Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Sos tzatziki ze smażonych ogórków z czarnuszką

Składniki

3 średnie ogórki gruntowe (łącznie 360 g)
4 – 5 ząbków czosnku
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy
350 g twarogu naturalnego delikatnego 10% tłuszczu
1 łyżeczka całych nasion czarnuszki
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
sok z cytryny do smaku
sól do smaku

W garnku rozgrzać olej/oliwę, dodać pokrojone w małą kostkę ogórki, obrany i posiekany czosnek, czarnuszkę i chilli. Smażyć 10 min, często mieszając, po czym wystudzić.Następnie dołożyć serek i koperek oraz dodać sok z cytryny i wsypać przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać. GOTOWE.

Pieczone czosnkowe ziemniaki jako dodatek do potraw z mięsa

Składniki
5 średnich ziemniaków
100 g żółtego sera
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego kopru
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
pieprz
sól

1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i przeciąć wzdłuż na pół.
2. Ser zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, masło, majonez i koper. Wymieszać, doprawić do smaku pieprzem i solą.
3. Połówki ziemniaków położyć do natłuszczonej formy, wyłożyć na nie nadzienie i zapiekać w piekarniku, na złoty kolor w temp. 180stopni.
Odpowiedz
Zapiekanka gołąbkowa dla zapracowanych

Składniki

1/2 małej główki kapusty pekińskiej
1 pęczek koperku
1 puszka pomidorów krojonych z zalewą
400 g mięsa mielonego z kurczaka
100 g ryżu
500 ml bulionu warzywnego

Kapustę szatkujemy.

Koperek siekamy.

Kapustę, koperek, pomidory z zalewą, mięso, bulion, ryż dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekamy 35 min w temperaturze 200°C.

Podajemy z ulubionym pieczywem.
Odpowiedz
Ogórki małosolne (kiszone)-babciny przepis na ogórki

Składniki
2 kilogramy ogórków gruntowych
1 główka czosnku
10 cm kawałek chrzanu lub jego liście..
4 gałązki kopru (z baldachami)
2 litry wody mineralnej
2 łyżki soli kamiennej - najlepiej jednak himalajskiej,dostępnej już w hipermarketach.Bywa też w Lidlu..
ewentualnie kilka liści wiśni,czarnej porzeczko i winogron

Ogórki przełożyć do miski, zalać wodą i dokładnie umyć.
Czosnek obrać.
Chrzan obrać i pokroić w słupki.
Koper podzielić na mniejsze kawałki.
W mniejszych słoikach lub jednym dużym układać ogórki (najlepiej pionowo).
Między ogórki dodawać koper, chrzan, czosnek i zdobyte liście . Do zimowego chowu warto dodać liść dębu, który dodatkowo utwardza ogóra...
Wodę dokładnie wymieszać z solą.
Zalewą zalać ogórki.
Jeżeli zabraknie nam zalewy, należy dorobić w takiej samej proporcji ( na 1 litr wody 1 łyżka soli).
Słoiki zamknąć.
Raz dziennie należy je odkręcić i "odgazować".
Po 2-3 dniach ogórki są gotowe do spożycia (małosolne).
Jeżeli potrzymamy je kilka dni dłużej będą już ukiszone.
Wówczas należy dokładnie je zakręcić i przenieść w chłodniejsze miejsce do spiżarki.
Odpowiedz
Pieczone placki ziemniaczane

Składniki
1,5 kg ziemniaków
1 średnia cebula
100 g mozzarelli
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka oleju
2 jajka
2 łyżki chia
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Ziemniaki i cebulę obieramy, ziemniaki myjemy. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i odsączamy. Umyte ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na cedzak. Mozzarellę również ścieramy na dużych oczkach tarki wprost do miski. Do sera dodajemy odciśnięte ziemniaki wraz z cebulą i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę (teflonową) wykładamy po 1 czubatej łyżce na jedną sztukę, lekko spłaszczamy. Wstawiamy placki do piekarnika i pieczemy przez 20 minut na jednej stronie. Potem przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy gorące. Smacznego
Odpowiedz
Gołąbki z młodej kapusty

Składniki
ok. 14-16 sztuk

1 młoda zielona kapusta
700 g mielonej wieprzowiny (karkówki lub łopatki lub szynki) ewentualnie indyka
100 g surowej kaszy pęczak lub ryżu
1 duża cebula
1 łyżka sosu sojowego lub octu balsamicznego
sól, pieprz, po 1 łyżeczce suszonego oregano, majeranku, lubczyku

Sos

1,5 litra bulionu, rosołu
500 ml przecieru pomidorowego (passaty)
3 łyżki mąki
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku + 1/3 łyżeczki ostrej
1 łyżeczka suszonego oregano
4 łyżki śmietanki kremówki
1 łyżka posiekanego koperku


Przygotowanie

Mięso włożyć do większej miski. Kaszę pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie (pod przykryciem, ok. 25 minut, używając 2 x więcej wody niż kaszy). Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzoną kaszę lub ryż dodać do miski z mięsem.
Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z kaszą. Doprawić sosem sojowym lub octem balsamicznym, solą (około pół łyżeczki), pieprzem (1/4 łyżeczki) oraz resztą przypraw. Wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić dłonią.
Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z gotującą się wodą (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 7 minut na umiarkowanym ogniu, następnie przewrócić i gotować jeszcze przez 2 minuty.
Wyjąć kapustę z wrzątku, ostudzić, wrzątek wylać. Rozebrać kapustę z liści, odciąć delikatnie zgrubienia ze środka każdego liścia, następnie nakładać przygotowane porcje mięsa. Zawijać jak krokiety (najpierw założyć liść na mięso z jednej strony, później złożyć boki do środka, następnie zwinąć jak najciaśniej do końca pozostałą część liścia). Nie cała kapusta musi być wykorzystana.
Dno dużego i najlepiej szerokiego garnka wyłożyć kilkoma liśćmi kapusty (np. takimi, które się porwały). Na wierzchu ułożyć gołąbki łączeniem do dołu. Zagotować bulion w innym garnku i zalać nim gołąbki. Postawić na gazie, przykryć i gotować przez około 30 - 50 minut AŻ KAPUSTA BĘDZIE MIĘKKA!!!
Wywar z gołąbków przelać do innego garnka. Dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną wcześniej z kilkoma łyżkami zimnej wody. Zagotować, doprawić solą, pieprzem, papryką w proszku i suszonym oregano. Gotować przez 5 minut.
Śmietanę rozprowadzać stopniowo z sosem, dodając go po łyżce do śmietany jednocześnie mieszając. Przelać do garnka z gołąbkami i gotować całość przez około 10 minut bez przykrycia, na małym ogniu, od czasu do czasu potrząsnąć garnkiem aby sos równomiernie się rozprowadził. Na koniec dodać posiekany koperek.
Odpowiedz
Młoda kapusta to przysmak, na który czekamy całą zimę..Najlepsza z możliwych wersja kapusty,to małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym. Wykorzystywane np. do kapuśniaku z młodej kapusty, młodej kapusty zasmażanej, bigosu z młodej kapusty i gołąbków z młodej kapusty, itd.

Młoda kapusta z łazankami i boczkiem
Ze świeżym koperkiem

Składniki
2 - 4 porcje

80 g łazanek
1 łyżka oleju roślinnego lub smalcu
200 g wędzonego boczku
1 mała cebula
1 mały por
opcjonalnie 150 g kiełbasy (np. wiejska, podsuszana)
1 łyżka suszonego majeranku
1/2 główki białej młodej kapusty
1 i 1/2 szklanki bulionu
pęczek koperku

Przygotowanie


Nastawić osoloną wodę i ugotować łazanki, odcedzić.
W międzyczasie na drugim stanowisku rozgrzać szeroki większy garnek. Wlać olej lub dodać smalec oraz pokrojony w kosteczkę boczek. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając smażyć na umiarkowanym ogniu przez ok. 5 minut.
Pora przekroić wzdłuż na 4 części i dokładnie opłukać, pokroić na kawałeczki, dodać do garnka, wymieszać. Opcjonalnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę (w razie potrzeby należy ją obrać) oraz suszony majeranek. Smażyć przez ok. 5 minut co chwilę mieszając.
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić na ok. 3 cm kawałki, następnie cienko poszatkować. Dodać do garnka z mięsem i wymieszać. Wlać gorący bulion, doprawić solą i pieprzem, zagotować.
Przykryć i gotować przez ok. 20 minut do miękkości kapusty. W międzyczasie 2 - 3 razy zamieszać. Na koniec wymieszać z odcedzonymi łazankami i chwilę razem podgrzewać bez przykrycia na małym ogniu. Połączyć z posiekanym koperkiem....i tyle...
Odpowiedz
Podwójny schabowy


Składniki:

kotlety schabowe
5 sztuk
karkówka
5 sztuk
sól
5 szczypt
Pieprz czarny- MŁYNEK
5 szczypt
bułka tarta
1.5 szklanki
jajka
5 sztuk
olej rzepakowy
2 szklanki
Każdy kotlet rozbić tłuczkiem. Na kotlet karkowy położyć schabowy i jeszcze trochę rozbić oba razem. Posolić i oprószyć pieprzem. Kotlety obtaczać w bułce tartej, w rozmąconym jajku i ponownie w bułce tartej. Kotlety smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami.

Wątróbka z kurczaka z cukinią i ziołami

SKŁADNIKI:

wątróbka drobiowa - 900 gramów
mąka-4 łyżki
zioła prowansalskie-1 łyżka
olej do smażenia-3 łyżki
cebule-3 sztuki
oliwa z oliwek-3 łyżki
cukinia-1 sztuka
sól-1 szczypta
Pieprz czarny- 1 szczypta

Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na rozgrzaną w rondlu oliwę. Dusić 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w cienkie półplasterki cukinią i dusić kolejne 10 minut. Oprószyć solą.
Wątróbkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, usunąć błonki.
Wymieszać mąkę z ziołami prowansalskimi, obtoczyć wątróbkę, a następnie podsmażyć ją ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.
Dodać wątróbkę do cebuli i cukinii, wymieszać. Dusić razem około 3-4 minuty. Pod koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz solą.
Odpowiedz
Ogórki w occie z musztardą

Składniki
ogórki ok 2kg - podana ilość jest orientacyjna (na 6-7 słoików 0,5l)
koper,czosnek,chrzan
Zalewa:
5 szkl wody
1 szkl. octu 10%
1 szkl. cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
2 listki laurowe, 4-5 ziela angielskie
Zalewę zagotować i ostudzić

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na pół,
Przygotować słoiki, włożyć ogórki ,korzeń chrzanu,ząbek czosnku,koper, słoiki zalać zalewą, zamknąć.
Pasteryzować ok 10 minut.
Na zimne dni będą akurat...

Ogórki zakiszane na szybko - w garze

Składniki
(porcja na 2,5l garnek)
- świeże ogórki gruntowe (w takiej ilości, by prawie wypełniły garnek)
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 3 płaskie łyżki soli (jeśli ktoś lubi bardziej słone, niech da więcej soli)
- 3 łyżeczki cukru
- 6 łyżek octu
- opcjonalnie 2 listki laurowe
- 1 główka młodego czosnku
- 1 liść chrzanu
- 1 łodyga koperku z baldachimem kwiatów

1. Na dnie 2,5l garnka układamy przekrojoną na pół główkę czosnku i pociętą na mniejsze części łodygę czosnku z kwiatami.
2. Ogórki myjemy, kroimy na połówki (większe egzemplarze na 4) i układamy w garnku. Ma być ich tyle, by prawie wypełniły garnek. Na wierzch kładziemy liść chrzanu.
3. Przygotowujemy zalewę: w garnuszku zagotowujemy wodę, sól, cukier i ocet, ewentualnie też listki laurowe . Ocet możemy dodać też po zagotowaniu wody z solą i cukrem, ogórki i tak wyjdą super Smile
Zagotowujemy zalewę i mieszamy do rozpuszczenia soli i cukru.
4. Wrzącą zalewą zalewamy ogórki, przykrywamy pokrywką i odstawiamy. Najlepiej do następnego dnia w którym ogóry są już gotowe do masowego spożycia

Sałatka z cukinii

Składniki
2 kg cukinii
2 papryki czerwone
25 dkg cebuli
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżka soli
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki octu
1/4 szklanki oleju

Cukinie umyć , wydrążyć nasiona, pokroić w plasterki . Paprykę umyć wydrążyć nasiona, pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek pokroić w plasterki. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, dodać sól, wymieszać i pozostawić na około 2 godz. Gdy warzywa puszczą sok, zmiękną, dodać cukier, olej, ocet. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoików, zalać sosem wytworzonym z warzyw, zakręcić i pasteryzować około 15 min.
Odpowiedz
Sałatka Szwedzka

Składniki na 10 słoiczków 0,4 l

4 kg ogórków gruntowych
0,5 kg marchewki
0,5 kg cebuli
1 szkl.octu
1 szkl.cukru
1 szkl.oleju
3 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu mielonego
2 małe główki czosnku

Ogórki myjemy i ścieramy na szatkownicy od kapusty do miski,marchewkę obieramy,myjemy i również ścieramy na szatkownicy,następnie obieramy cebulę i siekamy w drobne piórka.
Czosnek obieramy ze skórki i wrzucamy do reszty warzyw w misce.
Na końcu dodajemy cukier,olej,ocet,sól i pieprz,dokładnie mieszamy całość i odstawiamy na 2 godz. Po 2 godz.sałatkę wkładamy do słoików,upychając porządnie,na koniec można rozlać resztkę zalewy do słoików,wytrzeć ranty i zakręcić.
Pasteryzować 15 min.od momentu zagotowania się wody,następnie wyjąć słoiki i postawić na ściereczce do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Plasterki z ogórków w zalewie

Składniki
ogórki gruntowe 6 kg
sól 5 łyżek
gorczyca
ziele angielskie
liść laurowy
koper

Zalewa na 1,5 litra:

ocet 10% 300 ml
woda przegotowana 1,2 litra
sól 3 łyżki
cukier 4,5 łyżki

Wymyte ogórki obieramy ze skórki i szatkujemy na plastry o grubości około 5 mm. Zasypujemy czterema łyżkami soli, dobrze mieszamy żeby sól się rozprowadziła i przykrywamy ściereczką miskę z plastrami wymieszanymi w soli. Odstawiamy na 24 godziny. Po 24 godzinach ogórki odsączamy. Do wymytych i przygotowanych słoików wkładamy do każdego baldach kopru, listek laurowy i 6 ziaren ziela angielskiego oraz pół łyżeczki gorczycy białej. Wkładamy do każdego słoika ocieknięte plastry ogórków.Na wierzch do każdego słoika dajemy po trochu kopru (baldachy lub łodygi). Tak przygotowane słoiki zalewamy zalewą, zakręcamy dekielki i wkładamy do garnka w którym na dno dajemy szmatkę, na którą ustawimy słoiki do pasteryzowania. Zalewamy gorącą wodą z kranu i pasteryzujemy 15 minut od momentu zagotowania się wody. Po pasteryzacji wystawiamy słoiki do góry dnem by ostygły, zimne wynosimy do piwnicy. Możemy konsumować minimum po tygodniu, po przegryzieniu się smaków.
Odpowiedz
Zupa krem z pieczarek
(na 4 porcje)
Składniki:
500g pieczarek,
2 średnie ziemniaki,
1 cebula,
1 litr bulionu warzywnego,
ok. 100ml śmietanki do zup (18%) + trochę do dekoracji,
¼ szklanki białego wina (opcjonalnie),
2 łyżki masła,
sól i pieprz,
natka pietruszki,
groszek ptysiowy lub grzanki

Pieczarki oczyścić i pokroić. Na patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć pieczarki, aż soki, które puszczą odparują.
W garnku stopić pozostałe masło i zeszklić posiekaną cebulę. Wlać bulion, dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zagotować.
Trochę pieczarek odłożyć, a resztę dodać do zupy. Gotować ok. 15-20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Do zupy wlać wino i całość zmiksować na krem. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę rozlać na talerze. Każdą porcję udekorować odłożonymi wcześniej pieczarkami, kleksami ze śmietanki i natką pietruszki.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości