Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Boeuf Strogonow

Składniki:

0,5 kg wołowiny (można zastąpić chudą wieprzowiną)

1 cebula

2 ząbki czosnku

15 dkg pieczarek

2-3 szklanki bulionu lub wody

1 czerwona papryka

2 kiszone ogórki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 kulki ziela angielskiego

4 kulki pieprzu

2 liście laurowe

Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka

3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa

olej do smażenia

Marynata do mięsa:


1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki oleju

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na paski

Pokrojone mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc

Na drugi dzień zamarynowane mięso obtaczamy w mące .Obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając . Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach oraz liście laurowe i zagotowujemy

Potrawę dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 1 godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki ogórki kiszone oraz paprykę i gotujemy jeszcze około 30 minut do momentu, aż mięso całkowicie zmięknie

Po tym czasie dodajemy do potrawy koncentrat pomidorowy oraz przyprawy- do smaku, mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut

W razie potrzeby gulasz możemy jeszcze rozrzedzić bulionem lub wodą, gdyby okazał się zbyt gęsty

Potrawę najczęściej podaje się z dodatkiem świeżego pieczywa

Bogracz....Gulasz węgierski z wołowiny, boczku, ziemniaków, cebuli, papryki i pomidorów.

Składniki:

0,5 kg wołowego mięsa na gulasz

10 dkg boczku wędzonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 słodka papryka

2 pomidory

5 ziemniaków

2 łyżki koncentratu pomidorowego

sól, papryka słodka oraz ostra

około pół litra bulionu

Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy na dużej, głębokiej patelni lub w garnku. Następnie dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso i obsmażamy je z każdej strony .Dodajemy pokrojony czosnek oraz cebulę i smażymy, ciągle mieszając, aż się zrumienią

Następnie wlewamy bulion ( tyle aby całe mięso było przykryte), doprawiamy solą oraz słodką i ostrą papryką. Dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem przez około 1.5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, pomidory (obrane ze skóry) oraz ziemniaki

Całość dusimy jeszcze około15-20 minut, aż ziemniaki będą całkowicie miękkie. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i doprawiamy do smaku. SMACZNEGO/.

Gulasz z żołądków drobiowych

Składniki:

0,5 kg żołądków drobiowych

1 cebula

3 ziarenka pieprzu

2 ziarenka ziela angielskiego

liść laurowy

olej do smażenia

1 łyżka koncentratu pomidorowego

przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

1 łyżka mąki

2 łyżki świeżo posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:

Żołądki dokładnie myjemy, oczyszczamy i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą tak aby całe mięso było przykryte i obgotowujemy przez kilkanaście minut
Następnie żołądki odcedzamy, ponownie myjemy i zalewamy świeżą wodą. Dodajemy ziele angielskie, pieprz w kulkach, liść laurowy oraz łyżeczkę soli i gotujemy około 1 godzinę- do miękkości.
W między czasie kroimy cebulę w kosteczkę i lekko podsmażamy na patelni. Gdy żołądki są już miękkie odcedzamy je i kroimy na mniejsze kawałki (ale nie wylewamy wody w której się gotowały ponieważ będzie nam jeszcze potrzebna)
Żołądki dodajemy na patelnie do cebuli i razem podsmażamy ciągle mieszając
Następnie podroby zalewamy wodą w której się gotowały. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką słodką oraz ostrą (jeżeli używamy kostek bulionowych- pieczeniowych to również możemy dodać jednak wówczas należy pominąć sól podczas przyprawiania) i gotujemy jeszcze przez kilka minut pod przykryciem

Dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego. Do szklanki wsypujemy łyżkę mąki, dolewamy wodę (około 1/3 szklanki), mieszamy i wlewamy na patelnie tym samym zaciągając sos. Jeśli będzie zbyt gęsty dodajemy więcej wody

Podajemy z kaszą lub ziemniaczkami, posypane świeżo pokrojoną zieloną pietruszką

Prosty w wykonaniu i szybki obiad

Lista składników

600-700g małych ziemniaków
2 małe cebule
oliwa do smażenia
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
150g wędzonego bekonu lub boczku
usmażone jajka

Małe ziemniaczki , umyć i oskrobać za pomocą drucianej drapaczki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ale nie mogą być aż tak miękkie, żeby się rozpadały. Odlewamy wodę i lekko je obsuszamy trzymając garnek z ziemniakami na ogniu. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki przykryć i okryć ręcznikiem, żeby nam nie ostygły. Cebulkę pokroić w cienkie plasterki, boczek w 1 cm słupki.Na patelni z małą ilością oliwy smażymy kawałki bekonu lub wędzonego boczku, jak boczek będzie lekko przypieczony dodać cebulkę, posiekane drobno ząbki czosnku i smażyć tak długo, aż cebula straci kolor surowizny i lekko zmięknie, dodać musztardę i wymieszać. Wrzucić ziemniaki i smażyć co chwilkę potrząsając patelnią. ziemniaki muszą się zarumienić. Obsypać 3/4 ilości natki pietruszki, znowu wymieszać obsypać świeżo mielonym pieprzem, chwilkę jeszcze smażyć, gotowe.

II sposób – Może trochę łatwiej byłoby najpierw przesmażyć boczek, czosnek i cebulkę, zdjąć z patelni, potem obsmażyć ziemniaki. Jak już ziemniaki będą gotowe dodać przesmażony, chrupiący boczek z cebulą, obsypać natką pietruszki, wymieszać , chwilkę jeszcze smażyć, żeby wszystko razem się połączyło.

Wyłożyć na głęboki talerz i na górę położyć usmażone jajko sadzone, musi być lejące żółtko. Na koniec posypać pozostałą pietruszką.
Danie jest pyszne i apetyczne. Można dodać dowolnej sałaty, jeśli ktoś lubi lub ogóra kiszonego (korniszona).
Odpowiedz
Zapiekanka makaronowa z serem, szynką parmeńską i pomidorami

Składniki na 2 porcje:

200 g makaronu (np. penne)
6 pomidorów podłużnych (lub puszka pomidorów)
kilka plastrów szynki (najlepiej parmeńskiej)
garść ciemnych oliwek (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
kawałek papryczki chilli
kilka listków świeżej bazylii
3-4 garście startego sera (najlepiej mozzarelli, ale może też być np. cheddar)
sól
pieprz

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie, ale o ok. 2-3 minuty krócej niż czas wskazany na opakowaniu (makaron będzie jeszcze zapiekany, wiec zmięknie wtedy jeszcze bardziej). Odlać, ale nie przelewać zimną wodą.

Szynkę pokroić w plastry.zapiekanka makaronowa z serem i pomidorami

Na suchą patelnię wlać pomidory z puszki (świeże wcześniej sparzyć i obrać ze skórki), wcisnąć do nich czosnek i dodać sól oraz pieprz, a także drobno posiekaną papryczkę chilli. Sos dusić do czasu, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar wody odparuje. Na koniec do sosu dodać kilka posiekanych listków bazylii lub suszoną bazylię (bądź oregano).

Ugotowany makaron wymieszać z sosem, szynką i oliwkami i przełożyć do naczyń do zapiekania (może być to jedno naczynie żaroodporne). Całość posypać startym serem.

Zapiekankę makaronową z serem i pomidorami wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika i zapiekać ok. 20 minut, aż ser zbrązowieje. Podawać gorącą udekorowaną świeżymi listkami bazylii.

Sałatka śledziowa z ogórkiem kiszonym i jabłkiem

Składniki:

4 filety śledziowe Matias
1 jabłko słodko-winne
4 ogórki kiszone
1 cebulka

Śledzie opłukać pod bieżącą wodą, po czym zalać je zimną wodą i moczyć ok. 1,5 godziny. Po tym czasie osuszyć je i pokroić w kostkę.

Ogórki kiszone pokroić w kostkę, cebulę posiekać. Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Składniki na sos:

2 łyżki majonezu
4-5 łyżek jogurtu naturalnego gęstego (np. greckiego)
1 łyżka musztardy (np. Sarepskiej lub Dijon)
1 łyżka syropu klonowego (lub 1 łyżeczka brązowego cukru)
1 serek pleśniowy drobno ukruszony
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kminku mielonego
świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Sos wlać do sałatki śledziowej, wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by smaki się „przegryzły”. Podawać schłodzone.

Makaron penne w sosie a`la bolognese

Składniki:

150 g makaronu penne
500 g mięsa mielonego (wskazane wołowe)
1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
3 łyżki kukurydzy konserwowej
3 ząbki czosnku
400 g pomidorów z puszki
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżka kaparów
5 dag żółtego sera

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy mięso mielone, smażymy. Dodajemy przecier, pomidory z puszki, kukurydzę, kapary, paprykę, oregano, szczyptę soli, pieprzu, dusimy pod przykryciem go miękkości.

Pod koniec dodajemy odcedzony makaron, startą mozzarellę, całość mieszamy. Gotowe!
Odpowiedz
Golonka z indyka w ziołach

SKŁADNIKI:

2 golonki z indyka

1 łyżeczka suszonej cebuli

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1 łyżeczka natki pietruszki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego

PRZYGOTOWANIE:

Golonki z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie ponacinać z dwóch stron ( po dwa głębokie nacięcia ).

Do miski wsypać suszoną cebulę, czosnek granulowany, rozmaryn, sól, natkę pietruszki, czosnek niedźwiedzi, paprykę słodką, ostrą i wędzoną.

Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, a następnie natrzeć nimi ponacinane golonki z indyka wcierając przyprawy również w nacięcia.

Tak przygotowane mięso włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Po podanym czasie zamarynowane golonki przełożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć pokrywką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika włożyć przygotowane mięso.

Piec pod przykryciem przez 45 minut na funkcji grzania góra-dół, a następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać golonkę jeszcze 15 minut.

Golonkę z indyka w ziołach podawać z ulubionymi dodatkami.
Odpowiedz
Kotlet po hawajsku z ananasem i jarzębiną

Składniki

1 pierś z kurczaka podwójna

Marynata:


1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu Sweet& Fit Stovit
Sok z połowy cytryny
Przyprawa do kurczaka, sól, pieprz

Panierka:

2 jajka
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki mąki
tłuszcz do smażenia.

Dodatkowo:

4 krążki ananasa z puszki Helio
4 łyżki jarzębiny do mięs i serów Stovit

Przygotowanie:

Każdą z piersi przecinamy na pół, tak aby powstały cztery podobne kotlety. W razie potrzeby lekko rozbijamy. Pokrojone kotlety marynujemy i odstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie obtaczamy w jajku i w bułce tartej. Każdy kotlet smażymy na rumiany kolor z dwóch stron. Następnie wykładamy kotlety na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na każdego kotleta kładziemy plasterek sera i ananasa. Pieczemy przez ok. 15 min. do 180°C. Kotlety doskonale smakują z łyżeczką jarzębiny.

Zapiekanka makaronowa z suszonymi pomidorami

Składniki:

Makaron – 200 g
175 g pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
2 pojedyncze piersi z kurczaka
40 dag pieczarek
0,5 kg startego sera mozzarella
8 łyżek kukurydzy
3 cebule
4 ząbki czosnku
Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie

Sos:

8 łyżek śmietany
20 dag sera żółtego
150 ml wody
1 jajko
5 ząbków czosnku

Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kurczaka kroimy w drobne kawałki, przyprawiamy i smażymy. W tym samym czasie obieramy pieczarki, kroimy na plasterki, cebulkę w kosteczkę, wyciskamy czosnek i smażymy razem na patelni.

Sos: Jajko wbijamy do miski, dodajemy śmietanę, rozgnieciony czosnek i doprawiamy. Dokładnie wszystko mieszamy i na końcu dodajemy starty ser.

Na dno wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu, posypujemy startym serem, pieczarki, kukurydze, suszone pomidory i posypujemy serem. Wykładamy drugą połowę makaronu, ser, pieczarki, suszone pomidory i tak do wyczerpania składników. Na wierzch posypujemy serem i polewamy naszą zapiekankę przygotowanym wcześniej sosem. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
Odpowiedz
Soczysty, miękki kurczak w sosie porowym.

Składniki:

2 piersi z kurczaka
3 pory
2-3 ząbki czosnku
ok. 6 łyżek majonezu
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
1. Pory pokroić w talarki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego (pozostawić garść do przykrycia mięsa).
2. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. Doprawić przyprawami i ułożyć gęsto na porach. Następnie mięso obsypać pozostałymi plasterkami porów i posiekanym w plasterki czosnkiem.
3. Całość z wierzchu posmarować majonezem i wstawić (bez przykrycia) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50-55 min.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Odpowiedz
Smaczna karkóweczka na imprezy lub na niedzielny obiad z ziemniakami.

Składniki:

1 kg karkówki
1 łyżka oleju
sól, pieprz czarny
2 łyżki ziół mieszanych suszonych
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1 duża cebula
300 g ciemnych pieczarek
2 marchewki, 150 g
1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
1/2 łyżeczki vegety lub jarzynki
150 ml śmietany lub jogurtu
1/4 szklanki wody
100 g sera

Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, mieszanką suszonych ziół. Wymieszać mięso w przyprawach i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia, którego dno smarujemy olejem.

Marchew obrać i pokroić w plasterki, cebulę pokroić w piórka. Cebulę i marchewki rozrzucić na mięsie. Pieczarki umyć osuszyć i pokroić w plasterki, rozłożyć na mięsie.
Obsypać wszystko dodatkowo świeżym lub suszonym tymiankiem i vegetą. Wlać wodę i śmietanę. Przykryć naczynie folią aluminiową.
Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 1 godzinę i 30 minut. Wytworzy się dosyć dużo sosu, który zlać do garnuszka. Posypać mięso serem i wstawić na chwilkę do piekarnika. Ser tylko musi się rozpuścić.

Pierwsza wersja imprezowa – zlać sos. Posypać zapiekankę serem i chwilkę zapiec.

Druga wersja na obiad – Zlać sos do garnuszka. 1,5 łyżki mąki rozmieszać z małą ilością wody. Nie może być grudek. Sos zagotować i do gotującego się sosu wlewać rozmieszaną mąkę. Zagotować. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i polanymi sosem.

Gulasz wieprzowy - kolejna odsłona

Składniki:

około 500 g wieprzowiny (łopatki lub gulaszowego)
400 g pieczarek
4 ogórki konserwowe
200 g śmietany 18%
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
2 średnie cebule
3 liście laurowe
3-5 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
0,5 l bulionu wołowego
100 przecieru pomidorowego
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
szczypta pieprzu chili cayenne (opcjonalnie)
świeża natka pietruszki

Przygotowanie:

Wieprzowinę pokroić w paski, cebulę w grubą kostkę, a pieczarki umyć i pokroić na kawałki. W garnku rozgrzać masło, smażyć cebulę, dodać pieczarki oraz szczyptę soli i smażyć, aż płyn odparuje.

Zdjąć warzywa, usmażyć na złoty kolor wieprzowinę. Dodać paprykę mieloną, zalać bulionem, dodać ziele angielskie i liście laurowe, a następnie gotować około 20 minut pod przykryciem.

Dodać pieczarki i cebulę, zagotować. Dodać pokrojone w kostkę ogórki. Śmietanę połączyć z mąką i szczyptą soli, zahartować, dolewając po łyżce gorącego wywaru, a następnie dodać do garnka.

Wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Sos podajcie z ryżem lub z ziemniakami, chociaż kasza gryczana lub po prostu kromka świeżego chleba również się sprawdzi!
Odpowiedz
Carbonara po zalesiowemu

Składniki


makaron
plasterki wędliny po czyszczeniu lodówki
cebula
czosnek
Śmietana kremówka
żółtko
żółty ser
Natka pietruszki

Na gorącą oliwę z oliwek wrzucić pokrojone w paseczki 4 lub więcej plasterki np. polędwicy sopockiej lub innej wędliny. Smażyć, aż się delikatnie przyrumieni. Wtedy dodać pół posiekanej cebuli i 2 posiekane ząbki czosnku. W międzyczasie w kubeczku rozrobić śmietanę kremówkę (ok 1/5 kubka), 1 żółtko, starty żółty ser i odrobinę soli. Należy ostrożnie dozować sól, ponieważ wędlina, która w tym czasie się smaży na patelni, jest już wystarczająco słona. Kiedy czosnek jest "tuż przed zezłoceniem" dodać trochę natki pietruszki i wrzucić odcedzony makaron. Wyłączyć gaz pod patelnią, wlać biały sos i energicznie wymieszać składniki. Gotowe.
Odpowiedz
Pączki z przepisu Roberta Makłowicza

Składniki
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
3/4 szkl cukru
400ml mleka
7 żółtek z dużych jajek
1 całe jajko
2 łyżki masła
2 kieliszki spirytusu
szczypta soli
olejek cytrynowy albo pomarańczowy
2 opakowania cukru waniliowego
cukier puder do posypania
marmolada do nadziewania
smalec !!! do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

1. do miski przesiewamy mąkę, robimy dołek wkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru i wlewamy połowę ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 10 minut aż zaczną rosnąć.
2. Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrami na kogel- mogel. Wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki. I wyrabiamy ciasto, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. Do masy w trakcie wyrabiania dodajemy stopniowo roztopione masło.
3. Wyrobione ciasto formujemy w kulę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę by ciasto podwoiło swoją objętość.
4. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdym układamy marmoladę; zlepiamy. Układamy na posypanym mąką stole przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż pączki podwoją swoją objętość.
5. W garnku roztapiamy smalec, wkładamy pączki i smażymy z każdej strony. Wyjmujemy; układamy na papierowym ręczniku a następnie lukrujemy bądź posypujemy cukrem pudrem

Mini szarlotki – ciasteczka z jabłkami

Składniki

Z podanej porcji wyjdzie 2 blachy ciastek (około 20)

340 g mąki pszennej
100 g masła o temperaturze pokojowej
80 g cukru kryształ
3 jajka (rozmiar L)
około 350 g jabłek przed obraniem
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego
szczypta soli
można dodać pokrojone rodzynki i żurawinę+ cukier puder i cynamon do oprószenia ciastek po pieczeniu

Sposób przygotowania :


1. Do mąki dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i mieszamy.
Do miski przekładamy masło o temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy przez chwilę, tak żeby masło połączyło się z cukrem.
Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Gdy jajko połączy się z masłem dodajemy kolejne jajko.
2. Na koniec do ciasta dodaj około połowy mąki i miksuj, tak żeby składniki się połączyły. Następnie dodaj pozostałą mąkę i mieszaj łopatką, żeby ciasto stało się jednolite.
3. Obrane jabłka kroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta, dodać pokrojone bakalie i całość dokładnie zamieszać łyżką.
Gotowe ciasto nakładamy za pomocą łyżki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i pieczemy około 22 minut, na złoty kolor. Piekarnik ustawiamy na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
5. Upieczone ciastka oprószamy cukrem pudrem z cynamonem.
Odpowiedz
Mniej pracochłonna - ROLADA GOŁĄBKOWA

Składniki
* kapusta włoska ok. 1 kg
* 50 dkg mięsa mielonego
* 20 dkg ryżu
* passata pomidorowa 500 ml
* sól, pieprz, cukier

Wykroić głąb z kapusty a następnie obgotować w całości i ostudzić. Obrać z liści.
Ryż ugotować, ale gotuje się krócej o 5 minut jak jest napisane na opakowaniu. Ostudzić.
Połączyć mięso mielone z ryżem, przyprawić solą i pieprzem.
Obrane liście z kapusty rozłożyć na folii na długość naczynia do zapiekania. Szerokość to ok. 35 cm.
Mięso mielone z ryżem wyłożyć na liście .Po brzegach liście kapusty złożyć do środka rolady. Zwiną roladę od strony, gdzie tych liści się nie zakładało.
Zwiniętą roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać 1 szklanką wody..
Piec ok.1 godziny pod przykryciem. Po upieczeniu odlać wywar i połączyć go w garnku z passattą. Nastawić na gotowanie. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Roladę pokroić i polać sosem pomidorowym.
Odpowiedz
Zapiekanka Makaronowa z mięsem mielonym i pomidorami

Składniki
400g mięsa mielonego
1,5 cebuli średniej wielkości
1 puszka pomidorów zwykłych
1 puszka pomidorów z czosnkiem ( można wkroić własny, jak się nie dostanie akurat takiej puszki. Ja i tak czosnku nigdy nie żałuję)
300g makaronu rurek
200g sera żółtego
sól
pieprz
1łyzka masła
1łyżeczka płaska cukru

Sposób przygotowania:

1. 1.Makaron gotujemy według przepisu.
2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone.
3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem.
4.Dodać pomidory krojone z puszki i cukier,całość zagotować.
5.Przygotowany sos zmieszać z makaronem i przełożyć do pojemnika żaroodpornego
6.Wierzch wyłożyć serem żółtym, startym na tarce lub pokrojonym na paski.
7.Całość zapiec 25-30 minut w temp.180*

Zapiekanka z szynką, makaronem i brokułami

Składniki
1 duży brokuł
300g śmietany 30%
200g kwaśniej 24% albo 18%
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
300g szynki
250-300g makaronu np rurki
sól
pieprz ziołowy
odrobina chili
suszona bazylia (około łyżeczki)
olej do smażenia

WYKON:

1. Makaron ugotować w delikatnie osolonej wodzie.
2. Brokuły podzielić na mniejsze różyczki, ugotować na parze.
3. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć cebulę i czosnek pokrojony w kostkę.
4. Gdy cebula się zrumieni, dodać szynkę pokrojoną w paski.
5. Dodać przyprawy, oraz śmietanę, całość zagotować.
6. Dodać brokuł, po chwili makaron, całość wymieszać w razie potrzeby dodać więcej przypraw.
7. Jeśli mamy ochotę przygotowane danie możemy posypać parmezanem.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości