Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Zupa grochówka jest jedna z tych, które świetnie rozgrzewają, sycą i wzbudzają błogie zadowolenie zwłaszcza w takie zimne i deszczowe dni...

składniki:

400 g połówek grochu żółtego
2 spore pietruszki
5 marchewek
4 cebule
½ korzenia selera
600-800 g ziemniaków
sól (u mnie wędzona)
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
kilka suszonych grzybów
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
5 wędzonych śliwek (opcja ale dodają cudownego dymnego aromatu) generalnie, jeśli lubicie posmak wędzonki w zupie dajcie liquidu wędzonki lub soli wędzonej, może być też kawałek wędzonego tofu, seitana (uwaga gluten) lub wędzone pomidory, śliwki czy wędzonka. A jeśli jadacie mięso, może być wędzony boczek lub kiełbasa.

Przygotowanie:

Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto na patelni z olejem.
Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do cebuli i podsmażam.
Wsypuję groch, dolewam około 3 litrów wody i wstawiam na gaz z wodą. Doprawiam solą, pieprzem, dokładam ziele, wędzone śliwki i listki. Gotuję około 50 minut.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dodaje do zupy. Gdy są miękkie to znak, że grochówka jest gotowa. Dosypuję do niej majeranek oraz dodaję zgniecione 2 ząbki czosnku. W razie potrzeby dolewam jeszcze wody, aby zupa miała taka konsystencję jaka chcecie.
Zupa grochówka najlepsza jest wprost nakładana na talerze!
Odpowiedz
Peposo – Pręga Wołowa w Czerwonym Winie

Składniki

1,5 kg. pręgi wołowej
15 ząbków czosnku
1/2 butelki czerwonego wina ( Chiante )
3 listki laurowe
1,5 łyżki czarnego pieprzu ( mielony )
2 łyżki rozmarynu ( suszony )
przyprawy: sól

Przygotowanie

► Pręgi wołowe obrać z kości i pokroić na dość duże kawałki. Żaroodporne naczynie posmarować oliwą ( jak się nie ma wystarczająco dużego naczynia to można ułożyć dwie warstwy ). Na dnie naczynia ułożyć połowę mięsa, mięso posypać połową pieprzu, połową rozmarynu i posolić, dodać 1,5 listka laurowego i połowę obranych ząbków czosnku. Następnie ułożyć kolejną warstwę mięsa i powtórzyć czynność, wykorzystując pozostałe składniki. Całość zalać winem, tak żeby wino całkowicie przykryło mięso ( można dodać trochę wody do uzupełnienia ).
► Żaroodporne naczynie z zawartością postawić na piecu i doprowadzić do wrzenia, następnie szczelnie przykryć ( ja przykryłem drugim takim samym naczyniem żaroodpornym ), żeby mięso pozostało soczyste.
► Peposo wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 240 - 360 minut w 140C / Termoobieg /. aż mięso będzie się rozpadać. Sos przelać do garnka i gotować aż zredukuje się o połowę - można użyć do zagęszczenia śmietanki lub mąki, po czym doprawić do smaku.

Kotleciki z cukinii z oscypkiem i świeżymi ziołami


2 młode cukinie
2 całe jajka
1 – 2 kopiatych łyżek bułki tartej
Pół filiżanki oscypka startego na tarce
Po pół łyżeczki posiekanych świeżych ziół: tymianku, majeranku i estragonu
Pół łyżeczki startej skórki cytrynowej
2 ząbki czosnku (zmiażdżyć lub drobno posiekać)
Pół łyżeczki soli
Pieprz do smaku.
Olej + łyżeczka masła do smażenia


Cukinie utrzeć na grubej tarce, posolić. Wszystko wymieszać i pozostawić na ok. 30 min., aby cukinie puściły sok. Starte warzywa dokładnie odcisnąć. W misce rozmącić całe jajka, ale ich nie ubijać. Dodać zioła, czosnek, skórkę cytrynową oraz oscypka i wszystko wymieszać. Dołożyć starte cukinie i ponownie wymieszać. Na końcu stopniowo dodawać bułkę tartą, tak żeby masa miała zwartą konsystencję. Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem masła. Porcje masy wykładać na dobrze rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto z obu stron. Kotleciki z cukinii świetnie smakują na ciepło oraz na zimno. Mogą stanowić świetny dodatek do kanapek, zastępujący wędlinę. Przed podaniem można oprószyć je startym oscypkiem.

A teraz specjalnie dla moich kochanych Kobylan...

Sezon na jesienne przetwory trwa! Smile Na pewno przyda się sprawdzony przepis na marynatę octową! Warzywa czy grzyby w takiej zalewie to prawdziwe przysmaki

Marynata octowa

1 szklanka octu spirytusowego 10%
Jak zrobić marynatę octową
4 szklanki wody
5 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
Przyprawy: ziele angielskie – 5 sztuk, liście laurowe – 2, czarny pieprz w ziarnach – 5 ziaren, goździki – 5 sztuk, 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy.

Przygotowanie marynaty
Zagotować wodę z octem, przyprawami, solą i cukrem. Gotować ok. 10 minut. W razie potrzeby można dosolić lub dosłodzić. W zależności od przepisu zalewać warzywa lub ryby gorącą lub zimną marynatą. Gotową marynatę można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Odpowiedz
"Kнишики"

Jest to potrawa z ziemniaków, mięsa mielonego, smażona na głębokim tłuszczu. Knyszyki są pulchne, a mięso w środku soczyste.

Składniki:

1 kg ziemniaków
250 g mięsa mielonego
1 jajko
1 cebula
mąka
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecedzić, ostudzić, zemleć lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. W misce uklepać na płasko ziemniaki, podzielić na 4 części. Wyciągnąć 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę tak aby wypełniła puste miejsce. Dodać wyciągniętą 1/4 część zgniecionych ziemniaków, jajko i wszystko razem wymieszać.

Cebulę oprać pokroić w drobną kostkę, podsmażyć. W misce wymieszać mięso mielone z usmażoną cebulą, solą i pieprzem do smaku.

Zmoczyć ręce. Mokrymi dłońmi urwać kulkę ciasta ziemniaczanego wielkości piłki golfowej, zrobić kciukiem otwór do którego należy włożyć kulkę z mięsa mielonego wielkości orzecha laskowego. Zalepić ciastem ziemniaczanym (jak brakuje to dodać kawałek ciasta ziemniaczanego), formując owalny kształt.

Na patelnię wlać olej do 1/2 jej wysokości, rozgrzać. Knyszyki smażyć na złocisto z obu stron. Wyciągnąć, odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać ze śmietaną.

Zupa grzybowa


Składniki:

około 0,5 kg grzybów leśnych

3 - 4 marchewki

2 - 3 pietruszki

seler

8 - 10 ziemniaków

pietruszka zielona

śmietana 18% do zup łaciata

sól

pieprz

magii

vegeta

kostki rosołowe drobiowe, lub wkładka mięsna do zupy.

ewentualnie mąka do zagęszczenia zupy - wedle uznania.
Opis:
Grzybki czyścimy kroimy w kawałki, płuczemy i namaczamy przez noc. Grzyby zacząć gotować w tej wodzie, w której się moczyły, oczywiście można dolać wody, wrzucić 2 kostki rosołowe i pomału gotować. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaczki pokroić w kostkę. Najpierw do zupy, kiedy grzybki zaczną mięknąć dodać marchewkę, pietruszkę i seler, jak warzywa będą na wpół miękkie dodać ziemniaczki, doprawić do smaku solą, pieprzem, magii i vegeta. Kiedy wszystko będzie już mięciutkie dodać śmietanę , na samym końcu wsypać posiekaną zieloną pietruszkę .Smacznego.
Odpowiedz
Kurczak pieczony na jabłkach i cebuli, podlany piwem

Składniki:

1 kurczak (ok. 1,5 kg)
100 ml jasnego piwa dobrej jakości
100 g masła
6 jabłek, średniej wielkości
8 cebul, średniej wielkości
5 goździków
sól, pieprz do smaku

Kurczaka umyć i wysuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Pod skórę włożyć małe kawałki masła, a pozostałym masłem dobrze natrzeć kurczaka z zewnątrz. Odstawić do lodówki na 2 godz. Po wyciągnięciu kurczaka z lodówki przeciąć wzdłuż grzbietu i piersi na 2 połowy.

Jabłka przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Cebulę obrać, pokroić w grubsze krążki. W brytfannie rozsypać jabłka, cebulę, dodać goździki, doprawić solą i pieprzem. Na tak przygotowanym ruszcie z jabłek i cebuli ułożyć kurczaka udkiem i skrzydłem do góry. Całość zalać piwem.

Piec 1 godzinę w 180ºC, kilkakrotnie podlewając mięso wytworzonym sosem. Jeżeli sos będzie ubywał zbyt szybko należy dolać piwa. Jeżeli po godzinie piwo nie wystarczająco odparowało lub kurczak jest niewystarczająco przypieczony, należy przedłużyć pieczenie na kolejne 10 min....i podawać do stołu...

Jesienny kurczak

Składniki

10 pałek z kurczaka
100 g masła
100 g wędzonego parzonego boczku
200 g świeżych grzybów
20 g mąki
500 ml rosołu drobiowego
3 kapelusze suszonych grzybów
10-15 szt marynowanych cebulek perłowych
2-3 marchewki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 główka czosnku
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Przygotowanie


Pałki z kurczaka solimy. Pokrojony w kostkę boczek wrzucamy na rozgrzane masło (1/4 porcji), smażymy 2-3 min, dodajemy połowę mięsa, obsmażamy na rumiano, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dokładamy masło (1/4 porcji), drugą część mięsa, również obsmażamy i przekładamy do naczynia.
Patelnię „opłukujemy” częścią rosołu, zlewamy do naczynia z mięsem.
Grzyby kroimy na większe części, smażymy na ¼ porcji masła, nie mieszamy, przekładamy do kurczaka.
Na patelnię wrzucamy ostatni kawałek masła, dodajemy mąkę, podsmażamy na złoto.
Cienkim strumieniem wlewamy bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki.
Zalewamy tym kurczaka, dodajemy suszone grzyby, cebulki, marchewki skrojone na cienkie plasterki, liść laurowy, ziele angielskie, przekrojoną na pół (nie obraną) główkę czosnku, oprószamy solą, pieprzem i mieloną gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne przykrywamy, dusimy 60 min w temperaturze 170°C....i gotowe...
Odpowiedz
Piersi z kurczaka duszone w czerwonym winie

Składniki:

4 piersi z kurczaka

5 średnich dojrzałych pomidorów

4 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula

3 ząbki czosnku

150 ml czerwonego wytrawnego wina

12 dag pokrojonych w plasterki czarnych oliwek

1/2 łyżeczki suszonej szałwi sól i pieprz

Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać oliwę. Obsmażyć na niej piersi z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i przełożyć w ciepłe miejsce. Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Na tłuszczu, który pozostał po smażeniu zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory, wino i suszoną szałwię. Rondel przykryć pokrywką. Dusić ok. 15 min. od czasu do czasu mieszając. Do sosu włożyć obsmażone wcześniej piersi z kurczaka i pokrojone w plasterki oliwki. Dusić bez przykrycia jeszcze przez ok 10 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Odpowiedz
Karkówka z pieca z pieczonymi ziemniakami

Składniki:

1 kg karkówki
3/4 kg ziemniaków
2 łyżki smalcu
6 ząbków czosnku
sól i pieprz
Opis:

Mięso umyć i osuszyć ściereczką. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Karkówkę natrzeć solą i czosnkiem. Owinąć w folię aluminiową i wstawić na ok. 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso wyjąć. Na patelni rozgrzać połowę smalcu. Obsmażyć na nim mięso z obu stron na złoty kolor. Zdjąć z patelni i przełożyć do wysmarowanego resztą smalcu żaroodpornego naczynia. Polać sosem od smażenia. Posypać po wierzchu świeżo zmielonym pieprzem. Ziemniaki umyć pokroić na ósemki, posolić i ułożyć dookoła mięsa. Wstawić do nagrzanego do temp. 180 stopni piekarnika. Piec ok. 1 godziny. Od czasu do czasu polewając mięso i ziemniaki wytworzonym sosem i ewentualnie odrobiną wody. W początkowej fazie pieczenia dobrze jest przykryć naczynie folią aluminiową (na ok. 30 min), a dopiero potem dopiec już bez folii.
Odpowiedz
Gulasz indyczy w śmietanowym sosie

Składniki:
- mięso gulaszowe z indyka 60 dkg
- czosnek 2 ząbki
- papryka mielona
- domowa wegeta
- roztarty majeranek
- śmietana 12%
- mąka 3 łyżeczki

Wykonanie.
Mięso kroję w większą kosteczkę, podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Dodaję przeciśnięty czosnek, paprykę, wegetę, majeranek. Kiedy już się zrumieni podlewam gorącą przegotowaną wodą, tylko tyle aby zakryło mięso. Duszę do miękkości .Do garnuszka wlewam śmietanę, dodaję do niej mąkę dolewam wody i wszystko mieszam energicznie rogolką. Gdy mięso jest już miękkie, wlewam śmietanę z mąką, mieszam i gotuję jeszcze kolejne 3 minuty.
Jeśli sos jest za gęsty można jeszcze odrobinę podlać przegotowaną wodą. JA tam lubię gęsty. Smacznego...

--
Odpowiedz
Jesienne ciasto ze śliwkami

Składniki:

200g miękkiego masła
120g brązowego cukru
4 jajka
200g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

śliwki:

500g śliwek
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mocnego alkoholu (spirytus, whisky itp)*
1/2 łyżeczki pasty waniliowej*....TESCO,PIOTR I PAWEŁ
szczypta cynamonu

kruszonka:

50g masła
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:


Śliwki umyć i przepołowić. Zasypać cukrem oraz cynamonem. W łyżce alkoholu rozpuścić pastę waniliową i wlać wszystko do śliwek. Dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny, aby owoce puściły sok.

Masło utrzeć do białości. Dodać cukier, sól i jajko, jedno po drugim. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do ciasta. Konsystencja powinna być gęsta.

Masło, mąkę i cukier wymieszać, aż powstanie kruszonka.

W przygotowaną blaszkę o wymiarach 26cm x 19cm przełożyć ciasto i wyrównać łyżką. Włożyć śliwki, jedną obok drugiej. Na wierzch wysypać kruszonkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C, przez ok 60 minut, do momentu, aż patyczek wbity w ciasto będzie zupełnie suchy.

Smacznego Smile

Zupa fasolowo-pomidorowa

Składniki

1 cebula
1 marchew
1 por (biała część)
3 średniej wielkości ziemniaki
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka białej fasoli
1 żółta papryka
szczypiorek
mielona kozieradka
sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę siekamy, wrzucamy na podgrzane masło razem z cienko pokrojoną na plasterki marchewką, pokrojonym w piórka porem, pokrojonymi w kostkę ziemniakami, chwilę podsmażamy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy 1-2 min, zalewamy pomidorami, chwilę dusimy, cały czas mieszamy. Całość zalewamy wrzątkiem (1,2 l), gotujemy 5 min, dodajemy fasolę razem z zalewą, pokrojoną paprykę i gotujemy do jej miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Zupa z kapusty włoskiej na wędzonym kurczaku

Składniki

2 wędzone udka z kurczaka
2 marchewki
1 seler
3 ziemniaki
1/4 główki kapusty włoskiej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
cukier
sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso oddzielamy od kości. Przekładamy do garnka, dodajemy pokrojone jarzyny, pokrojone ziemniaki i gotujemy do momentu kiedy będą al dente. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekaną kapustę, gotujemy do jej miękkości na małym ogniu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem.
Odpowiedz
A teraz coś z kuchni albańskiej....najprostszej w swojej kulturze kulinarnej...Kuchnia albańska ma to do siebie, że łączy wiele kultur. Widoczne tutaj są elementy bałkańskie, greckie, tureckie czy też włoskie. Może to i bezpieczniejsze rozwiązanie, dla nas zestresowanych coraz bardziej i otyłych Europejczyków.

Spaghetti casserole

Składniki

250 g makaronu spaghetti
2 jajka
200 g białego sera
120 ml mleka
1łyżka startego sera (u nas parmezan)
sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku około 15 min. Odcedzamy.
Jajka, mleko i ser dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Do całości wrzucamy makaron, mieszamy i wykładamy do wysmarowanej masłem, okrągłej blaszki.
Posypujemy startym serem, tutaj parmezanem jak w naszym przypadku.

Całość zapiekamy 30 min w temp. 180°C.

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu. Idealna, lekka, tradycyjna zapiekanka z bakłażana i mozzarelli.

Składniki

2 puszki krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
2 średniej wielkości bakłażany
3 kulki mozzarelli (po 125 g)
3 łyżki startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie lekko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pomidory, posiekaną bazylię. Lekko redukujemy sos. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Bakłażana kroimy na 4-5 mm plastry (wzdłuż), smarujemy oliwą, grillujemy z obu stron.

Mozzarellę kroimy na plastry.

W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy, sos, bakłażany, mozzarella, ostatnią warstwą ma być sos. Posypujemy startym parmezanem, zapiekamy 30 min w 200°C.
Odpowiedz
Vipavska corba

Miłośnikom kapuśniaku z pewnością przypadnie do gust ta wersja bałkańskiej zupy.

Składniki

300 g kapusty kiszonej
150 g białej fasoli
3-4 średniej wielkości ziemniaki
250 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
5-6 ziaren pieprzu
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Przygotowanie

Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku.
W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości).
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy i robimy zasmażkę, dodając mąkę, dodajemy ją do kapusty i dokładnie łączymy.
Kiedy fasola będzie miękka, wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę, fasolę wraz z wywarem miksujemy na gładko.
Wywar wlewamy do kapusty, dodajemy boczek i zagotowujemy.
Następnie zestawiamy z płomienia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości