Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
PYSZNY DOMOWY BOCZEK PIECZONY

SKŁADNIKI:

* boczek surowy bez kości – ok. 1 kg

* cebula – 3 szt

* czosnek – 1,5 główki

* rozmaryn świeży – 1 łyżka

* tymianek świeży – 1 łyżka

* majeranek – 1 łyżka

* liść laurowy – 1 garstka

* ziele angielskie – 1 łyżeczka

* musztarda ostra – 1 łyżka

* sól – 1 łyżeczka

* pieprz – 1 szczypta

* olej – ok. 200 ml

* bulion – 300 ml

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Cebulę kroimy w piórka , 1 główkę czosnku przeciskamy przez praskę.

Tymianek , rozmaryn , majeranek , ziele angielskie , liście laurowe , ostrą musztardę , olej , sól i pieprz dokładnie razem mieszamy , a następnie dodajemy czosnek i cebulę.

Pozostały czosnek kroimy w kawałeczki.

Oczyszczony boczek nakłuwamy w kilku miejscach i wciskamy pokrojony czosnek.

Całość wkładamy do przygotowanej marynaty , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki ) im dłużej będzie w lodówce , tym smak będzie intensywniejszy – może być nawet 2-3 dni! ).

Po tym czasie boczek wraz z marynatą wkładamy na blachę , podlewamy bulionem , przykrywamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika.

Po ok. 30 min. przewracamy i polewamy powstałym sosem ( po kolejnych 30 min. czynność powtarzamy ).

Takiej wielkości boczek piecze się ok. 100 – 140 min w zależności od mocy piekarnika.

Smacznego!
Odpowiedz
Pieczeń wieprzowa na kanapki

składniki:

– 1 kg ładnego karczku wieprzowego

na marynatę:

– półtorej łyżeczki soli
– pół łyżeczki mielonego pieprzu
– pół łyżeczki ostrej papryki
– łyżka majeranku
– posiekana cebula
– 4 rozgniecione ząbki czosnku
– dwie łyżki octu winnego
– łyżeczka miodu
– pokruszony liść laurowy
– pół szklanki oliwy

Wykonanie:

Składniki marynaty wymieszać i przełożyć do foliowego woreczka np. na mrożonki. Włożyć do niej mięso, ponacierać, by marynata oblepiła dokładnie całą jego powierzchnię, woreczek zawiązać tak, by przylegał do mięsa.
Włożyć do lodówki na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki piec w naczyniu żaroodpornym lub w woreczku do pieczenia ok. godzinę i piętnaście minut ( na 200 st.), piętnaście minut przed końcem zdejmując pokrywkę lub rozcinając woreczek, by mięso się zrumieniło. Jeśli pieczemy większy kawałek, trzeba przeznaczyć na każdy kilogram godzinę i dla pewności jeszcze 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i pozostawić na 20 minut bez krojenia. Zbyt wczesne rozkrojenie spowoduje wypłynięcie soków i mięso straci soczystość.
Smacznego.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości