Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Wielkanocny Boczek. Najpierw gotowany - później pieczony

Składniki
ok. 1,5 kg. surowego chudego boczku wieprzowego
1 litr wody
2 listki laurowe
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka majeranku
2 łyżki przyprawy do mięs
1/2 szklanki bulionu

Boczek myjemy i wkładamy do posolonego wrzątku z listkami laurowymi, doprowadzamy do ponownego zagotowania, zmniejszamy płomień, gotujemy 10 minut. Wyjmujemy z wody i studzimy.
Z oleju, posiekanego czosnku, pokrojonej drono cebuli, przyprawy do mięs, majeranku robimy mieszankę, nacieramy boczek, układamy w naczyniu do pieczenia, wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Na drugi dzień, do naczynia z mięsem wlewamy bulion, piecze,y w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę, co 15 polewając boczek sosem, który wytwarza się podczas pieczenia. Boczek wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy do wystudzenia i wstawiamy do lodówki. Gotowy do szamania....
Odpowiedz
Schab wielkanocny z pastą jajeczną z brokułami i kukurydzą

Składniki

½ puszki Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
500 g upieczonego wcześniej po swojemu schabu
300 ml bulionu warzywnego
200 g brokułów
125 ml majonez
20 g tartego chrzanu
10 g żelatyny w proszku
3 jajka
1 pęczek koperku
Sól
Pieprz

Przygotowanie

Bulion podgrzewamy. Do gorącego, ale nie wrzącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Jajka gotujemy na twardo.
Brokuły gotujemy al dente w osolonym wrzątku.
Jajka i brokuły drobno siekamy. Dodajemy kukurydzę, posiekany koperek, chrzan i majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Schab kroimy w 2-cm plastry. W każdym robimy głęboką kieszonkę, do której wkładamy po porcji pasty jajecznej. Wokół mięsa układamy pokrojoną lub rozdrobnioną widelcem galaretkę.
Odpowiedz
WIELKANOCNE Jajka smażone w skorupkach

Składniki

3 - 6 porcji

6 jajek
3 łyżki masła
1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
dekoracja: np. rzeżucha, koperek, natka pietruszki

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i osuszyć. Ostrym nożem (najlepiej z piłką) przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć nie uszkadzając skorupek.
Białka i żółtka drobno posiekać i rozgnieść widelcem. Wymieszać z 2 łyżkami miękkiego masła i szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Masę jajeczną nałożyć do skorupek, posypać bułką tartą. Resztę masła roztopić na patelni, połówki jajek ułożyć bułką tartą do spodu.
Przykryć i trzymać na niezbyt dużym ogniu przez kilka minut. Podawać na ciepło, udekorować.

Do nadzienia można też dodać pieczarki: 6 pieczarek pokroić na plasterki i usmażyć na łyżce masła, pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Wyłożyć na deskę, drobno posiekać i doprawić solą oraz pieprzem, dodać do nadzienia.

A MOŻE Pieczeń z mielonego boczku?

Składniki

1 kg chudego boczku bez żeberek
1 jajko
2 łyżki vegety
sól, pieprz
bulion do podlewania pieczeni

Przygotowanie


Jeśli boczek jest ze skórką, należy ją odciąć, oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Jeśli robimy pieczeń bez skórki ten fragment przepisu należy pominąć. Wodę z gotującej skórki należy wylać, a skórkę odłożyć na talerzyk aby ostygła.

W maszynce do mięsa, przez sitko o najmniejszych oczkach, przepuścić surowy boczek i ugotowaną skórkę. Do mięsa dodać jajko, vegetę, sól, pieprz. Bardzo dobrze wyrobić ręką, uformować kulę i włożyć ją do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 190℃ bez przykrycia przez około 1 godzinę, ładnie zrumienić. W trakcie pieczenia kilkakrotnie polewać bulionem, aby boczek nie był zbyt suchy.
W środek mięsa przed upieczeniem można włożyć 2-3 jajka ugotowane na półtwardo.[u][/u]

Wielkanocny pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

Składniki

garść suszonych grzybów
4 duże udka kurczaka (nóżki wraz z biodrem), około 1,5 kg
1/2 kg surowego boczku, pokrojonego na 4 części
1 duża cebula
po 6 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu czarnego oraz 3 listki laurowe
sól morska
300 g wątróbki cielęcej (lub drobiowej), pokrojonej na mniejsze kawałki
1 kajzerka
6 jajek
szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta

Na galaretkę (opcjonalnie): żelatyna, 50 ml słodkiego wina, np. Malagi, 1 szklanka wywaru z mięsa, czerwony pieprz do dekoracji oraz kilka marynowanych grzybków

Przygotowanie

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc. Włożyć do dużego garnka wraz z wywarem, dodać umyte udka kurczaka, kawałki boczku, obraną cebulę, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe. Mięso zalać wodą (jak najmniej), dodać sól i gotować pod przykryciem aż mięso będzie odchodziło od kości, przez około 1,45 h. Dodać umytą i pokrojoną wątróbkę i gotować jeszcze przez 15 minut.
Wywar przecedzić, odlać 1 szklankę, a w reszcie namoczyć kajzerkę. Mięso kurczaka oderwać od kości i zmielić w maszynce do mięsa razem z boczkiem, wątróbką, cebulą, grzybami i odciśniętą bułką. Dodać żółtka a białka ubić na pianę. Masę pasztetu dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, a na koniec połączyć z pianą z białek.
Formy keksowe wysmarować olejem i posypać bułką tartą, napełnić masą mięsną. Jeśli będziemy robić galaretkę, formę wypełniamy mięsem do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez około godzinę.
Jeśli pasztet będziemy pokrywać galaretką, zagotować odłożony wywar mięsny wraz z winem, zdjąć z ognia, dodać żelatynę w ilości podanej w przepisie na opakowaniu, mieszać aż całkowicie się rozpuści.
Pasztet ostudzić, ułożyć ziarenka czerwonego pieprzu i ewentualnie 3 - 4 grzybki marynowane, polać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

UWAGA:

Mięso najlepiej ugotować jednego dnia i zostawić w wywarze do ostudzenia do następnego dnia.
Do gotującego się kurczaka można dodać marchewkę i pietruszkę, następnie przepuść je razem z mięsem przez maszynkę.
Do masy pasztetu już po zmieleniu mięsa można też dodać pół szklanki śmietanki kremówki i trochę koniaku.

Sałatka warstwowa z szynką, jajkiem i serem żołtym

Składniki
4 porcje

5 jajek
1 puszka kukurydzy
1 puszka krojonego ananasa
opcjonalnie: 1 słoik selera sałatkowego (siekany, konserwowy)
150 g sera żółtego
150 g szynki konserwowej
2/3 szklanki majonezu + 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
na wierzch: kapusta pekińska + kawałek czerwonej papryki

Przygotowanie

Jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać na desce. Na sitku odcedzić kolejno kukurydzę, potem ananasa i selera jeśli go używamy.
Na dnie salaterki o średnicy ok. 20 cm ułożyć selera, potem kukurydzę, startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną w kosteczkę lub paseczki szynkę.
Wyłożyć majonez wymieszany ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty na tarce ser żółty oraz jajka. Doprawić solą i pieprzem.
Uzupełnić posiekaną kapustą pekińską oraz udekorować papryką pokrojoną w kosteczkę.

Tradycyjna sałatka śledziowa z gotowanymi w mundurkach zimowymi jarzynami: ziemniakami i buraczkami, z dodatkiem ugotowanego posiekanego jajka, cebuli i ogórków kiszonych.

Składniki

250 g filetów śledziowych (gotowych, wypłukanych)
1 łyżka soku z cytryny
1 mała cebula
2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej)
4 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno
świeżo zmielony pieprz
3 buraki (ok. 500 g)
4 ziemniaki (ok. 500 g)
4 ogórki kiszone
5 jajek
150 g sera żółtego
pęczek szczypiorek
ok. 300 ml majonezu (domowego lub dowolnego)

Przygotowanie

Śledzie pokroić na kawałeczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z drobno posiekaną cebulą, musztardą, olejem, doprawić świeżo zmielonym pieprzem i wyłożyć do szklanej dużej salaterki. Posmarować warstwą majonezu (ok. 1/3 ilości).
Buraki i ziemniaki gotować w mundurkach w oddzielnych garnkach. Buraczki gotować przez ok. 1 i 1/2 godziny, ziemniaki około 1 godzinę. Małe buraczki i ziemniaki będą się gotować krócej. Warzywa odcedzić i ostudzić.
Ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i doprawić solą oraz pieprzem, położyć na warstwie śledzia. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Posmarować warstwą majonezu. Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do sałatki i posmarować ostatnią częścią majonezu.
Jajka ugotować na twardo i drobno posiekać na desce, dodać do sałatki. Na wierzch dać starty ser i szczypiorek. Odstawić na minimum godzinę, można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce.

Zamiast majonezu można zrobić sos majonezowy light: 150 g śmietany 18% lub 12% + 1 łyżka musztardy dijon + 5 łyżek majonezu + 2 łyżki oleju lnianego lub rzepakowego tłoczonego na zimno + świeżo zmielony pieprz + szczypta soli morskiej.
Odpowiedz
Jajka na ogórkowym sosie

Składniki
6 jajek ugotowanych na twardo
Sos:
1 ogórek zielony
2 ogórki kiszone
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
3 rzodkiewki
kilka kaparów z zalewy
kilka nadziewanych oliwek
listki natki pietruszki
1 łyżeczka czubrycy zielonej

Jajka obrać i pokroić na pół. Ogórka zielonego obrać -3/4 utrzeć na tarce o dużych oczkach, resztę ... do dekoracji. Startego ogórka posypać lekko solą, gdy puści sok, odcismąć.Ogórka kiszonego też utrzeć na tarce o dużych oczkach. Do ogórków-zielonego i kiszonych dodać majonez, jogurt,śmietanę, czosnek, doprawić solą i pieprzem, zamieszać. Sos nałożyć na talerz, na sosie ułożyć jajka. Jajka udekorować pozostałym ogórkiem zielonym, rzodkiewką, kaparami, pokrojonymi oliwkami, natką pietruszki. Całość obsypać czubrycą.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości