Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Kurczak pieczony na kwaszonej kapuście

Szybki i prosty sposób na kurczaka. Mięsko soczyste i aromatyczne. Za jednym zamachem mamy mięso i dodatek do ziemniaków - kapustę w formie lekkiego bigosu.
Składniki

# kurczak - u mnie podudzia z kurczaka 10 sztuk

# przyprawa do kurczaka lub co kto używa...

# 1 kg kwaszonej kapusty

Sposób przygotowania
Kapustę przelać wodą i wyłożyć dno żaroodpornego naczynia. Kurczaka natrzeć przyprawą i wyłożyć na kapustę. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do ok. 180 st. C przez co najmniej 1 godz.

Po ok. 0,5 godz pieczenia warto przekręcić kurczaka, aby było równomiernie przypieczone Smile

Podawać z ziemniakami lub jak kto lubi.

ROLADKI Z KARKÓWKI

Składniki

karkówka
kiszona kapusta
boczek wędzony
pieczarki (opcjonalnie)
musztarda
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej

Sposób przygotowania

Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez folię spożywczą), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje odcedzić ją, porządnie odcisnąć i poszatkować. Pieczarki i boczek pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości oleju zrumienić boczek, dodać pieczarki i krótko obsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać przygotowany farsz, lekko przestudzić. Plastry karkówki posmarować musztardą, nałożyć łyżkę farszu i zwinąć ciasno w roladkę. Spiąć wykałaczką. Gotowe roladki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano, przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Podlać odrobiną wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i odrobiną soli. Przykryć folią aluminiową lub pokrywką i piec około 30-40 minut. W połowie czasu obrócić na drugą stronę. Wyjąć wykałaczki i podawać.
Odpowiedz
Spaghetti zapiekane z serem i mięsem
Składniki

250 g makaronu
sól, 1 łyżeczka oleju
100 + 50 g tartego sera gouda
1 łyżka masła
300 g mielonego mięsa
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka sosu Worcester
1 łyżeczka majeranku
1 jajko
1/4 l śmietanki kremówki
4 pomidory
2 łyżki natki pietruszki lub tymianku

Sposób przygotowania

Makaron ugotować w dużej ilości posolonej wody. Ugotowany ma­karon odcedzić i osaczyć na sicie. Dodać 100 g tartego sera gouda, wymieszać i włożyć do wysmarowa­nej tłuszczem żaroodpornej formy.

Mielone mięso wymieszać z Vi ły­żeczki soli, przyprawami, jajkiem i śmietaną. Masę ułożyć na makaro­nie. Całość piec 15 minut na środko­wym poziomie piekarnika.

Pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na mięsie i posypać 50 g tartego sera. Zapiekać dalsze 10 minut. Przed podaniem posypać ziołami.
Odpowiedz
Zupa meksykańska

Składniki :

50 dag chudego mięsa ( zmielić),
2 duże cebule,
mały koncentrat pomidorowy,
puszka soi lub kiełki fasoli
puszka kukurydzy,
puszka fasolki czerwonej,
3 ząbki czosnku,
kostka bulionowa,
2 łyżki majeranku,
łyżeczka ziół prowansalskich,
odrobina bazylii i oregano
łyżka oliwy,
- sól i pieprz oraz inne przyprawy według uznania.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie.
Dodać mięso, smażyć kilka minut, mieszając. Następnie przełożyć do garnka, zalać litrem bulionu, gotować jeszcze około 20 minut. Dodać fasolę, kukurydzę, soję oraz majeranek.
Zupę gotować jeszcze 5 - 10 minut. Dodać roztarty czosnek, zioła prowansalskie, koncentrat pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem oraz innymi przyprawami.
Gotować mieszając od czasu do czasu.
Podawać z pieczywem posypanym świeżymi ziołami i udekorowaną listkiem świeżej bazylii , można posypać parmezanemSmile
Odpowiedz
Aromatyczna karkówka zapiekana z cebulką
Składniki

mało tłusta karkówka bez kości,
cebule,
rozmaryn,
Sól,
pieprz,
smietana 18%,
oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

Karkówkę umyć ,osuszyć i pokroić w 2 cm plastry. Każdy plaster natrzeć solą,pieprzem i posypać dość grubo rozmarynem.Przyprawy przygnieść dłonią aby przykleiły się do mięsa. Usmażyć na rumiano z obu stron.Cebule obrać i pokroić w plasterki. W naczyniu do zapiekania układać na przemian cebula,mięso i tak do wyczerpania składników.Pierwszą i ostatnią musi być cebula. Mięso polać śmietaną .Ilość śmietany zależy od wielkości naczynia w którym będziemy zapiekać.Moje było małe to śmietany wlałam ok. 1/2 szklanki. Przykryć pokrywą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać przez godzinę czasu.

KARKÓWKA ZAPIEKANA Z SEREM
Składniki

Karkówka b/k ok 1-2 kg,
1 ketchup pikantny,
1 majonez (duży),
30 dag. sera żółtego (do starcia na wierzch),
5-6 szt. cebuli.

Sposób przygotowania

Karkówkę pokroić w plastry - posolić, popieprzyć i ułożyć w brytfance na niewielkiej ilości oleju.

Cebulę pokroić w kostkę i posypać nią mięso - cebula musi być na całej powierzchni!!!

Polać ketchupem, a następnie majonezem. Piec ponad 1 h w temp. 200st.C (najlepiej podczas pieczenia przykryć folią aluminiową ).

Na 10 min. przed końcem posypać startym żółtym serem.
Odpowiedz
Karkówka w kiszonej kapuście

Składniki

60 dag kiszonej kapusty
4 plastry karkówki
1 cebula
2 marchewki
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
olej rzepakowy

· Sposób przygotowania

Plastry karkówki rozbić, oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju.

Cebulę obrać, pokroić.

Marchew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Do kapusty dodać marchew i cebulę, cukier oraz 3 łyżki oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kapusty, na to wyłożyć zrumienioną karkówkę i przykryć pozostałą kapustą.

Polać tłuszczem ze smażenia mięsa.

Piec w 160 stopniach ok 60 min, aż mięso będzie miękkie.

KARKÓWKA DUSZONA Z MARCHEWKĄ I POMARAŃCZĄ

Składniki na 2 porcje:
2 kotlety z karkówki wieprzowej
1 cebula
1 duża marchewka
2 pomarańcze
0,5 łyżeczki miodu
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie: Kotlety (można je lekko rozbić) oprószam solą i pieprzem, po czym układam na patelni na rozgrzanym oleju i podsmażam z obu stron na lekki rumiany kolor. Cebulę kroję w kostkę, dorzucam na patelnię - podsmażam do jej zeszklenia. Marchew ścieram na grubej tarce, obraną jedną pomarańczę kroję na kawałki (usuwam pestki, jeśli są). Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę aż mięso trochę zmięknie (w międzyczasie można odrobinę podlewać wszystko wodą). Gdy mięso jest półmiękkie, dolewam sok wyciśnięty z drugiej pomarańczy, dodaję musztardę i miód, i wstępnie doprawiam wszystko do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne. Duszę do miękkości mięsa, ostatecznie doprawiam i gotowe....
Odpowiedz
Karkówka w winie z ziemniakami...Ze względu na wyjątkową miękkość i kruchość, za mięsem tym przepadają dzieci.

czas przygotowania: ok. 10 minut pracy własnej + 90 minut w piekarniku

1 kg karkówki wieprzowej bez kości (ładny, niezbyt tłusty kawałek)
sól
czarny, świeżo mielony pieprz
zioła prowansalskie
2 duże cebule
ok. 1 kg ziemniaków
1 szklanka (o poj. 200 ml) rosołu (najlepiej domowy, ale może być też z kostki)
1 szklanka (o poj. 200 ml) wytrawnego białego wina

Mięso dokładnie myję i osuszam, po czym z każdej strony dość obficie przyprószam przyprawami i dokładnie nacieram -najpierw solą, potem czarnym, świeżo mielonym pieprzem i na końcu ziołami prowansalskimi. Wstawiam pod przykryciem do lodówki na jakieś 2-3 godziny.
Można je także wstawić na noc, by następnego dnia mieć je już gotowe do pieczeniaWink

Kiedy mięso odstało już swoje w przyprawach, wyjmuję je z lodówki.

Nagrzewam piekarnik do 200 st. C i szykuję jakieś większe naczynie żaroodporne z pokrywką.

Cebule obieram i kroję w niezbyt cienkie plastry –staram się uzyskać całe, ładne cebulowe kółka. Połową z nich wykładam dno naczynia żaroodpornego, układam na nich mięso, a pozostałą cebulą obkładam mięso od góry i z boków. Cebulę przyprószam solą, naczynie przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
Przed obłożeniem mięsa cebulą można obsmażyć je na ostrym ogniu na oleju lub oliwie na patelni, rumieniąc je z każdej strony –dzięki temu mięso zachowuje całą soczystość w środku, bo jego pory podczas smażenia się zamykają. Nie jest to jednak konieczne i czasami pomijam ten etap, szczególnie, gdy się spieszęWink

Piekę w 200 st. C przez jakieś 50 minut na drugiej półce od dołu.

W międzyczasie obieram ziemniaki, kroję w mniejsze kawałki, dokładnie je płuczę, po czym wstawiam do naczynia z zimną wodą, gdzie czekają na swoją kolej.
Po 50 minutach zmniejszam grzanie do 180 st. C, wyjmuję mięso z piekarnika i zdejmuję pokrywkę (ostrożnie, bo gorące), przewracam mięso na drugą stronę, ponownie obkładam cebulą z dna naczynia. Do powstałego podczas pieczenia sosu dolewam rosół oraz wino, dokładnie mieszam. Następnie do naczynia wkładam ziemniaki, układając je wokół mięsa –powinny być zanurzone w wywarze. Ziemniaki przyprószam solą oraz dość obficie ziołami.

Całość przykrywam, ponownie wstawiam do piekarnika i piekę w 180 st. C przez 30-40 minut, a tak naprawdę do czasu, aż ziemniaki i mięso będą mi odpowiadały miękkością.

Wówczas wyłączam grzanie, wyjmuję danie z piekarnika, a mięso oraz ziemniaki z wody.
Wywar, który zostanie w tym daniu już się nie przyda, ale można wykorzystać go później np. do przygotowania zupySmile

I gotowe. Mięso kroję w plastry i podaję na gorąco wraz z ziemniakami, z którymi się piekło (a właściwie dusiłoWink). Do tego zestawu świetnie pasuje mizeria, sałata z jogurtem/śmietaną lub buraczki –na ciepło lub na zimno. Pycha!
Odpowiedz
Cannelloni Z Mięsem Mielonym I Beszamelem

Składniki na 3-4 osoby:
opakowanie makaronu cannelloni
500 gr mięsa mielonego np. z łopatki
1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli)
1 cała cebula
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa przyprawa do kuchni włoskiej, mogą być tez suszone pomidory
5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
olej/oliwa do smażenia
Sos beszamelowy:
około 60 gr masła
2 i 1/2 szkl mleka
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, papryka słodka

1. Na oleju szklimy cebulkę, a następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut.
2. Ja makaron zawsze podgotowuję aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki.
Makaron gotuję około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się) Obgotowany makaron układam osobno na talerzach.
3. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką.
4. Napełniamy rurki mięsem i układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy masłem (jeśli nie mamy naczynia żaroodpornego możemy użyć blaszki do pieczenia) Do napełniania najlepiej używać długiej łyżki, a dolny otwór zatkać np. wewnętrzną strona dłoni-a od góry możemy nakładać farsz.
Kiedy już cały makaron mamy już napełniony i ułożony w naczyniu żaroodpornym to zalewamy go beszamelem i na samą górę dajemy starty ser żółty (może być też mozzarella)
Zapiekankę pieczemy w około 200 stopniach przez około 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.
Odpowiedz
bigos cygański

Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 jajko
• olej
• sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
• 1 kg pieczarek
• 3 cebule
• 1 papryka czerwona
• 1 papryka zielona
• 4 ogórki kiszone
• 350 ml ketchupu pikantnego
• 350 ml przecieru pomidorowego

1. Do mięsa mielonego dodajemy surowe jajko, dodajemy sól i pieprz do smaku, przyprawę do mięsa mielonego, a następnie wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki wielkości około 2-3 cm i smażymy na gorącym oleju na złoto. Wykładany na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy. Dodajemy do zeszklonej cebuli obrane i pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są już prawie gotowe, dodajemy ogórki kiszone pokrojone w słupki, papryki pokrojone w paseczki, ketchup i przecier pomidorowy. Można podlać odrobiną wody. Wszystkie składniki przekładamy do garnka. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy na niewielkim ogniu około 25 minut. Podajemy jako samodzielne danie lub z pieczywem.
Odpowiedz
Baba ziemniaczana

Składniki
3 kg ziemniaków
0,5 kg wędzonego boczku
0,5 kg kiełbasy
300 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże cebule
2 jajka
5 ząbków czosnku
Sól, pieprz, majeranek

1. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Odstawiamy na sitku do odsączenia. Powstałą wodę wylewamy, zbieramy tylko skrobię, która osiadła na dnie miski.
W dużym naczyniu mieszamy starte ziemniaki, skrobię, mąki oraz roztrzepane jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, następnie dodajemy pokrojony na drobne kawałki boczek i kiełbasę. Smażymy ok. 15 minut.
Zawartość patelni przekładamy do masy ziemniaczanej i dokładnie mieszamy.
3. Całość umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blaszce.
Pieczemy ok.100 minut w 180 stopniach.
Odpowiedz
Gęsta, sycąca zupa fasolowa z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Składniki
Puszka czerwonej fasoli
30 dag pieczarek
2 cebule
Kilka ząbków czosnku
Kilka dużych suszonych pomidorów w oleju
Marchewka
Pietruszka
0,5 kg schabu
Kilka ziaren ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Mały słoiczek koncentratu pomidorowego
Około 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Sól, pieprz
Przyprawa do mięsa wieprzowego
Olej
Około 2 litry wody

Schab umyj, osusz i pokrój w kostkę. Obsyp przyprawą do mięsa wieprzowego i odstaw na kilka godzin do zamarynowania. Następnie przesmaż mięso około 10 minut na oleju. Cebulę obierz, pokrój i także usmaż na oleju. Potem przełóż razem z mięsem do osobnego garnka, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, obraną i pokrojoną pietruszkę ,marchewkę i pieczarki . Zalej całość 2 litrami wody. Gotuj , aż składniki będą miękkie. Pod koniec gotowania wrzuć rozdrobnione suszone pomidory, rozgnieciony czosnek oraz fasolę wraz z zalewą. Koncentrat rozmieszaj z mąką ziemniaczaną, niewielką ilością wody i wlej do zupy. Zagotuj chwilę. Na końcu przypraw zupę solą i pieprzem. NA duży gar dla całej rodziny należy proporcjonalnie zwiększyć podane składniki. Podawane przeze mnie proporcje są minimalne. Każdy może eksperymentować do woli, pod swoje podniebienie. Nie będę zazdrosny....
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości