Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Likier kukułka

Składniki
0,5 l. wódki...ja tam wolę spirytus...
0,5 kg kukułek
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
100ml mleka 3,2%

Cukierki odwijamy z papierków. Mleko podgrzewamy w garnku o grubym dnie, dodając cukierki. Całość rozpuszczamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy wszystkie cukierki rozpuszczą się zdejmujemy je z ognia i gdy lekko przestygną łączymy je z z mlekiem skondensowanym . Kiedy masa będzie w temperaturze pokojowej dolewamy do niej cienką stróżką wódkę ...czytaj spirytus...i mieszamy. Całość przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Spożywać można już na następny dzięń.
Odpowiedz
Pancakes na kefirze

Składniki

mąka 2 szk,
jajka 4 szt,
kefir 400 g,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
cukier 5 łyżek,
olej 4 łyżki,

Do miski wlać kefir, dodać jajka i olej , wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier i całość zmiksować. Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładać łyżka porcje ciasta i smażyć na małym ogniu na złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym, dżemem lub bitą śmietaną.
Odpowiedz
Placuszki z mielonym

Składniki:

300 g mięsa mielonego
2 jajka
300 ml mleka
150 g mąki
czerwona i żółta papryka
mała ostra papryczka (można pominąć)
3 łyżki startej mozzarelli
szczypiorek
sól, pieprz
olej do smażenia

Papryki pokroić w kostkę, ostrą papryczkę w bardzo drobne kawałki. Jajka rozbełtać z mlekiem, dodać mąkę i wymieszać na gęste, gładkie ciasto bez grudek. Dodać mięso mielone, papryki, papryczkę, posiekany szczypiorek i mozzarellę. Przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć powoli z obu stron na złoty kolor.

Wigilijny barszcz z fasolą W górach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę....

Składniki:

2 litry wywaru warzywnego
szklanka białej fasoli
3-4 buraczki czerwone
marchewka ( z wywaru)
liście laurowe
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
sól i pieprz
koperek
1 łyżeczka majeranku
ząbek czosnku

Fasolę zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości. Buraki pokroić, zalać wodą, dodać cukier, sól, ocet, ziele i liście laurowe. Gotować około 20 minut. Do bulionu dodać fasolę razem z wywarem i barszczyk. Dodać starty czosnek, marchewkę, majeranek i doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Odpowiedz
grzybowa z łazankami

Składniki:

200 g pokrojonej włoszczyzny
garść suszonych grzybów
2,5 litra wody
2 łyżki masła
3-4 łyżki śmietany
szklanka makaronu łazanki
ziele angielskie
liście laurowe
sól
pieprz

Włoszczyznę poddusić na maśle, zalać wodą, wrzucić listki i ziele i gotować około 20 minut. Grzyby suszone opłukać i wrzucić do bulionu, gotować około kwadransa. Doprawić i zabielić śmietaną. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Zupę podawać z łazankami i posiekaną natką pietruszki.

Czy jest coś pyszniejszego niż domowe masło rozsmarowane na chrupiącym, świeżym pieczywie? Wyczaruj je na Święta...

Schłodzoną Śmietankę 42% z Piątnicy przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (przy użyciu miksera zajmie to ok. 7-8 minut, a robota kuchennego – 5 minut).

Po pojawieniu się kuleczek tłuszczu i wydzielenia się maślanki przerywamy miksowanie. Odcedzamy maślankę na sitku (można ją później wypić), masło opłukujemy w zimnej wodzie.

Gotowe masło można dowolnie formować, zawinąć w ozdobny papier. Masło domowe zachowuje swoją naturalną świeżość do 48 godz. Z kubeczka Śmietany 42% (200 g) wychodzi ok 100 g świeżego masła.

Gdzie kupić śmietankę:

PK MARKET Sp. z o.o.
Os. Zachód B14
Stargard, 73-110

"Piotr i Paweł Detal" Sp. z o.o.
Struga 42
Szczecin, 70-784

Carrefour
Wiosenna 32
Szczecin
Odpowiedz
Żołądki z indyka w sosie pomidorowym

1kg żołądków z indyka
2 łyżki masła
2 cebule
1 marchewki
500 ml przecieru pomidorowego
listki świeżego tymianku / z 4 gałązek /
sól
pieprz
1/2 łyżki czerwonej słodkiej papryki

Żołądki oczyszczamy. Do dużego garnka wlewamy wodę, doprowadzamy do wrzenia, wkładamy żołądki i gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy na sito, studzimy. Przestudzone kroimy w średniej grubości plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, na skwierczący tłuszcz dodajemy żołądki i delikatnie przesmażamy, przekładamy do garnka. Na patelnię po smażeniu wrzucamy obraną i pokrojoną w plastry marchew,smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, po 10 minutach dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Całość oprószamy słodką papryką i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy do żołądków, wlewamy przecier, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy listki tymianku. Uzupełniamy wodą do wysokości mięsa. Dusimy do miękkości mięsa. Danie idealne do makaronów.

Pieczona łopatka

1kg łopatki wieprzowej
1,5 łyżki soli
1 łyżka pieprzu czarnego
2 łyżki cukru brązowego
1 łyżka słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majeranku

Wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, cukier, oliwę rozetrzeć na pastę. Mięso umyć osuszyć i natrzeć przygotowaną pastą. Włożyć do lodówki najlepiej na noc. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach przez 3 godziny. Smacznego

Placuszki z kiszonej kapusty z boczkiem i pieczarkami

Składniki na ok 12 sztuk:

400 g kapusty kiszonej
200 g pieczarek
200 g wędzonego boczku
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 jajka
3/4 szklanki mąki
szczypiorek
1 szklanka mleka
sól, pieprz
olej

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Odpowiedz
Domowe pierniczki

SKŁADNIKI:

2 szkl. mąki pszennej tortowej
2 jajka + 1 do smarowania
25 g świeżych drożdży
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżka miodu
60 g masła

Do misy wsypujemy mąkę, przyprawę do piernika, sodę, cukier puder, wszystko mieszamy. W garnku rozpuszczamy masło z miodem, następnie lekko studzimy, dodajemy drożdże. Mieszamy do połączenia. Dodajemy do produktów sypkich, wbijamy jajka i zagniatamy miękkie, lśniące ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą rozwałkowujemy na grubość około 4 mm, wycinamy foremkami kształty i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, następnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170 stopni, z termoobiegiem przez 10 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Dekorujemy według uznania, lukrem, czekoladą lub tym, co lubicie.

Kruchy makowiec zawijany

Składniki:
na ciasto:

6 żółtek
500 g mąki
250 g cukru pudru
250 g masła lub margaryny
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

na masę makową:

2 szklanki maku - (ja kupuję gotowe w puszkach)...wtedy dół przepisu na masę nieważny...
4-5 jajek
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka kakao
200 g bakalii (orzechy, rodzynki, skórki kandyzowane)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na polewę:

100 g czekolady deserowej
3 łyżki mleka
ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki.
Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem, dodać do maku. Dodać bakalie, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko razem delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części. Każą rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować po połowie masy makowej i zwijać w rolady. Przełożyć do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec około godziny. Jeśli obawiacie się, że ciasto w środku może być nie upieczone, można wierzch przykryć folią aluminiową (matową stroną do góry) i piec trochę dłużej. Po upieczeniu wystudzić w blaszkach. Połamaną czekoladę i mleko umieścić w małej miseczce. W garnku zagotować wodę i trzymając miseczką nad parą mieszać czekoladę aż się rozpuści. Polać ciasta i udekorować ozdobami cukrowymi.
Odpowiedz
Tarcioki pochodzą z kuchni góralskiej. Znane są też pod nazwą kluski scykane.

Składniki
500 g ziemniaków
150 g mąki ziemniaczanej
300 g boczku wędzonego
2 cebule
sól

Przygotowanie

Ziemniaki trzemy na tarce o małych oczkach, odciskamy, płynu nie wylewamy (jeszcze może nam się przydać).
Dodajemy mąkę, sól, dokładnie wyrabiamy (jeśli masa jest za sucha, dolewamy trochę płynu z odciśniętych ziemniaków).
Łyżką nabieramy małe porcje masy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do ich (klusek) miękkości.
Podajemy ze smażonym boczkiem (kostka) z cebulą (posiekaną).

Pierogi z pieczonym karpiem

Składniki

Farsz:

1 kg karpia
pół litra bulionu warzywnego
pół cytryny
1 listek laurowy
4 łyżki oliwy z oliwek
4 cebule
100 g orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
1 łyżka drobno pokrojonej natki
1 kromka białego chleba
szafran
sól
pieprz

Ciasto:

500 g mąki
250-300 ml gorącej wody
100 g masła


Przygotowanie

Płaty karpia dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Następnie zalewamy bulionem, dodajemy pokrojoną w ósemki cebule, posypujemy pokruszonymi liśćmi laurowymi, posiekaną natką i grubo mielonym
czarnym pieprzem, polewamy oliwą.
Zapiekamy 30 min w temperaturze 170°C.

Orzechy oraz płatki migdałów zmiksowałem razem z chlebem, sokiem, kawałkiem skórki cytryny i szafranem.

Płaty karpia oddzielamy od ości, dodajemy masę orzechowo-migdałową, dodajemy zapiekane cebule.

Wszystko mielimy na jednolitą masę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto:

W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.

Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Karp z pieca - rácponty[b]

[b] Składniki


1 karp - 2,5 kg
1 łyżka słodkiej papryki
3 kg ziemniaków
250 g cebuli
100 g masła
2 szklanki kwaśnej śmietany

Przygotowanie
Karpia umyć w zimnej wodzie, osuszyć, posolić i natrzeć papryką na zewnątrz i od środka. Skórkę karpia ponacinać ostrym nożem w równych odstępach. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w krążki. Brytfannę nasmarować masłem, na dnie ułożyć ziemniaki i cebulę. Na tej warstwie położyć karpia, piec godzinę na drugim poziomie od dołu w temperaturze 200 stopni C. W tym czasie stopić w rondelku resztę masła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewać karpia i warzywa płynnym masłem i śmietaną ( pół litra ). Pod koniec pieczenia polać resztą śmietany i posypać papryką. Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.
Odpowiedz
Rosolnik -kuchnia rosyjsko-ukraińska

Składniki

500 g łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
2 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
300 g kiszonych ogórków
50 g kaszy orkiszowej
400 g białej fasolki z puszki
sól, pieprz

Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki, paprykę pokrojoną w paski, starte na dużych oczkach jarzyny, ziemniaki pokrojone w kostkę. Chwilę razem dusimy, zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Odpowiedz
Zupa z batatów..Bataty od niedawna można znaleźć właściwie w każdym sklepie, co zachęca do eksperymentów z tym produktem.

Składniki

1.5 l bulionu jarzynowego lub drobiowego
500 g batatów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
ok. 2-3 cm świeżego imbiru
2 łyżki pasty tahini
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę razem podduś.

Do garnka dodaj pokrojonego w kostkę batata, marchewkę i starty na tarce o większych oczkach imbir. Duś przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i całość podsmaż jeszcze przez minutę.Składniki zalej bulionem i zagotuj. Zupę gotuj do miękkości warzyw.
Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Dodaj tahini (wcześniej pastę rozmieszaj w szklance z odrobiną zupy). Ponownie zmiksuj.W razie potrzeby dopraw zupę solą i pieprzem.

Kaczka pieczona z limonkami

Składniki

1 kaczka 2 – 2,5 kg
4 limonki
2 pomarańcze
4 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 cm świeżego imbiru
8 ząbków czosnku
200 ml piwa
3 łyżki powideł śliwkowych i 100 ml piwa na glazurę
przyprawy: cynamon, tymianek, kolendra, kurkuma,
świeży tymianek do przybrania gotowej kaczki

Przygotowanie


Kaczkę natrzyj od środka i na zewnątrz solą, pieprzem, cynamonem i kurkumą. Do środka dodaj też suszony tymianek i ziarna kolendry.

Do środka kaczki włóż porozgniatane i ponacinane limonki, a także rozgniecione ząbki czosnku.Kaczkę szczelnie zamknij i ponacinaj skórę na piersiach – dzięki temu tłuszcz będzie się lepiej wytapiał.
Kaczkę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. C przez 30 minut.
W międzyczasie wszystkie warzywa i pomarańcze pokrój w półksiężyce lub pniaczki, dopraw solą i pieprzem, a także dodaj odrobinę pozostałych przypraw.Podpieczoną kaczkę obłóż dookoła przygotowanymi warzywami, podlej piwem, przykryj naczynie i włóż do piekarnika nastawionego na 160 st. C na mniej więcej 2 godziny.
Po tym czasie wymieszaj dokładnie powidła z piwem, i powstałą glazurą posmaruj dokładnie kaczkę.
Kaczkę z glazurą wstaw bez przykrycia do piekarnika nastawionego na 220 st. C i piecz od 15 do 30 minut, aż skórka pięknie się zrumieni i stanie się chrupiąca.
Kaczkę podawaj z warzywami i ugotowanym na sypko ryżem.
Odpowiedz
Kopytka leniwe z dynią

Składniki:

- 300 g ziemniaków
- 200 g dyni np. Hokkaido
- 170 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 130-150 g mąki pszennej (Kłos-Pol)
- szczypta soli
- łyżka cukru
- łyżka masła
- łyżka cukru
- pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy łyżeczkę soli. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy na kawałki, dodajemy do ziemniaków i gotujemy. Następnie odcedzamy i studzimy.
Wystudzone ziemniaki z dynią tłuczemy tłuczkiem, dodajemy twaróg i ponownie tłuczemy, dodajemy jajko, cukier, sól, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Wszystko razem mieszamy najlepiej rękami.
Na stolnicę lub blat podsypany mąką wykładamy porcjami ciasto, zarabiamy raz jeszcze i rolujemy wałeczki, kroimy na kawałki.
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli i łyżkę oleju, jak woda się zagotuje wówczas wkładamy porcjami kopytka i gotujemy na średnim ogniu, po wypłynięciu na powierzchnię około 3-4 minut. Kopytka wychodzą pyszne i bardzo delikatne.

Po ugotowaniu układamy na talerze. Na patelni rozgrzewamy masło i wykładamy porcję kopytek, lekko je podsmażamy, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
Smacznego.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości