Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
#11
Na nowy sezon...może wcześniej przyjdzie Pani Wiosna ukochana..."Grillowane piersi kurczaka w boczku"

Składniki:
• 3 piersi kurczaka
• około 20 plasterków boczku
• 3 ząbki czosnku
• po 50 ml jasnego piwa i oleju
• sól
• mielony pieprz
• słodka papryka
• 1 łyżka ziaren pieprzu
• 3 liście laurowe
Mięso pokroić na kawałki. Natrzeć je solą, pieprzem i papryką, a następnie polać piwem i olejem zmiksowanym z czosnkiem. Do całości dodać ziarna pieprzu i liście laurowe. Przykryć folia spożywczą i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie kawałki mięsa zawinąć w boczek i upiec na grillu.

"Niedzielna cielęcinka…"

Składniki:
• 4 łyżki mąki
• sól
• pieprz
• 900 g cielęciny
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 350 g cebulek perłowych
• 2 ząbki czosnku
• 350 g marchewki
• 300 ml wytrawnego czerwonego wina
• 150 ml rosołu z wołowiny
• 400 g pomidorów z puszki z zalewą
• skórka z 1 cytryny
• 1 liść laurowy
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• 1 łyżka posiekanej bazylii
• 1 łyżeczka posiekanego tymianku

Sposób wykonania; Blush
Do torebki wsypać mąkę oraz pieprz po czym włożyć do niej mięso pokrojone w kostkę.
Szczelnie zawiązać i potrząsać aby mięso dokładnie pokryło się mąką.
Wówczas przełożyć mięso na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek i smażyć około 5-10 minut cały czas mieszając.
Mięso wyjąć a na patelnie wrzucić posikany czosnek, cebulę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę.
Trzymać na ogniu około 5 minut po czym ponownie wrzucić mięso.
Następnie wlać wino, dokładnie wymieszać, dodać pomidory razem z zalewą, rosół, liść laurowy, skórkę z cytryny, bazylię oraz tymianek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 180 stopni na około 2 godziny.
Odpowiedz
#12
"Wiosenna sałatka warstwowa"
Składniki:
• 5 jajek
• Pół pęczka rzodkiewek
• 250 g sera gouda
• 150 g sałaty rzymskiej
• Natka pietruszki
• 150 g kwaśnej śmietany
• 2 -3 łyżki mleka
• Sól, pieprz, cukier

Jaka ugotować na twardo, obrać pokroić w plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Ser pokroić w kostkę lub paseczki. Sałatę potargać na paseczki.
Natkę pietruszki drobno pokroić, wymieszać ze śmietaną, octem i mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Sałatę, rzodkiewki, ser i jajka ułożyć warstwami w salaterce. Polać przygotowanym sosem.

"Zupa ziemniaczana z chrzanem"

Składniki:
• 1 cebula
• 350 g ziemniaków
• 1 jabłko
• 1 łyżka soku z cytryny
• 2 łyżki oleju
• 650 ml bulionu
• 150 g śmietany
• 2 łyżeczki chrzanu
• Sól
• Biały pieprz
• Szczypta cukru
• Gałązka majeranku
Przygotowanie:
Cebulę, ziemniaki i jabłko obrać i pokroić w kostkę. ¼ pokrojonego jabłka odłożyć na bok, skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać ziemniaki i jabłko, przesmażyć. Zalać bulionem i śmietaną. Gotować 20 minut. Dodać chrzan i doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zmiksować. Podawać z pokrojonym w kostkę jabłkiem, dekorować majerankiem
Odpowiedz
#13
"SZYBKA ZAPIEKANKA" Undecided

Składniki:
50 dag makaronu
20 dag ugotowanego bądź upieczonego mięsa
10 dag resztek wędlin
cebula
szklanka śmietany
3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
łyżka mąki
sól
majeranek
mielona papryka
mielony jałowiec
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę drobno pokroić i poddusić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i wędliny. Następnie dodać przyprawy, przecier i wymieszać. Wlać śmietanę rozrobioną z mąką i mieszając, zagotować. Mięsny sos połączyć z makaronem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, obłożyć żółtym serem i zapiekać w gorącym piekarniku ok. 20 minut.

"Pieczeń wołowa w kwasie chlebowym"

Składniki:

• 1 kg mięsa wołowego
• ½ l kwasu chlebowego
• 1 marchew
• 1 cebula
• ½ selera
• 1 pietruszka
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mąki
• 1 łyżeczka majeranku
• sól
• pieprz

Sposób wykonania: Huh

Mięso natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Następnie obrać marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz seler i pokroić je w plastry.
Obłożyć nimi mięso i na koniec podlać kwasem chlebowym.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec do miękkości mięsa.
Wówczas mięso wyjąć i pokroić w plastry a do sosu dodać mąkę przesmażoną na maśle.
Doprowadzić do wrzenia i powstałym sosem polać mięso.
Odpowiedz
#14
"Wieprzowina w sosie musztardowym z korniszonami "
Składniki:
• 1 kg mięsa od szynki
• 1 ząbek czosnku
• 1 cebula
• 1 szkl bulionu warzywnego
• szczypta mielonego ziela angielskiego
• 4 korniszony
• sól
• pieprz
• 3 łyżki tłuszczu
• 1 łyżeczka octu
• 1 łyżka musztardy
• 1 op śmietany
Sposób wykonania:
Mięso oprószyć solą po czym obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas dodać posiekaną cebulę oraz czosnek i trzymać na ogniu kilka minut.
Następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu około 1 godziny.
Pod koniec duszenia dodać śmietanę wymieszaną z musztardą.
Wrzucić jeszcze pokrojone korniszony i doprawić całość solą, pieprzem oraz octem.
Dusić jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Odpowiedz
#15
""Zapiekanka z kurczaka ""
Składniki:
15 dkg makaronu (rurki,
muszelki lub krajanka),
0.5 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dkg),
1 szkl. śmietany,
0.5 szkl. mleka,
5 plastrów ananasa z puszki,
2 mandarynki,
4 łyżki rodzynek,
1 jajko,
1 łyżka masła,
1 łyżka sosu sojowego,
0.5 łyżeczki przyprawy curry łagodnej,
1 łyżka natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko, zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i włożyć do niego makaron. Z kurczaka usunąć kości, a mięso pokroić w kostkę i wyłożyć na kluski. Rodzynki umyć, namoczyć w gorącej wodzie i odcedzić. Mandarynki obrać, podzielić na cząstki, ananasa osączyć, pokroić w kostkę. Mandarynki, ananasa i rodzynki dodać do makaronu i wymieszać. Mleko i śmietanę połączyć, dodać jajko, sos sojowy, curry, doprawić solą i pieprzem. Makaron z kurczakiem i owocami zalać sosem, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 - 20 min. i zapiekać w temp. 180°C. Zapiekankę podawać w tym samym naczyniu, posypaną natką i ozdobioną owocami.

"Zapiekanka ziemniaczana po prowansalsku "
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
15 dag żółtego sera,
15 dag szynki,
3 ugotowane na twardo jajka,
3 pomidory
tarta bułka,
mleko (wg. potrzeby)
masło,
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.
Sposób wykonania:
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę. Dodać sól. pieprz, gałkę i tyle mleka, aby powstało nie za gęste puree. Połowę masy wyłożyć na dno natłuszczonego naczynia, posypać startym żółtym serem i pokrojoną w paski szynką oraz jajkami pokrojonymi w grubszą kostkę. Warstwę tę pokryć drugą częścią puree ziemniaczanego. Wierzch posypać tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 1/2 godz. Przed podaniem udekorować pomidorami pokrojonymi w ósemki.
Odpowiedz
#16
LASAGNE

Składniki:

opakowanie makaronu lasagne
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
6 ząbków czosnku
kartonik soku pomidorowego
puszka pomidorów pelati
4 łyżki oliwy
sól, mielona papryka
60 dag sera ricotta
4 jajka
½ szklanki gęstej śmietany
sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Płaty makaronu gotować w osolonej wodzie 3-4 min. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i układać osobno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i mięso mielone. Po przesmażeniu dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusić razem ok. 30 min. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i mieloną papryką. Ser osączyć, wymieszać z jajkami i śmietaną, doprawić solą i cukrem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Warstwami układać mięso, płaty makaronu, masę serową, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20 min w temp. 180°C, aż ser na wierzchu się zrumieni.
Odpowiedz
#17
"Śródziemnomorska cielęcina "
Składniki:
• 1 kg cielęciny
• 1 duża cebula
• ½ szklanki czarnych oliwek
• 5-6 ząbków czosnku
• ½ litra wytrawnego czerwonego wina
• 6 pomidorów
• 4 kolorowe papryki
• ½ szklanki oliwy
• 2 szklanki mąki
• oregano, sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Czosnek i cebulę obrać drobno posiekać i usmażyć na połowie oleju. Dolać 2 szklanki wina, pokrojone pomidory bez skórki. Tak powstały sos gotujemy około 15 minut. Cielęcinę umyć , osuszyć pokroić w kostkę, oprószyć mąką i obsmażyć, lekko doprawić do smaku solą i pieprzem. Resztę wina wlać na patelnię i dusić mięso kilka minut. Sos przelać do garnka, wrzucić mięso, oliwki i pokrojoną paprykę, dusić ,aż sos będzie gęsty. Dobrze smakuje z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.
Odpowiedz
#18
"Pikantna zapiekanka "
Składniki:
• 1 duży seler
• 1 jajko
• bułka tarta
• 25 dkg mięsa mielonego
• 1 cebula
• olej do smażenia
• sól, pieprz do smaku
• 15 dkg ostrego żółtego sera
Sposób przyrządzenia: Shy
Seler umyć, obrać, pokroić w plasterki, panierować w jajku, bułce tartej, usmażyć na oleju. Blachę wysmarować tłuszczem, ułożyć plastry selera. Mięso wymieszać z cebulką, przyprawić do smaku solą i pieprzem, uformować kulki. Na każdym kawałku selera ułożyć kulkę mięsną i pokrojony w paski ser. Piec w nagrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni C około 20-30 minut. Doskonale smakuje z pikantnym sosem pomidorowym.

"Cielęcina w sosie pomarańczowym "
Składniki:
• 4 plastry cielęciny
• 4 plastry żółtego sera
• sól
• biały pieprz
Sos:
• 2 pomarańcze
• łyżka masła
• 2 łyżki mąki pszennej
• 200 ml wody
Sposób wykonania:
Cielęcinę lekko rozbić tłuczkiem po czym oprószyć solą oraz pieprzem, wówczas przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ułożyć na niej plastry sera.
Następnie pomarańcze obrać, skórkę posiekać a z reszty wycisnąć sok który połączyć z resztą składników sosu i zalać cielęcinę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
Odpowiedz
#19
@witek1

Mam prośbę... Czy można byłoby "wytłuścić" wszystkie nazwy potraw (bo nie wszystkie są wytłuszczone)? Ułatwiłoby to znalezienie poszczególnych dań przy przeglądaniu strony. 
I kolejna kwestia: czy proponowane przepisy były przez Pana weryfikowane w naturze  Wink ? 
Odpowiedz
#20
Uprzejmie informuję szanowne grono odwiedzających ten kawałeczek naszego forum, że wszystkie umieszczane tutaj przepisy podlegają weryfikacji i są przeze mnie najpierw ZROBIONE. Umieszczam tylko te, które smakują zarówno mnie, jak i moim przyjaciołom.
(02-03-2015, 11:55 )Alien napisał(a): @witek1

Mam prośbę... Czy można byłoby "wytłuścić" wszystkie nazwy potraw (bo nie wszystkie są wytłuszczone)? Ułatwiłoby to znalezienie poszczególnych dań przy przeglądaniu strony. 
I kolejna kwestia: czy proponowane przepisy były przez Pana weryfikowane w naturze  Wink ? 
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości