Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Kremówki z Wadowic

Ciasto francuskie:

• 30 dag mąki
• 30 dag masła lub margaryny
• 1 jajko i 1 żółtko
• 1 łyżka octu, trochę wody (2 -3 łyżki)

Wykonanie:

Ciasto robić w chłodnym miejscu.
Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto jak na pierogi. Zostawić pod przykryciem na godzinę.
Rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i lekko rozwałkować, tak aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką. Ciasto ponownie złożyć w kopertę i znów rozwałkować; tę czynność powtórzyć 3 razy w odstępie ok. 10 min – aż masło całkowicie wrobi się w ciasto. Na koniec podzielić ciasto na dwie części i każdą oddzielnie upiec w temp. 180-200°C.

Masa:

• 5 żółtek
• 10-15 dag cukru
• 1 litr mleka
• 25 dag masła
• 1 szklanka mąki pszennej
• ½ torebki cukru wanilinowego

Wykonanie:


Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać szklankę zimnego mleka, wymieszać. Dodać szklankę mąki i jeszcze raz dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać do niego żółtka wymieszane z mąką. Gotować 3 min na wolnym ogniu na gładką masę, cały czas mieszając. Ostudzić do temperatury pokojowej. Miękkie masło utrzeć i cały czas ucierając, dodawać po łyżce kremu. Gotowy krem rozłożyć pomiędzy płatami ciasta francuskiego, posypać cukrem pudrem.I gotowe...

Sałatka makaronowa

Składniki

makaron świderki, 1 op.
kapusta pekińska, 1 szt.
Papryka czerwona, 2 szt.
kukurydza, 1 puszka
ogórek zielony, 3 szt.
szynka konserwowa, 20-30 dag
pieprz, sól
majonez

Przygotowanie

Makaron ugotować w osolonej wodzie, przelac zimną wodą i wystudzić. Kapustę pekińską poszatkowacć, paprykę, ogórka oraz szynkę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z makaronem, doprawić do smaku, połączyć z majonezem.
Odpowiedz
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie śmietanowym z porami

Składniki:

30 dag mielonego mięsa drobiowego (można też użyć wieprzowiny)
20 dag makaronu penne
1 spory por - biała część
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietanki 18%
1/2 szklanki startego żółtego sera
1 jajko
garść drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła
1 łyżka pszennej mąki
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:


masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Z pora usunąć zewnętrzne liście. Wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą i pokroić na cienkie plasterki.
W sporym rondlu rozgrzać masło, dodać por i cały czas mieszając smażyć przez 2-3 minuty, aż stanie się szklisty. Dodać mąkę, wymieszać, smażyć na średnim ogniu pół minuty. Wlać mleko i śmietankę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, nie zaprzestając mieszania (sos lubi się przypalać). Doprawić solą i pieprzem, zestawić z kuchni do przestudzenia.
Do mięsa dodać jajko, natkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować 6-8 klopsików.
Do przestudzonego sosu dodać starty ser i wymieszać.
Naczynie żaroodporne (lub blachę do wypieków) wysmarować masłem, wsypać makaron. Wlać sos, wymieszać. Łyżką zrobić wgłębienia i wkładać w nie klopsiki. Wyrównać powierzchnię tak, by cały makaron był pokryty sosem.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i zapiekać przez 30-40 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni.

Zupa krem marchwiowo-pomarańczowa

Składniki

1 litr bulionu warzywnego
1 duży ziemniak
1 pomarańcza
4 duże marchewki
1 mała cebula
ząbek czosnku
mały kawałek papryczki chili
2 kromki chleba tostowego
2 łyżki oleju z pestek dyni tłoczonego na zimno
1 łyżka oleju do smażenia
sól

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Kawałek papryczki chili pokroić w plasterki. Wszystko wrzucić na rozgrzany olej na patelni i smażyć przez kilka minut.
Marchewki i ziemniak obrać, pokroić na małe kawałki i gotować w bulionie do miękkości. Pod koniec gotowania dorzucić obraną i pokrojoną w kawałki pomarańczę oraz cebulę, czosnek i papryczkę.
Zupę przestudzić, a następnie zmiksować w blenderze. Chleb tostowy pokroić w kostkę i wysuszyć na gorącej patelni bez oleju. Zupę podawać z grzankami, polaną olejem z pestek dyni.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości