Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Ciasto z dżemem i kruszonką

Składniki
-3 szklanki mąki
-2 jajka
-1 szklanki cukru
-mały cały proszek do pieczenia
-1 szkl oleju
-1 szkl mleka
-dżem(u mnie jagodowy)

Kruszonka
-70 gr masła
-70 gr cukru
- 140 gr mąki
-cały cukier wanilinowy

1. Jajka rozmieszać z mlekiem , dodać cukier i zmiksować, dodać proszek do pieczenia , mąkę i olej miksować chwile .
2. Ciasto wylać na blaszkę 25x35 cm, z dżemu kłaść na ciasto kleksy w odstępach .
3. Wszystkie składniki na kruszonkę posiekać nożem , pozagniatać . Kruszonką posypać ciasto piec 35-40 min w tem 165 C
Odpowiedz
PLACEK KRUCHY Z OWOCAMI

/ RABARBAR, TRUSKAWKI, ŚLIWKA/

Składniki:

25 dkg masła lub margaryny Palma,
2 szklanki mąki
4 jaja / do piany można wykorzystać białka z innego placka/
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
1/2 kg owoców sezonowych

Wykonanie:

Mąka + tłuszcz + proszek do pieczenia posiekać nożem / ciasto kruche/.
Żółtka oddzielić i utrzeć z 1/3 szklanki cukru i wlać do posiekanego ciasta, zagnieść.
Ciasto podzielić : 1/3 ciasta zrobić małe wałeczki i włożyć do zamrażalnika/ później będzie ścierane na tarce/, a 2/3 ciasta przełożyć na talerzyk i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Ciasto schłodzone / większa część / rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyścielonej pergaminem. Ciasto podpiec 15 minuy w temp. 180 stopni.
W tym czasie przygotować owoce / rabarbar obrać ze skórki/ śliwki wypestkować, truskawki oberwać szypułki. Wszystkie owoce wymyć i osuszyć na sicie.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier + mąka ziemniaczana.
Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce / śliwki przeciętą połową do góry/, na owoce wykładamy pianę , a na wierzch na tarce jarzynowej ścieramy zmrożone ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Pieczemy 30 min . Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Proste racuszki na maślance z sosem owocowym

Składniki

200 g borówek lub innych miękkich owoców, świeżych lub mrożonych
160 g mąki pszennej
150 ml maślanki
50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
50 g cukru
30 ml soku z cytryny
25 g cukru
2 jajka
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Przygotowanie

Owoce przełóż do niewielkiego garnka. Dodaj cukier i podgrzewaj, aż zmiękną i puszczą sok. Dodaj sok z cytryny i gotuj jeszcze przez 5 min. Przelej do dzbanuszka i odstaw.
Mąkę przesiej do miski. Do mąki dodaj cukier oraz sól.
Do maślanki dodaj sodę i wymieszaj. Po chwili dodaj jajka i rozmąć je w maślance.
Następnie dodaj maślankę z jajkami do suchych składników i dokładnie wymieszaj, do ich połączenia za pomocą trzepaczki lub miksera.
Na patelni rozgrzej olej Kujawski 3 ziarna. Ciasto wylewaj łyżką na patelnię i smaż racuszki na złoty kolor z obu stron, na średnim ogniu.

Podawaj od razu, z sosem owocowym.
Odpowiedz
Tarta Miedwianka z truskawkami

KŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

220 g mąki tortowej
130 g masła, zimnego
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki wody, lodowatej
szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KOKOSOWY:

500 ml śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
4 łyżki wiórków kokosowych
50 g białej czekolady
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 1/2 łyżeczki żelatyny*
1/4 szklanki gorącej wody

I JESZCZE TYLKO:
500 g truskawek
pralinki Rafaello oraz wiórki kokosowe do dekoracji

* żelatynę możesz zastąpić dodając 250 g serka mascarpone do 350 ml kremówki.

Formę na tartę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub mąką. Siekamy nożem. Dodajemy wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej rozwałkowujemy ciasto na kształt formy. Zdejmujemy jedną część folii i wykładamy na formę. Dociskając brzegi i dół, wycinamy nadmiar ciasta z góry. Nakłuwamy całe ciasto. Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1 godz. Pieczemy w temp. 190 C przez około 20 min do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy, następnie wyciągamy delikatnie z formy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia. Kremówkę (najlepsza śmietanka 36% do deserów) miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder, wiórki oraz startą białą czekoladę. Cały czas miksując wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Krem wykładamy na ciasto, oprószamy wiórkami kokosowymi i wkładamy do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie dekorujemy truskawkami, pralinkami oraz wiórkami kokosowymi.
Ciasto dla szczupłych i aktywnych....np. dla jeżdżących rowerem wokół Miedwia. W sam raz na powrót z tej wspaniałej wycieczki....
Odpowiedz
Klasyczny gulasz z dodatkiem młodych ziemniaków i młodej kapusty

Składniki
Ok 700 gram łopatki wieprzowej
0k 400 g ziemniaków młodych
Pół główki młodej kapusty
250 gram cebuli
Łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej
Pół łyżeczki kminku
duży ząbek czosnku
Sól i pieprz

Mięso pokroić na ok 2centymetrową kostkę oprószyć solą i pieprzem włożyć do rondla na rozgrzany mocno olej smażyć chwilę gdy mięso się lekko zrumieni dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, krótko przesmażyć,następnie podlać około szklanką wody, a najlepiej bulionu i dusić pod przykryciem do miękkości ( w razie potrzeby od czasu do czasu uzupełniać płyn).
Pod koniec duszenia mięsa dodać pokrojone również na ok. 2 cm. kostkę ziemniaki, i młodą kapustę Całość dalej dusimy pod przykryciem .Na koniec dodać przecier pomidorowy i czosnek całość zamieszać i zagotować .

CIASTO NA OLEJU Z CZEREŚNIAMI

Składniki:

4 jajka

2 szklanki mąki

1 szklanka oleju

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g czereśni

100 g cukru

Jajka z cukrem bić do momentu aż piana będzie puszysta. Cały czas miksując dodawać stopniowo olej.

Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia się składników.

Czereśnie umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestkę.

Ciasto przelać do formy. Na sam wierzch dodać czereśnie. Piec 40 minut w 180 st. C.

Chłodnik na te pieruńskie upałyy....nawet drinka nie można wypić...

Składniki
1 duży kefir
1 duży jogurt naturalny
świeży ogórek zielony
pęczek rzodkiewki
awokado
koperek, szczypiorek, świeża mięta
pieprz, sól, kminek mielony

Jogurt i kefir łączymy w garnku lub miseczce, dodajemy startego ogórka rzodkiewkę i pokrojone drobno awokado. Koperek, szczypiorek i kilka listków mięty drobno siekamy i wrzucamy do pozostałych składników. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Chłodnik doskonale smakuje też w towarzystwie młodych ugotowanych ziemniaczków.

Z SIECI.....Nie wyrzucaj ogonków z czereśni! Genialnie spalają tłuszcz, szczególnie z okolic brzucha ...

Ogonki z czereśni to doskonałe źródło manganu, potasu, miedzi, witamin A, B2, C, antyoksydantów, a także antocyjanów - barwników roślinnych o działaniu przeciwzapalnym, przeciwnowotworowym i przeciwmiażdżycowym. Korzystnie wpływają na układ nerwowy, ułatwiają wydalanie z organizmu zanieczyszczeń, zmniejszają obrzęki. Sa też doskonałym środkiem wspomagającym odchudzanie - przyspieszają metabolizm i tym samym spalanie tkanki tłuszczowej. Wystarczy przygotować z nich herbatkę. Jak to zrobić?

Łyżeczkę umytych ogonków zalej szklanką wrzątku. Zaparzaj przez mniej więcej kwadrans. Przecedź. Napój jest dość gorzki, warto więc doprawić go odrobiną miodu. Napar pij dwa razy dziennie przez ok. dwa tygodnie (najlepiej przed posiłkami).

Herbatka taka pomoże też w przypadku infekcji gardła.
Odpowiedz
Zaczerpnięte z programu TVN...Śmietankowe ciasto z owocami


Składniki


Ciasto

mąka pszenna
200 g

masło 100 g
cukier 4 łyżki
jogurt naturalny 5 łyżek
jajka szt.1
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa serowa

serek śmietankowy
300 g
cukier
6 łyżek
jajka
1 duże
cukier z prawdziwą wanilią
1-2 łyżeczki

Wierzch

owoce
400 g (np. borówki, truskawki)
miód
3 łyżki
mięta liście
do dekoracji
Cynamon cały
goździki całe

Do miski dodajemy mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę i cukier. Dokładnie ugniatamy. Część (5-6 czubatych łyżek) odkładamy na kruszonkę. Do pozostałej części dodajemy jogurt naturalny, jajko i proszek do pieczenia. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Okrągłą formę smarujemy masłem i wykładamy ciasto. Pieczemy w piekarniku rozgrzanego do 180˚C przez ok. 20 minut (należy sprawdzać co jakiś czas).

Do drugiej miski dodajemy cukier, jajko, serek śmietankowy i cukier z prawdziwą wanilią. Wszystkie składniki mieszamy, do momentu powstania gładkiej masy.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy miód i rozpuszczamy go do momentu powstania delikatnej pianki. Następnie dodajemy 1 laskę cynamonu oraz truskawki. Chwilę smażymy i dodajemy pozostałe owoce. Doprawiamy goździkami i podsmażamy przez chwilę. Owoce nie mogą się rozpaść.

Na wcześniej podpieczony spód wykładamy masę serową, owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180˚ C przez około 30-40 minut.
Podajemy udekorowane listkami mięty.

Młode ziemniaki pieczone z mięsem

Składniki
600 g filetów z kurczaka ( ja miałam polędwiczki)
2 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
sól, czarny pieprz świeżo mielony, rozmaryn, tymianek, posiekana natka pietruszki
1 kg młodych małych ziemniaków
2 czerwone cebule

Mięso umyć, osuszyć pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny 1 łyżeczką soli, ok ½ pieprzu. Marynatą skropić mięso, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok 5 godzin.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Ziemniaki obrać i odgotować w osolonej wodzie ok 10 minut. Ugotowane ziemniaki przełożyć do brytfanny, miedzy ziemniaki poukładać kawałki mięsa. Posypać ziołami, solą odrobina pieprzy i cebulą pokrojoną w krążki.

Piec ok 35-40 minut. Przed podaniem młode ziemniaki pieczone z mięsem posypać zieloną pietruszką.

Karkówka pieczona z warzywami-wszystko wkładamy do piekarnika i samo dochodzi.

Składniki
1 kg karkówki wieprzowej
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
por biała część
2 małe cebule
4 ziemniaki
100 g mrożonych podgrzybków
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1/2 szklanki kaszy pęczak
600-700 ml bulionu warzywnego
czerwone wino wytrawne
sól, pieprz

Mięso kroimy na dość duże kawałki.
Jarzyny kroimy w kostkę.
Ziemniaki w większą kostkę.
Por w piórka.
Cebule na ćwiartki.
Większe grzyby kroimy na kawałki.
Mięso, jarzyny, cebule, ziemniaki, grzyby, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i kaszę, przekładamy do naczynia żaroodpornego (u nas garnek do pieczenia), zalewamy bulionem, dodajemy chlust wina i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 75°C. Odtąd pieczemy 5 i pół godziny. W tym czasie, wszystkie składniki przejdą wspaniałymi aromatami i smakami, a mięso będzie bardzo kruche.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego...
Odpowiedz
Udka kurczaka z grzybami i ziemniakami

Składniki
500 g udek z kurczaka (bez skóry i kości - są w Lidlu...)
1 garść suszonych podgrzybków
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka majonezu
1 duża cebula
1 łyżka posiekanego lubczyku
500 g ziemniaków
sól, pieprz

Grzyby gotujemy, odcedzamy i studzimy. Kroimy w paski i razem z posiekaną cebulą, smażymy na maśle. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka.

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy.

Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki.

Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C.

Podajemy z ulubioną surówką.
Odpowiedz
Malinowe szaleństwa

Składniki na kruche ciasto:

2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
200 g rozpuszczonego masła
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek

Pozostałe składniki:

500 g malin
5 białek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Ponadto:

cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki na kruche ciasto, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, wielkości 2/3 kuli, drugą mniejszą, wielkości 1/3 kuli.

Formę o wymiarach około 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blachy. Nakłuwamy widelcem.

Maliny myjemy, delikatnie osuszamy i układamy na spodzie ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, rozprowadzamy na malinach. Wyjmujemy schodzoną w zamrażalniku mniejszą część ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki nad masą białkową.

Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :]
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości