Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
OCET JABŁKOWY - właściwości

1. Ocet jabłkowy potrafi rozprawić się z bakteriami i grzybicą, to warto przygotować roztwór, w którym zamoczycie swoje stopy. Zmieszaj go z wodą, wlej do miski i trzymaj tam stopy od 10 do 30 minut. Czynność tę możesz powtarzać do momentu ustąpienia objawów.
2. Reguluje poziom cukru we krwi. Ocet jabłkowy pomaga zwiększyć wrażliwość na insulinę. Jest więc szczególnie przydatny dla osób, które zmagają się z cukrzycą, ale nie tylko. Najlepiej spożywać dwie łyżeczki płynu przed snem, by wspomóc swoje zdrowie. .
3. Łagodzi oparzenia. Za długo przebywałaś na słońcu? Twoje ciało jest zaczerwienione i piecze? Przygotuj sobie kąpiel, a do wody dodaj kilka łyżeczek octu jabłkowego. Po wyjściu z wanny, ze względu na właściwości łagodzące roztworu, powinnaś poczuć ulgę.
4. Pomaga schudnąć. Ocet jabłkowy zdobył ogromną popularność przede wszystkim ze względu na właściwości odchudzające. Wspomaga on bowiem przemianę materii, a tym samym pomoże uzyskać zgrabną, szczupłą sylwetkę. Dzięki jego spożyciu z pewnością pozbędziesz się toksyn z organizmu.
5. Chroni przed rakiem. Nowatorskie badania wykazują, że regularne spożywanie octu jabłkowego, w niewielkich ilościach, chroni organizm przed powstawaniem i rozwojem różnego rodzaju nowotworów.
6. Wzmacnia włosy. Kosmetolodzy zapewniają też, że ta naturalna substancja wspomaga kondycję włosów. Sprawia, że są zdrowsze, mocniejsze, a co więcej pięknie lśnią. Wystarczy dodać kilka kropel do szamponu, którym myjecie swoje włosy.

GROCHÓWKA WOJSKOWA - kolejna odsłona

Składniki:
• 400 g grochu łuskanego (połówki)
• 400 - 500 g chudego boczku wędzonego
• ok. 300 g chudej, cienkiej kiełbasy wędzonej
• 1 marchewka (ok.100 g)
• 500 g ziemniaków
• 1 duży ząb czosnku, 1 liść laurowy
• 2 łyżeczki majeranku tartego (lepszy jest świeży)
• sól, pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie:

Groch oczyszczamy i dokładnie płuczemy.
Zalewamy w dużym garnku (ok. 6 litrowym) zimną wodą do obj. ok.4 litrów.
Stawiamy na ogniu i mieszając od czasu do czasu gotujemy ok. 60 minut, bez pokrywki.
Gdy groch zaczyna się gotować wytwarza się piana białkowa, która lubi kipieć.
Można ją wówczas zebrać.

Gdy groch stanie się miękki i wyraźnie rozleci się możemy przetrzeć przez sitko,
ale możemy pominąć tę czynność, gdy uznamy, że nie jest to konieczne.
Uzupełniamy gorącą wodą do obj. ok. 4 litrów i dalej gotujemy.
Dodajemy boczek pokrojony w paski.
Marchewkę kroimy w pół krążki, ziemniaki w drobną kostkę i wrzucamy do zupy.
Gdy warzywa będą półmiękkie, dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i przeciśnięty
przez praskę czosnek.
Na koniec dodajemy przyprawy tzn. majeranek, sól i pieprz czarny mielony do smaku.
Jeszcze przez chwilę gotujemy, zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką.

I w zasadzie można już jeść, ale lepiej smakuje, gdy postoi.
Najsmaczniejsza jest na drugi dzień.

PYSZNE ŻEBERKA NA WINIE

Składniki

6 żeberek wołowych
2 szklanki Wina półwytrawnego czerwonego
700 ml wywaru wołowego
Przecier pomidorowy ok 2 łyżki
Ok 2 garści grzybów np. Pieczarek
Boczek drobno pokrojony 10 dkg
Sól i pieprz

Wykonanie:

1. Żeberka przyprawiamy solą i pieprzem.
2. Smażymy żeberka na oliwie i dorzucamy całą główkę czosnku. Smażymy ok 10 minut.
3. Dokładamy pozostałe składniki, czyli przecier pomidorowy, wino i wywar wołowy . Wywar można kupić gotowy albo zrobić wcześniej samemu . Gotujemy wszystko aż alkohol wyparuje i płynu będzie trochę mniej. Trwa to ok 15 minut .
4. Pieczemy wszystko Ok 2.5 godziny na 180 c
5. Przed wyjęciem żeberek z piekarnika smażymy boczek i pieczarki ok 10 minut .
6. Żeberka są gotowe ! Boczek i pieczarki dokładamy do każdej porcji żeberek/
Odpowiedz
Domowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i papryką

Składniki:

300 g makaronu kokardki lub penne
350 g piersi z kurczaka
szczypta przyprawy do kurczaka
1 łyżka przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
300 g pieczarek
1 papryka czerwona
1 mała papryczka pepperoni
100 ml śmietanki kremówki
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta papryki słodkiej i ostrej
łyżeczka posiekanej świeżej kolendry lub ewentualnie pietruszki

dodatkowo sos beszamelowy

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Czas gotowania odczytujemy ze wskazań producenta, jednak ja proponuję o 2-3 minuty go skrócić (ważne, aby makaron był al dente).
farsz do zapiekanki makaronowej

Na większą, rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Następnie dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka i smażymy na małym ogniu. Posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, ostrą, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Smażymy przez około 3-4 minuty, a w tym czasie kroimy pieczarki, paprykę, kolendrę oraz papryczkę pepperoni (można pominąć lub zastąpić np papryką żółtą czy zieloną). Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonego kurczaka wraz z przecierem i śmietanką kremówką. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki (na małym ogniu).

Następnie na patelnię dodajemy odcedzony makaron, całość dokładnie mieszamy.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Wierzch polewamy przygotowanym sosem beszamelowym (są przepisy w zalesiowym). Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut.
Odpowiedz
Udka pieczone z ziemniaczkami

Składniki:

Marynata:

4 ząbki czosnku
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
1 łyżka miodu
szczypta pieprzu
2 łyżki ketchupu lub koncentratu pomidorowego
opcjonalnie 1 łyżka sosu sojowego
opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy np. miodowej

Mięso:

6 udek lub podudzia z kurczaka

Dodatkowo:


1 kg ziemniaków
1 płaska łyżka soli
świeże zioła np. oregano lub rozmaryn
pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Udka lub podudzia z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. W miseczce mieszamy składniki marynaty: przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, wędzoną, olej, sól, pieprz, miód, ketchup, a także opcjonalnie sos sojowy i musztardę miodową.

Podudzia przekładamy do rękawa do pieczenia dodając także przygotowaną marynatę (3-4 łyżki marynaty zostaw w miseczce na później). Dłońmi wcieramy ją dokładnie w mięso, a koniec rękawa związujemy. Odkładamy mięso na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do lodówki, dzięki czemu mięso po upieczeniu będzie dużo bardziej aromatyczne i soczyste.

Po tym czasie włączamy piekarnik do temp. 180 stopni. Rękaw do pieczenia przekładamy do zamykanego naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 70 minut (bez termoobiegu).

W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 20 minut. Odcedzamy.

Udka wyciągamy z piekarnika i wyciągamy z rękawa do pieczenia.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy podgotowane ziemniaki, pomidorki koktajlowe, a na wierzchu układamy udka. Tą resztką marynaty, którą mamy odłożoną smarujemy ponownie wierzch udek. Wlewamy też trochę sosu z rękawa do pieczenia, aby udka były chrupiące i soczyste w środku. Wkładamy ponownie do piekarnika (bez przykrycia), lecz tym razem pieczemy w temp. 200 stopni przez 20-25 minut do zarumienienia się ziemniaków i udek. Należy sprawdzać co jakiś czas piekarnik, aby kontrolować przypieczenie ziemniaków. Można też piec nieco dłużej, ale pod przykryciem naczynia żaroodpornego (wtedy czas możemy wydłużyć o kolejne 20 minut.

Po upieczeniu sprawdźcie czy mięso z kurczaka Wam ładnie odchodzi od kości. Jeżeli nie, tzn, że musicie jeszcze chwilę piec (najlepiej pod przykryciem). Mięso z dobrze upieczonych porcji kurczaka samo odchodzi od kości i rozpływa się w ustach.
Smacznego

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i kiełbasą

Składniki:

1,5 kg ziemniaków
2 cebule
4 łyżki oleju
300 g boczku surowego wędzonego
100 g kiełbasy
100 g żółtego sera w plasterkach
150 ml śmietanki 30 %
2 jajka
szczypta soli
szczypta pieprzu
ketchup ostry

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 15 minut w osolonej wodzie.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż się ładnie zeszkli. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu.
2
Podgotowane i przestudzone ziemniaki kroimy w plasterki. 1/3 ziemniaków wykładamy do naczynia do zapiekania np. żaroodpornego (u mnie o rozmiarze ok. 25×15 cm).
3
Przyprawy, pastę przyprawową i ketchup (wg. uznania) mieszamy za pomocą widelca lub trzepaczki z jajkami.
4
Wlewamy śmietankę i całość dokładnie mieszamy.
5
Na pierwszą warstwę ziemniaków nakładamy 1/3 podsmażonego boczku. Wyrównujemy i nakładamy równomiernie plasterki sera.
6
Następnie znowu nakładamy 1/3 ziemniaków, boczek, ser, ziemniaki i boczek.
7
Na wierzch wylewamy wcześniej przygotowaną zalewę. Piec przez około 35-40 minut w temp. 180 stopni.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości