Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Pomidory pod pierzynką

Składniki

- pomidory (średnie - najlepiej od naszej sołtysowej..): 5 sztuk
- majonez: 0.5 szklanki
- śmietana 18 %: 0.5 szklanki
- czosnek: 4 ząbki
- szczypiorek: 1 pęczek
- ser żółty: 15 dekagramów
- sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
- pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty

1. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy ostrym nożem
w plastry. Następnie układamy e w salaterce, posypujemy
solą i pieprzem.
2. Majonez mieszamy ze śmietaną i dodajemy zmiażdżony
czosnek. Mieszamy i polewamy pomidory.
3. Szczypiorek myjemy, osączamy,drobno siekamy i posypujemy
sos. Żółty ser ścieramy na tarce o drobnych
oczkach i wsypujemy na warstwę szczypiorku. Schładzamy w lodówce.
Odpowiedz
Lobyo - gruzińska zupa z czerwonej fasoli

Składniki

- czerwona fasola: 500 gramów
- cebula duża: 1 sztuka
- masło: 3 łyżki
- mąka: 2 łyżki
- ostra papryka w proszku: 1 łyżeczka
- czosnek: 4 ząbki
- pietruszka lub kolendra świeża liście: 6 sztuk
- ocet winny: 4 łyżki
- sól i świeżo mielony pieprz: 2 łyżeczki

Fasolę umyć,namoczyć w zimnej wodzie i odstawić na 8godzin,gotować w tej samej wodzie 30-40min,do miękości,po tym czasie wywar odlać do osobnego naczynia,fasolę rozdrobnić blenderem,następnie przetrzeć przez gęste sitko,stopniowo dolewać wywar,by uzyskać kremową konsystencję,doprawić ostrą papryczką,solą i pieprzem,dodać zmiażdżony czosnek,ocet (można zastąpić sokiem z cytryny) i dokładnie wymieszać - zagotować i wyłączyć.
Cebule oczyścić, drobno pokroić w kostkę,posypać mąką i wymieszać,by mąka pokryła każdy kawałeczek - wyłożyć na rozgrzaną patelnie z roztopionym masłem,smażyć na złoty kolor,ciągle mieszając - wyłożyć na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym,by odsączyć tłuszcz.Zupę podawać z podsmażoną cebulką i listkami zieleniny.
SMACZNEGO!!!
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości