Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Śledzie salsa
Śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki
8 porcji

10 płatów śledziowych (1 kg)
1/4 szklanki octu 10%
1 cebula
10 łyżek oleju roślinnego
1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
1 marchewka
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
200 g koncentratu pomidorowego
4 łyżki pikantnego ketchupu

Przygotowanie

Śledzie gotowe (w oleju, marynowanych, sprzedawanych na tackach zamykanych próżniowo). osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na 2 łyżkach oleju (przez ok. 5 minut) z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Następnie dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojoną w paski paprykę, wlać dodatkowe 2 łyżki oleju i ponowić smażenie przez ok. 3 minuty. Dodać starty czosnek i zioła prowansalskie, wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty lub do czasu aż warzywa zmiękną.
Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, ketchup oraz wlać ocet z miski ze śledziami. Wymieszać i gotować przez ok. 2 minuty. Na koniec wymieszać z pozostałym olejem (6 łyżek).
Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami. Wstawić do lodówki.

Tort bezowy z kremem i wiśniami

Składniki
ok. 8 - 10 porcji
Beza
6 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem

250 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej)
250 g serka mascarpone (zimnego)
1 cukier wanilinowy

Oraz

200 g wiśni mrożonych


Beza

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z octem a następnie z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie).
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Krem

Do miski włożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijać mikserem przez około 5 minut aż krem będzie gęsty, sztywny i puszysty.

Przełożenie

Jeden blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, na wierzch położyć wiśnie i przykryć resztą kremu. Ułożyć drugi krążek bezy.

Wskazówki

Blaty bezowe można przygotować 1 - 3 dni wcześniej. W okresie świątecznym można do nich opcjonalnie dodać szczyptę przyprawy piernikowej (razem z mąką ziemniaczaną) oraz posypać je przed pieczeniem szczyptą takiej przyprawy. Jeśli mamy wiśnie w słodkiej zalewie można też wykorzystać odrobinę takiej zalewy do udekorowania/podania deseru.

Pieczona rolada z boczku z suszonymi śliwkami

Składniki
6 porcji

płat surowego boczku bez skóry, ok. 2 i 1/2 kg
2 łyżki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
8 ząbków czosnku
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki nasion kopru włoskiego - można kupić w sklepach zielarskich lub aptece (jeżeli w formie herbatki - wówczas nasiona trzeba wyjąć z torebek do parzenia)
150 g suszonych śliwek

Przygotowanie

Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem (kilka ukośnych linii w jedną i drugą stronę). Położyć na desce (stroną z tłuszczem do dołu) i wysmarować musztardą oraz miodem. Posypać nasionami kopru włoskiego i ułożyć suszone śliwki (w dwóch rzędach jak na zdjęciu poniżej).
Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem. Włożyć do formy, piec ok. 4 godziny w temperaturze 150 st. C (jeśli zauważymy, że boczek za bardzo się rumieni można go przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu odstawić na około pół godziny. Można podawać na ciepło krojąc na grube plastry lub schłodzić w lodówce i podawać jako wędlinę.
Odpowiedz
Sernik pina colada

Składniki
Spód:
3 szkl mąki
250 g zimnego masła/ margaryny
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
5 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:

125g masła
3 jajka
1 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kg sera 2x zmielonego (może być kupny)
2 budynie waniliowe

Pianka:
5 białek
1 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
puszka ananasa

Spód:
składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach.
Przygotować masę serową: Składniki w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a następnie ser i budyń oraz ekstrakt waniliowy.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i kiedy piana bedzie szklista i lśniąca, wsypujemy wiórki kokosowe.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojonego w kostkę ananasa, wykladamy piankę kokosową. na piankę ścieramy zmrożone ciasto.
Sernik pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.
Gdyby sernik mocno się rumienił, można przykryć folia aluminiowa lub papierem do pieczenia.

Naleśniki z jabłkami


Ciasto na naleśniki


1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego
1 łyżka cukru wanilinowego

Prażone jabłka

1 kg jabłek (np. szarlotkowych - twardych i kwaśnych jak antonówka)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru wanilinowego
ok. 2 łyżek cukru (lub do smaku)

Oraz

np. cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana, roztopiona czekolada.

Ciasto na naleśniki

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól oraz cukier wanilinowy. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i ponownie zmiksować.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Prażone jabłka

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki lub kawałeczki. Włożyć do większego garnka, dodać masło, cynamon, cukier wanilinowy.
Wymieszać, następnie smażyć co chwilę mieszając przez ok. 15 minut, lub do czasu aż jabłka się rozpadną. Można smażyć pod przykryciem. Na koniec doprawić cukrem.

Podawanie

Naleśniki przekładać jabłkami (w razie potrzeby można je delikatnie podgrzać na patelni). Podawać np. z cukrem pudrem, syropem klonowym, bitą śmietaną, polewą.
Odpowiedz
Czerwona kapusta marynowana (wszystkie kolorowe warzywa są zdecydowanie zdrowsze i antyrakowe)

Składniki
3 główki kapusty czerwonej
1 kg cebuli

Zalewa:

2 szkl. octu 10%
5 szkl. wody
2 szkl cukru
łyżka soli
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wszystkie składniki zalewy zagotować.

(jeśli główki kapusty są duże to ilość składników zalewy należy zwiększyć)

Kapustę poszatkować i ugotować. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z ugotowaną, ostudzoną kapustą.
Nałożyć kapustę do słoików (dość ciasno) i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10-15 minut. Podawać jako sałatkę do drugich dań.
Odpowiedz
Kotlety schabowe po francusku

Składniki
5 kotletów schabowych
1/2 słoiczka musztardy francuskiej ,,Kamis,,
przyprawa do wieprzowiny
5 łyżkek majonezu
200 g sera żółtego
olej do smażenia

1. Mięso umyć i lekko rozbić, opuszyć przyprawą do wieprzowiny. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć z obu stron mięso. Na jednej stronie posmarować łyżką majonezem, obrócić i z drugiej strony łyżką musztardy.
2. Przykryć i dusić mięso do miękkości w razie potrzeby dolać przygotowanej wody.
rozkładanie sera3. Mięso obrócić na tę stronę aby był majonez, ser zetrzeć na tarce i poukładać na mięsie. Przykryć przykrywką i trzymać na maleńkim ogniu do rozpuszczenia sera.
4. Na mięsie rozłożyć sos powstały z duszenia i podawać z ziemniaczkami i surówką.

Strogonow drobiowy z papryką


Składniki
4 porcje

1 cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
2 filety z kurczaka
300 g pieczarek
1 lub 2 czerwone papryki
1/2 litra bulionu drobiowego lub rosołu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka mąki pszennej


Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła w szerokim garnku. Dodać cebulę i co chwilę mieszając podsmażyć ją.
Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć (ok. 5 - 7 minut).
Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając.
Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, dodać do garnka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą.
Wlać goracy bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut.
Na patelni podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie się brązowić dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Wlać pół szklanki wywaru z potrawy i wymieszać. Przełożyć do garnka z potrawą, wymieszać i zagotować.
Podawać z pieczywem, posypać natką pietruszki.
Odpowiedz
Chrzanowa na przeziębienia

Składniki
ok. 500 g porządnej,białej surowej kiełbaski
duża cebula
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
marchewka
pietruszka
4 ziemniaki
słoiczek tartego chrzanu 150 ml
2 łyżki śmietany 18 %
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku

Kiełbaskę zalać zimną wodą ( ok. 1,5 l ). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, listek i ziele angielskie. Gotować 20 min. Wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki. Do wywaru dodać startą na tarce marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 20 min. Dodać pokrojoną wcześniej kiełbaskę, majeranek, pokrojony drobno ząbek czosnku i chrzan. Zagotować. Dodać śmietanę, pieprz i sól do smaku.
Na zdrowie.
Odpowiedz
Kartacze z mięsem

Składniki
1 kg surowych ziemniaków
około1 \2 kg ziemniaków ugotowanych
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

około 60 dag łopatki
2 średnie cebule
Sól do smaku
Pieprz świezo zmielony do smaku
2 łyżki oleju
do okraszenia :
2 cebule
zioła bazylii oregano
suszona natka pietruszki
szczypta pieprzu

1\2 kg ziemniaków ugotować, ,ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Surowe ziemniaki zetrzeć drobno na tarce, odcisnąć sok( sok odstawić bo będzie potrzebny)
W misce umiecić ziemniaki ugotowane i surowe, dodać sok ziemniaków , mąkę sól , zagnieść ciasto.
Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie zmielić. Cebulę , drobno posiekać, zeszklić na oleju , dodać do mięsa, wymieszać

Z ciasta uformować dość gruby wałek ,kroić na długość około 5 cm, z każdego kawałka dłońmi formować placki, nakładać farsz , sklejać.. Formować w dłoniach na owalny kształt.
Gotować w lekko osolonej wodzie prze z około 12-13 minut.
Odcedzić.
Na patelni zeszklić posiekane cebule , dodać zioła i pieprz..
Kartacze okraszać zeszkloną cebulką.
Smacznego.
Odpowiedz
Zupa z kurczaka a`la flaczki

Składniki
3 udka z kurczaka
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
2-3 kulki ziela angielskiego
pieprz
sól
3 ząbki czosnku
chilli do smaku
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
pół łyżeczki estragonu
1 łyżeczka imbiru
majeranek
sól
mąka i smalec do zasmażki – po łyżce (opcjonalnie)

1. Udka myjemy i gotujemy z dodatkiem soli, pieprzu, listków laurowych oraz ziela angielskiego. Miękkie mięso wyjmujemy i studzimy tak aby dało się je obrać z kości.
2. Do wywaru dodajemy starte na tarce warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek i resztę przypraw (oprócz majeranku) i gotujemy na małym ogniu.
3. Mięso obieramy i kroimy w paseczki.Obrane dodajemy do wywaru. Gdy warzywa są odpowiednio miękkie dodajemy majeranek.
4. Robimy zasmażkę i dodajemy do zupy; mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy majeranek i doprawiamy do smaku
Odpowiedz
Naleśniki z farszem z kurczaka

składniki
200 g gotowanego mięsa kurzego
200g cebuli pokrojonej w kostkę
200 g pomidorów pokrojonych w kostkę
pieprz
sól
oregano
natka pietruszki
łyżeczka papryki w płatkach
250 g szpinaku
4 ząbki czosnku
+
100 g fety
starty cheddar (opcjonalnie)
6 naleśników - np z tego przepisu

Przygotowanie
Na dużej patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę, smażyć na małym ogniu aż się zeszkli. Dodać pokrojone drobno mięso kurze i przyprawy, przesmażać przez parę minut mieszając (5-7min ) a następnie dodać pomidory i smażyć na małym ogniu aż pomidory zmiękną.
W międzyczasie opłukać szpinak, uciąć ogonki, wrzucić na patelnię z oliwą i podgrzewać , mieszając, aż szpinak puści wodę i zwiędnie. dodać pokrojony w plasterki czosnek, sól i pieprz i jeszcze chwile smażyć. Przełożyć na sito aby pozbyć się nadmiaru płynu.Na każdy naleśnik nałożyć warstwę szpinaku, posypać pokruszoną fetą , farsz mięsny, posypać cheddarem, zawinąć.
Przed podaniem naleśniki przysmażyć z obu stron na oliwie z masłem.
Smacznego!

Kluski ze szpekiem i kapustą kiszoną

składniki (4 porcje)
400 g kiszonej kapusty
250 g speck'u (wędzona szynka), pokrojonego w drobną kostkę
2 jajka
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
pieprz
sól

przygotowanie
Kapustę wyłożyć na sito, odsączyć nieco soku. Odcisnąć lekko, nie powinna być całkiem sucha, posiekać bardzo drobno, umieścić w misce.
Speck pokroić w bardzo drobną kostkę. Rozgrzać patelnię, dodać speck, ładnie przyrumienić na niewielkim ogniu. Gdy jest już prawie gotowy, dodać kawałek masła dla smaku i dobrze wymieszać z szynką. Dodać do kapusty, poczekać, aż nieco przestygnie. Wymieszać z jajkami, pieprzem, ewentualnie delikatnie solą.
Stopniowo dodawać mąkę, mieszając widelcem ciasto. W zależności od tego jak wilgotna była nasza kapusta, będziemy potrzebowali ok 250 g lub trochę więcej lub mniej. Ciasto ma być plastyczne i wygodne w formowaniu, średnio twarde.
Po wyrobieniu, podzielić ciasto na małe, równe kawałki ( z tej porcji wyjdzie ok 30 kulek wielkości orzecha włoskiego) i rękami posypanymi mąką, formować kulki.
Zagotować wodę w garnku, posolić, dodać kluski. Przez pierwsze 5 minut gotować na dużym ogniu, następnie zmniejszyć grzanie tak aby woda tylko lekko wrzała. Gotować jeszcze 10 minut, kluski wypłyną na powierzchnię. Podawać jako dodatek do mięsa lub przysmażone polane masłem i zrumienioną cebulką.
Smacznego!

Makaron z serem o smaku pierogów ruskich

Składniki na 2-3 porcje:

250 g makaronu (0,5 op.) – polecam kokardki np. Lubelli
250 g twarogu (kostka)
1 duża cebula
3 łyżki bułki tartej
1 kostka margaryny lub masła
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Ważna jest kolejność wykonania wg przepisu i robienia wszystkiego w jednym czasie, nie odkładając na później poszczególnych czynności!!

Makaron ugotować al dente.
W czasie gotowania makaronu – na ¼ kostki margaryny usmażyć na patelni 3 łyżki bułki tartej na złoty kolor. Do odcedzonego makaronu dodać bułkę z tłuszczem.
Twaróg rozdrobnić w osobnej misce. Dodać cukier, sól, pieprz i dobrze wymieszać
Na ¼ kostki margaryny usmażyć cebulę w kostce na mocno złoty kolor uważając aby się nie przypaliło. Lekko posolić. Usmażoną cebulę dodać do sera i dobrze wymieszać.
Makaron przełożyć do miski z serem i cebulą a w dużym garnku roztopić resztę margaryny (½ kostki), następnie wrzucić wszystko, wymieszać dobrze z tłuszczem i smażyć jeszcze 10 – 15 minut.
Gotowe

Łazanki z warzywami

Składniki na ok. 2 porcje:
mała kapusta pekińska
pół papryki czerwonej
kilka różyczek brokułów
1 cebula
20 dag pieczarek
200 g makaronu łazanki
ząbek czosnku
papryka słodka w proszku
pieprz, sól
3-4 łyżki jogurtu naturalnego 0 % tłuszczu


Warzywa i pieczarki pokroić, dusić razem na wodzie (0,5 szkl.) ok 15 min, dodać przyprawy, pokrojony czosnek. Ugotować makaron al dente. Warzywa dusić jeszcze kilka minut aż wszystko zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać jogurt naturalny, wtedy łazanki będą miały delikatniejszy smak. Dodać makaron i dokładnie wymieszać.I do stołu...

PLACEK PO węgiersku - kolejna wersja

Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka)
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu
2 duże cebule
2 papryki czerwone
20 dag pieczarek
kilka łyżek oleju
ząbek czosnku
liść laurowy
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz, ew. sól

Placki ziemniaczane (na 3 porcje)

ok. 1,2 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia

Dodatkowo:

śmietana gęsta 12%
koperek
surówka np. z kapusty

Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki.
Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso.
W garnku zagotować bulion.
Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda.
Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski.
Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.
Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.
Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem.
Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną.

Kurczak w cieście naleśnikowym - jako przekąska podana z sosem czosnkowym lub jako syte danie obiadowe podane z warzywami.

Składniki na 2-3 porcje:


2 duże filety z kurczaka
1 jajko
6 łyżek mleka
4 czubate łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
papryka słodka lub ostra w proszku
duża szczypta soli
pieprz
olej do smażenia

Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki (ok. 6 części z jednego fileta) i przyprawić solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Z pozostałych składników zrobić ciasto naleśnikowe, które również lekko posolić. Podane proporcje są orientacyjne, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Kurczaka wymieszać z ciastem naleśnikowym aby oblepiło wszystkie kawałki. Następnie powoli obsmażać na złoty kolor na gorącym oleju w patelni. Jak będziemy smażyć za szybko, to ciasto naleśnikowe szybko się zarumieni a kurczak może być w środku surowy.

Sajgonki drobiowe

Składniki
ok. 20 płatów papieru ryżowego
100g makaronu chińskiego (tzw. sojowego)
1 filet z kurczaka
1 duża marchew
2 małe cebule
garść suszonych grzybów
3-4 liście kapusty (np. włoskiej lub pekińskiej)
przyprawa do kuchni chińskiej
sól, pieprz,
papryka słodka lub ostra (wg uznania)
olej do smażenia

Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na ok 20 min. Po odsączeniu pokroić w drobną kostkę
Makaron ryżowy także zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 min w wodzie, następnie przecedzić, przelać zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody i pokroić.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, kapustę drobno poszatkować a cebulę pokroić.
Filet z kurczaka także bardzo drobno pokroić w kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i wrzucić mięso. Gdy się usmaży i zacznie się rumienić wrzucić wszystkie składniki i wszystko razem dusić przez ok 15-20 minut. W tym czasie dodać sól, pieprz, paprykę i trochę przyprawy do kuchni chińskiej dla uzyskania orientalnego smaku. Gdy już będzie gotowe pozostawić do ostygnięcia.

Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczyć w gorącej wodzie i od razu wyciągać, aby się nie porwały, następnie położyć na drewnianą deskę. Na brzeg płata nakładać po 1 łyżce farszu i delikatnie zawijać tak jak to przedstawiłam na poniższym zdjęciu. (Rada: aby sajgonka nie rozpadła się podczas smażenia, brzeg zwijanego papieru można "skleić" mieszanką 2 łyżek mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody. Po zwinięciu wszystkich sajgonek można przystąpić do smażenia.
Na patelni dobrze nagrzać olej. Musi go być na tyle, aby pokrywał do połowy sajgonki. Wkładać sajgonki, uważając, żeby się nie dotykały, ponieważ się posklejają. Najlepiej obracać łyżką, aby się nie przedziurawiły. Smażyć do momentu aż się zarumienią. Wykładać na ręcznik papierowy, do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Odpowiedz
Zupa marchewkowa z serem camembert lub Brie

Składniki
4 porcje

1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małego pora
500 g marchewki
250 g ziemniaków
800 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego
180 g serka camembert lub brie
80 ml śmietanki 30%*


Przygotowanie


Do garnka włożyć łyżkę masła i łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i co chwilę mieszając smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty.
Teraz dodawać stopniowo resztę warzyw, co chwilę mieszając i smażąc wszystko w sumie przez ok. 10 minut.
Najpierw dodać pokrojony na plasterki czosnek a za chwilę umytego i pokrojonego na plasterki pora.
Później obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. W międzyczasie doprawić warzywa solą oraz pieprzem.
Zalać gorącym bulionem i zagotować, przykryć pokrywą i gotować ok. 15 minut do miękkości warzyw.
Dodać pokrojony na kawałki ser i zmiksować zupę na krem, najlepiej w stojącym blenderze kielichowym. Pod koniec miksowania dodać śmietankę.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości