Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Nadziewane sznycle wołowe z duszonymi ziemniakami
Składniki
na 2 porcje:
sznycle:
4 plastry wołowiny
2 plasterki żółtego sera
2 plasterki salami
2 łyżki sałatki z ogórka lub 2 ogórki konserwowe
sól
pieprz
jajko
bułka tarta
masło klarowane do smażenia
2 wiórki masła

jarzynka:
4 ziemniaki
marchewka
2-3 szalotki
sól lub domowa przyprawa warzywna
łyżka masła
200 ml wody
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka pasty Harissa
pieprz

1. Przygotowanie sznycli:
Każdy plaster mięsa cienko rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem. Na dwa płaty układamy ser, salami, sałatkę ogórkową i znów ser. Przykrywamy drugim plastrem mięsa. Żeby mięso się nie rozdzieliło podczas smażenia brzegi lekko rozbijamy tłuczkiem.

Mięso panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na klarowanym maśle. Na koniec smażenia na każdy sznycel kładziemy po wiórku masła.
2. Przygotowanie jarzynki:
Ziemniaki i marchewkę obieramy. Kroimy za pomocą specjalnego noża na karbowane plastry. Szalotkę obieramy i kroimy na ćwiartki. Warzywa podsmażamy na maśle, solimy i zalewamy 100 ml wody. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę Harissa rozmieszaną w 100 ml wody. Dusimy kolejne 15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.

Usmażone sznycle podajemy w towarzystwie przygotowanej jarzynki. Smacznego.
Odpowiedz
Placuszki na maślance
Składniki
na 12 placuszków
4 czubate łyżki kaszy manny,
100 ml maślanki,
1łyżka cukru brązowego (można użyć zwykłego lub waniliowego),
3 łyżki płatków orkiszowych,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 jajko,
olej kokosowy do smażenia,
owoce do podania,
rozpuszczona czekolada

Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy na 10 minut aż napęcznieje. Dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi owocami oraz rozpuszczoną gorzką czekoladą.

--
Odpowiedz
KOLEJNA Zupa meksykańska

Składniki na spory gar zupy:

- 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak
- 60 dag pieczarek
- 5 cebul
- 3 papryki: zielona, czerwona i żółta
- 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk
- papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz, zioła jakie lubicie
- olej

1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę aby się przyrumieniło, a następnie również przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki.

2. Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę.

3. Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy, a następnie wlewamy do gotującej się zupy.
Odpowiedz
Zalesiowa babka ziemniaczana

Składniki :
2 kg ziemniaków
2 duże cebule
30 dag boczku
3 jajka
3 łyżki smalcu lub oleju
majeranek
sól
świeżo zmielony pieprz
kawałek karkówki - około pół kilograma
kminek
sól zmiękczająca mięso - opcjonalnie

Przygotowanie:

Obrać 2 kg ziemniaków. Obierać i poszatkować 2 duże cebule. 30 dkg boczku pokroić na małe słupki.

3 łyżki smalcu rozpuścić na patelni, wrzucić boczek i cebulę, chwilę podsmażyć, dodać majeranek, kminek, sól. Teraz powrócić do obranych ziemniaków, które trzeba utrzeć....np. w malakserze.

Do utartych ziemniaków dodać 3 całe jaja, oraz przynajmniej szklankę mąki (ilość mąki zależy od zawartości wody w ziemniakach, im rzadsze tym mąki więcej), sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oraz usmażone -gorące z..... patelni.

WyMieszać dokładnie. Warto usmażyc jedną łyżkę babki, aby móc określić czy jeszcze coś jej brakuje i trzeba dosmaczyć.

Karkówkę posypać solą zmiękczającą mięso, następnie majerankiem /obficie/ kminkiem, 3 owocami jałowca /zmiażdżonymi/ i upiec. Po upieczeniu pokroić na małe plastry.

Na dno dużej tortownicy włożyć boczek pokrojony w plastry i na to masę kartoflaną /połowę/, na masę ułożyć plastry karkówki i następnie pozostałą masę ziemniaczaną. Wygładzić i znowu położyć plasterki boczku. Przez 2 godziny w temp. najpierw 180 a potem 200 stopni babka była zamknięta w piekarniku, a mimo to podniecała nas swoim pięknym zapachem.

Po wyjęciu została pokrojona na 8 części. Co gorsze łasuchy przykryły babkę gęstą kwaśną śmietaną.
Odpowiedz
Zapiekanka makaronowa z mięsem i pomidorami

Składniki:
Makaron świderki lub penne
puszka pomidorów krojonych
0,5 kg mielonego mięsa np. z łopatki
10 dkg sera
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
posiekane 2 ząbki czosnku

Przygotowanie dania:

Gotujemy makaron wg opisu na opakowaniu. Smażymy czosnek (nie może się zrumienić!), mięso i kiedy całkowicie się zetnie i wyparuje zeń woda, wlewamy pomidory i przyprawiamy. Mieszamy makaron z sosem i wlewamy do wyłożonej papierem formy. Posypujemy serem i zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20 minut, aż ser się rozpuści.

--
Odpowiedz
Pizza wiejska

Składniki
Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju

Dodatki:
kilka...lub wg. uznania= plasterków kiełbasy
150g tartej mozzarelli
1/2 czerwonej cebuli
1/2 papryki zielonej
1 ogórek kiszony
2 pieczarki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
koncentrat pomidorowy
pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi.
2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem. Wykładamy mozzarellę, kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości