Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
CIASTO BUDYNIOWE Z JABŁKAMI

Składniki:

3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
margaryna lub masło (250 gramów)
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
3 budynie śmietankowe
1 litr mleka

Wykonanie:
Z 3 szklanek mąki, masła lub margaryny, 1 szklanki cukru, 2 jajek i 1 łyżeczki proszku zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Blachę o wymiarach 22 na 32 centymetry, wyłożyć rozwałkowanym większym kawałkiem ciasta i podpiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni (przez 15 minut).
Mniejszy kawałek ciasta włożyć do zamrażalnika. Na podpieczony spód ciasta, wyłożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka. Ugotować budyń i gorący wylałać na jabłka. Na wierzch budyniu zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec w temp 180 stopni przez 50 min.

Sałatka z wędzonym kurczakiem, czerwoną cebulką, groszkiem i pieczarkami

Składniki
350g mięsa z wędzonego udka kurczaka
500g pieczarek
5 jaj
1 puszka zielonego groszku
1 czerwona cebula
3-4 łyżki majonezu
1 łyżka masła
sól
pieprz

1. Udka z kurczaka obrać z kości, a mięso pokroić na mniejsze kawałki.
2. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać masło, przesmażyć kilka minut pieczarki, a następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę.
4. Zielony groszek odcedzić z zalewy, a czerwoną cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
5. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski i dokładnie ze sobą wymieszać, następnie dodać majonez, doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.Potrzymać trochę w lodówce do przegryzienia...
Odpowiedz
Zupa krem z dyni i selera naciowego

Składniki

1kg obranej dyni
4-5 łodyg selera naciowego
2 marchewki
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
czosnek 3-4 ząbki
imbir 1 łyżeczka
pieprz i sól
masło 1 łyżka opcjonalnie
śmietana 12% 100ml
kostki bulionów w ilości do własnego upodobania i czułości pypcia na języku, odpowiedzialnego za odbiór walorów smakowych

Przygotowanie

Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki,seler naciowy w kostkę.
Dodać marchew i czosnek.
Zalać wodą tak by lekko przykryła warzywa.Gotować 1/2 godz. Lekko przestudzić ,zblendować i postawić na palnik.
Dodać wszystkie przyprawy i zabielić śmietaną.Zagotować.
Jeśli chcemy bardziej treściwy krem,można dać łyżkę masła.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Odpowiedz
Ze specjalnymi życzeniami dla Pani R. z ul. Szkolnej....

Jeśli komuś wydaje się, że żeby kisić kapustę trzeba mieć beczkę i spiżarnię to bardzo się myli. Na początek wystarczą szklane słoiki i ew. potem trochę miejsca w lodówce.
Kiszenie kapusty jest bardzo łatwe bo... kapusta kisi się sama. Wystarczy ją pokroić lub poszatkować, posolić, wygnieść żeby puściła sok i …do słoika.
Kapustę można kisić o każdej porze roku. Wystarczy nieduża główka zwykłej kapusty i sól, najlepiej kamienne niejodowana, np.himalajska drobnoziarnista…do kupienia np. w Lidlu.
Domowa kapusta kiszona - o kiszeniu pisałem też w wątku nr.6 niniejszego bloga..

czas przygotowania: 15 minut + 1 godz. leżakowania + kilka dni kiszenia

składniki:
• 1 nieduża główka kapusty ok. 2 kg
• ok. 40 soli kamiennej niejodowanej
• ew. dodatki: 2 - 3 marchewki
• 2-3 łyżeczki ziarnek białej gorczycy
• albo 2 łyżeczki ziarenek zwykłego kminku…ja poprzestaję na marchewce.

Do kiszenia wybierać zawsze twarde, zwarte główki. Z główki kapusty usunąć wierzchnie brudne i uszkodzone liście. Główkę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Rozkroić na ćwiartki. Poszatkować na cienkie paseczki na szatkownicy lub nożem kuchennym.
Kapustę szatkować bezpośrednio do dużej miski. Wiórki posypywać solą. Dodaję 20 g soli na kg kapusty (po wymieszaniu sprawdzam jęzorem stopień zasolenia – czy mi taki odpowiada…)..
Wymieszać rękami jednocześnie gniotąc ją mocno żeby zaczęła sok. Odstawić na 30-60 minut.
Szklane słoiki wyparzamy, zakrętki też. Kapustę nakładać do słoików partiami, każdą mocno ubijając żeby usunąć spomiędzy kawałków pęcherzyki powietrza. Można ubijać drewnianym tłuczkiem albo drewnianą czy stalową łyżką. Soku powinno być tyle żeby przykrył ubijaną kapustę.
Słoiki napełniać niezupełnie do pełna. Pamiętajcie, że podczas kiszenia wytwarzają się gazy i będą unosić zawartość, która może kipieć. Najlepiej więc nałożyć kapusty do. około 90 % wysokości słoika, a i tak stawiam je później na małych talerzykach (tylko przez parę dni gazowania i wchłaniania soku).
Słoiki zakręcić, ale nie za mocno. Postawić w zacienionym kącie kuchni, na blacie. Przeważnie po dwóch dniach odkręcam wieczka i ponownie ugniatam kapustę wyciskając z niej gazy. Po około 5 dniach słoiki chowam do lodówki i tyle…Kiszonka jest więc zawsze na tzw. podorędziu…
Kapustę wybieram nie za dużą, o średnicy główki ok.18-20 cm. Przeważnie wystarcza mi na 2 duże słoje 1 litra i jeden mniejszy....Kapustkę podjadam nawet wtedy,gdy mnie ssie a nie chcę cokolwiek wciągać między posiłkami....A ile w tym zdrowia.....
Sklepowe kiszonki niech więc idą do lamusa....
Odpowiedz
Łopatka pieczona w kapuście kiszonej

Składniki
1 kg łopatki
sól,pieprz,papryka słodka

1 kg kapusty kiszonej
1 łyżka vegety
2 liście laurowe
sól,pieprz
kilka zieli angielskich
1 cebula
1 marchewka

1. Mięso pokroić w plastry.Przyprawić solą,pieprzem i papryką włożyć do pojemnika i na dwie godziny do lodówki by mięsko przeszło przyprawami
2. Kapustę zalać zimną wodą i zagotować.Odcedzić.Wlać ponownie 0,5 litra zimnej wody i dodać przyprawy.Gotować 30 minut.
W tym czasie obrać i potrzeć marchewkę.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić.Dodać do kapusty i wymieszać.
3. Mięso zrumienić na patelni.Do naczynia żaroodpornego włożyć 1/2 kapusty następnie mięso i przykryć resztą kapusty.
Przykryć naczynie i piec 1,5 godziny w 180 st.

Prosta zapiekanka z makaronu i kurczaka z cukinią

Składniki
30 dag makaronu penne
70 dag mięsa z uda kurczaka bez skóry
2 średnie cebule
1 szklanka dowolnej mrożonej mieszanki warzywnej (marchewka, por, pietruszka, groszek)
½ cukinii
1 łyżka oleju
½ szklanki wody
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%-22%
10 dag śmietankowego serka topionego
10 dag ostrego sera żółtego cheddar
Jarzynka lub sól do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa do smaku
Natka pietruszki do posypania

1. Mięso z uda kurczaka pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, dodać posiekaną cebulę, oprószyc jarzynką lub solą do smaku, wlać łyżkę oleju, wymieszać i poddusić przez kilka minut pod przykryciem, wsypać mrożoną mieszankę warzywną wlać pół szklanki wody i dusić do miękkości, całość zalać słodką śmietanką, dodać serek topiony mieszać aż sos zgęstnieje, zestawić z ognia, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową.
2. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku , odcedzić i gorący wymieszać z sosem serowo-mięsnym.
3. Całość przełożyć do ceramicznej formy do zapiekania, między makaron powciskać pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię, posypać startym ostrym serem cheddar. Zapiekać przez 20 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku, przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Odpowiedz
Rozgrzewająca,marokańska zupa harira

Składniki:
ciecierzyca – puszka konserwowej albo szklanka namoczonej
soczewica (czerwona albo zielona) – pół szklanki
cebula – 1 sztuka
pietruszka – pęczek
przecier pomidorowy – 0,5 l – 0,8 l
koncentrat pomidorowy – łyżka albo dwie
mięso wołowe – 30 – 40 dag
marchewka – 1 sztuka
bulion – dwie szklanki
+sól, pieprz, kumin, kurkuma, imbir, cynamon, odrobina chilli
Można też dodać kolendrę i szafran.

Sposób wykonania:
Wołowinę kroimy w niewielką kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso. Dodajemy do niego cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Całość zalewamy bulionem, dolewamy przecier pomidorowy i dusimy na niewielkim ogniu, około 1,5-2 godziny, do czasu aż wołowina będzie miękka. Pół godziny przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i ciecierzycę oraz koncentrat pomidorowy. Dorzucamy także marchewkę pokrojoną w kostkę. Na końcu doprawiamy zupę i wrzucamy posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego!

Pyszny BOCZEK PIECZONY W CAŁOŚCI

Składniki:

boczek ze skórą (ponad 1 kg)
1/2 małej czerwonej cebuli
2 ząbki czosnku
1 mała szalotka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu w ziarnach
2 ostre suszone papryczki
4 łyżki miodu
1 szklanka portera bałtyckiego
oliwa z oliwek
1 gałązka rozmarynu
3-4 jabłka

Wykonanie:

Przygotowanie potrawy zaczynamy od rozgrzania patelni. W tym czasie obieramy i siekamy czosnek, czerwoną cebulę i szalotkę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna pieprzu. Kiedy pieprz zacznie podskakiwać, pękać ściągamy i przekładamy do moździerza.

Na rozgrzaną patelnie wrzucamy kardamon i gałkę muszkatołową. Podpiekamy chwilę na suchej patelni, następnie dodajemy gałązkę rozmarynu i wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Podgrzewamy chwilę. Następnie przelewamy oliwę z ziołami do moździerza.

Na patelnie wlewamy ponownie odrobinę oliwy i dodajemy posiekany czosnek, szalotkę i czerwoną cebulę. Przesmażamy przez minutę i wkładamy do moździerza.

Ostre papryczki tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy do moździerza. W moździerzu rozcieramy przyprawy z cebulą, aż do połączenia składników. Powinna powstać pasta.

Boczek nacinamy do strony skóry i przekładamy do brytfanki. Mięso nacieramy miodem i pastą (z przypraw i cebuli). Dolewamy do brytfanki szklankę portera bałtyckiego i odstawiamy w chłodne miejsce. Mięso powinno stać w zalewie nie mniej niż jedną godzinę (najlepiej jeżeli może spędzić w zalewie całą noc).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy w nim mięso (pod przykryciem) przez 2,5 h. W trakcie pieczenia możemy obrócić kilka razy mięso.)

Po 2,5 h wyciągamy brytfankę. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 180 stopni. Do brytfanki dokładamy całe jabłka. Pieczemy bez przykrycia przez 30 minut.

Tak przygotowany boczek podajemy na ciepło (pokrojony w plastry) z kawałkiem pieczonego jabłka i np. chrzanu.
Odpowiedz
ZUPA FASOLOWA NA ŻEBERKACH Z LANYMI KLUSKAMI

Składniki:

500g żeberek wieprzowych
500g fasoli
2 marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Majeranek
Natka pietruszki

Składniki na lane kluski:

2 jajka
6 łyżek mąki
1/4 łyżeczki soli

Wykonanie:
Fasolę opłukać i namoczyć najlepiej przez całą noc. Żeberka opłukać, dać do garnka, zalać wodą, oraz dodać namoczoną fasolę. Obrać jarzynę i pokroić: marchewkę i pietruszkę w plasterki, natomiast seler zetrzeć na tarce.
Gdy zupa się gotuje obrać czosnek, przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i majerankiem.
Zrobić lane kluski. Do miseczki wsypać mąkę i sól, wbić jajka i porządnie wymieszać (ciasto powinno być gęste, ale lejące).
Lane kluski wlewać powoli do zupy. Po ugotowaniu zupę na talerzu posypałam natką pietruszki...
UWAGA:. JA WARZYWA ugotowałem w osobnym garnku z dodatkiem kostek bulionowych w ilości wg własnego uznania wraz z torebką sproszkowanego czosnku z LIDLA. Później to zblendowałem i dodałem do podstawowej zupy. Na koniec po ugotowaniu i wyłączeniu płyty dodałem 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
Odpowiedz
IDĄ ŚWIĘTA..Piernik marchewkowy z rodzynkami

Składniki:

- 4 jajka (białka i żółtka osobno)

- szcypta soli

- 1,5 szklanki cukru

- 0,5 szklanki oleju

- 2 szklanki mąki pszennej

- 1 łyżka gorzkiego kakao

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej

- 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia

- 1opak. przyprawy do piernika

- 2 garście rodzynek

- 4 średniej wielkości marchewki

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.

Makę, kakao, sodę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia łączymy mieszając w misce.

Marchew obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Z białek z dodatkiem soli ubijamy pianę na sztywno, pod koniec dodajemy stopniowo cukieri dalej miksujemy.

Kolejne żółtka, miksujemy, olej - miksujemy.

Składniki mokre łączymy z suchymi, miksujemy.

Na koniec dodajemy startą marchew i rodzynki i wszystko mieszamy łyżką do momentu połączenia składników.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylewamy ciasto.

Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy ok 1 godz.
Odpowiedz
Pyszne kotlety z gotowanych ziemniaków z boczkiem i szczypiorkiem

Składniki
1 kg. ugotowanych ziemniaków ( najlepiej z poprzedniego dnia)
0,5kg. boczku wędzonego
2 cebulki dymki
1 pęczek szczypiorku
1 jajko
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól,pieprz
olej do smażenia

1. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni, gdy wytopi tłuszcz dodać posiekaną drobno dymkę.
2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę,dodać boczek z dymką oraz posiekany szczypiorek.
Wbić jajko, wsypać mąki, doprawić solą i pieprzem.
Wyrobić zbite ciasto ziemniaczane.
3. Formować owalne kotlety, smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.

Świetnie smakują z sosem pieczarkowym lub ogórkiem konserwowym. Undecided

RYBA PO GRECKU

Składniki:

1 kg np.mintaja
2 duże marchewki
1 pietruszka
Kawałek selera
2 cebule
1/2 szklanki oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki cukru
Sól
Pieprz (świeżo zmielony)
Wykonanie:
Filety rybne opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie rybę pokroić na małe kawałki, posolić z obu stron i opanierować w mące .
Rybę usmażyć na oleju.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, na którym smażyła się ryba (gdyby mąka z ryby opadła i się przepaliła olej należy wymienić na świeży). Jarzyny obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodaać do cebuli.
Chwilę smażyć, następnie podlać 1/2 szklanki gorącej wody i dusić ok 15 minut (jarzyny nie mogą być rozgotowane). Po tym czasie dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę poddusić. Pod koniec duszenia dodać paprykę słodką i ostrą oraz cukier, sól i pieprz świeżo zmielony (do smaku).Gdyby smak jarzyn był mało ostry, można dodać sok z cytryny.
Na dno półmiska położyć jarzyny, na jarzyny ułożyć usmażoną rybę i przykryć warzywami. Przed konsumpcją niech trochę poczeka na wymieszanie smaków i aromatu..

Rozgrzewająca Caldo verde prosto z Portugalii

Składniki :

2 l bulionu warzywnego
150 g dobrej jakości chorizo ( użyłam 150 g kiełbasy myśliwskiej i 150 g innej dobrej jakości kiełbasy )
100-120 g zdrowego dla naszego organizmu jarmużu ( pozbawionego grubszych łodyg )
4 większe ziemniaki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki ( pominęłam )
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2 szczypty pikantnej papryki w proszku
2 szczypty cukru
sól, pieprz
Wykonanie:
Oliwę rozgrzewamy w rondlu. Wrzucamy pociętą w półplastry kiełbasę,podsmażamy do momentu aż się zrumieni. Następnie dodajemy pociętą w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Smażymy całość jeszcze ok 2-3 minut.

Kolejno dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 2 minuty. Zalewamy całość bulionem, gotujemy 10 minut.

Kiedy ziemniaki będą ugotowane odławiamy ich pól szklanki. Dodajemy kilka łyżek wywaru z zupy i miksujemy na purre. Ostawiamy. W tym czasie do zupy dokładamy posiekany jarmuż, gotujemy. Po 10 minutach dodajemy pomidory, paprykę, cukier oraz zmiksowane wcześniej purre z ziemniaków. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem. Jeśli zupa okaże się zbyt gęsta dolewamy wrzątku.

Smacznego Smile
Odpowiedz
Kolejna zapiekanka.....makaronowa z mięsem

Składniki

50 dag makaronu penne
50 dag ulubionego mięsa mielonego
1 spora cebula
2 czerwone papryki
2 pomidory
1 mały przecier pomidorowy
sól
pieprz
suszona bazylia
papryka w proszku
150 ml śmietany
2 jaja
kilka plastrów sera żółtego
szczypiorek

Makaron ugotować al dente według czasu podanego na opakowaniu.
Cebulę pokroić w piórka, a paprykę na kostkę. Oba warzywa wrzucić na olej i nieco poddusić. Kiedy cebula jest już zeszklona, dodać mięso i podsmażyć.

Następnie zaparzyć pomidory i ściągnąć skórki, po czym pokroić w kostkę (można też użyć tych z puszki). Kiedy mięso jest podsmażone, wrzucić pomidory i mały przecier pomidorowy, żeby sos się zagęścił i miał konkretny smak.

Na koniec doprawić solą, pieprzem, bazylią, słodką papryką w proszku i zestawić patelnię z kuchenki. Nastawiam piekarnik na 170 st. C.

Makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego. Śmietanę zmieszać z jajami i zalać nią makaron. Nałożyć sos mięsny i na górę położyć kilka plastrów sera. Włożyć naczynie (nie przykrywać) na 25-30 minut do nagrzanego piekarnika.

Posiekać drobno szczypiorek i kiedy zapiekanka będzie gotowa, posypać ją zieleniną. Smacznego!
Odpowiedz
Pieczone pierożki wigilijne

Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
2 szczypty soli
1/3 szklanki ciepłej wody

Nadzienie:
40 dag pieczarek
20 dag kapusty kiszonej
cebula
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
dodatki:
1 jajko
czarnuszka

1. Kapustę kiszoną płuczemy i gotujemy do miękkości. Studzimy, odciskamy z nadmiaru soku i kroimy na małe części. Pieczarki myjemy i kroimy wraz z cebulą w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem i podsmażamy na oleju do całkowitego odparowania wody.Pieczarki mieszamy z kapustą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem.
2. Na stolnicy przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy sól i roztopione masło. Dolewamy stopniowo wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy koła, nakładamy farsz z pieczarek, i dokładnie zlepiamy. Pierogi wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, następnie smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 25 minut w temperaturze w 190C

Kruche ciasteczka otrębowe...bogate w błonnik a dzięki orzechom także w fosfor, magnez, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy..

Składniki
2,5 szklanki otrąb (mieszanki pszenno-owsianej),
1 szklanka mąki żytniej (najlepiej typ 2000)
1 łyżeczka masła
ok. 8-10 łyżek miodu
1 łyżka cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
1 duży jogurt naturalny (ok. 400g)
1 jajko
1,5 szklanki zmiażdżonych orzechów, pestek słonecznika lub dyni, posiekanych suszonych śliwek itp. (dla mniej dbających o linie mogą być rodzynki, kawałki czekolady, płatki migdałowe, wiórki kokosowe itp)

1. Otręby podsmażamy na maśle, dodajemy miód, cynamon i pozostawiamy na małym ogniu co chwila mieszając jeszcze przez 10 minut. Wyłączamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Na stolnicy wysypujemy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy lekko ciepłe otręby i zagniatamy ciasto. Powinno z łatwością dać się rozwałkować.
Jeżeli jest taka potrzeba podsypujemy mąką żytnią. Zagniecione ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy. Na wierzch rozwałkowanego ciasta można dodać np. pestki słonecznika i delikatnie wałkiem wgnieść w ciasto. Wycinamy foremkami do ciasteczek różne kształty (można także szklanką lub kieliszkiem)
Układamy na basze wyłożonej pergaminem.
Piec ok. 15 min w temp 160'

Ciasto z jabłkami na orzechowym spodzie z bezą

Składniki
Forma: 20x25 cm
Składniki ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej(Lubella tortowa typ 450)
1 szklanka 2-krotnie zmielonych orzechów włoskich
3 żółtka
10 dag masła
1 łyżka miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
Masa jabłkowa:
0,7 l smażonych jabłek
3 winne jabłka
½ szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
Beza:
4 schłodzone białka
¾ szklanki cukru pudru
Szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Cukier puder do posypania ciasta
Papier do pieczenia
4 łyżki powideł śliwkowych
Wykonanie:
1.Na stolnicę przesypać przesianą mąkę, dodać masę orzechową, masło, żółtka, miód, przyprawę do piernika, posiekać, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Jabłka obrać, pokroić w drobne kawałki. Jabłka smażone przełożyć do garczka o podwójnym dnie, dodać kawałki jabłek, cukier, wymieszać, smażyć całość 5 minut, wystudzić.
Białka posolić, ubić na sztywno. W czasie ubijania dodawać porcjami cukier puder. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubić bezę.
Blachę wyłożyć papierem, wyłożyć ciastem(2/3 całości ciasta), posmarować powidłami. Wyłożyć wystudzone jabłka, bezę. Na wierzchu na bezie porwać pozostałe ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temp. 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości