałek liścia laurowego, oliwa lub olej.
Wykonanie: Big Grin
Mięso rozcieramy z jajkiem i przyprawami, formujemy 4 zgrabne pulpety, oprószamy mąką, odstawiamy w chłodne miejsce.
Sos: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany czosnek i utartą na tarce z małymi otworami marchew. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy obrane ze skórki pomidory lub pomidory z puszki, przyprawy i prużymy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy sos staje się zbyt gęsty, podlewamy niewielką ilością wywaru z warzyw lub soku pomidorowego.
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy, rumieniąc ze wszystkich stron, przygotowane pulpety, gotowe przekładamy wraz z tłuszczem, w którym się smażyły, do sosu i całość trzymamy na niewielkim ogniu przez 7-10 min – w tym czasie powinny się dobrze połączyć smaki.
Podajemy do grubego makaronu typu np. PENE, do klusek kładzionych, klusek śląskich Tongue lub ugotowanego na sypko ryżu.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości