Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Jajka w buraczanej otoczce
Składniki
6 jajek
300ml zakwasu buraczanego
3 łyżki majonezu
rzeżucha
rzodkiewki

1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Jajka obieramy ze skorupek i wkładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy zakwasem na czerwony barszcz i pozostawiamy na noc w lodówce.
Następnie wyciągamy, delikatnie osuszamy, przekrawamy na pół.
Jajka serwujemy z majonezem wymieszanym z 2-3 łyżkami zakwasu buraczanego, rzeżuchą i kawałkami rzodkiewki.

Ratatuille

Składniki
3 rodzaje papryki : jedna zielona, jedna żółta oraz jedna czerwona
1 cukinia
2 cebule
1 bakłażan
3 pomidory
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
masło
cukier
słodka papryka w proszku

1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i smażyć na maśle aż do zarumienienia. W międzyczasie paprykę, cukinię oraz bakłażan pokroić w kostkę i dodać do cebuli, w razie potrzeby dolać oliwę z oliwek. Pomidory oraz czosnek obrać i pokroić w kostkę, dodać do warzyw. Smażyć pod przykrywką około 30 minut co jakiś czas mieszając. Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, cukrem oraz słodką papryką w proszku, dodajemy łyżkę masła aby całe danie nabrało kremową konsystencję....i gotowe...


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
Grochówka z grzybami

Składniki

400 g grochu łuskanego

15-20 dag boczku wędzonego

1 cebula

2 łyżki mąki pszennej

3-4 suszone grzybki

duża marchewka

2 łodygi selera naciowego

2 ząbki czosnku

kawałek pora

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

łyżeczka przyprawy do dań z fasoli

1/2 łyżeczki słodkiej papryki

1/2 łyżeczki majeranku

sól

świeżo zmielony pieprz

natka pietruszki

Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować ok 2,5-3l wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały.

Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć kilka minut. Boczek dodać do gotującego się grochu. Zupę przyprawić do smaku i gotować do czasu aż groch zacznie się rozpadać. Grochówkę podawać posypaną natką pietruszki, z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Sałatka ryżowa z ananasem, kukurydzą i rodzynkami . Można ją modyfikować w dowolny sposób. Można dodać wędzonego, gotowanego czy pieczonego kurczaka, rodzynki zamienić na żurawinę, albo dodać prażone włoskie orzechy... każda wersja będzie smaczna. Ale wersją, którą lubię najbardziej jest ta poniższa.

Składniki:

2 paczuszki ryżu
puszka kukurydzy
puszka ananasa
podwójna pierś z kurczaka
rodzynki (1 szklanka)
majonez (lub jogurt naturalny)
pieprz, sól (odrobina!)

Wykonanie:

Ryż ugotować w osolonej wodzie wymieszanej z mlekiem.i kilku kropel oliwy.
Ananasy odsączyć z soku, tak samo kukurydzę. Ananasa pokroić w kostkę.
Piersi z kurczaka pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni, lekko doprawiając solą i pieprzem (jeśli ktoś woli zdrowszą wersję, to można kurczaka ugotować).
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie.
Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski. Dodać majonez (2-3 łyżki - w zależności, jak kto jest fanem majonezu ;-) Można go także zastąpić jogurtem naturalnym). Smacznego!

Biała kiełbasa pieczona z jabłkami i żurawiną


5 białych kiełbas surowych
2 cebule
1 duże kwaśne jabłko
Garść suszonej żurawiny
1 łyżka majeranku
0,5 łyżki kminku
0,5 łyżeczki ostrej papryki
Sól
Olej

Cebulę kroimy w krążki i przesmażamy na oleju .Smażymy do momentu aż cebula będzie mocno szklista.Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłko,suszoną żurawinę , majeranek,kminek,ostrą paprykę i doprawiamy do smaku solą.Smażymy jeszcze przez chwilę.Dno naczynia żaroodpornego wykładamy połową cebuli ,kiełbasę nakłuwamy wykałaczką ,układamy w naczyniu i wykładamy pozostałą cebulę .Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na jajka z pastą z suszonych pomidorów i wstążeczką z ogórka
Jajka z pastą z suszonych pomidorów doskonale sprawdzą się jako wielkanocna przekąska. Są pyszne, wygodne do jedzenia i łatwe do przygotowania. Wyglądają naprawdę wiosennie i dekoracyjnie.

Składniki do przekąski:

3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY
5 jajek
5-6 sztuk suszonych pomidorów w zalewie
50 g sera typu feta
pieprz
1 długi ogórek
sok z cytryny

Sposób przygotowania:
Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz. 4 z nich podziel na równe połówki.
Jedno całe jajko oraz wyjęte z pozostałych jajek żółtka włóż do miseczki, dodaj 2-3 suszone pomidory, ser i majonez. Całość zmiksuj na gładką masę.
Resztę suszonych pomidorów posiekaj bardzo drobno i dodaj do pasty. Całość dopraw pieprzem.
Ogórek ze skórką umyj bardzo dokładnie i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej to zrobić obieraczką do warzyw). Ułóż na talerzu i skrop odrobiną cytryny.
Połówki jajek wypełnij przygotowaną pastą, używając rękawa cukierniczego lub łyżeczki.
Na wykałaczki nabij plasterki ogórka tak, żeby ułożyły się we wstążkę. Każdą połówkę jajka z pastą udekoruj ogórkową wstążką.
Odpowiedz
Śledzie z fasolą i rodzynkami
Składniki
1 kg solonych śledzi lub gotowce Lisnera
50 dag cebuli
1/2 pora
10 dag rodzynek
puszka czerwonej fasoli
3 świeże papryki
słodka mielona papryka
sól i pieprz

Śledzie moczymy około 4 godzin w wodzie - lub Lisner.... Cebulę kroimy w kostkę, zalewamy wrzątkiem i odcedzamy. Paprykę i pora kroimy w kostkę. Rodzynki, pora, cebulę, paprykę i czerwoną fasolę mieszamy ze sobą doprawiamy pieprzem i 2 łyżkami słodkiej papryki. Na dno salaterki wykładamy warstwę śledzi na to warstwę warzyw i posypujemy łyżeczką mielonej słodkiej papryki. Postępujemy tak do wyczerpania składników. Na samym końcu wlewamy olej i wstawimy do lodówki aby śledzie się przegryzły.

--

soso

Pikantny, słodko – kwaśny sos musztardowy z dodatkiem jabłka oraz żółtego sera. Niezastąpiony dodatek do potraw wielkanocnych, ale i rozmaitych dań nie tylko świątecznych.

Składniki
2 kopiaste łyżki posiekanej białej cebuli
1 duży ząbek czosnku
1 większe jabłko (200 g)
125 g żółtego sera
400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
2 łyżki majonezu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu
3 łyżeczki musztardy kremskiej
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej
spora szczypta chilli
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

1. Jabłko obrać ze skórki i wyciąć gniazda nasienne. Owoc oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Wymieszać razem z jogurtem, majonezem i sokiem z cytryny.
2. Dodać cebulę, obrany i posiekany czosnek, miód, musztardę, słodką paprykę oraz chilli. Całość wymieszać i doprawić do smaku.
Odpowiedz
FASOLÓWKA JAK U BABCI
Składniki
fasola drobna 1 szklanka + woda do napęcznienia ok. 3-4 szklanek
ziemniaki 4-5 sztuk
marchew 2 sztuki
korzeń selera 1/2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
warzywa suszone 2 łyżki
ziele angielskie 3 kulki
liście laurowe 2 listki
woda 2 litry
kostka rosołowa 2 sztuki
sól 1 łyżeczka lub do smaku
pieprz do smaku
majeranek 1 łyżka
kość schabowa wędzona 1 sztuka
mąka 1-2 łyżki + woda do pokrycia

1. Fasolę zalać wodą i odstawić na 12-14 godzin, aby spęczniała. Spęczniałą fasolę umieszczamy w dużym garze i zalewamy wodą, gotujemy najpierw 10 minut na dużym ogniu, następnie przez 1.5 godziny na małym.
2. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa, kość schabową wędzoną, kostki rosołowe, ziele angielskie, liście laurowe oraz warzywa suszone. Gotujemy około 30-40 minut na małym ogniu. Jeżeli woda wygotuje się, dolać zagotowanej gorącej wody. Gdy fasola i warzywa zmiękną doprawiamy zupę solą, pieprzem i majerankiem.
3. Na koniec zagęszczamy mąką ( nie jest to konieczne ).
Zupa najlepsza na następny dzień.
Odpowiedz
Kurczak z razowym penne -szybkie i smaczne danie z kurczakiem i pysznymi warzywami.

Składniki
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
10 dużych pieczarek
½ puszki kukurydzy
½ świeżego brokułu
1 pęczek szczypiorku
½ pęczka natki pietruszki
100 g kremowego serka topionego
1 szklanka wody
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Słodka czerwona papryka
1 szklanka makaronu penne razowego
Olej do smażenia

Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Pieczarki kroimy w plastry. Brokuł dzielimy na małe różyczki. Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy kurczaka i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy pieczarki, brokuł oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz wkładamy kawałki serka topionego. Wsypujemy szczypiorek i natkę pietruszki. Całość dusimy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i liściem lubczyku. Makaron gotujemy w osobnym garnku do miękkości, odcedzamy. Łączymy go z kurczakiem.
Odpowiedz
sernik pieczony bez spodu z morelą i żurawiną

Składniki
jajka 6 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
aromat pomarańczowy 1 łyżeczka,
twaróg 1 kg/wiaderko,
śmietana gęsta 150 ml,
budyń śmietankowy 1 opakowanie,
kasza manna 6 łyżek,
masło 5 dag/stopione,
żurawina 1/2 szklanki,
morele suszone 100 gram,
cukier puder - ile potrzeba pod własne upodobania

1. składniki do sernika o temperaturze pokojowej, do dekoracji jajeczka słodkie = w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, aromat pomarańczowy na dużych obrotach z 3-4 minuty

2. do masy jajecznej dodać twaróg z wiaderka, kaszkę manną, budyń bez cukru, śmietanę 18%, stopione wystudzone masło i połączyć składniki na dużych obrotach nie za długo

3. suszone morele pokroić na małe kawałeczki (kroję nożyczkami kuchennymi), razem z żurawiną wsypać do masy serowej i połączyć składniki nie za długo

4. tortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do formy wlać sernik, parę razy stuknąć formą o blat aby odpowietrzyć masę

5. piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach, przed podaniem posypać pudrem cukrem
Odpowiedz
Zupa ogórkowa z białą fasolą

Składniki


2 litry wody
1 skrzydło z indyka
3 marchewki
1 i 1/2 pietruszki
1/4 selera
1/4 pora
1 podpalona cebula
3 ziela angielskie
1 liść laurowy
kilka ziaren czarnego pieprzu
sól
6 ogórków kiszonych
2 chochelki kwasu z ogórków
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka koperku
1 puszka fasoli białej / 200g po odsączeniu z zalewy /
4 ziemniaki

1. Mięso myjemy, zalewamy wodą. Po zagotowaniu dodajemy przyprawy i warzywa. Gotujemy esencjonalny wywar. Mięso musi być miękkie. Następnie wyjmujemy mięso, warzywa.
2. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości. Ogórki obieramy. Trzy sztuki kroimy w plasterki, pozostałe trzy ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do zupy razem z kwasem ogórkowym, chwilę gotujemy i dokładamy odsączoną fasolę. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy posiekany koperek i pokrojone mięso ze skrzydła indyka. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Możemy podać z kromką chleba. Palce lizać.
Odpowiedz
Rumsztyki
Składniki
50 dag mięsa mielonego( u mnie wieprzowina)
sól i pieprz
1 jajko
5 cebul
olej do smażenia

2 cebule kroimy w małą kostkę i podsmażamy na oleju aż się zeszklą. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy podsmażoną cebulę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Wilgotną ręką formujemy kotlety lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Pozostałe cebule kroimy w piórka, i podsmażamy na oleju do miękkości. Na usmażone kotlety wykładamy gorące piórka cebuli. Teraz pyrki i gotowe...
Odpowiedz
KARKÓWKA DUSZONA Z MARCHEWKĄ I POMARAŃCZĄ


Składniki na 2 porcje:
2 kotlety z karkówki wieprzowej
1 cebula
1 duża marchewka
2 pomarańcze
0,5 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oleju rzepakowego

Kotlety (można je lekko rozbić) oprószam solą i pieprzem, po czym układam na patelni na rozgrzanym oleju i podsmażam z obu stron na lekki rumiany kolor. Cebulę kroję w kostkę, dorzucam na patelnię - podsmażam do jej zeszklenia. Marchew ścieram na grubej tarce, obraną jedną pomarańczę kroję na kawałki (usuwam pestki, jeśli są). Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso trochę zmięknie (w międzyczasie można odrobinę podlewać wszystko wodą). Gdy mięso jest półmiękkie, dolewam sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, dodaję musztardę i miód, i wstępnie doprawiam wszystko do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Duszę do miękkości mięsa i ostatecznie doprawiam... jak jest potrzeba....
Odpowiedz
Nie chce być ciepło, to teraz Zupa krem marchewkowa z dodatkiem papryki jako pyszne rozgrzewające danie.

Składniki:

• 4 duże marchewki

• 1 czerwona papryka

• ½ cebuli

• 1 ząbek czosnku

• 1l bulionu (może być z kostki)

• 1 łyżka startego imbiru

• 3 ziarenka ziela angielskiego

• 2 liście laurowe

• 1 łyżeczka słodkiej papryki

• 1 łyżka koncentratu pomidorowego

• sól, pieprz, olej do smażenia

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, zmiażdżony czosnek i dusić ok. 10 min. Następnie dodać obraną i pokrojoną marchewkę, imbir, ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę i zalać bulionem. Gotować do miękkości warzyw. Pod koniec dodać koncentrat i przyprawić do smaku. Zupę zmiksować, podawać z grzankami.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości