Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Miodowy kurczak pieczony w piwie

Składniki
6 kawałków kurczaka
1200ml piwa jasnego
4-5 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki cukru trzcinowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki soli
2 łyżki ziół prowansalskich

Przygotowanie:

1. Mięso natrzeć solą i ziołami, odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
2. W garnku umieścić piwo, miód, cukier, sos sojowy - gotować do momentu aż zacznie się karmelizować.
3. Mięso umieścić w pojemniku żaroodpornym, piec około 40 minut w temp. 180*, po tym czasie wyjąć kurczaka zalać przygotowanym sosem, piec do miękkości około 70minut.
Odpowiedz
Kołocz śląski z serem-drożdżowy, tradycyjny wypiek z Górnego Śląska i Opolszczyzny.

Składniki

500 g mąki pszennej
50 g drożdży
100 g cukru
1 szklanka mleka
1 jajko
1 żółtko
15 g cukru waniliowego
mała szczypta soli
100 g masła
1/2 łyżki smalcu
do posmarowania wierzchu
1/2 roztrzepanego jajka

posypka

250 g mąki pszennej
190 g cukru pudru
5 g cukru waniliowego
1 żółtko
160 g masła
mała szczypta soli
1 łyżka zimnej wody (tylko w razie potrzeby)
masa serowa
1,4 kg twarogu, zmielonego (koniecznie z kostki, stałego, nie z wiaderka)
4 jajka
100 g masła, miękkiego
230 g cukru
20 g cukru waniliowego
65 g mąki ziemniaczanej
100 g rodzynek
10 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
skórka cytrynowa z połówki cytryny
1/2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
do 1/2 szklanki śmietany 30% (niekoniecznie, tylko gdy ser jest naprawdę gęsty)
do posypania
cukier puder
Wykonanie
ciasto
masło ze smalcem roztopić i zostawić do wystudzenia w letnim mleku rozkruszyć drożdże i dodać po kopiastej łyżce cukru i mąki, które należy wziąć z podanej w przepisie ilości. Zamieszać i odstawić zaczyn na około 10 minut, aż urośnie
do mąki dodać cukier, jajko, żółtko, sól, cukier waniliowy i podrośnięty zaczyn. Wymieszać i wyrabiać, a gdy składniki się połączą dodać roztopione masło ze smalcem. Ciasto dobrze wyrobić rękami lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego
gdy ciasto stanie się elastyczne, odstawić je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w misce nakrytej szmatką (żeby nie wysychało). Potrwa to około godziny lub do momentu aż ciasto podwoi objętość
posypka
wszystkie składniki posypki zagnieść szybko (by ciasto się zbyt nie ogrzało) do połączenia
kulę ciasta owinąć folią i odłożyć do lodówki na około 30 minut
masa serowa
gdy ciasto będzie już wyrośnięte przygotować masę serową
do sera dodać jajka, masło, cukier oraz cukier waniliowy, sól i wymieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki, skórki, sok z cytryny i wymieszać do połączenia. W razie potrzeby dodać śmietanę
wyrośnięte ciasto podzielić na pół, przy czym jedna połowa niech będzie trochę większa od drugiej – tej większej użyjemy na spód
ciasto na spód rozwałkować na wielkość blachy i ułożyć je na niej, na papierze do pieczenia. Spód podziurkować widelcem na spodzie rozprowadzić masę serową
rozwałkować drugą połowę ciasta, również na wielkość blachy i ułożyć je na masie serowej
wierzch posmarować połówką żółtka z kuli ciasta na posypkę odrywać palcami cząstki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je palcem na kształt wklęsłego płatka i takie kawałki układać na wierzchu ciasta, wklęśnięciem do góry
ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec 40 do 45 minut
gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Odpowiedz
Świąteczny pasztet wieprzowy

Składniki
mięso wieprzowe 800 g,
wątróbka drobiowa 300 g,
jajka 2,
seler 1/4 szt,
marchewki 2 szt,
cebula 1 szt,
olej do smażenia 3 łyżki,
sól do smaku,
pieprz świeżo mielony do smaku,
gałka muszkatołowa szczypta,
bułka 1 szt,
mleko do namoczenia bułki (może być woda),
tłuszcz do wysmarowania kek sówek,
bułka tarta do kek sówek,

Wykonanie:

Mięso dokładnie wypłukać, włożyć do garnka i zalać wodą.
Wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania.
Zdjąć wytworzone szumowiny,dodać obrane marchewki i kawałek selera.
Gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wystudzić, w między czasie wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić,opłukać i osuszyć,następnie podsmażyć na oleju razem z obrana pokrojoną cebulą.
Mięso zmielić 2 razy przez maszynkę do mięsa razem z marchewką, selerem i podsmażoną wątróbką.
Na sam koniec do masy zmielić namoczoną wcześniej ,odciśniętą bułkę.
Do całości dodać jajka , doprawić do smaku solą , świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszać. ( gdyby masa była zbyt gęsta dolać bulionu z gotowania mięsa).
Masę przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą keksówek.
Piec około 50 - 60 minut w 190 stopniach.
Po upieczeniu wystudzić a następnie wyjąć i podawać.
Odpowiedz
Mikstura na odporność - chyba nie trzeba dzisiaj nikogo namawiać do jej wykonania

SKŁADNIKI (na 1 shota)
2 łyżki soku z cytryny
szczypta kurkumy
szczypta imbiru
szczypta cynamonu
odrobina pieprzu - pomaga przy wchłanianiu kurkumy
Wszystkie składniki mieszamy i wypijamy.
Odpowiedz
Domowy syrop z czosnku, miodu i cytryny - biorę już kilka lat i zapomniałem co to jest katar. A ciekło mi z nosa dość często...

Składniki
3 do 5 cytryn w zależności od soczystości ich wnętrza..
2 główki/12-13 ząbków czosnku (polskiego - jest różowy)
1/2 szklanki miodu (1 szklanka = 250 ml; dobrej jakości - najlepiej lipowy lub spadziowy)
1/2 szklanki wody (ciepłej, ale nie gorącej)

Przyrządzanie:


Do wyparzonego słoika wycisnąć sok z dokładnie wyszorowanych cytryn.
(Sok może zawierać miąższ -pestki usuwamy)
Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Grube odpady z wyciskania odkładamy np. do zupy..
Miód należy połączyć z ciepłą wodą (woda nie może przekroczyć około 45 stopni, ponieważ miód straci swoje dobroczynne właściwości i stanie się jedynie cukrem) i przelać do pozostałych składników.
Całość dokładnie wymieszać.
Zakręcony słoik wstawić do lodówki na 3 doby, aby wszystkie składniki dobrze "się przegryzły".
(Syrop nadaję się też do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.)
Otrzymaną miksturę można przechowywać do 2-3 tygodni.

Dawkowanie:

Profilaktycznie - 1 łyżeczka na dobę dla dzieci, 1 łyżka dla dorosłych.
W razie nasilających się objawów choroby - 3 łyżeczki na dobę w przypadku dzieci i 3 łyżki w przypadku dorosłych.
Odpowiedz
Śledzie z suszonymi pomidorami i kaparami w oliwie

Składniki:

2 opakowania śledzi w oleju
2 średnie cebule
suszone pomidory w oliwie
2 łyżki kaparów
pół łyżeczki majeranki
olej

Cebule obrać i pokroić w półkrążki, zeszklić na oleju i ostudzić. Śledzie odsączyć i pokroić na dzwonka. Do pojemnika przełożyć cebulę, śledzie, dodać pokrojone pomidory, kapary i zalać olejem z pomidorów, dodać majeranek i wszystko wymieszać . Odstawić do lodówki na 24h.
Odpowiedz
Chrupiący schabowy w maślance

Składniki
6 plastrów schabu wieprzowego
1/2 litra maślanki
2 łyżki przyprawy do mięs
1 cebula
2 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 2 szklanki płatków kukurydzianych
olej do smażenia

Dzień przed podaniem, mięso rozbić tłuczkiem do mięs, ułożyć w pojemniku przekładając pokrojoną w pół plasterki cebulą i maślanką. Mięso nakryć i pozostawić w chłodzie na noc.
Na drugi dzień wyjąć kotlety z maślanki, delikatnie obmyć, osuszyć na papierowym ręczniku, posypać przyprawą do mięs. Kotlety panierować w mące, rozmieszanym jajku i lekko pogniecionych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Odpowiedz
Soczysty w środku, pieczony w całości kurczak

Składniki
- kurczak w całości ponad 2kg
- 4 ząbki czosnku
- 3 plasterki cytryny
-marynata:
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka papryki ostrej
- łyżka pieprzu
- łyżka słodkiej papryki
- łyżka przyprawy do kurczaka pikantna
- łyżka czosnku granulowanego.

1. W misce umieścić składniki marynaty i dobrze ze sobą połączyć.
Kurczaka dobrze oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie dobrze natrzeć marynatą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć 4 ząbki czosnku i 3 plasterki cytryny. Odstawić kurczaka na całą dobę.

2. Z kurczaka wyjąć cytrynę i ewentualnie czosnek(kto jak lubi) i następnie umieścić w naczyniu (bez przykrycia), wlać szklankę bulionu i włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170°C przez ok. 2 godziny. W trakcie pieczenia kilka razy polewać kurczaka tym bulionem.
Podawać z frytkami i surówką.
Odpowiedz
Kapuśniak na żeberkach z oscypkiem

Składniki

4 litry wody
1 kg kiszonej kapusty
1 kg ziemniaków gotowanych oddzielnie
½ kg wędzonych żeberek
½ kg świeżych żeberek
30 dag wędzonej słoniny
5 liści laurowych
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu czarnego
4 małe wędzone oscypki
500 ml wody z kiszenia kapusty
1 łyżeczka kminku
1 garść suszonych grzybów namoczonych dzień wcześniej
100 ml oleju Kujawski 3 ziarna
sól (opcjonalnie)
rozmaryn świeży lub suszony (opcjonalnie)
jałowiec świeży lub suszony (opcjonalnie)

Przygotowanie


Gotujemy wywar na świeżych żeberkach, przyprawach i suszonych grzybach. W osobnym garnku gotujemy pokrojoną kapustę w wodzie z kiszenia kapusty.

Na patelni rozgrzewamy olej i wytapiamy skwarki z wędzonej słoniny, dodajemy do wywaru z kiszoną kapustą.

Po godzinie łączymy ze sobą kapustę i wywar, dodajemy również wędzone żeberka. Gotujemy razem jeszcze godzinę.

Pod koniec gotowania ścieramy oscypki, aby podkreślić wędzony smak.

Kapuśniak podajemy z porcją żeberek, ziemniakami i plastrami oscypka.
Odpowiedz
Kluski francuskie jako dodatek do czystych zup, pieczeni i gulaszy

Składniki

100 g masła
5 jajek
100-120 g mąki krupczatki
sól morska
suszony koperek

Masło ucieramy, aż będzie puszyste. Do masła dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Do masy maślanej dodajemy koperek.
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę. Następnie pianę łączymy masą maślaną, stopniowo dosypujemy też mąkę. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

Łyżeczką formujemy niewielkie kluski, wrzucamy je na osolony wrzątek, gotujemy chwilę pod przykryciem, aż kluseczki urosną. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości