Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Ostatni weekendowy mój wyczyn - Uda z gęsi w sosie musztardowo-miodowym

Składniki:

3 uda z gęsi ( kupiłem w Lidlu z przeceny za 16 złociszy - rewelacja)
vegeta
3 cebule
garść żurawiny suszonej
pół słoika żurawiny do mięs
pół słoiczka musztardy truflowej LUX (Lidl)
2 kostki bulionu
2 łychy miodu
2 jabłka
Podzielić uda gęsi na pół każde i lekko doprawić vegetą
Przesmażyć na odrobinie oleju na patelni
Na tym wytopionym dodatkowo tłuszczyku przesmażyć pokrojoną w piórka cebulę zmieszaną z garścią żurawiny. Po zeszkleniu cebuli dodać pokrojone w kostkę jabłka i żurawinę ze słoika. Przesmażać jeszcze przez parę minut.
Do żaroodpornego naczynia przełożyć uduszoną wraz ze składnikami cebulę ( nie wyjadać), ułożyć na to porcje gęsi i zalać przygotowanym wcześniej bulionem zmieszanym z rozpuszczonym w niej miodem i musztardą. Nakryć pokrywką i dusić przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Podawać z kluskami śląskimi i sałatką z buraczków.
PS. Resztki wytopionego tłuszczyku zlać do salaterki i do lodówki. Do chleba rewela.....
Odpowiedz
CIASTO Z JABŁKAMI I PIANKĄ STRACIATELLA

SKŁADNIKI:

( 22x24 )

SPÓD:

* mąka pszenna - 130 g

* maka ziemniaczana - 70 g

* cukier - 150 g

* miękkie masło - 170 g

* jajko - 1 szt

* żółtko - 2 szt

MASA:

* jabłka - 1,5 kg

* galaretka pomarańczowa - 2 op

* masło - 120 g

PIANKA STRACIATELLA:

* śmietana 30% - 500 g

* mascarpone - 250 g

*jogurt grecki - 250 g

* cukier puder - 4-5 łyżek

* czekolada gorzka - 100 g

* żelatyna sypka - 5 łyżeczek

* woda - 80 ml

PRZYRZĄDZENIE:

CIASTO:

170 g miękkiego masła ucieramy z cukrem, dodajemy 3 żółtka i 1 białko - cały czas ucieramy.

Dodajemy przesiane obie maki , miksujemy na wolnych obrotach.

Wyciągamy ( klei się! ) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ok. 25 minut w 170C. Studzimy.

MASA JABŁKOWA:

Jabłka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy masło, gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty.

Wsypujemy 2 galaretki, dusimy ok. 5 minut, aż galaretki się rozpuszczą. Studzimy.

Lekko wystudzoną masę rozprowadzamy na schłodzonym cieście, wyrównujemy.

PIANKA STRACIATELLA:

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy, podgrzewamy al nie gotujemy!

Jogurt grecki mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem, a następnie ( hartując wcześniej! ) dodajemy żelatynę.

Dodajemy ubiją na puch śmietanę i bardzo dokładnie mieszamy.

Wrzucamy posiekaną lub tartą grubo czekoladę.

Wyciągamy na masę jabłkową, wyrównujemy, chłodzimy.

WIERZCH:

Galaretkę mieszamy z 400 ml wrzątku, chłodzimy, lekko tężejącą wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Wigilijna zupa krem z grochu łuskanego

Składniki

Zupa:
500 gram grochu łuskanego (połówki)
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
2 litry wody
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego

Zasmażka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
pół szklanki wody

Dodatkowo:
groszek ptysiowy
natka pietruszki

Groch łuskany zalewamy wodą i moczymy około 2-3 godziny. Do garnka wsypujemy groch, zalewamy wodą, wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, delikatnie solimy i gotujemy do miękkości. Wyciągamy z garnka ziele angielskie i listki laurowe, całość miksujemy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Robimy jasną zasmażkę: w małym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy, zalewamy wodą , mieszamy i wlewamy do zupy, jak zakipi to zdejmujemy z ognia.

Podajemy z groszkiem ptysiowym i posypujemy natką pietruszki.
Odpowiedz
Ostatnio coraz częściej reklamuje się zdrowe potrawy z gęsi. Gęś jako jedyny drób nie nadaje się do hodowli w zamkniętych kojcach, nie znosi antybiotyków i przyjmuje tylko to, co naturalne. Warto więc ją wciągać od czasu do czasu...
[b]Pierś z gęsi[/b]
Pierś z gęsi można podać w wersji pieczonej, duszonej lub smażonej. Do piersi najlepiej podać pieczone jabłka, duszoną czerwoną kapustę lub gotowane ziemniaki.
Jak upiec pierś z gęsi?.Pieczoną gęsinę robi się dość prosto, o ile wcześniej zamarynujemy mięso.

Do zrobienia tej potrawy będą potrzebne: gęsie piersi ze skórą, jabłka, czosnek, cebula, majeranek, sól i pieprz.
Piersi dokładnie płuczemy i wkładamy do solanki (ok. 0,5 łyżki soli na każdy 1 l płynu) na całą noc.
Na drugi dzień mięso wyjmujemy, osuszamy i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.
Jabłka myjemy, kroimy w ćwiartki, cebulę w piórka.
Mięso razem z jabłkami i cebulą przekładamy do brytfanny.
Całość pieczemy w 180 st. C przez ok. 1-1,5 godz., w zależności od ilości mięsa.
Gotowe piersi podajemy razem z jabłkami i surówką. Powstały nadmiar sosiku po polaniu Tongue gotowych potraw nie marnujemy, a zlewamy do salaterki na inne przesmażki lub nawet jako omasta do chleba...

Strogonow drobiowy

Jest to danie jednogarnkowe szybkie i pożywne, które możemy serować na obiad, a po podgrzaniu na drugi dzień będzie smakował równie dobrze. Podawany najlepiej z pieczywem.

Składniki:

1. 2 filety z kurczaka
2. ½ papryki czerwonej
3. ½ papryki zielonej
4. 300 g pieczarek
5. 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
6. 250 ml passaty pomidorowej
7. 2 łyżeczka koncentratu pomidorowego
8. Papryka słodka i ostra w proszku
9. Oliwa do smażenia
10. 2 łyżeczki masła do smażenia
11. Sól i pieprz
12. Natka pietruszki
13. Opcjonalnie śmietana

1.Filety z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na patelni.

2. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki i podsmażamy na maśle w garnku. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i podsmażamy wszystko około 7-10 min.

3. Podsmażone mięso z kurczaka dodajemy do pieczarek i cebuli i mieszamy razem.

4. Dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy papryką ostrą i słodką w proszku.

5. Zalewamy gorącym bulionem oraz dodajemy passate pomidorową i łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

6. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy wszystko pod przykryciem około 10-15 min.

7. Opcjonalnie dodajemy 1-2 łyżki śmietany na koniec gotowania.

8. Podajmy z posiekaną pietruszką i pieczywem.

Błyskawiczne ciasteczka z jabłkami

Robi się je błyskawicznie i błyskawicznie znikają. Jeśli chcecie aby wytrwały do dnia następnego to zróbcie podwójną porcję.

Składniki:

250 g masła
2 szk mąki
250 g mielonego twarogu
2 łyżki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania ciasteczek
8 mniejszych jabłek

Składniki ciasta łączymy i zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części.

Każdą wałkujemy na koło, kroimy na 16 kawałków ( trójkątów ) co da nam 32 kawałki ciasta.

Na szerszej stronie kładziemy jabłka, zwijamy jak rogaliki i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ( 2 blachy ).

Ciasteczka pieczemy przez 30 minut z termoobiegiem w 170 stopniach.

Ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Odpowiedz
Rozgrzewająca Zupa zbójnicka

Składniki:


0,5 kg mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki…

10 dkg wędzonego boczku

1 cebula

2 ząbki czosnku

10dkg pieczarek

1 marchew

1 czerwona papryka

1 papryczka chilli

1/2 papryki żółtej lub zielonej

2 duże ziemniaki

1/4 główki kapusty

1 – 1,5 litra bulionu lub wody

3-4 łyżki koncentratu pomidorowego

2- 3 łyżki słodkiej śmietanki

Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, 3 kulki ziela angielskie

olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso kroimy w średniej wielkości kostkę

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso ciągle mieszając

Gdy mięso straci surowy kolor, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, cebulę oraz czosnek, mieszamy i smażymy przez pół minuty

Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, mieszamy i smażymy jeszcze przez około 2 minuty

Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy liść laurowy i po 3 kulki ziela angielskiego oraz pieprzu, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 40 minut

Po tym czasie ziemniaki, marchew oraz papryki kroimy w kostkę

Kapustę grubo szatkujemy

Pokrojone warzywa dodajemy do zupy. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa i mięso będą miękkie  

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy

Następnie dolewamy śmietankę wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Całość doprawiamy łyżką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku

Podajemy ze świeżym pieczywem

SMACZNEGO
Odpowiedz
SCHABOWY W BOGATSZEJ WERSJI

Składniki:

1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
25 dag pieczarek
2 cebule
4-5 ogórków konserwowych
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia
usmażone kotlety schabowe w panierce
starty żółty ser

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją posól, żeby się ładnie zeszkliła. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż. Dodaj umyte i pokrojone w paseczki kolorowe papryki. Duś około 5-7 minut. Dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.
Przygotowaną potrawkę wyłóż na rozłożone na papierze do pieczenia kotlety schabowe. Całość posyp żółtym serem.

Zapiekaj do roztopienia sera w 180-190 stopniach - około 15 minut.
Odpowiedz
Śledź wigilijny

Składniki
Filety śledziowe solone 10 szt.
Cebula biała 2 szt.
Czosnek 4 ząbki
Ocet 1/3 szklanki
Papryka słodka wędzona 2 łyżki
Papryka ostra mielona ½ łyżki
Cukier 4 płaskie łyżki
Pomidory suszone w oliwie 1 słoiczek
Sól do smaku

Wykonanie:
Śledzie namoczyć, a na oliwie z pomidorów zeszklić posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i cukrem. Dodać pokrojone pomidory, obie papryki w proszku i smażyć przez minutę. Posolić do smaku, wlać ocet, ostudzić, połączyć z pokrojonymi śledziami i przełożyć do słoików na dwa dni.
GOTOWE

Zupa grzybowa wigilijna

Składniki:

duża garść suszonych grzybów (ok. 15-20g)
2 litry bulionu warzywnego z estragonem
opakowanie ulubionego makaronu
sól morska
pieprz czarny
100 ml śmietanki kremówki
płaska łyżka mąki

Przygotowanie:

Dzień przed gotowaniem zupy przełożyć grzyby do miseczki, zalać wodą i odstawić na noc.
Grzyby odsączyć na sitku, wodę, w której moczy się grzyby, zostawić.
Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem, gdy się zeszkli dodać grzyby i chwilę smażyć, aż odparuje woda.
Grzyby z cebulką zmielić w maszynce do mielenia z sitkiem o drobniejszych oczkach.
Do gorącego bulionu dodać zmielone grzyby z cebulką, dodać wodę, w której moczyły się grzyby, gotuować około 15 minut „na wolnym ogniu”.
Mąkę rozprowadzić w odrobinie wody lekko osolonej wody, wlewać do zupy cały czas mieszając.
Kiedy zupa ponownie się zagotuje, wyłączyć płytę, dodać do zupy śmietanę i dokładnie zamieszać.
Zupę grzybową podawać z ulubionym makaronem.
Odpowiedz
Dobry, Stary Pleśniak

Składniki
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- 4 jajka
- kakao
- dżem ,np. wiśniowy

Wyrobić ciasto (2 szklanki mąki, 1 łyżka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 4 żółtka) i podzielić na 3 części. Pierwszą wyłożyć na blaszkę, drugą schłodzić w zamrażarce, a trzecią wymieszać z łyżką kakao. Na ciasto wyłożyć dżem, a następnie kakaowe ciasto. Ubić 4 białka na sztywno z 1/3 szklanki cukru i wyłożyć na ciasto. Ostatnie ciasto potarkować na pianę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170°C ok. 50min
Odpowiedz
PIERZYNKA ZE ŚLEDZI

Składniki:

30 dkg śledzi – 5 płatów
majonez
5 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w mundurkach
4 ugotowane marchewki
4 ugotowane żółtka

Śledzie pokroić w kostkę, rozłożyć na półmisku, skropić sokiem z cytryny, posypać pieprzem, polać odrobiną oliwy . Cebulę pokroić w drobną kostkę i obsypać równomiernie rozłożone na półmisku śledzie. Cebulkę posypać pieprzem i przykryć warstewką majonezu.
Ziemniaki po obraniu ze skórki zetrzeć na tarce jarzynowej bezpośrednio na cebulkę, lekko posolić . Na to zetrzeć jako kolejną warstwę ugotowaną wcześniej marchewkę i lekko posolić. Przesmarować majonezem. Odstawić na noc do lodówki. Na następny dzień zetrzeć na drobnej tarce żółtka które stanowić będą ostatnią już warstwę pierzynki. Można dla ozdoby obsypać drobno skrojonym szczypiorkiem.
Odpowiedz
Karkówka duszona w kawie

Składniki
1/2 kg karkówki wieprzowej
1 duża cebula
10 dag masła
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mleka 3,2%
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki mocnej parzonej kawy
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
sól do smaku
uniwersalna przyprawa do mięs

Karkówkę opłukać pod bieżącą wodą osuszyć ręcznikiem papierowym,pokroić na plastry oprószyć uniwersalną przyprawą do mięs.
W rondlu rozgrzać masło, zrumienić z każdej strony mięso,dodać pokrojoną cebulę oraz pokrojone na plasterki ząbki czosnku,wlać około 3/4 szklanki wody i zaparzoną mocną kawę,przykryć garnek i dusić wszytko razem około 40 minut-aż mięso będzie miękkie.
Doprawiamy solą ziołami do smaku,zagęszczamy mąką rozrobioną w mleku,zagotowujemy i zestawiamy z ognia.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości