Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Omlet z kiełbasą i pieczarkami

Składniki

200 g pieczarek
120 g ulubionej kiełbasy
4 jajka
2 łyżki posiekanego szczypiorku i pietruszki
1 łyżka oleju
½ łyżki mleka
sól
pieprz

Przygotowanie

W średniej misce roztrzep trzepaczką jajka, dopraw solą oraz pieprzem, wlej mleko i ponownie całość wymieszaj.
Na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki i kiełbasę. Smaż przez 3 min. Wlej jajka, posyp połową ziół i smaż przez 3 min. Następnie przewróć omlet na drugą stronę i smaż przez kolejną minutę.
Przełóż omlet na talerz, posyp resztą ziół i podawaj z chrupiącym pieczywem.

Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem

Składniki

300 g ricotty
250 ml mleka
150 g mąki pszennej
125 ml gazowanej wody mineralnej
50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
30 g cukru
20 g masła
15 ml kwaśnej gęstej śmietany, np. 18%
4 jajka
1 łyżeczka cynamonu
sól

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz ¼ łyżeczki soli. Mieszamy.

3 jajka rozkłócamy z mlekiem i dodajemy do mąki. Miksujemy, aż znikną wszystkie grudki.

Dolewamy wodę. Opcjonalnie dodajemy do ¼ szklanki więcej, jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste.

Dodajemy olej, ponownie miksujemy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.

Smażymy dość cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.

Ricottę mieszamy z 1 jajkiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku niewielką ilością cukru i szczyptą soli. Tak przygotowanym serkiem smarujemy naleśniki i rolujemy.

Zrolowane naleśniki układamy w skropionym niewielką ilością Kujawskiego naczyniu żaroodpornym.

Na wierzchu układamy wiórki masła, oprószamy cukrem i cynamonem.
Zapiekamy około 15 minut w 180ºC.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości