Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Makaron Penne z drobiowymi klopsikami

Przepis na 2 osoby.....

Składniki
250 g makaronu penne
250 g filetu z kurczaka
250 ml bulionu drobiowego
125 ml śmietany 18%
koperek
sól, pieprz


Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

Mięso mielimy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, wrzucamy do wrzącego bulionu, gotujemy kilka minut. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością gorącego bulionu, dodajemy do całości, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie dodajemy posiekany koperek, wrzucamy odcedzony makaron i dokładnie łączymy wszystkie składniki, ciągle podgrzewając.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

Łopatka pieczona w majonezie

Składniki

1,20 kg łopatki wieprzowej
4 łyżki majonezu
8 ząbków czosnku

Przygotowanie

Łopatkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Majonez mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Nacieramy nim mięso, związujemy sznurkiem w kulkę i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Pieczemy w 200°C przez 80 min.
Pamiętajcie, każde 10 dag to 10 minut. Więc jak macie 2 kg to 120 min Wink ..............
Studzimy w piekarniku.

Sajgonki z mięsem mielonym

Składniki

2 opakowania papieru ryżowego
150 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
100 g ryżu
100 g brązowych pieczarek
1 cebula
2 łyżki oleju
1 marchew
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżeczka cukru palmowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do głębokiego smażenia
sól, pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso mielone z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, startą marchew, sos sojowy i dusimy kilka minut pod przykryciem.
W tym czasie gotujemy ryż na sypko, odcedzamy i lekko studzimy.
Farsz odparowujemy, dodajemy sos ostrygowy i cukier, smażymy przez chwilę. Studzimy, dodajemy ryż, posiekaną natkę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Papier ryżowy moczymy w wodzie (pojedynczo). Na każdy układamy farsz i zawijamy tak jak krokiety.
Smażymy na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionym sosem orientalnym.

Kremowa zupa curry z seleraPyszne rozgrzewająca ...

Składniki
2 łyżki masła
1 cebula
800 g selera naciowego
1 łyżka przyprawy curry
800 ml bulionu warzywnego
50 ml śmietany kremówki
sól, pieprz

Przygotowanie

Cebulę siekamy, seler drobno kroimy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez ok. 10 min. Następnie dodajemy curry, chwilę podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy 35 min na małym ogniu, studzimy i dokładnie miksujemy. Następnie mieszamy ze śmietaną, ponownie zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Kobylańskie Ciasto z jabłkami

Składniki

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
100 g masła
1 jajko
2 łyżki dżemu ( ulubionego )
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
3 duże jabłka

Przygotowanie

Do misy wbijamy jajko, dodajemy cukier, dżem i masło. Ucieramy na jednolitą masę ( nie przejmujcie się, gdy masa będzie wyglądała na zważoną, później się wyrówna )......
Do masy stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem oraz mleko. Na samym końcu dodajemy kakao. Dokładnie wyrabiamy ciasto.
Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, nacinamy wzdłuż wierzch.
Formę ( 25x25 ) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i układamy na nim jabłka ( nacięciami do góry ).
Pieczemy w 180°C przez 45 min....Później kawusia, lekki drink i.....ciepełko z nagrzanego kominka (już niedługo...)...
Odpowiedz
SZYBKIE CIASTO JOGURTOWE

Składniki:

Jogurt naturalny (180g)
1 kubek cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 kubki mąki
1 kubek oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Dodatkowo:

Cukier puder do posypania
Blacha o wymiarach 18×18 cm lub 20X25 cm

Wykonanie:
Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temp. pokojowej. Odmierzamy je od umytego kubka po jogurcie. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałem. Następnie dodałem pozostałe wymienione składniki od miseczki z mąką i proszkiem do pieczenia i wymieszałem łyżką. Bardzo ważne: ciasta nie miksujemy tylko mieszamy łyżką (i tylko do połączenia składników) i przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół; bez termoobiegu) przez ok. 45 min. (do tzw. suchego patyczka). Gdy ciasto wystygło posypałem je cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowe z jabłkami

Przepis na blaszkę ok. 25cm

opakowanie jogurtu białego tłustego ok. 150 g

jogurt przełożyć i używać opakowanie jako miarki do następnych produktów

3 opakowania mąki

3 jajka

2 opakowania cukru

pół opakowania oleju

łyżeczka proszku do pieczenia

4 jabłka

cynamon do smaku

Żółtka oddzielić od białek, białka odstawić
ubić żółtka z cukrem do białości
dodać jogurt i oliwę
mąkę wymieszać z proszkiem i dodać do ciasta
na końcu ubić białka ze szczyptą soli i łyżką cukru
delikatnie wymieszać białka z ciastem, łyżką mieszając z dołu do góry
wylać ciasto na blachę i poukładać wcześniej pokrojone jabłka, posypać cynamonem
piec w nagrzanym do 180°C piekarniku ok. 45min.
można użyć dowolnych owoców, jest świetne ze śliwkami
po wyjęciu z pieca jeszcze gorące posypać cukrem pudrem
Odpowiedz
Kawowo kakaowe ciasto jogurtowe

Składniki na kawowo kakaowe ciasto jogurtowe

Ciasto:
60 miękkiego masła
150 g cukru
2 jajka
220 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy np espresso ( w proszku)
250 ml jogurtu naturalnego najlepiej gęstego

Polewa(nie jest konieczna):
1,5 tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżki masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę, miksując kilka minut. Przelać do formy ( może być keksówka, tortownica..... Piec około 45 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej,dodając stopniowo masło.

Ciasto polać polewą i poczekać aż zastygnie. Smacznego
Odpowiedz
Pieczony boczek

Składniki:

• 1,2 – 1,4 kg boczku bez skóry
• 1 główka czosnku
• 3 łyżki majeranku
• sól
• pieprz
• 1 szklanka wody, ewentualnie piwa lub zwykłego kwasu chlebowego

Przygotowanie:

1. Boczek myję, osuszam.
2. Czosnek obieram i przepuszczam przez prasę.
3. Boczek solę z obu stron, układam na desce. Posypuję majerankiem i ostrą papryką. Zwijam ciasno i obwiązuję sznurkiem. Boczek obsypuję pozostałym majerankiem, czosnkiem, oraz pieprzem. Układam w blasze i podlewam wodą lub piwem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewam lub obracam na drugą stronę, żeby się równo przyrumienił.
4. Podaję jako wędlinę chłopską do kanapek. Bardzo pasuje, jako element wiejskiego stołu na biesiadę.
Odpowiedz
Jabłka zapiekane z kruszonką.....jabłka zapiekane z kruszonką są dobre na wszystko!Na jesienną chandrę też....

składniki:

1 szklanka mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka cukru trzcinowego
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego
140-150 g masła
30 ml mleka
troszkę ponad 2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki mielonych goździków (jeśli lubisz)
½ szklanki cukru do posypania jabłek
3-4 łyżki bułki tartej pszennej

Do miski przesiać mąkę kukurydziana, pszenną oraz cukier. Zamieszać dość dokładnie.
Do suchych składników dodać masło oraz mleko. Miksować przez chwilkę.
Jabłka obrać, przekroić na cztery i wyciąć gniazdo nasienne. Kroić na kawałki i mieszać z 1/3 szklanki cukru i przyprawami.
Formę do pieczenia o posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć jabłka, i mocno docisnąć.

Posypać kruszonką.
Wstawić do piernika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 45-55 minut.
Podawać na ciepło i na zimno..... w każdej formie jest dozwolone....Można do tego nalać sobie kieliszek...lub dwa... calvadosu...
Odpowiedz
Przepis na prosty jabłecznik,który jest przepyszny. Piekę go zawsze w dużej blasze, ponieważ na jabłecznik lub szarlotkę zawsze znajdują się chętni.

• 4 szklanki mąki
• 1 ½ szklanki cukru
• 5 żółtek
• 200 g margaryny
• 5 łyżek oleju
• cukier waniliowy
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 kg jabłek
• 2 łyżeczki cynamonu
• 1/2 – 1 szklanki cukru zależnie od gatunku jabłek. Im kwaśniejsze tym dodaję więcej cukru.

1.W dużej misce mieszam mąkę z cukrem, żółtkami, margaryną, olejem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Formuję kulę i schładzam.
2. W czasie, gdy ciasto się chłodzi obieram jabłka, ścieram na tarce i duszę na patelni z kilkoma łyżkami wody. Po 15-20 minutach dodaję do jabłek cukier oraz cynamon. Duszę kolejne 15 minut. Schładzam do temperatury pokojowej.
3. Połowę ciasta rozkładam lub rozwałkowuję na spód blachy.
4. Jabłka układam na cieście. I druga połowę ciasta ścieram na jabłka na tarce o grubych oczkach.
5. Jabłecznik piekę około 1 godziny w temperaturze 180 stopni....i już...

Domowa kiszona kapusta

składniki:

5 kg białej kapusty
0,6 kg marchwi (może być mniej ja lubię więcej)
100 g soli himalajskiej


Kapustę obieram z zewnętrznych brzydkich liści, przekrawam na pół i wycinam twardy głąb. Szatkuję bardzo drobno w cieniutkie paseczki.
Marchew obieram i ścieram w wiórki.
Kapustę i marchew przekładam do miski, solę i mieszam dokładnie. Po 15 minutach, gdy kapusta zmięknie przystępuję do ubijania. Można to robić wałkiem bez końcówek lub drewnianym tłuczkiem. Właściwie wszystko się nada co pozwala na jej tłuczenie. Kapusta musi puścić dużo soku.
Przekładam ją do wiaderka lub kamionki, dokładnie uciskam aby nie było pomiędzy powietrza, przykrywam talerzem i obciążam. Cała kapusta musi być zanurzona.
Trzymam ją w temperaturze pokojowej, po 2 dniach zacznie mocno pracować i się podnosić, to znak, że trzeba zdjąć talerz i przebić ją ponownie, czyli ubić odgazowując. Jeśli nie będziecie odgazowywać stanie się gorzka. Kapusta kisi się średnio 7-14 dni zależnie od temperatury otocznia. Gdy przestanie pracować i nie trzeba będzie jej odgazowywać raz dziennie to znak, że można przekładać ją do słoików.
Kapusta kiszona przełożona do słoika musi być mocno ugnieciona i zalana sosem. Zakręcona i wstawiona w zimne miejsce. Ja trzymam w lodówce ale piwniczka też będzie ok.
Domowa kiszona kapusta jest przepyszna, zupełnie inna niż te sklepowe wersje nie mówiąc już o kwaszonej kapuście czyli zakwaszanej octem.
Odpowiedz
Jabłecznik pod pierzynką z orzechami

Składniki na kruche ciasto:

3 szklanki mąki pszennej
220 g masła
1 łyżka oleju kokosowego
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek (Nie wyrzucamy białek! Będą potrzebne do przygotowania „pierzynki”)

Pozostałe składniki:

4 jabłka
5 białek
3/4 szklanki cukru
100 g płatków migdałów
100 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Zagniatamy dokładnie wszystkie składniki na kruche ciasto, formujemy kulę. Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, wielkości 2/3 kuli, drugą mniejszą, wielkości 1/3 kuli.
Formę o wymiarach około 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mniejszą porcję ciasta wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut. Większą częścią ciasta wylepiamy dno blachy. Nakłuwamy widelcem.

Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, wydrążamy gniazda nasienne i układamy na spodzie ciasta.
Obsypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami i płatkami migdałów (najlepiej jak powpadają w szczeliny między jabłkami).
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, rozprowadzamy na jabłkach i orzechach.
Wyjmujemy schodzoną w zamrażalniku mniejszą część ciasta, ścieramy na grubych oczkach tarki nad masą białkową.
Pieczemy około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego :]
Odpowiedz
Ciasto marchewkowo jabłkowe

Proporcja na tortownicę o średnicy 26 cm.

- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki marchewki utartej na drobnych oczkach
- 1 szklanka jabłek utartych na grubszych oczkach
- 0,5 szklanki rodzynek
- 1 szklanka oleju
- po 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

Całe jaja wbić do miski, dodać cukier. Ubijać na wysokich obrotach do momentu aż jajka znacznie zwiększą objętość i zmienią kolor na jasno żółty. Następnie porcjami dodawać olej. Kiedy dobrze się ze sobą połączą należy zmniejszyć obroty miksera i zacząć wsypywać mąkę z środkami spulchniającymi, następnie marchewkę, jabłka i rodzynki. Przelać do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół).
Wystudzić.

Przeciąć ciasto w połowie.

Masa grysikowa:
- 300 ml mleka
- 70 gr masła
- 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- 2-3 łyżki soku z cytryny

Mleko z masłem i cukrem zagotować. Jak zawrze wsypać mannę ( najlepiej roztrzepując jednocześnie trzepaczką/widelcem aby nie zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny.

Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć.

Polewa czekoladowo-kawowa:

- 50 gr masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- szczypta soli

Masło włożyć do garnuszka, dodać mleko cukier, kakao, kawę i sól. Podgrzewać do połączenia składników nie dopuszczając do wrzenia. Odstawić na 10 minut. Przestygniętą polewą polać ciasto.
Odpowiedz
CHINKALI...Gruzińskie pierogi z mięsem

Składniki
Składniki na ciasto;
60 dag mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju

Składniki na farsz;
40 dag mielonego mięsa wieprzowego
40 dag mielonego mięsa wołowego
2 średnie cebule
1.5 łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego czerwonego pieprzu
2 łyżeczki przyprawy tandoori masala ( to mieszanka przypraw takich jak - kolendra mielona, kumin mielony, czosnek)
pół szklanki bulionu mięsnego
olej do podsmażenia cebuli

Mąkę z solą przesiewamy przez sito, dodajemy olej oraz wlewamy stopniowo wodę mieszając mąkę. Wodę wlewamy stopniowo bo może się okazać ze jest jej za dużo. Wyrabiamy ciasto około 5 min aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na chwilę a w tym czasie przygotowujemy farsz.

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju na rumiano. Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę oraz przyprawy i wyrabiamy ręką mięso stopniowo dolewając bulion. Kiedy masa będzie już odpowiednio wyrobiona bierzemy się za robienie pierożków.
Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy. Wykrawamy koła o średnicy około 10 cm.Na środek każdego koła wykładamy łyżkę farszu. Następnie zlepiamy na zakładki. Na górze trzeba docisnąć aby "sakiewka" była szczelnie zamknięta a dodatkowo było za co złapać pierożka.
Chinkali wrzucamy na osolony wrzątek, gotujmy ok 8- 10 min od momentu wypłynięcia.

Po ugotowaniu łapiemy sakiewkę za powstały "guziczek" lekko nagryzamy i wysysamy płyn który powstał w środku w czasie gotowania mięsa a następnie zjadamy całą resztę.
Odpowiedz
Kruche,pieczone pierożki z kapustą i grzybami....

Składniki

Ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko lub 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 150 g kapusty kiszonej, ugotowanej i odciśniętej
- suszone grzyby (im więcej tym lepiej), namoczone przez noc w wodzie, a następnie ugotowane
- 1 mała cebula
- pieprz i majeranek

Sposób przygotowania

Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę, masło, jajko, śmietanę i sól siekamy nożem, a następnie szybko wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Cebulę drobno kroimy, smażymy na odrobinie oliwy do zeszklenia. Grzyby kroimy, łączymy z kapustą. Dodajemy zeszkloną cebulę, doprawiamy pieprzem i majerankiem. Schłodzone ciasto wyjmuje, wałkujemy i wycinamy kółka. Nakładamy farsz i zlepiamy w pierożki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy ok. 20 minut w tem. 200ºC.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości