Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym

Przepis na ok. 6 porcji

8 ziemniaków
500 g mielonego mięsa
2 puszki pomidorów
3 cukinie
4 ząbki czosnku
1 cebula
pół puszki kukurydzy
opakowanie warzyw na patelnię
oliwa
sól
pieprz
ulubione zioła

Ziemniaki obieramy i razem z cukinią kroimy w plasterki. Mięso podsmażamy z pokrojoną w kostkę cebulką i wyciśniętym czosnkiem. Pomidory dodajemy do mięsa, doprawiamy ziołami, sola i pieprzem i gotujemy aż sos odparuje. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą układamy ziemniaki i cukinię posypane solą i pieprzem, mięso z pomidorami, warzywa, ziemniaki i kukurydzę. Całość doprawiamy sola, pieprzem i ziołami. Zapiekankę zakrywamy folią wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 2 godzin. Po wyjęciu zapiekankę możemy posypać startym serem.

Prosty Pasztet Mięsny

Składniki (2 keksówki)

2 udka z kurczaka
500 g fileta z kurczaka
500 g łopatki wieprzowej
500 g podgardla
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
3 czerstwe bułki
5 jajek

Wykonanie

Mięso dokładnie myjemy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy z listkami laurowymi, zielem angielskim, solą i pieprzem. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je z wywaru i czekamy, aż lekko ostygnie. Następnie kroimy w mniejsze kawałki, usuwamy skórę i kości z udek i mielimy dwukrotnie. Bułki namaczamy w wywarze i również mielimy, do masy dodajemy jajka i zagniatamy razem wszystkie składniki. Masa powinna być kleista. Przekładamy ją do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C, pieczemy przez około godzinę, następnie na kilka minut zwiększamy temperaturę, aby wytworzyła się chrupiąca skórka. Studzimy na zewnątrz piekarnika. Pasztet najlepiej smakuje po kilku godzinach w lodówce.
Odpowiedz
CHLEB NA PIWIE / bez zagniatania /

Zaczyn drożdzowy :

450 dkg mąka pszenna,
450 ml. Letniej wody / z kranu/
6-7 dkg drożdze

Ciasto właściwe :

cały zaczyn drożdzowy
825 dkg mąka
4,5 płaskie łyżeczki soli
600 ml piwa / może być piwo + 100ml wody/
/ dodać wg upodobania po minimum 1,5 łyżki siemienia lnianego i słonecznika/

Wykonanie :

1. Drożdze rozkruszyć w misce / takiej większej/ dodać 450 ml wody. Wymieszać

łyżką drewnianą. Następnie dodać 450 dkg mąki i wymieszać drewnianą łyżką

lub łopatką. Odstawić na 1- 2 godz. aż zaczyn się podniesie i zacznie bąbelkowć /

obserwować aby nie przerósł/

2. Następnie do wyrośniętego rozczynu dodać 4,5 łyżeczki soli, wymieszać,

następnie wlać piwo + woda 100 ml , wsypać 825 dkg mąki i dobrze wymieszać

drewnianą łyżką + ewentualne ziarna lnu i słonecznika.

3. Dwie foremki wymiar 36x12 cm – wysmarować smalcem , następnie wlać ciasto

/powinno wyrosnąć w foremkach , maksymalnie do 1 cm od góry blaszki, co

zabezpieczy przed wykipieniem w kuchence/

4. Rozgrzać piekarnik do temp. 200 stopni. Piec 1,20 godz.

5. Upieczone chlebki wyjąć z foremek i ostudzić na kratce od piekarnika, odwracać

aby chleb się nie zaparzył od spodu.

SMACZNEGO


Tradycyjna kutia wigilijna

Składniki

200 g pęczaku
150 - 200 g maku
150 g miodu
100 g mieszanki orzechów
50 g drobnych rodzynek
kilka łyżek wiśni z konfitury lub dżemu wiśniowego

Przygotowanie

Pęczak ugotować do miękkości, ostudzić.
Mak sparzyć, odcedzić, ostudzić i zmielić dwukrotnie w maszynce.
Miód podgrzać w garnuszku, dodać posiekane orzechy i chwilę "gotować". Następnie wsypać rodzynki i mak. Jeszcze chwilę wszystko razem przesmażyć, następnie zdjąć z ognia i dodać do pęczaku wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszać i ewentualnie dosłodzić jeszcze miodem. Przełożyć do salaterek, udekorować bakaliami.

Rogaliki serowe...duuuuża porcja.Można podzielić na pół..

Składniki:
- 2 jajka
- 200 g cukru
- 30 g proszku do pieczenia
- op. cukru waniliowego (16 g)
- 1 szkl. oleju
- 500 g zmielonego twarogu (z wiaderka)
- 800 g mąki
- szczypta soli

Wszystkie składniki umieścić w dużej misce, wymieszać i zagnieść jednolite ciasto. Następnie podzielić na 4 części, a każdą część rozwałkować na kształt dosyć dużego koła. Każde koło pokroić na 12 "trójkątów" (najpierw na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części). Z wykrojonych "trójkątów" formować roagliki, zwijając od podstawy. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (jeśli mamy 2 blachy i termoobieg, wtedy przygotowujemy od razu 2, w przeciwnym razie pieczemy po połowie porcji na raz).
Piec w temperaturze 180-190 st.C przez około 20 minut. Po wystygnięciu polukrować (najlepiej za pomocą pędzla).

Lukier:
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 1 szkl. cukru pudru
- kilka kropli aromatu waniliowego

Śmietanę mocno podgrzać, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem oraz aromatem na gładki, średniej gęstości lukier. W razie potrzeby dosypać nieco więcej cukru pudru lub dolać odrobinę przegotowanej wody.
Odpowiedz
WIGILIJNA ZUPA GRZYBOWA

Składniki:
100 g suszonych grzybów
130 g marchewki
65 g pietruszki
60 g selera
4 ziela angielskie
1 cebula
2 liście laurowe
sól
pieprz
2 łyżki masła
ulubiony makaron
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki

Suszone grzyby zalać wodą. Odstawić na kilka godzin do namoczenia się grzybów. Po tym czasie ugotować grzyby do miękkości w tej wodzie w której się moczyły. Odszumować po zagotowaniu.
Odcedzić grzyby i odstawić na bok. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić na mniejsze części. Warzywa dodać do wody, w której gotowały się grzyby.

2-3 łyżki grzybów pokroić na mniejsze słupki. Cebulę obrać i pokroić na półksiężyce. Podsmażyć na maśle grzyby z cebulą. Dodać do warzyw podsmażone grzyby. Przyprawić solą i pieprzem. Dolać wody aby zakryć warzywa. Zagotować zupę.
Śmietanę wymieszać z mąką. Dolać 2 łyżki wody z gotującej się zupy. Wymieszać wszystko. Zaprawę ze śmietany dolać do zupy i wymieszać aby nie powstały grudki. Gotować ok 30 minut na małym ogniu.

Makaron ugotować al dente. Zupę podajemy z makaronem

Wigilijne gołąbki z grzybami

Składniki:

   mała główka kapusty
   szklanka ryżu
   7 dag suszonych grzybów
   2 cebule
   łyżka masła
   łyżka posiekanej natki
   sól, pieprz

Sos:

   łyżka masła
   łyżeczka mąki (w wersji bez glutenu ziemniaczana)
   wywar grzybowy
   1/2 szklanki kwaśnej śmietany
   natka
   sól, pieprz

Wykonanie:

Umyte grzyby zalać wodą i moczyć przez kilka godzin, najlepiej przez noc. Po czym ugotować, odcedzić i posiekać. Wywar zostawić (do gotowania gołąbków i przygotowania sosu).

Cebule pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.

Ryż ugotować na sypko.

Ryż, grzyby, cebule, posiekaną natkę połączyć i doprawić solą i pieprzem.

Z kapusty wyciąć głąb, gotować w wodzie, rozdzielać liście, wycinać zgrubiałe części liści, napełniać je przygotowanym farszem i zawijać gołąbki.

Na dno płaskiego garnka położyć liście kapusty, łyżeczkę masła i układać gołąbki. Zalać połową wywaru grzybowego i gotować pod przykryciem, powoli ok. 1 godziny.

Z masła i mąki, przeznaczonej na sos, zrobić zasmażkę (w wersji bez glutenu nie, postępujemy tak jak gotując kisiel). Rozprowadzić ją resztą wywaru z grzybów (zasada taka - jeśli zasmażka jest gorąca, wywar musi być zimny, wtedy nie zrobią się kluski). Zabielić śmietaną.

Sosem polać gołąbki. Można posypać natką.Wesołych.....

Wigilijne śledzie po łowicku

Składniki:

5-6 płatów śledziowych typu matjas w oliwie i occie

1 duża cebula

1 pietruszka

2 marchewki

3 kiszone ogórki

Majonez

2 łyżki oliwy

Wykonanie

Płaty śledziowe odsączyć i drobno pokroić.

Cebulę i ogórki pokroić w kostkę

Surowe marchewkę i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, po czym podsmażyć krótko na rozgrzanej oliwie.

Układać składniki warstwowo w kokilkach lub szklaneczkach: śledzie – majonez - cebula+ogórki – majonez - marchewka i pietruszka – majonez

Można przybrać zieleniną (pietruszką, szczypiorkiem)

Baśń H.Ch. Andersena "Choinka":

Oto otworzyły się szeroko drzwi i do pokoju wtargnęła cała gromada dzieci tak gwałtownie, jak gdyby miały przewrócić drzewko; dorośli wchodzili spokojniej; dzieci stały oniemiałe, ale trwało to tylko chwilkę, potem zaczęły się znowu cieszyć, aż rozbrzmiewało, tańczyły dookoła drzewka i zrywały jeden podarunek za drugim. Świeczki wypaliły się do końca, a gdy tylko która się wypaliła, gaszono ją natychmiast, a potem pozwalano dzieciom zrywać wszystko co było na choince. Rzuciły sie na nią, tak, że aż trzeszczały wszystkie gałęzie; gdyby jej szczyt ze złotą gwiazdą nie był przywiązany do sufitu, przewróciłaby się na pewno.

Dzieci tańczyły ze swymi pięknymi zabawkami, nikt nie patrzył już na choinkę, z wyjątkiem starej niani, która podeszła i zaglądała pomiędzy gałązki, ale tylko po to, aby zobaczyć, czy nie zapomniano tam jeszcze jakiejś figi lub jabłka.
Odpowiedz
Śledzie po kaszubsku

Składniki:
• 1/2 kg filetów śledziowych a’la matjas
• 2 duże cebule
• 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
• 2 łyżki cukru
• 1 szklanka oleju
• 4 łyżki octu
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 2 liście laurowe
• 5 ziarenek pieprzu
• 1 łyżka ziaren gorczycy
Wykonanie
Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, a jeśli są mało słone, jedynie opłukać pod bieżącą wodą ( lub kupić gotowce w lekkim oleju i opłukać).
Cebule obrać, pokroić w piórka.Na patelnię wlać olej, rozgrzać go i zeszklić cebulę. Dodać cukier, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, gorczycy oraz pieprzu, chwilkę smażyć. Wmieszać koncentrat pomidorowy oraz ocet, całość smażyć jeszcze kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.
Śledzie pokroić na około 2-3 centymetrowe kawałki, wymieszać je z przestudzoną cebulą, przełożyć do słoika i szczelnie zamknąć, wstawić do lodówki na co najmniej dobę.Śledzie po kaszubsku podawać schłodzone, najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień po przygotowaniu.
Odpowiedz
Potrawy na Wigilię....Ściąga...
....do wyboru i dowolnego wygooglania......

Barszcz czerwony wigilijny
Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką
Zupa grzybowa
Uszka z grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami
Wigilijna kapusta z grochem
Łazanki z kapustą
Ryba po grecku
Karp smażony z sosem szarym
Śledzie marynowane w oleju lnianym
Najlepsze śledzie z cebulą
Śledzie w miodzie
Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem
Śledzie z czosnkiem
Śledzie po kaszubsku
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami
Sałatka śledziowa z burakami
Suszone grzyby w cieście piwnym
Tradycyjna sałatka jarzynowa
Sałatka ziemniaczana z ogórkiem konserwowym i czerwoną fasolą z puszki..
Kompot z suszu
Ciasto marchewkowe
Odpowiedz
Karp smażony na klarowanym maśle

Składniki
5 dzwonków z karpia 1,5 kg
4 duże cebule
sól
pieprz
2 jajka
mąka
bułka tarta
masło klarowane

Cebule pokroić w krążki, obłożyć nimi karpia i wstawić do lodówki na noc. Masło rozgrzać na patelni, karpia oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano po kilka minut z obu stron....i tyle....najprostsze jest zawsze najsmaczniejsze...
Odpowiedz
Dorsz w occie

Składniki:

- 1 kg świeżych oczyszczonych filetów z dorsza

- 3 cebule

- 5 szklanek wody

- 3/4 szklanki octu

- 3-4 łyżek cukru

- 1 łyżka soli

- 3 do 4 liści laurowych

- 6 ziaren ziela angielskiego

- mąka do obtoczenia ryby

- sól i pieprz do przyprawienia ryby

- olej do smażenia

Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.

Przygotowujemy zalewę octową.

Do garnka wlewamy wodę i ocet. Dodajemy cukier, sól, cebulę, ziele angielskie i liść laurowy.

Wszystko zagotowujemy, od momentu wrzenia jeszcze przez ok 5 minut lub do czasu, gdy cebula zrobi się szklista.

Usmażonego dorsza układamy w głębokim półmisku a następnie zalewamy gorącym octem.Smacznego.
Odpowiedz
Sałatka porowa z wędzonym kurczakiem i kukurydzą z groszkiem

Składniki

1 puszka Kukurydzy złocistej z groszkiem Bonduelle 425 ml
200 g jasnej części pora
200 g wędzonego kurczaka
100 ml majonezu
150 g winnego jabłka
50 ml jogurtu naturalnego
35 g orzechów włoskich
Pęczek natki pietruszki
Sól, pieprz
Por kroimy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i dość drobno kroimy.
Pokrojony por przelewamy wrzątkiem, a następnie zimną wodą. Osączamy z wody.
Na suchej patelni prażymy orzechy.
Jabłko i wędzonego kurczaka kroimy z kostkę.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy, dodajemy posiekaną natkę, majonez i jogurt. Mieszamy. Posypujemy orzechami.
Gotowe.
Odpowiedz
Krokiety z nadzieniem wigilijnym i sylwestrowym

Składniki
Naleśniki: 3 szkl. mąki
2 szklanki wody
1 szklanka mleka
2 jajka
szczypta soli
2 łyżki oleju
Z podanych składników usmażyć cienkie naleśniki. Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.

Farsz WIGILIJNY:

0,5 kg kapusty kiszonej,
1 duża cebula,
5 dag suszonych grzybów,
3 łyżki oleju do smażenia cebuli i grzybów,
2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna pieprzu- do gotowania kapusty,
sól, pieprz, Vegeta-do smaku.
Suszone grzyby dzień wcześniej namoczyć i przykryć, a następnie gotować, aż zmiękną.
Kiszoną kapustę dobrze wypłukać i gotować do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na drobne kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju słonecznikowym.
Potem dodać obgotowaną i pokrojoną kapustę i obgotowane pokrojone grzyby.
Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawić solą, pieprzem i vegetą.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia
Powierzchnię każdego naleśnika smarować farszem pozostawiając wolne brzegi. Złożyć brzegi z dwóch stron, następnie zwinąć całość w rulon ( w razie konieczności spiąć wykałaczkami).
Tak przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np.z czerwonym barszczykiem.

Farsz SYLWESTROWY:

500g mielonego mięsa wieprzowego
300g pieczarek
3 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 cebule
1 jajko
słodka i ostra mielona papryka
sól, pieprz

ponadto: 1 jajko
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

1. Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Razem z cebulą podsmażyć na gorącym oleju. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone. Gdy będzie już ścięte dorzucić podsmażoną cebulę z pieczarkami. Doprawić do smaku, mieloną słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić.

2. Przestudzone mięso i pieczarki przełożyć do miski, wbić jajko, dodać starty żółty ser i natkę pietruszki. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
3. Powierzchnię każdego naleśnika smarować farszem pozostawiając wolne brzegi. Złożyć brzegi z dwóch stron, następnie zwinąć całość w rulon ( w razie konieczności spiąć wykałaczkami).

4. Tak przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np.z czerwonym barszczykiem.
Smacznego!
Odpowiedz
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM

Najlepsze są grube, tłuste, o jasnym, nie zżółkniętym mięsie płaty śledziowe, czyli matjasy.
Śledzie pokrojone w wąskie paski zatopione są w oleju z dodatkiem czosnku i majeranku.

Składniki:

500 g płatów śledziowych (matjasy)
5-6 ząbków czosnku
2 łyżki majeranku
2 - 3 łyżki oleju + tyle, aby przykryć śledzie

Wykonanie:

Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 2 godziny.
Ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody.
Kroimy na 1 - 2 cm paski, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i tarty majeranek.
Całość dokładnie mieszamy, wlewamy co najmniej 2 -3 łyżki oleju i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do słoika i lekko ugniatamy.
Dolewamy tyle oleju, aby śledzie były przykryte.
Szczelnie zamykamy i umieszczamy do przegryzienia w lodówce.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości