Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
ZALESIOWE FLACZKI

Składniki:
• 1 kg flaków wołowych (pokrojonych)
• 0,5 kg mięsa wołowego mielonego
• 1 jajko
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• Kawałek selera
• Kawałek pora
• 2 ząbki czosnku
• 1 liść laurowy
• 2 ziela angielskie
• Sól
• Pieprz
• Papryka ostra
• Papryka słodka
• Majeranek
• Lubczyk suszony
• Natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Jarzyny umyć i obrałać, następnie pokroić marchewkę w plasterki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić. Zalałać wodą i zagotować. W osobnym garnku obgotowa flaczki (przez około 3-5 min.). Flaczki odcedzić i dorzucić do gotującego się wywaru z warzyw. Gotować ok. 45 min. Zrobić pulpety z mięsa mielonego: do mięsa dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko i wyrobić masę. Z masy uformować pulpety. Gdy flaczki są ugotowane (miękkie) wrzucać pulpety. Pod koniec gotowania dodaać drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką, majeranek, lubczyk). Flaczki można też zagęścić zasmażką lub śmietaną.
Odpowiedz
ZUPA FASOLOWA Z LANYMI KLUSKAMI

• 25 dag fasoli “Jaś”
• 2 marchewki
• 1 korzeń pietruszki
• 4 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• liść laurowy
• 3 ziarna ziela angielskiego
• sól
• majeranek
• 300 g wędzonego boczku [lub żeberek]
Składniki na lane kluseczki:
• 2 jajka
• 4 łyżki mąki
• szczypta soli
Wykonanie:

• Do wcześniej namoczonej przez całą noc fasolę dołożyć pociętą w plasterki marchewkę i pietruszkę, pokrojone ziemniaki, czosnek, ziele angielskie i mięso. Postawić na średni ogień.
• Pod koniec gotowania mniej więcej po godzinie, posolić, dodać czosnek i majeranek.
• Przygotować kluski lane. Do miseczki wbić jajka, wsypać mąkę i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie ciasto . Przez lejek wlewać tak przygotowane kluseczki. Zupę podać posypaną natką pietruszki

ZAPIEKANKA PASTERSKA
• 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka passaty pomidorowej
• sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
• 2 łyżki oleju
• 1 kg ziemniaków
• 4 łyżki masła
• 100 g żółtego sera
• 80 ml śmietany 30%
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
• Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać na patelnię startą na tarce do jarzyn marchewkę i drobno posiekany czosnek, podsmażyć. Dodać na patelnię mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, bazylią, ostrą papryką, wymieszać i podsmażyć przez ok. 8-10 min. Do podsmażonego mięsa wlać passatę pomidorową i podgrzewać mieszając przez 3-4 minuty.
• Ziemniaki ugotować do miękkości. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser, śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i potłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree.
• Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na spód naczynia wyłożyć usmażone mięso mielone, na mięsie wyłożyć ziemniaczane puree.
Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 40 minut.
Odpowiedz
BŁYSKAWICZNE SEROWE KLUSECZKI KŁADZIONE
Potrzebujemy:
• 1 jajko
• Serek kanapkowy śmietankowy (25 dag)
• Pół szklanki mąki (u mnie szklanka = 250 ml)
• 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej (można użyć ziemniaczanej)
• 1 łyżeczka soli
• Bułka tarta
• Masło
Wykonanie:
Do miski dać serek kanapkowy, wbić jajko, wsypać mąkę, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby dało się formować kluseczki.
Jeżeli jest za luźne należy dosypać mąki. Na osolony wrzątek kłaść kluseczki. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować około 3 minut (należy sprawdzać). Wyjąć łyżką cedzakową i podać polane zrumienioną na maśle bułką tartą.
Odpowiedz
Ogórkowa jako orientalny krem

Składniki

olej Kujawski z czosnkiem
ogórki kiszone
pietruszka
marchewka
seler
por
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
koperek siekany
mleko kokosowe
imbir
ostre papryczki

Przygotowanie

Z warzyw gotujemy bulion.
Posiekany czosnek, papryczki i imbir podsmażamy na oleju w garnku, dodajemy posiekane lub drobno starte ogórki kiszone, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy bulionem.
Po zagotowaniu miksujemy blenderem, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
Zupę posypujemy do smaku koperkiem.

Kociołek leśnego dziadka


Składniki

1,3 kg karczku
0,7 kg polędwicy wieprzowej
1,2 kg schabu
0,8 kg boczku surowego wędzonego
2 kg ziemniaków
1 kg marchwi
4 pietruszki
2 papryki
5 cebul
5 ząbków czosnku
1 kapusta
1l bulionu drobiowego
0,5l piwa typu lager
5 owoców jałowca
20 g papryki słodkiej w proszku
10 g rozmarynu
5 liści laurowych
10 g papryki ostrej w proszku
150 ml oleju kujawskiego
sól
pieprz

Przygotowanie

Mięso (poza boczkiem) kroimy w grubą kostkę, wlewamy połowę przygotowanego oleju. Doprawiamy ostrą papryką, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Całość mieszamy a następnie odstawiamy na noc.
Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na talarki około 0,5 cm. Paprykę kroimy również w grubą kostkę. Ząbki czosnku obieramy, cebulę po obraniu kroimy w pióra. Boczek kroimy w grube plastry.
Kociołek smarujemy pozostałą częścią oleju, wykładamy liśćmi kapusty, na liście kładziemy boczek. Następnie wszystkie składniki dzielimy na dwie równe części. Połowę mięsa kładziemy na boczek, kolejno tę samą porcję ziemniaków, marchwi, papryki, cebuli i czosnku. Powtarzamy procedurę. Na koniec do bulionu wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy i zalewamy kociołek. Wylewamy 0,5l piwa, zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty.
Kociołek wstawiamy na 2,5 godziny do ogniska i leśne,pyszne danie gotowe....
Odpowiedz
Strogonow

Składniki

500 g wołowiny
300 g pieczarek
2 papryki czerwone
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 ogórek kiszony
1,5 łyżki ostrej musztardy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
500 ml bulionu
olej do smażenia


Przygotowanie


Wołowinę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, cebulę w kostkę. Paprykę pieczemy w piekarniku i zdejmujemy skórkę, kroimy w paski. Ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach.
Na oleju smażymy cebulę, pieczarki i czosnek, solimy i doprawiamy pieprzem. Po odparowaniu nadmiaru wody przekładamy do innego naczynia. Dolewamy łyżkę oleju i smażymy mięso, dodając paprykę słodką i ostrą.
Kiedy mięso się lekko zarumieni zalewamy je bulionem, dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy, musztardę i dusimy około godziny.
Po tym czasie dodajemy startego ogórka i papryki pokrojone w paski, dusimy kolejne pół godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę z mąką dla zagęszczenia i złagodzenia sosu.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości