Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Marhapörkölt

Składniki
500g mięsa wołowego
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1/2 papryczkę chilli
2 marchewki
3 cebule
3 ząbki czosnku
250g passaty pomidorowej
750ml bulionu wołowego
4 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
olej
sól
pieprz
mąka

1. Mięso wołowe pokroić w grubszą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące.
2. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać marchew pokrojoną w grubszą kostkę, mięso i całość dokładnie obsmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, ziele angielskie, zalać bulionem wołowym, przykryć pokrywką i dusić około 45-50minut.
3. Papryki umyć, oczyścić, pokroić w grubszą kostkę, a papryczkę chilli drobno posiekać.
4. Papryki, papryczkę chilli, passatę pomidorową i papryki w proszku dodać 15 minut przed końcem duszenia. Gdy warzywa i mięso będą miękkie doprawić solą i pieprzem do smaku.
Odpowiedz
Naleśniki z mięsem mielonym pod pomidorowym beszamelem

Składniki

NALEŚNIKI:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1/2 szklanki wody
2 łyżki oleju rzepakowego
duża szczypta soli

NADZIENIE:


300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony
bazylia suszona

SOS BESZAMELOWY:

1 łyżka mąki pszennej
25 g masła
1 szklanka mleka
1/2 szklanka przecieru pomidorowego
sól
pieprz czarny mielony

1. Przygotować naleśniki ucierając wszystkie składniki na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki.

Czosnek rozgnieść i wrzucić na rozgrzany olej, a po chwili dodać drobno posiekaną cebulę. Smażyć, aż cebula się zeszkli i zmięknie, po czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem.
2. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli mleko. Najlepiej użyć trzepaczki, bo będą robiły się grudki. Wlać przecier pomidorowy, przyprawić i zagotować.
3. Wlać na wierzch zawiniętych naleśników i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 30 min. Smacznego Smile
Odpowiedz
Zapiekane ziemniaki ze śmietaną czosnkiem i gałką muszkatołową

Składniki
8 dużych ziemniaków
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
300 ml śmietany 30%
sól
pieprz
5 dag masła
olej

1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plastry.
2. Czosnek obrać, drobno posiekać.
3. Dno i boki naczynia do zapiekania posmarować olejem, posypać czosnkiem.
4. Krążki ziemniaczane układać dookoła, zakłądając jeden za drugi.
5. Gdy będzie już gotowa jedna warstwa oprószyć gałką muszkatołową i układać kolejną. Posypać gałką i ułożyć trzecią warstwę.
6. Śmietanę zagotować, przyprawić solą i pieprzem.
7. Gorącą śmietaną zalać przygotowane ziemniaki.
8. Masło pokroić w drobne płatki, rozłożyć równomiernie na wierzchu.
9. Piec ok 50-60 min w 200 stopniach.
10. Aby sprawdzić czy ziemniaki są już miękkie wystarczy wbić widelec. Jeśli nie stawia oporu - są już gotowe.
Odpowiedz
DOMOWA SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARU

Składniki

800g łopatki wieprzowej
•400g surowego boczku wieprzowego
•70 ml wody
•20g soli
•2g soli peklowej
•szczypta pieprzu
•1 kulka ziela angielskiego
•1 liść laurowy
•1 łyżeczka suszonego rozmarynu
•1 ząbek czosnku
•1 płaska łyżeczka żelatyny

1. Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki, mniej więcej 3x3 cm. Boczek pozbawić skóry, zmielić. Ziele angielskie rozgnieść grzbietem łyżki. W misce umieścić łopatkę, boczek, obrany i zmiażdżony czosnek oraz resztę składników. Dokładnie całość wymieszać. Masę mięsną przełożyć do szynkowaru, zamknąć urządzenie i odstawić do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie, szynkowar umieścić w garnku z wodą, gotować ok. 2 godziny i 15 minut na średnim ogniu. Wyjąć szynkowar, wystudzić i schłodzić w lodówce przez ok. 6 godzin.
Odpowiedz
Zupa z czerwonej fasoli z wędzonym boczkiem

Składniki

1 op.fasoli kolorowej ok.1/2 kg.
kość wędzona na wywar
20 dag.boczku wędzonego
20 dag.kiełbasy zwyczajnej
3 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1 por biała część
50g.margaryny (dobrej jakości)
2 płaskie łyżki mąki pszennej
sól,pieprz,maggi,majeranek
3-4 liście laurowe,ziele angielskie
ok.1 łyżki octu spirytusowego 10%
1/2 pęczka koperku

Fasolę namoczyć w garnku na noc w zimnej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.Na drugi dzień dolewamy wody wrzucamy kość wędzoną ,boczek oraz kiełbasę.Jarzynę obieramy, płuczemy .Ziemniaki kroimy w kostkę gotujemy w osobnym garnku w lekko osolonej wodzie,resztę warzyw wrzucamy do wywaru.Gotujemy do miękkości na średnim ogniu.Po ugotowaniu się wyjmujemy wkład(oprócz fasoli). Kość obieramy z mięsa i wszystko siekamy w bardzo drobną kostkę(oprócz pora). Wrzucamy z powrotem do zupy wraz z ziemniakami.Na małej patelni roztapiamy margarynę dodajemy mąkę kilka chwil podsmażamy po czym wrzucamy do zupy mieszając aby nie powstały grudki.Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.Porcjujemy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.SMACZNEGO.

--

Zapiekanka makaronowa

Składniki

2 1/2 szklanki makaronu o dowolnym ksztalcie
400g chudego mielonego mięsa
1 średnia cebula
150g pieczarek, pokrojonych na plasterki
3 ząbki posiekanego czosnku
1 łyzeczka suszonego oregano
1 łyzeczka suchej bazylii
1 puszka (420g) pomidorowego puree
1 słoik (400g) sosu pomidorowego
1 szklanka startej mozzarelli (100g)
sol, pieprz do smaku

Makaron ugotować al dente. Mięso zrumienić na patelni, przelozyć na talerz i odlać nadmiar tłuszczu. W tej samej patelni poddusić pieczarki, dodać cebule i czosnek i dusić aż cebula zmięknie. Wszystkie składniki oprócz sera delkatnie wymieszać, dodać polowe mozzarelli, przysmaczyć sola i pieprzem i przełozyć do lekko posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego. posypać pozostałym serem, przykryć i piec w temperaturze 195ºC przez 25 minut. Zdjac pokrywke i piec jeszce 5-10 minut.

Czerwiec, lipiec i sierpień to czas rozmaitych chłodników....
Chłodnik z botwinki

Składniki:

botwinka z buraczkami – 1 pęczek

sok z cytryny – 2 łyżeczki

kefir – 300 ml

koperek – pęczek

+sól, pieprz, jajko ugotowane na twardo

Sposób wykonania:

Botwinkę płuczemy, a buraczki delikatnie obieramy. Liście, łodygi i buraczki krótko gotujemy (do miękkości) wraz z odrobiną soku z cytryny. Jeśli nie lubicie liści, można je pominąć i nie dodawać do chłodnika. Kiedy całość ostygnie, buraczki kroimy w niewielką kostkę, a botwinkę szatkujemy. Koperek również drobno siekamy. Wszystko przekładamy do miseczki, dodajemy kefir, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Przed podaniem, do chłodnika dodajemy jajko ugotowane na twardo.

Chłodnik ogórkowy

Składniki:

kefir – 500 ml

ogórki gruntowe – 3 lub 4 sztuki

rzodkiewka – pęczek

koperek – pół pęczka

szczypiorek – pół szklanki lub więcej

czosnek – 1 ząbek (opcjonalnie)

jajko – 1 sztuka

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ogórki i rzodkiewkę obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Solimy je i po chwili odciskamy z nich wodę. Szczypiorek i koperek siekamy. Jajko gotujemy na twardo i kroimy „na cztery”. Wszystkie warzywa zalewamy kefirem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wszystko mieszamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
Odpowiedz
Coś na sezon ogórkowy...
Ostro-słodkie ogórki z chili i czosnkiem do słoików

Składniki:

średnie lub małe ogórki gruntowe – 2,5 kg

sól – 1,5 łyżki

chili w proszku – 1-1,5 łyżeczki

czosnek – 2 główki

cukier – 0,5 kg (dałam mniej)

ocet 10% – 1,5 szklanki

olej – 1/4 szklanki

Sposób wykonania:

Umyte ogórki kroimy wzdłuż, na ćwiartki. Obrane ząbki czosnku przecinamy na mniejsze kawałki. Ogórki wrzucamy do większego naczynia, dodajemy czosnek, wsypujemy sól oraz paprykę chili. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na dwie godziny. W tym czasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy ocet, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu wlewamy olej, całość zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciepłą zalewę wlewamy do ogórków, wszystko mieszamy i odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie, w wyparzonych słoikach, dość ściśle układamy ogórki i wlewamy zalewę z czosnkiem. Słoiki dobrze zakręcamy i pasteryzujemy przez około 10 minut.Po tygodniu możemy już wciągać na pokład...

Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką -wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni.


składniki na tortownicę 23 cm

300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki )

70 g masła

500 g serka mascarpone

350 ml śmietanki 30 %

1/4 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki żelatyny

50 dag truskawek

2 opakowania galaretki truskawkowej

przepis

Ciastka zbożowe miksujemy blenderem do uzyskania konsystencji bułki tartej.
Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu.
Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką.
Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt sztywno, stopniowo wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodajemy partiami serek mascarpone i jeszcze chwilę wszystko miksujemy. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę łączymy mikserem z masą serową.
Tak przygotowaną masę wlewamy na spód z ciasteczek i wygładzamy powierzchnię, sernik wstawiamy na godzinę do lodówki.
Obrane z szypułek i umyte truskawki kroimy na połówki.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody i pozostawiamy do wystudzenia.
Na schłodzonym serniku układamy truskawki, wlewamy chłodną galaretkę i wstawiamy go ponownie do lodówki na około 3 godziny.I JUŻ,,,,
Odpowiedz
Puszyste bułeczki

Składniki:

570 g mąki pszennej (typ 480)
12 g drożdży instant lub 24 g drożdży świeżych
175 ml mleka + 10 ml do drożdży
85 g masła (może być masło roślinne)
4 łyżeczki cukru
2 jajka
łyżeczka soli

plus:

rozkłócone jajko do smarowania przed pieczeniem

Krok 1: Drożdże rozrabiam z cukrem i tą odrobiną mleka (to te 10 ml do drożdży). Do miski wrzucam wszystkie pozostałe składniki, a także dodaję rozrobione drożdże. Mieszam, aż się połączą.

Krok 2: Przekładam na blat i wyrabiam parę minut, aż będzie gładkie. Jeśli nazbyt się klei, to podsypuję odrobinkę (!) mąką.

Krok 3: Wyrobione ciasto wkładam do miski i przykrywam folią (nie robię tego szczelnie, raczej narzucam na miskę, pod folią ciasto mniej obsycha) i na to ściereczkę. Zostawiam na 1 h wyrastania.

Krok 4: [po wyrastaniu przez 1 h ciasto powiększa swoją objętość. Wyjmuję z miski i chwilkę wyrabiam.

Krok 5: Formuję wałek i dzielę na 12 części – tyle bułeczek.

Krok 6: Z każdej części formuję kulkę, ja robię to w ten sposób, że zbieram brzegi do środka, wciskając je tak, jakbym chciał zawiązać sakiewkę Wtedy kulki będą gładkie i fajnie naprężone

Krok 7: Układam na lekko omączonym papierze do pieczenia w odległości ok. 1,5 cm od siebie. Przykrywam np. ściereczką i zostawiam do wyrastania na 1 h. W tym czasie bułeczki ładnie podrosną i zetkną się delikatnie ze sobą nawzajem. Po tym czasie bułki smaruję z wierzchu rozkłóconym jajkiem i wstawiam na 15 minut do nagrzanego do 190°C piekarnika.

Bułeczki są pyszne – smacznego!

Pikantny kociołek

Składniki

• O,5 kg szynki bez kości
• 2 dowolne pętka kiełbasy
• 1 czerwona papryka
• 2 cebule
• 1 jabłko
• 2 łyżki soi
• 2 łyżki oleju
• ¼ litra białego wina
• trochę tymianku
• pieprz i sól do smaku

Mięso i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Soję, olej, pieprz i tymianek wymieszać i połączyć z mięsem. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na złoty kolor. Dodać mięso, kiełbasę i smażyć około 5 minut stale mieszając. Zalać winem i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
Paprykę i jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać wtedy jak mięso będzie miękkie, dusić nie dłużej jak 5 minut.
Gulasz dosolić i doprawić do smaku wg własnego gustu.
Odpowiedz
Soczyste schabowe


Składniki

kotlety schabowe 6 sztuk

marynata:

musztarda 3 łyżki

ketchup 3 łyżki

sól i pieprz do smaku

jajka 2 sztuki

majeranek 1 łyżeczka

Składniki marynaty przełożyć do pojemnika ,wymieszać.
Kotlety rozbić tłuczkiem i dodać do marynaty.
Przykryć zostawić na noc w lodówce.
Na drugi dzień smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości