Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
#21
"Naleśnik z ogniem...."

Zmiksuj:
3 jajka, łyżkę płynnego masła, 25 dag mąki, 1/2 l mleka, łyżkę oliwy, cukier waniliowy, 3 łyżeczki likieru. Usmaż cienkie naleśniki; każdy posmaruj konfiturą pomarańczową i złóż w kopertę. Ułóż na patelni, polej brandy, podpal. Podawaj płonące. Na talerze wyłóż, kiedy zgaśnie płomień.

"Mini pizza w dużych ilościach...wspaniała przekąska..."...dobra jak przyjdą niespodziewani goście.
Rozłożyć na blasze ciasto francuskie..
Pociąć je na kwadraciki około 5-6 cm...
Na każdym kwadraciku położyć plasterek salami lub czegoś tam...
Przesmarować pesto z bazylią!!!...
Położyć po jednym pomidorku koktajlowym - ja jeszcze dodatkowo je nadkrawam...
Dołożyć po 1-dnej oliwce koloru obojętnego...
Pokruszyć na to po 2 małe kostki fety ( są w kubkach), lub ciąć z większej porcji na oko wg. uznania...
Można posypać lekko oregano.
Zapiekać w 200 st.C z termoobiegiem około 20 minut.Będzie dość jak się ciasto lekko podzłoci, a pomidorek "klapnie"...
Super przekąska, szybko robiona.100 % gwarancja smaku i udanej imprezy. Z jednego ciasta francuskiego wychodzą 2 talerze. Jak jest więcej gości to lepiej mieć w zanadrzu jeszcze jedno ciasto francuskie.Jak już spróbują to odpędzić nie można. U mnie wystarczyło na 5 minut...

Szybka przekąska na dowolną imprezkę;

Składniki:

sałata pekińska

kilka placków tortilli – tortilla do kupienia w każdym większym sklepie i ma długi termin ważności..

kilka plastrów szynki lub dowolnej wędliny

żółty ser w plastrach

papryka

majonez

Przygotowanie:

Placek tortilli smarujemy majonezem, kładziemy sałatę, szynkę, ser i kilka kawałków papryki. Całość zwijamy jak roladę, i kroimy w plastry  o grubości ok  2 cm. Przekłuwamy wykałaczką i gotoweWink. Kombinacji możemy stosować wiele. Dobre są też zamiast majonezu twarożki smakowe. Albo serek almette chrzanowy , łosoś, koperek...Wszystko zależy od własnych fantazji. A dobre jest toto na pewno…I człowiek się nie urobi.

SMACZNEGO KRAJANIE


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#22
"Cielęcina z orzechami"
Składniki:
• 40 dag cielęciny
• 1 cebula
• 2 łyżki sosu sojowego
• ½ łyżeczki imbiru
• 10 dag orzechów włoskich
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka masła
• 1 łyżeczka sosu czosnkowego z miodem
• 1 kieliszek sherry

Sposób wykonania:

Imbir poszatkować po czym wymieszać go z łyżką oliwy z oliwek i sosem sojowym.
Powstałą marynatą zalać pokrojoną cielęcinę i odstawić na 30-40 minut.
Po tym czasie pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i przesmażyć na niej mięso.
W trakcie smażenia dodać do niego jeszcze pokrojona cebulę, sos czosnkowy z miodem oraz sherry.
Całość dokładnie wymieszać i trzymać jeszcze na ogniu przez chwile.
Przed podaniem np. z ziemniaczkami posypać orzechami usmażonymi na suchej patelni. Confused

"Czekoladowa legumina"
Czekolada, zdaniem dietetyków, poza doskonałym smakiem ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie – niech więc będzie w miarę częstym gościem na naszych stołach w postaci wspaniałego deseru.

Przepis na 4 duże lub 6 niewielkich porcji
2 czubate łyżki dobrego gatunku (ważne) gorzkiego kakao, 4 płaskie łyżki mąki kukurydzianej, 1/2 szklanki płynnego miodu, 2 szklanki mleka, 1 dorodna pomarańcza lub kilka soczystych mandarynek, 1 łyżka świeżego masła.
Do rondla dajemy: masło, kakao, miód, mąkę, 1/2 szklanki mleka. Składniki mieszamy, stawiamy na niewielkim ogniu i, cały czas mieszając, podgrzewamy. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy, lejąc strumyczkiem, pozostałe wrzące mleko i – nadal cały czas mieszając – zagotowujemy. Trzymamy na ogniu około 2 min, by mąka straciła smak surowizny, odstawiamy do przechłodzenia.
Letnią leguminę rozkładamy do pucharków, przybieramy cząstkami obranych z białych błon pomarańczy czy mandarynek i listkami świeżej melisy.
Odpowiedz
#23
"Sałatka z sosem chrzanowym"
Składniki:
filet z kurczaka
2 jajka
10 dag żółtego sera
mała puszka kukurydzy
marynowane pieczarki (mały słoik)
2 łyżki chrzanu ze słoika
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Wykonanie:
Filet z kurczaka przyprawić, podpiec i poddusić do miękkości. Wystudzić i pokroić w kostkę. Jajka ugotować i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojone pieczarki. Chrzan odcisnąć, wymieszać z majonezem i jogurtem. Zalać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Odpowiedz
#24
"Kurczak z boczniakami w winie "
Składniki:
1 kurczak
2 plastry surowego wędzonego boczku
200 g boczniaków
300 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki oleju
kilkanaście listków estragonu
2 liście laurowe
1 kieliszek palinki morelowej
1 cebula
sól
pieprz
Sposób wykonania: Angry
Boczek podsmażyć na patelni po czym zeszklić na nim posiekaną cebulę.
W między czasie na osobnej patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć kawałki kurczaka po czym przełożyć je do bekonu.
Dodać liście laurowe, palinkę oraz estragon.
Całość dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie wlać wino i wrzucić pokrojone grzyby.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i trzymać na małym ogniu bez przykrycia aż większość płynu wyparuje.
Odpowiedz
#25
Cielęce zraziki ( przepis dla pary)

2 plastry cielęciny, ukrojone w poprzek włókien z tzw. sznyclówki, nie grubsze niż 1 cm (wielkość – wg apetytu), sól, pieprz, mąka krupczatka do oprószenia sznycli, 3 duże łyżki gęstej śmietany kremowej, 1 łyżeczka drobno posiekanej zieleniny (może być kompozycja: pietruszka, koperek, szczypior, rzeżucha), oliwa i masło (pół na pół) do smażenia.
Mięso rozbijamy drewnianym, zwilżonym w zimnej wodzie tłuczkiem, nadając mu odpowiedni kształt. Uformowane, oprószone solą i pieprzem, zanurzone w mące (nadmiar mąki strząsamy) – od razu smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Gotowe zalewamy lekko spienioną śmietaną i trzymamy pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez 3-4 min, aż wytworzy się gęsty, o aksamitnej konsystencji sos śmietanowy. Podajemy posypane zieleniną, z ziemniakami purée, marchewką ugotowaną na jarzynkę lub surówką z marchwi i jabłka. Undecided

"Risotto"

1 szklanka „z czubem” ugotowanego na sypko ryżu (może być z poprzedniego dnia), 2 łyżki oleju, 1 marchew, 1 cebula, biała część pora, 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1/2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), sól, pieprz, 1 płaska łyżeczka suszonej bazylii (zioła trzeba rozetrzeć w dłoniach), 1 łyżka utartego żółtego sera, cienkie plasterki chudej wędliny w ilości potrzebnej do wyłożenia naczynia do zapiekania, oliwa lub oliwa i masło – pół na pół do zasmażenia warzyw, zielenina.
Na rozgrzanym tłuszczu zasmażamy, często mieszając, posiekaną cebulę i pokrojony w cienkie półplasterki por. Gdy się zeszklą, dodajemy utartą na tarce z dużymi otworami marchew i nadal, często mieszając, zasmażamy razem przez 3 min. Do zasmażonych warzyw dodajemy rosół i składniki, dusimy pod przykryciem 10-12 min – do miękkości. Do miękkich warzyw dodajemy pastę pomidorową, przyprawy, łączymy z ryżem i, gdy trzeba, dodatkowo doprawiamy do smaku.
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy plasterki wędliny, rozkładamy na spodzie kokilki, na nich rozkładamy przygotowany ryż, powierzchnię wyrównujemy, posypujemy utartym serem, wstawiamy do nagrzanego do 180o C piekarnika na 12-15 min. Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, z dodatkiem szklanki pomidorowego lub warzywnego soku i sezonową surówką.
Odpowiedz
#26
Dzisiaj na obiad eksperymentuję....:
Duszone z suszonymi pomidorami i kaparami podudzia z kurczaka bez skórek i kości (wszystkie składniki kupiłem w LIDLu)

Po kolei...Wylałem na patelnię olej ze słoika z suszonymi pomidorami wraz z nimi oczywiście.Podgrzałem i na rozgrzany tłuszcz wyłożyłem wcześniej przyprawione wg. własnego gustu mięsko drobiowe. Jest to mięsko bardzo delikatne,a więc niewiele czasu trzeba aby zmiękło.Po wstępnym podduszeniu dodałem kapary...i kolejno śmietanę 18% zakupioną w sklepiku bio. Aktualnie się dusi...
Zaraz będę obierał ziemniaczki. Bo tutaj zdradzę małą tajemnicę. Obieram je wcześniej dodając po ich umyciu 2-3 pokrojone ząbki czosnku. Do czasu ich gotowania przechodzą czosnkowym aromatem całkowicie zmieniając smak kartofelków. Można dodać koperku...stłuc je..albo i nie.Są pyszne i...inne przede wszystkim...
Próbowałem już sosik jęzorem.Jak dla mnie ciekawie i pysznie Angel  Tongue
Odpowiedz
#27
"Żurek karpacki"
Składniki:
10 dag boczku wędzonego
10 dag szynki
słoik marynowanych pieczarek (150 ml)
1 cebula
300 ml zakwasu na żurku
5 ząbków czosnku
200 ml śmietany kremowej
majeranek
liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Wykonanie:
Boczek i szynkę pokroić w paski i przesmażyć. Przesmażyć cebulę. W garnku zagotować 2 l wody, wrzucić przesmażone składniki, dodać przyprawy i pokrojone marynowane pieczarki. Chwilę pogotować, dodać zakwas i doprawić śmietaną. Podawać z ziemniakami ugotowanymi oddzielnie lub z chlebem.

"Makaron w sosie serowym"
Makaron (najodpowiedniejszy typu tasiemki lub wstążki) w ilości według apetytu, sól i olej do gotowania, cebula, duży pomidor lub łyżeczka pasty pomidorowej, oliwa, sól, pieprz.
Big Grin Sos: mały serek topiony (śmietankowy), 3 łyżki rosołu (może być z koncentratu), przyprawy według własnych upodobań (zależą od smaku sera), zielenina.
W wodzie z dodatkiem soli i łyżki oliwy gotujemy makaron, nie powinien się rozgotować. Cedzimy, przelewamy na sicie gorącą wodą.
Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobniony (wcześniej pozbawiony skóry i pestek) pomidor lub pastę pomidorową, zasmażamy, gdy trzeba, zasmażkę rozprowadzamy łyżką rosołu lub wody, doprawiamy do smaku, łączymy z makaronem, przykrywamy, trzymamy w ciepłym miejscu.
Sos: Zagotowujemy rosół, dodajemy rozdrobniony serek i trzymamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż serek się rozpuści. Sos doprawiamy do smaku, koniecznie szczyptą gałki muszkatołowej i cały czas trzymamy na najmniejszym ogniu – powinien być gorący.
Na wygrzany talerz rozkładamy makaron, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i podajemy z dodatkiem sezonowej, delikatnej w smaku surówki.
Odpowiedz
#28
"Mansaf"
U chrześcijan mieszkających np. w Palestynie, gdzie byłem 5 lat temu -jest to danie podawane w niedziele i święta.
Składniki:
2 opakowania jogurtu typu greckiego (każdy 400 ml)
kawałek jagnięciny (z kością) lub 50 dag filetów z kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
¾ łyżki soli
½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
kmin rzymski, kurkuma lub inne zioła do jagnięciny
50 dag ryżu
5 dag migdałów
orzeszki piniowe
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ryż gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
Jagnięcinę przyprawiamy aromatycznymi ziołami, powinna być lekko pikantna. Jeśli nie mamy jagnięciny, możemy danie przygotować z filetów z kurczaka. Jogurt mieszamy z wodą w proporcjach 2:1, aby uzyskać kremowy sos. Sosem zalewamy kawałki mięsa w specjalnym rondlu do gulaszu. Cebulę kroimy na ćwiartki, siekamy ząbki czosnku i także dodajemy do jogurtu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Garnek stawiamy na wolnym ogniu i gotujemy 30-40 min, ciągle mieszając.
UWAGA: Sos nie może wrzeć, bo się zwarzy. Migdały zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórek. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy przygotowane migdały. Podsmażamy je na złotawy kolor. Na talerzu układamy ryż, na ryż nakładamy kawałki mięsa i obficie polewamy sosem. Posypujemy prażonymi migdałami i orzeszkami pinii.Smacznego...a jest to naprawdę dobre..
Odpowiedz
#29
Tarta z jabłkami
Ciasto: Tongue
30 dag mąki
10 dag masła
8 dag cukru
jajko
sól
1 łyżeczka kakao
mały proszek do pieczenia
Masa jabłkowa:
80 dag kwaśnych jabłek
5 dag cukru
sok z małej cytryny
pół szklanki rodzynek
Wykonanie: Undecided
Jabłka pokroić w kostkę i przesmażyć do miękkości z cukrem, rodzynkami i sokiem z cytryny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i solą. Z mąki, masła i cukru zagnieść ciasto.
Odłożyć 1/5 ciasta, pozostałą część rozwałkować, wyłożyć na wysmarowaną masłem formę i nakłuć widelcem. Kakao przesiać równomiernie na ciasto, wyłożyć przestudzoną masę jabłkową.
Odłożoną częścią ciasta udekorować wierzch. Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku na złoty kolor (ok. 40 min.).
Podawać na zimno.

"Surówka z porem"
Składniki: Cool
2-3 pory
2 strąki papryki
(może być marynowana)
2 pomidory
olej słonecznikowy
sól
Wykonanie:
Warzywa dokładnie umyć.
Z porów odciąć korzonki, jasne części pokroić w talarki.
Z papryki usunąć gniazda nasienne, i pokroić w cienkie paseczki, pomidory – w plasterki.
Wszystko połączyć, posolić, skropić olejem i wymieszać.
Podawać do ryb i potraw jarskich.
Por ma dużą wartość odżywczą, bowiem zawiera duże ilości soli mineralnych, szczególnie wapnia i fosforu oraz witamin.
Spożywany jest jako warzywo przyprawowe i w mniejszym stopniu jako potrawa.

Ciągle zapominam o uwagach związanych i pilnowaniem wagi
Nie pić pół godziny przed i po.....Jeśli już musisz Nie popijać jedzenia zimnym.Lepiej ciepłą wodą.Starać się w swoim menu narzucić przewagę zup kremów. Gotujemy je zawsze na bulionach z mięsa indyczego lub drobiowego. Dowolnych warzyw i ziemniaków dodajemy do 5-6 cm pod powierzchnią wody. Wtedy mamy gwarancję uzyskania prawidłowej jej gęstości. Nie miksuj zupy wraz z mięsem. Wyjmij je, począstkuj i wsadź do zupy dopiero po jej zmiksowaniu. Używaj ostrą mieloną paprykę stopniowo zwiększając jej ilości - słodką mieloną paprykę, pieprz, rozmaryn,kminek i czasami odrobinę curry lub kurkumy.
Ja przy zastosowaniu się do tych zasad zjechałem już w ZIMIE 8 kg. bez latania z kijkami. Co rano wykonuję tylko 20 -25 minutową rozgrzewkę machając brzuchem góra dół i wzmacniając odpowiednim,i ćwiczeniami muły od łokcia w górę i barki.Wstaję o 4:15....
A pyszności z Zalesiowego Kącika Kulinarnego robić sobie wybiórczo na sobotę lub niedzielę - nie zapominając o długim spacerze po lesie, a nie wokół osiedla...
Odpowiedz
#30
Wielkanocna gęś z czeskimi knedlami.Jej wspaniały aromat rozchodzi się po całym domu...

Składniki

Gęś i nadzienie

-sprawiona gęś (4/5 kg)
-sól,czarny pieprz
-1 łyżka suszonego majeranku
-2 cebule i trzy kwaśne jabłka
-150/200 gram suszonych śliwek bez pestek
-2 łyżeczki posiekanego lubczyku...rośnie już u znajomych na działkach (lub suszony)
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Knedle

-60 g drożdży i 1 łyżka cukru
-9 łyżek ciepłego piwa....nieeee...mleka
-3 jaja
-400 g mąki pszennej
-gałka muszkatułowa

1

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.Gęś umyć i osuszyć.Odciąć szyję,usunąć widoczny tłuszcz.Natrzeć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem i majerankiem.Cebulę i jabłka obrać, a jabłek wykroić gniazda nasienne, oba składniki pokroić na duże kawałki, wymieszać ze śliwkami, lubczykiem i natka pietruszki....i...w niąą..Pozostały otwór spiąć wykłaczkmi lub zaszyć.Skrzydła i uda przywiązać do korpusu.

Gęś włożyć do brytfanny piersią do dołu, wlać szklankę wody,popić uprzednio przygotowanym piwem lub szklanicą wina (obowiązkowo),przykryć,wstawić do piekarnika i piec.Co jakiś czas tuszkę nakłuwać w najbardziej tłustych miejscach,aby mgł wyciekać z niej tłuszcz (nie radzę stosować wobec partnera/partnerki).Po około 60 minutach gęś odwrócić na drugą stronę.
Piec pod przykryciem jeszcze ok.1 ½ godziny często polewając wytopionym tłuszczem (można też dolewać wody). Ostatnie 30 minut piec bez przykrycia.Gęś jest gotowa ,gdy po nakłuciu udek wypływa z nich przezroczysty sok.

3

Drożdże pokruszyć,wymieszać z cukrem i ciepłym mlekiem.Rozczyn odstawić na ok.15 minut.W misce wymieszać jaja,mąkę,sól,pieprz i gałkę muszkatołową,dodać rozczyn.Ciasto wyrabiać tak długo,aż będą w nim widoczne pęcherzyki powietrza.Jak będzie nudno, to kropnąć sobie następną szklanicę piwa lub wina.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut,oddając się w tym czasie błogiej konsumpcji pozostałości w butelce…

4

Ciasto podzielić na 2 porcje i uformować z niego 2 wałki.Położyć je na 2 kawałkach grubszej folii aluminiowej posmarowanej masłem,szczelnie zawinąć.Włożyć do garnka z wrzącą wodą,gotować na bardzo małym ogniu ok.30 minut.

4

Gęś wyjąć.Z sosu zebrać tłuszcz,sos zagotować,dolać trochę pozostawionego na tę okazję koniaku,doprawić.Knedle wyjąc z wody,pokroić na plastry szerokości ok.1 ½ cm.(można je podsmażać na maśle).Gęś,knedle i sos podać z czerwoną kapustą…. Exclamation
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości