Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Musaka grecka...trochę roboty przy tym jest,ale później....mmmmm...wczoraj goście wylizali talerze...

Składniki

2 bakłażany, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm
3 cukinie, umyte i pokrojone wzdłuż na plastry o grubości 1 cm 4-5 ziemniaków do przesmażenia (opcjonalnie)
50-70 ml oliwy z oliwek
2 duże cebule, posiekane
1 kg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
szczypta mielonego cynamonu
500 g przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wina
600 ml mleka
120 g masła
100 g mąki
2-3 szczypty gałki muszkatołowej
1 opakowanie sera typu greckiego
2 żółtka
sól
pieprz
Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).

Bakłażany i cukinie

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Solimy i smażymy plastry bakłażana z obu stron. Usmażone kawałki bakłażana odsączamy na ręczniku papierowym. W ten sam sposób smażymy plastry cukinii.

Sos pomidorowy

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy 1 kg mięsa mielonego, mieszamy drewnianą łyżką.

Do podsmażonego mięsa dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy, następnie dodajemy czerwone wino i szczyptę cynamonu. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez mniej więcej 20 minut.

Na sam koniec gotowania doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.

Sos beszamelowy

W garnku na wolnym ogniu rozpuszczamy 120 g masła, dodajemy do niego 100 g mąki, prażymy mąkę z masłem przez 2 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo dodajemy 600 ml mleka, całość mieszamy za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie dodajemy 2 szczypty gałki muszkatołowej i żółtka. Mieszamy i odstawiamy (możemy na koniec doprawić jeszcze szczyptą gałki muszkatołowej i solą do smaku).

Plastry bakłażana układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na bakłażanie układamy ziemniaki,na ziemniaki plastry cukinii, następnie wykładamy mięso z sosem pomidorowym. Całość zakrywamy sosem beszamelowym, górę posypujemy pokruszonym serem typu greckiego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 45 minut (musakę możemy zapiekać nawet 60 minut).
Odpowiedz
Rosół z pieczonych warzyw. Najlepszy rosół warzywny jaki możecie sobie wyobrazić. Aromatyczny, klarowny, niesamowicie smaczny.

Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 seler
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 por
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
sól
5-6 kulek pieprzu kolorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
ok. 2-2,5 l wody

Krok 1:
Warzywa obieram, dzielę na mniejsze części (np. marchew na 4).

Krok 2:
Wrzucam do naczynia żaroodpornego, oprószam solą i odrobiną papryki słodkiej. Piekę 40 minut w 180C.

Krok 3:
Upieczone warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i słodką paprykę. Dorzucam ząbek czosnku i gotuję na niewielkim ogniu. Ma pyrkać, a nie buzować. Po godzinie sprawdzam na smak, w razie potrzeby dolewam wody lub dodaję odrobinę pieprzu czy soli. Podaję z makaronem..

Ribollita = pyszna zupa z Toskanii

Składniki:

4 łyżki oliwy
1 cebula
1 marchewka
3 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 małe chili
1 cukinia
mały łepek włoskie kapusty
400 g fasoli cannellini (biała)
lampka czerwonego wina
1 litr bulionu warzywnego
kilka kromek chleba
1 łyżeczka pieprzu
troszkę soli
Najpierw warzywa kroję drobno np. w małą kostkę.
Podsmażam je na oliwie, aż będą szkliste.
Do tego wkładam pokrojoną kapustę oraz cukinię i duszę, aż będzie półprzezroczysta.
Dodaję namoczoną i ugotowaną fasolę (może być z puszki), pomidory i chili, i gotuję 5–10 minut.
Dolewam wino, bulion i przyprawy i gotuję 30–40 minut.
W razie potrzeby możecie dodać troszkę wody.
Przed podaniem dodaję czerstwe pieczywo, najlepiej na talerzach. Całość można skropić oliwą, smacznego.
Odpowiedz
Kaszanka w jabłkach

Składniki

4 jabłka
2-3 laski kaszanki
1 cebula
1-2 ogórki kiszone
2 łyżeczki majeranku
sól, pierz do smaku
olej do smażenia

1.Jabłka należy umyć i wydrążyć środek. W środku oprószyć obficie majerankiem. Na rozgrzanej patelni przesmażyć pokrojoną kaszankę i dodać do niej cebulę pokrojoną w kostkę.Wymieszać razem i doprawić 1 łyżeczką majeranku, solą i pieprzem. Do kaszanki dodać pokrojonego drobno ogórka i napełnić farszem jabłka. Każde jabłko zawinąć szczelnie w folię aluminiową i zapiekać w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok.15-20 minut.

Mięciutkie leniwe (z ziemniakami) delikatne, smakowite, niedrogie. Będą pyszne w wersji na słodko jak i zamiast ziemniaków czy kaszy, do mięsnych sosów.

Składniki

600 gramów twarogu półtłustego
250 gramów ugotowanych ziemniaków (mogą być pozostałe z obiadu)
3 jaja
2 szczypty soli
1 szklanka mąki pszennej (lub ciut więcej, jeśli ciasto tego wymaga)

· Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i twaróg przepuszczamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Do masy dodajemy jaja, sól, mąkę, zagniatamy elastyczne ciasto, jeśli mocno się klei można podsypać mąką, ale bez przesady. Ciasto dzielimy na dwie części, z jednej formujemy wałek, spłaszczamy go lekko dłonią i kroimy ukośnie by powstały "kopytka". Układamy je na czystej szmatce posypanej mąką.

2. To samo robimy z pozostałą częścią ciasta. Kluchy wrzucamy do lekko osolonego wrzątku, gotujemy do wypłynięcia i jeszcze przez minutkę, odcedzamy. Serwujemy z bułeczką z masełkiem lub na wytrawnie, z dodatkiem sosu i surówki, smacznego.
Odpowiedz
Lasagne z mięsem i pomidorami

Składniki:

½ opakowania lasagne
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
1,5 szklanki wrzątku
mały koncentrat pomidorowy
ew. 1 pomidor (niekoniecznie)
starty ser żółty (ok. 150 g)
3 łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
oliwa

Krok 1:
Mięso mielone wrzucam na patelnię na rozgrzaną oliwę. Wsypuję oregano i paprykę. Mieszam i obsmażam mięso z każdej strony, tak, aby nie było czerwone. Całość odstawiam do ostygnięcia.

Krok 2:
Przygotowuję sos na bazie zasmażki. Czyli: 3 łyżki masła rozpuszczam na patelni. Kiedy masło już jest płynne, dodaję dokładnie 3 łyżki mąki i mieszam dokładnie. Wlewam 1,5 szklanki gorącej wody i mieszam, aż wszystko się połączy. Dokładam koncentrat pomidorowy, doprawiam solą i pieprzem wedle uznania.

Krok 3:
Na dno naczynia żaroodpornego wlewam odrobinę tłuszczu, a następnie troszkę sosu. Następnie układam kolejne warstwy – lasagne, pomidory w plasterki (nie są konieczne), mięso, sos, ser, lasagne... całość polewam tłuszczykiem z mięsa i przykrywam. Wstawiam do piekarnika nagrzanego na 200°C na 25 minut.

Krok 4:
Najlepiej smakuje oczywiście zaraz po wyjęciu z piecyka. Ale to danie jest smaczne nawet po odgrzaniu.
Odpowiedz
Kotlety mielone popularne

składniki:

* 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
* 3 cebule
* 2 jajka
* sól
* czarny pieprz
* 1 szklanka bułki tartej tradycyjnej lub bezglutenowej
* olej lub smalec do smażenia
* 2 łyżki masła lub oleju do duszenia (opcjonalnie)

przygotowanie:

1. Cebulę obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na patelni z łyżką masła lub oleju.
2. Do miski wkładam mięso mielone, podsmażoną cebulę, wbijam jajka, doprawiam 2 łyżeczkami soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Dodaję 2-4 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszam dłonią, wyrabiając mięso, aż stanie się kleiste.
3. Formuję w zmoczonych dłoniach nieduże kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni z obu stron. I takie kotlety można podawać, chociaż ja jestem przyzwyczajona do późniejszego ich duszenia co sprawia, że są bardziej wilgotne i delikatne.
4. Usmażone kotlety przekładam do garna, dodaję 2 łyżki masła i odrobinę wody. Przykrywam garnek pokrywką i duszę na małym ogniu przez około 15-20 minut.

Kotlety mielone z jabłkiem składniki:

• 500 g mięsa mielonego
• 2 średnie jabłka
• 3 średnie cebule
• 2 jajka
• 4 łyżki bułki tartej tradycyjnej lub bezglutenowej
• sól
• czarny pieprz
• olej do smażenia

przygotowanie:

1. Cebule obieram i kroję w drobną kostkę. Podsmażam na łyżce oleju do czasu aż się ze złoci.
2. Jabłka obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
3. Do miski wkładam mięso i kilka minut wyrabiam ręką. Musi stać się klejące i zwięzłe. Dodaję podsmażone cebule, jabłka, rozbite jajka, bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszam ponownie.
4. Z wyrobionej masy formuję kotlety, obtaczam w bułce tartej i smażę na patelni z oliwą. Kotlety odwracam, zmniejszam gaz, przykrywam patelnie pokrywką i smażę dodatkowo kilka minut, aby doszły również w środku.
Odpowiedz
Pieczone w spiralkę ziemniaki

Składniki:

- 10 średnich ziemniaków
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju rzepakowego
- papryka słodka lub ostra, najlepiej wędzona
- majeranek
- tymianek
- sól
- patyczki do szaszłyków

Sos czosnkowy:

- szklanka jogurtu naturalnego
- 5 ząbków czosnku
- średni ogórek
- cukier
- sól
- pieprz
Ziemniaki myjemy, osuszamy i zostawiamy w mundurkach. Nabijamy w całości na patyk i ostrym nożem kroimy je wokoło jednym cięciem od początku do końca. Nacięty ziemniak rozciągamy na patyku aby powstała spirala. 2. Oliwę mieszamy z wybranymi przyprawami i pędzelkiem obficie smarujemy przygotowane ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok. 30-40 minut na funkcję termoobiegu lub góra - dół. Podczas pieczenia można ponownie posmarować oliwą. 3. Jogurt łączymy z czosnkiem i ogórkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy przyprawy i podajemy sos razem z ziemniakami. JA do tego zawsze podaję jakieś, upieczone pyszne mięsko...
Odpowiedz
Zupa meksykańska


Składniki na gar:

- 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak
- 60 dag pieczarek
- 5 cebul
- 3 papryki: zielona, czerwona i żółta
- 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk
- papryczka chili, świeża lub w proszku
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz, zioła jakie lubicie
- olej

1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę aby się przyrumieniło, a następnie również przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki.
2. Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę.
3. Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy, a następnie wlewamy do gotującej się zupy.
Odpowiedz
Ciasto drożdżowe z kruszonką


Składniki

CIASTO:
50 dag mąki pszennej – u mnie typ 650
3 dag świeżych drożdży
około 1 szklanki mleka
1 jajko
8 dag cukru
0,5 łyżeczki soli
8 dag masła
16 g cukru wanilinowego
KRUSZONKA:
6 dag mąki pszennej
3 dag cukru
3 dag masła
DODATKOWO:
1 małe jajko
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania


Mąkę przesiać, masło stopić, mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć, dodać do nich łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać z połową letniego mleka. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać pozostały cukier, sól i cukier wanilinowy, jajko, stopione masło i wyrośnięty zaczyn. Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe mleko. Następnie przy pomocy robota lub ręcznie wyrobić gładkie ciasto (około 10 minut). Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Z podanych składników rozetrzeć palcami kruszonkę. Foremkę na keks o wymiarach 27x8 cm (proponuję jednak większą) wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przebić, krótko przegnieść, przełożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wierzch delikatnie posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 30-40 minut.
Odpowiedz
Ruskie naleśniki z bekonem i szczypiorkiem

Składniki

NALEŚNIKI :

1 szkl. mleka
1 szkl. wody mineralnej gazowanej
2 szkl. mąki
1 jajo
szczypta soli
łyżeczka cukru
olej

FARSZ:

25 dag ziemniaków
20 dag białego sera
cebula
5 dag słoniny

PONADTO:

10 dag szynki schwarzwaldzkiej
masło
szczypiorek

Sposób przygotowania

1.Wszystkie składniki na ciasto wymieszać rózgą. Ciasto pozostawić na około pół godziny, żeby odpoczęło.

2.Z ciasta upiec małe naleśniki .

3.Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane i wystudzone zmielić w maszynce.

4.Słoninę pokroić w kosteczkę, usmażyć, dodać obraną i pokrojoną cebulkę. Zeszklić.

5.Zmielony ser wymieszać z ziemniakami i cebulką tak aby farsz był zwięzły, doprawić solą i pieprzem.

6.Naleśniki smarujemy farszem, składamy na chusteczkę.

7.Masło rozgrzać na patelni, ułożyć naleśniki i przypiec z obu stron na rumiano.

8.Szynkę pokroić w paseczki, usmażyć na suchej patelni.

9.Naleśniki podawać z w/w, posypać posiekanym szczypiorkiem.
Odpowiedz
Gulasz gorący, gęsty i papryką pachnący

Wołowinę kroję na kawałki o wielkości jakieś półtora centymetra na półtora. Oprószam dokładnie mąką - tak, by wszystkie kawałki pokryły się cienką jej warstwą.

Na patelni rozgrzewam silnie oliwę i na niej, na bardzo silnym ogniu, smażę, cały czas intensywnie mieszając wołowinę - do momentu aż wszystkie kawałki, z wszystkich stron będą miały brązowy kolor.

Usmażone mięso wrzucam do garnka, zalewam dwiema szklankami wody i zaczynam gotować na średnim ogniu. Na tym samej oliwie [jeśli mało jej na patelni zostało, to oczywiście dolewam] smażę pokrojoną na dowolnej wielkości kawałki cebulę. Kiedy cebula pięknie się zeszkli, wrzucam ją do mięsa. Teraz zmniejszam ogień i duszę mięso z cebulą przez około dwóch godzin na bardzo małym ogniu - tak, by w garnku "pyrkało". Po tym czasie mięso powinno być miękkie, a cebula powinna zamienić się w jedwabisty sos.

Kiedy tak się stanie, dodaję słoik przecieru pomidorowego, dwie łyżeczki słodkiej papryki, dużą szczyptę ostrej papryki, sól i pieprz. Gotuję to jeszcze na małym ogniu przez kilkanaście minut. Sos "wykańczam" odrobiną cukru.

Efekt powinien być gęsty, pachnący pomidorami i papryką oraz ostry - ale bez przesady.

Gulasz z karkówki z żurawinami

Składniki:

80dag karkówki wieprzowej
150g suszonych żurawin
2-3 łyżki mąki pszennej
1l rosołu wołowego (może być z kostki)
2 łyżki śliwowicy (niekoniecznie)
2 łyżki oleju
pieprz

Przygotowanie



Karkówkę pokroić w kostkę o boku 2cm, posypać mąką. Wymieszać, aby mąka dokładnie pokryła mięso. Obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie zalać wrzącym rosołem, dodać śliwowicę, żurawiny, doprawić pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu mieszając. Ewentualne braki płynu uzupełniać wodą (wrzącą). Pod koniec gotowania pozwolić płynowi lekko odparować, by gulasz zgęstniał.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości