Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Zupa grochówka jest jedna z tych, które świetnie rozgrzewają, sycą i wzbudzają błogie zadowolenie zwłaszcza w takie zimne i deszczowe dni...

składniki:

400 g połówek grochu żółtego
2 spore pietruszki
5 marchewek
4 cebule
½ korzenia selera
600-800 g ziemniaków
sól (u mnie wędzona)
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
kilka suszonych grzybów
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
5 wędzonych śliwek (opcja ale dodają cudownego dymnego aromatu) generalnie, jeśli lubicie posmak wędzonki w zupie dajcie liquidu wędzonki lub soli wędzonej, może być też kawałek wędzonego tofu, seitana (uwaga gluten) lub wędzone pomidory, śliwki czy wędzonka. A jeśli jadacie mięso, może być wędzony boczek lub kiełbasa.

Przygotowanie:

Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na patelni z olejem.
Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do cebuli i podsmażam.
Wsypuję groch, dolewam około 3 litrów wody i wstawiam na gaz z wodą. Doprawiam solą, pieprzem, dokładam ziele, wędzone śliwki i listki. Gotuję około 50 minut.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dodaje do zupy. Gdy są miękkie to znak, że grochówka jest gotowa. Dosypuję do niej majeranek oraz dodaję zgniecione 2 ząbki czosnku. W razie potrzeby dolewam jeszcze wody, aby zupa miała taka konsystencję jaka chcecie.
Zupa grochówka najlepsza jest wprost nakładana na talerze!
Odpowiedz
Peposo – Pręga Wołowa w Czerwonym Winie

Składniki

1,5 kg. pręgi wołowej
15 ząbków czosnku
1/2 butelki czerwonego wina ( Chiante )
3 listki laurowe
1,5 łyżki czarnego pieprzu ( mielony )
2 łyżki rozmarynu ( suszony )
przyprawy: sól

Przygotowanie

► Pręgi wołowe obrać z kości i pokroić na dość duże kawałki. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą ( jak się nie ma wystarczająco dużego naczynia to można ułożyć dwie warstwy ). Na dnie naczynia ułożyć połowę mięsa, mięso posypać połową pieprzu, połową rozmarynu i posolić, dodać 1,5 listka laurowego i połowę obranych ząbków czosnku. Następnie ułożyć kolejną warstwę mięsa i powtórzyć czynność, wykorzystując pozostałe składniki. Całość zalać winem, tak żeby wino całkowicie przykryło mięso ( można dodać trochę wody do uzupełnienia ).
► Żaroodporne naczynie z zawartością postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia, następnie szczelnie przykryć ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ), żeby mięso pozostało soczyste.
► Peposo wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 240 - 360 minut w 140C / Termoobieg /. aż mięso będzie się rozpadać. Sos przelać do garnka i gotować aż zredukuje się o połowę - można użyć do zagęszczenia śmietanki lub mąki, po czym doprawić do smaku.

Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami


2 młode cukinie
2 całe jajka
1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej
Pół filiżanki oscypka startego na tarce
Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu
Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej
2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać)
Pół łyżeczki soli
Pieprz do smaku.
Olej + łyżeczka masła do smażenia


Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok. 30 min., aby cukinie puściły sok. Starte warzywa dokładnie odcisnąć. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło oraz na zimno. Mogą stanowić świetny dodatek do kanapek, zastępujący wędlinę. Przed podaniem można oprószyć je startym oscypkiem.

A teraz specjalnie dla moich kochanych Kobylan...

Sezon na jesienne przetwory trwa! Smile Na pewno przyda się sprawdzony przepis na marynatę octową! Warzywa czy grzyby w takiej zalewie to prawdziwe przysmaki

Marynata octowa

1 szklanka octu spirytusowego 10%
Jak zrobić marynatę octową
4 szklanki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
Przyprawy: ziele angielskie – 5 sztuk, liście laurowe – 2, czarny pieprz w ziarnach – 5 ziaren, goździki – 5 sztuk, 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy.

Przygotowanie marynaty
Zagotować wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Gotować ok. 10 minut. W razie potrzeby można dosolić lub dosłodzić. W zależności od przepisu zalewać warzywa lub ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Odpowiedz
"Kнишики"

Jest to potrawa z ziemniaków, mięsa mielonego, smażona na głębokim tłuszczu. Knyszyki są pulchne, a mięso w środku soczyste.

Składniki:

1 kg ziemniaków
250 g mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
mąka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić, ostudzić, zemleć lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce uklepać na płasko ziemniaki, podzielić na 4 części. Wyciągnąć 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę tak aby wypełniła puste miejsce. Dodać wyciągniętą 1/4 część zgniecionych ziemniaków, jajko i wszystko razem wymieszać.

Cebulę oprać pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulą, solą i pieprzem do smaku.

Zmoczyć ręce. Mokrymi dłońmi urwać kulkę ciasta ziemniaczanego wielkości piłki golfowej, zrobić kciukiem otwór do którego należy włożyć kulkę z mięsa mielonego wielkości orzecha laskowego. Zalepić ciastem ziemniaczanym (jak brakuje to dodać kawałek ciasta ziemniaczanego), formując owalny kształt.

Na patelnię wlać olej do 1/2 jej wysokości, rozgrzać. Knyszyki smażyć na złocisto z obu stron. Wyciągnąć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną.

Zupa grzybowa


Składniki:

około 0,5 kg grzybów leśnych

3 - 4 marchewki

2 - 3 pietruszki

seler

8 - 10 ziemniaków

pietruszka zielona

śmietana 18% do zup łaciata

sól

pieprz

magii

vegeta

kostki rosołowe drobiowe, lub wkładka mięsna do zupy.

ewentualnie mąka do zagęszczenia zupy - wedle uznania.
Opis:
Grzybki czyścimy kroimy w kawałki, płuczemy i namaczamy przez noc. Grzyby zacząć gotować w tej wodzie, w której się moczyły, oczywiście można dolać wody, wrzucić 2 kostki rosołowe i pomału gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaczki pokroić w kostkę. Najpierw do zupy, kiedy grzybki zaczną mięknąć dodać marchewkę, pietruszkę i seler, jak warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaczki, doprawić do smaku solą, pieprzem, magii i vegeta. Kiedy wszystko będzie już mięciutkie dodać śmietanę , na samym końcu wsypać posiekaną zieloną pietruszkę .Smacznego.
Odpowiedz
Kurczak pieczony na jabłkach i cebuli, podlany piwem

Składniki:

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
100 ml jasnego piwa dobrej jakości
100 g masła
6 jabłek, średniej wielkości
8 cebul, średniej wielkości
5 goździków
sól, pieprz do smaku

Kurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Pod skórę włożyć małe kawałki masła, a pozostałym masłem dobrze natrzeć kurczaka z zewnątrz. Odstawić do lodówki na 2 godz. Po wyciągnięciu kurczaka z lodówki przeciąć wzdłuż grzbietu i piersi na 2 połowy.

Jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Cebulę obrać, pokroić w grubsze krążki. W brytfannie rozsypać jabłka, cebulę, dodać goździki, doprawić solą i pieprzem. Na tak przygotowanym ruszcie z jabłek i cebuli ułożyć kurczaka udkiem i skrzydłem do góry. Całość zalać piwem.

Piec 1 godzinę w 180ºC, kilkakrotnie podlewając mięso wytworzonym sosem. Jeżeli sos będzie ubywał zbyt szybko należy dolać piwa. Jeżeli po godzinie piwo nie wystarczająco odparowało lub kurczak jest niewystarczająco przypieczony, należy przedłużyć pieczenie na kolejne 10 min....i podawać do stołu...

Jesienny kurczak

Składniki

10 pałek z kurczaka
100 g masła
100 g wędzonego parzonego boczku
200 g świeżych grzybów
20 g mąki
500 ml rosołu drobiowego
3 kapelusze suszonych grzybów
10-15 szt marynowanych cebulek perłowych
2-3 marchewki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 główka czosnku
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Przygotowanie


Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia.
Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem.
Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka.
Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto.
Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C....i gotowe...
Odpowiedz
Piersi z kurczaka duszone w czerwonym winie

Składniki:

4 piersi z kurczaka

5 średnich dojrzałych pomidorów

4 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

150 ml czerwonego wytrawnego wina

12 dag pokrojonych w plasterki czarnych oliwek

1/2 łyżeczki suszonej szałwi sól i pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć na niej piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Na tłuszczu, który pozostał po smażeniu zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, wino i suszoną szałwię. Rondel przykryć pokrywką. Dusić ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. Do sosu włożyć obsmażone wcześniej piersi z kurczaka i pokrojone w plasterki oliwki. Dusić bez przykrycia jeszcze przez ok 10 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Odpowiedz
Karkówka z pieca z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

1 kg karkówki
3/4 kg ziemniaków
2 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
sól i pieprz
Opis:

Mięso umyć i osuszyć ściereczką. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Karkówkę natrzeć solą i czosnkiem. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć. Na patelni rozgrzać połowę smalcu. Obsmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć do wysmarowanego resztą smalcu żaroodpornego naczynia. Polać sosem od smażenia. Posypać po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki umyć pokroić na ósemki, posolić i ułożyć dookoła mięsa. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godziny. Od czasu do czasu polewając mięso i ziemniaki wytworzonym sosem i ewentualnie odrobiną wody. W początkowej fazie pieczenia dobrze jest przykryć naczynie folią aluminiową (na ok. 30 min), a dopiero potem dopiec już bez folii.
Odpowiedz
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie

Składniki:
- mięso gulaszowe z indyka 60 dkg
- czosnek 2 ząbki
- papryka mielona
- domowa wegeta
- roztarty majeranek
- śmietana 12%
- mąka 3 łyżeczki

Wykonanie.
Mięso kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przeciśnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek. Kiedy już się zrumieni podlewam gorącą przegotowaną wodą, tylko tyle aby zakryło mięso. Duszę do miękkości .Do garnuszka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.
Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą. JA tam lubię gęsty. Smacznego...

--
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości