Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Likier kukułka

Składniki
0,5 l. wódki...ja tam wolę spirytus...
0,5 kg kukułek
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100ml mleka 3,2%

Cukierki odwijamy z papierków. Mleko podgrzewamy w garnku o grubym dnie, dodając cukierki. Całość rozpuszczamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy wszystkie cukierki rozpuszczą się zdejmujemy je z ognia i gdy lekko przestygną łączymy je z z mlekiem skondensowanym . Kiedy masa będzie w temperaturze pokojowej dolewamy do niej cienką stróżką wódkę ...czytaj spirytus...i mieszamy. Całość przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Spożywać można już na następny dzięń.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości