Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Propozycja smakowa - gotowane ziemniaki

Ostatnio wpadłem na pomysł zmiany w smaku gotowanych do dania drugiego ziemniaków. Otóż po obraniu i umyciu dobranej do potrzeb porcji, do wody wkrajam 5 poszatkowanych ząbków czoanku i wciskam pomiędzy nie świeżo zerwana z ogrodu porządną łodygę lubczyku. Moczy się to ze 3 godziny w wodzie razem z ziemniakami i potem razem to wszystko gotuję. Efekt smakowo eteryczny murowany. POLECAM.
Odpowiedz
Ogórki po Żydowsku

Składniki
2 kg ogórków
Świeże liście selera
Świeże liście pietruszki
2- 3 marchewki
1 duża cebula
Pęczek kopru
Ziele angielskie
Gorczyca
Liść Laurowy.

ZALEWA:
2,5 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli

1. Marchew, cebulę obieramy i kroimy w plastry.
2. Do każdego ze słoików wkładamy : zielony koper, natkę pietruszki, liście selera, marchew, cebulę, ziele angielskie, liście laurowe i gorczycę. Następnie wkładamy ogórki.
3. Składniki zalewy zagotowujemy i zalewamy słoiki z ogórkami.
4. Pasteryzujemy słoiki ok. 5 min od zagotowania się wody.
5. Po ugotowaniu słoiki odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.....i na półkę..
Odpowiedz
Cukinia w zalewie curry

Składniki:

* 1,5 kg cukinii
* 2-3 cebule
* 5 szklanek wody
* 1 szklanka octu
* 1 łyżka soli
* 1,5 szklanki cukru
* 4 ząbki czosnku
* 1 łyżka curry
* 1 łyżeczka gorczycy
* 1 łyżeczka ziela angielskiego

Cukinię i cebulę zetrzeć na plasterki na bocznej części tarki jarzynowej.

Zagotować wodę z octem, solą i cukrem. Dodać curry, czosnek - całe ząbki, ziele, gorczycę.

Wrzucić do gotującej się zalewy wcześniej posiekaną cukinię i cebulę.

Gotować ok. 4-5 minut od momentu wrzenia.

Gorące przełożyć do słoików i odwrócić wieczkiem do dołu do ostygnięcia.

Z tej porcji wyszło mi 4 słoiki 0,5 l.

Kiszone ogórki inaczej

Składniki na 1 słoik:
słoik 80ml
1 baldachim kopru
ogórki
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka czarnuszki
1 łyżka stołowa soli = najlepiej himalajskiej (np. Lidl)
wrzątek

Do słoika włożyć koper, ogórki, czosnek, czarnuszkę i dodać łyżkę soli. Składniki zalać wrzątkiem i od razu zakręcić słoiki. Kiedy lekko przestygną odwrócić słoiki do góry dnem, aby sprawdzić, czy zakrętki nie przeciekają.
Kisżą się idealnie nawet w ciepłej piwnicy. NA zimę jak znalazł. Są zawsze twarde.
Odpowiedz
Mizeria do słoików

Składniki
1,5 kg ogórków gruntowych
1 cebula
1 łyżka płatków czosnku
sól
zalewa: 2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki octu jabłkowego
1 łyżeczka soli

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki wraz z cebulą i płatkami czosnku przekładamy do miski i posypujemy solą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie z podanych składników przygotowujemy zalewę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i wstawiamy na gaz. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Do czystych i wyparzonych słoiczków wkładamy ogórki (bez soku który puściły). Zalewamy przygotowaną zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut.
Z podanych składników wychodzą 4 słoiki po 400 ml.
Odpowiedz
Golonka z indyka w piwie

Składniki
golonka z indyka 4 szt.
Piwo 2 szklanki
Czosnek 3 ząbki
Sól i pieprz do smaku
Słodka papryka wędzona do smaku
Olej

Golonki natrzeć solą, pieprzem i papryką wędzoną, zmiażdżonym czosnkiem i polać olejem, po czym odłożyć na dwie godziny w chłodne miejsce. Piwo podgrzać, zalać golonki i dusić pod przykryciem przez około 1 ½ godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. By mięso było cały czas zanurzone podlewać piwem. Przed podaniem wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zrumienić przez około 15 minut by skórka była chrupiąca.

Kurczak w kremowym sosie pomidorowym
Z mascarpone i czarnymi oliwkami

Składniki na 3 porcje
Sos pomidorowy z mascarpone

1 łyżka oliwy
1 mała cebulka, posiekana
1 ząbek czosnku, posiekany
1 puszka (400 g) pomidorów z puszki, pokrojonych, bez skórek
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
6 gałązek świeżego tymianku, oderwane listki
3 łyżki sera mascarpone
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

Kurczak

3 pojedyncze filety kurczaka
sól morska i świeżo zmielony pieprz
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżka oliwy

Dodatki

1/2 szklanki czarnych oliwek
około 300 g makaronu (np. pełnoziarnistego)

Przygotowanie


Przygotować sos pomidorowy z mascarpone: w rondelku z grubym dnem lub na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać posiekaną w kostkę cebulę i zeszklić ją mieszając od czasu do czasu. Dodać posiekany czosnek a po minucie wlać pomidory. Doprawić solą i pieprzem, cukrem i octem balsamicznym.
Gotować przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z listkami świeżego tymianku, serem mascarpone i oliwą extra virgine.
W międzyczasie przygotować kurczaka: filety umyć, osuszyć, odciąć włókna i kostki. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką. Rozgrzać dobrze patelnię, wlać olej, włożyć kurczaka i smażyć po 4 - 5 minut z każdej strony aż będzie ładnie zrumieniony.
Filety kurczaka włożyć do formy żaroodpornej, wlać sos pomidorowy, dodać czarne oliwki. Piec przez 30 minut w temperaturze 190 stopni C. W międzyczasie ugotować makaron.
Smacznego
Odpowiedz
Kluski ziemniaczane z gotowaną kapustą



Składniki

1 kg ziemniaków
20 dkg mąki pszennej
jajko
sól
½ główki białej kapusty
2 jabłka
smalec
ocet
cukier
skwarki wieprzowe do okraszenia

Białą kapustę drobno poszatkować, dodać łyżkę smalcu. Wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości, około 20 minut. W połowie procesu, kiedy kapusta będzie już półmiękka, dodać jabłka bez gniazd nasiennych, obrane i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru.

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak by powstała jednolita, spójna masa. Nie może być za rzadka, bo się kluski rozlecą. Wrzucić na wrzącą wodę. Gotować około 12 minut, aż zmiękną. Kluski podawać z kapustą, polane skwarkami.

Szynka pieczona - kolejna odsłona

Składniki

szynka wieprzowa pod swoje potrzeby
włoszczyzna
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
przyprawy korzenne według uznania (anyż, kardamon, imbir, szafran, wanilia, goździki)
odrobina masła

Zrobić marynatę: włoszczyznę zagotować z korzeniami, dodać dwie łyżki soku z cytryny lub jedną kwasku cytrynowego, wystudzić. Szynkę zamarynować na dobę, wkładając do lodówki. Brytfannę wysmarować masłem, osuszoną szynkę dusić pod przykryciem do miękkości w temperaturze 180 stopni. Następnie zdjąć pokrywę, podnieść temperaturę do 200 stopni i zrumienić.

Filet drobiowy - kuchnia włoska


Składniki

filet z kurczaka podwójny 2 szt.
Pomidor 4 szt.
Kukurydza 1 puszka
Papryka czerwona 1 szt.
Cebula biała 2 szt.
Pieczarki 10 szt.
Sok z cytryny do smaku
olej do smażenia
pieprz do smaku
Czosnek 2 ząbki

Wykonanie:

Filety opłukać, natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem i odstawić na pół godziny. Następnie rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i mięso pokrojone w kostkę, smażyć na wolnym ogniu. Po chwili dodać drobno pokrojone pieczarki, paprykę i dusić do odparowania wody. Po czym dodać odcedzoną kukurydzę, pokrojone pomidory, smażyć jeszcze około 5 minut. Na końcu doprawić sokiem z cytryny.

Ziemniaki z sosem wieprzowym i ogórkiem kiszonym ( najlepsze te, wyhodowane we własnym ogródku).

Składniki

ziemniaki 8 szt.
ogórki marynowane
Sos:
mięso wieprzowe (schab z przyrostami + karczek) 1,5 kg
włoszczyzna suszona 2 łyżki
pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka rosołowa
cebula 1 szt.
Lubczyk
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki
pieprz kolorowy 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
sól do smaku
pieprz ziołowy do smaku
majeranek 1 łyżka
ziele angielskie mielone szczypta
liść laurowy mielony szczypta
woda 1 litr
2 łyżeczki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
śmietana 30% do lekkiego zabielenia sosu
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
tłuszcz do smażenia

Wymyte mięso kroimy w większą kostkę. i smażymy na gorącej patelni z tłuszczem. Cebulę i czosnek kroimy, lekko solimy by zmiękły i gdy mięso będzie zarumienione dodajemy cebulę z czosnkiem doprawione majerankiem i pieprzem i pod przykryciem dusimy do miękkości dolewając pół szklanki wody. W oddzielnym garnczku wlewamy 4 szklanki wody, suszoną włoszczyznę i pastę rosołową. Doprawiamy do smaku, dodajemy pozostałe przyprawy i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy mięso z cebulką będzie miękkie dodajemy do garnka z wywarem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i na małym ogniu dusimy przez 15-20 minut by smaki połączyły się. Doprawiamy do smaku dodajemy koncentrat pomidorowy i lekko zagęszczamy rozmieszaną w wodzie mąką. Gotujemy kilka minut mieszając. W między czasie gotujemy ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki podajemy z sosem wieprzowym i ogórkiem kiszonym lub marynowanym.

Papryka faszerowana cukinią, kaszą i mięsem

Składniki

6 średnich papryk
200 g kaszy bulgur (przed ugotowaniem), można użyć innej kaszy lub ryżu
400 g mięsa mielonego (użyłam z indyka)
cukinia około 250 g
cebula około 100 g
3 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki, ½ pęczka koperku
około 100 g koncentratu pomidorowego
przyprawy:
około 1 łyżeczki pieprzu ziołowego
papryka słodka, ostra
pieprz, sól

Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Czosnek drobniutko posiekać.
Dokładnie umytą cukinię pokroić w cienkie paseczki.
Wypłukaną zieleninę drobno posiekać.

Z umytej papryki odciąć jak najcieniej górę i usunąć gniazda nasienne. Paprykę możemy również przekroić wzdłuż na pół.

Przygotowanie farszu:
Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażyć cebulę przez kilka minut, tak żeby cebula się zeszkliła.
Następnie dodać mięso, czosnek i smażyć około 5 minut.
Następnie dodać cukinię i smażYć jeszcze około 3 minut.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, doprawić po zwojemu, dokładnie zamieszać i smażyć dalsze ze 3 minuty.

Tak przygotowane mięso dodać do kaszy, dodać zieleninę i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić pod swój osobisty pypeć smakowy na języku

DALEJ:
Naczynie żaroodporne przesmarować olejem.

Do papryk nałożyć farsz, delikatnie ugnieść i ułożyć w naczyniu.

|Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekać około 35 minut.
Przed podaniem paprykę możemy posypać żółtym serem.
Smacznego.
Odpowiedz
Makaron z sosem kurkowo-śmietankowym

Składniki

400 g makaronu (np. rurki, świderki, kokardki)
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego lub oleju
200 g kurek
200 g śmietanki kremówki 36%
100 g twardego sera (najlepszy parmezan lub grana padano)
0,5 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
świeże zioła (idealnie pasuje pietruszka, ja dodałam jeszcze bazylię)

Przygotowanie

Cebulę posiekać i zeszklić na maśle lub oleju. Dodać oczyszczone kurki, smażyć do odparowania wody, którą puszczą grzyby. Przyprawić solą i pieprzem, zdjąć z palnika i wmieszać śmietankę.
Makaron ugotować al dente, jeszcze gorący dodać do sosu, dodać połowę sera i dokładnie wymieszać, aby makaron osnuł się sosem. Przed podaniem posypać każdą porcję resztą sera i posiekanymi ziołami.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości