Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Śledzie salsa
Śledzie w zalewie słodko-kwaśnej

Składniki
8 porcji

10 płatów śledziowych (1 kg)
1/4 szklanki octu 10%
1 cebula
10 łyżek oleju roślinnego
1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
1 marchewka
1 papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
200 g koncentratu pomidorowego
4 łyżki pikantnego ketchupu

Przygotowanie

Śledzie gotowe (w oleju, marynowanych, sprzedawanych na tackach zamykanych próżniowo). osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Włożyć do plastikowej lub szklanej miski, zalać octem i wymieszać. Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Zeszklić na 2 łyżkach oleju (przez ok. 5 minut) z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Następnie dodać obraną i pokrojoną w słupki marchewkę i smażyć mieszając przez ok. 3 minuty.
Dodać pokrojoną w paski paprykę, wlać dodatkowe 2 łyżki oleju i ponowić smażenie przez ok. 3 minuty. Dodać starty czosnek i zioła prowansalskie, wymieszać i smażyć przez ok. 2 minuty lub do czasu aż warzywa zmiękną.
Dodać cukier, koncentrat pomidorowy, ketchup oraz wlać ocet z miski ze śledziami. Wymieszać i gotować przez ok. 2 minuty. Na koniec wymieszać z pozostałym olejem (6 łyżek).
Wystudzić i układać warstwami w słoiku lub szklanym naczyniu na przemian ze śledziami. Wstawić do lodówki.

Tort bezowy z kremem i wiśniami

Składniki
ok. 8 - 10 porcji
Beza
6 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub ryżowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem

250 ml śmietanki kremówki 30% (b. zimnej)
250 g serka mascarpone (zimnego)
1 cukier wanilinowy

Oraz

200 g wiśni mrożonych


Beza

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dalej cierpliwie ubijając dodawać stopniowo, po łyżce, drobny cukier. Piana ma być gęsta i błyszcząca. Na koniec zmiksować z octem a następnie z mąką ziemniaczaną.
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ubitą pianę formując dwa okręgi o średnicy ok. 20 cm (ułożyć je po ukosie).
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni C i piec przez ok. 2 godziny. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia.

Krem

Do miski włożyć mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubijać mikserem przez około 5 minut aż krem będzie gęsty, sztywny i puszysty.

Przełożenie

Jeden blat położyć na paterze, wyłożyć połowę kremu, na wierzch położyć wiśnie i przykryć resztą kremu. Ułożyć drugi krążek bezy.

Wskazówki

Blaty bezowe można przygotować 1 - 3 dni wcześniej. W okresie świątecznym można do nich opcjonalnie dodać szczyptę przyprawy piernikowej (razem z mąką ziemniaczaną) oraz posypać je przed pieczeniem szczyptą takiej przyprawy. Jeśli mamy wiśnie w słodkiej zalewie można też wykorzystać odrobinę takiej zalewy do udekorowania/podania deseru.

Pieczona rolada z boczku z suszonymi śliwkami

Składniki
6 porcji

płat surowego boczku bez skóry, ok. 2 i 1/2 kg
2 łyżki soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
8 ząbków czosnku
3 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
2 łyżki nasion kopru włoskiego - można kupić w sklepach zielarskich lub aptece (jeżeli w formie herbatki - wówczas nasiona trzeba wyjąć z torebek do parzenia)
150 g suszonych śliwek

Przygotowanie

Płat boczku natrzeć dokładnie z obu stron solą, pieprzem oraz startym czosnkiem. Warstwę tłuszczu na części zewnętrznej boczku ponacinać lekko nożem (kilka ukośnych linii w jedną i drugą stronę). Położyć na desce (stroną z tłuszczem do dołu) i wysmarować musztardą oraz miodem. Posypać nasionami kopru włoskiego i ułożyć suszone śliwki (w dwóch rzędach jak na zdjęciu poniżej).
Boczek zwinąć w roladę, dokładnie dociskając do środka, a następnie zawinąć sznurkiem. Włożyć do formy, piec ok. 4 godziny w temperaturze 150 st. C (jeśli zauważymy, że boczek za bardzo się rumieni można go przykryć folią aluminiową). Po upieczeniu odstawić na około pół godziny. Można podawać na ciepło krojąc na grube plastry lub schłodzić w lodówce i podawać jako wędlinę.
Odpowiedz
Sernik pina colada

Składniki
Spód:
3 szkl mąki
250 g zimnego masła/ margaryny
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
5 żółtek
łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:

125g masła
3 jajka
1 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kg sera 2x zmielonego (może być kupny)
2 budynie waniliowe

Pianka:
5 białek
1 szkl cukru
100g wiórków kokosowych
puszka ananasa

Spód:
składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta schłodzić w lodówce, resztę włożyć do zamrażalnika na godzinę.
Schłodzonym ciastem wylepić spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach.
Przygotować masę serową: Składniki w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku a następnie ser i budyń oraz ekstrakt waniliowy.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier i kiedy piana bedzie szklista i lśniąca, wsypujemy wiórki kokosowe.
Na podpieczony spód wylewamy masę serową, układamy pokrojonego w kostkę ananasa, wykladamy piankę kokosową. na piankę ścieramy zmrożone ciasto.
Sernik pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach.
Gdyby sernik mocno się rumienił, można przykryć folia aluminiowa lub papierem do pieczenia.

Naleśniki z jabłkami


Ciasto na naleśniki


1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
szczypta soli
3 łyżki masła lub oleju roślinnego
1 łyżka cukru wanilinowego

Prażone jabłka

1 kg jabłek (np. szarlotkowych - twardych i kwaśnych jak antonówka)
1 łyżka masła
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru wanilinowego
ok. 2 łyżek cukru (lub do smaku)

Oraz

np. cukier puder, syrop klonowy, bita śmietana, roztopiona czekolada.

Ciasto na naleśniki

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól oraz cukier wanilinowy. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i ponownie zmiksować.
Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

Prażone jabłka

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, następnie pokroić na plasterki lub kawałeczki. Włożyć do większego garnka, dodać masło, cynamon, cukier wanilinowy.
Wymieszać, następnie smażyć co chwilę mieszając przez ok. 15 minut, lub do czasu aż jabłka się rozpadną. Można smażyć pod przykryciem. Na koniec doprawić cukrem.

Podawanie

Naleśniki przekładać jabłkami (w razie potrzeby można je delikatnie podgrzać na patelni). Podawać np. z cukrem pudrem, syropem klonowym, bitą śmietaną, polewą.
Odpowiedz
Czerwona kapusta marynowana (wszystkie kolorowe warzywa są zdecydowanie zdrowsze i antyrakowe)

Składniki
3 główki kapusty czerwonej
1 kg cebuli

Zalewa:

2 szkl. octu 10%
5 szkl. wody
2 szkl cukru
łyżka soli
kilka ziarenek pieprzu
kilka ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
Wszystkie składniki zalewy zagotować.

(jeśli główki kapusty są duże to ilość składników zalewy należy zwiększyć)

Kapustę poszatkować i ugotować. Cebulę pokroić w piórka i wymieszać z ugotowaną, ostudzoną kapustą.
Nałożyć kapustę do słoików (dość ciasno) i zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 10-15 minut. Podawać jako sałatkę do drugich dań.
Odpowiedz
Kotlety schabowe po francusku

Składniki
5 kotletów schabowych
1/2 słoiczka musztardy francuskiej ,,Kamis,,
przyprawa do wieprzowiny
5 łyżkek majonezu
200 g sera żółtego
olej do smażenia

1. Mięso umyć i lekko rozbić, opuszyć przyprawą do wieprzowiny. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć z obu stron mięso. Na jednej stronie posmarować łyżką majonezem, obrócić i z drugiej strony łyżką musztardy.
2. Przykryć i dusić mięso do miękkości w razie potrzeby dolać przygotowanej wody.
rozkładanie sera3. Mięso obrócić na tę stronę aby był majonez, ser zetrzeć na tarce i poukładać na mięsie. Przykryć przykrywką i trzymać na maleńkim ogniu do rozpuszczenia sera.
4. Na mięsie rozłożyć sos powstały z duszenia i podawać z ziemniaczkami i surówką.

Strogonow drobiowy z papryką


Składniki
4 porcje

1 cebula
1 łyżka oliwy
2 łyżki masła
2 filety z kurczaka
300 g pieczarek
1 lub 2 czerwone papryki
1/2 litra bulionu drobiowego lub rosołu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka mąki pszennej


Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę masła w szerokim garnku. Dodać cebulę i co chwilę mieszając podsmażyć ją.
Dodać pokrojoną na paski pierś kurczaka, doprawić solą oraz pieprzem i obsmażyć (ok. 5 - 7 minut).
Pieczarki umyć i osuszyć. Pokroić na półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając.
Paprykę przekroić na połówki i usunąć nasiona. Pokroić na paski, dodać do garnka, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać paprykę słodką i ostrą.
Wlać goracy bulion, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Gotować pod uchyloną pokrywą przez ok. 7 minut.
Na patelni podsmażyć mąkę mieszając drewnianą łyżką. Gdy zacznie się brązowić dodać 1 łyżkę masła i wymieszać. Wlać pół szklanki wywaru z potrawy i wymieszać. Przełożyć do garnka z potrawą, wymieszać i zagotować.
Podawać z pieczywem, posypać natką pietruszki.
Odpowiedz
Chrzanowa na przeziębienia

Składniki
ok. 500 g porządnej,białej surowej kiełbaski
duża cebula
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
marchewka
pietruszka
4 ziemniaki
słoiczek tartego chrzanu 150 ml
2 łyżki śmietany 18 %
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku

Kiełbaskę zalać zimną wodą ( ok. 1,5 l ). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, listek i ziele angielskie. Gotować 20 min. Wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki. Do wywaru dodać startą na tarce marchew, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 20 min. Dodać pokrojoną wcześniej kiełbaskę, majeranek, pokrojony drobno ząbek czosnku i chrzan. Zagotować. Dodać śmietanę, pieprz i sól do smaku.
Na zdrowie.
Odpowiedz
Kartacze z mięsem

Składniki
1 kg surowych ziemniaków
około1 \2 kg ziemniaków ugotowanych
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

około 60 dag łopatki
2 średnie cebule
Sól do smaku
Pieprz świezo zmielony do smaku
2 łyżki oleju
do okraszenia :
2 cebule
zioła bazylii oregano
suszona natka pietruszki
szczypta pieprzu

1\2 kg ziemniaków ugotować, ,ostudzić, przecisnąć przez praskę.
Surowe ziemniaki zetrzeć drobno na tarce, odcisnąć sok( sok odstawić bo będzie potrzebny)
W misce umiecić ziemniaki ugotowane i surowe, dodać sok ziemniaków , mąkę sól , zagnieść ciasto.
Mięso ugotować w lekko osolonej wodzie, następnie zmielić. Cebulę , drobno posiekać, zeszklić na oleju , dodać do mięsa, wymieszać

Z ciasta uformować dość gruby wałek ,kroić na długość około 5 cm, z każdego kawałka dłońmi formować placki, nakładać farsz , sklejać.. Formować w dłoniach na owalny kształt.
Gotować w lekko osolonej wodzie prze z około 12-13 minut.
Odcedzić.
Na patelni zeszklić posiekane cebule , dodać zioła i pieprz..
Kartacze okraszać zeszkloną cebulką.
Smacznego.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości