Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
#31
Zielona zapiekanka serowa

Składniki

Farsz

ser feta
ser niebieski pleśniowy
szklanka ugotowanego kuskusu
3 jajka
3 łyżki pesto
przyprawy - pieprz, oregano, sól

Warzywa zielone (do wyboru) - cukinia, brokuły, por

Składniki do dekoracji:
oliwki, pomidory suszone w oleju, ser żółty

Ciasto kruche (jak na tartę)

Wykonanie
wyłożyć blachę z brzegami ciastem i zapiec w piekarniku na zloty kolor

oddzielnie zapiec w piekarniku warzywa do miękkości

Farsz:
zmiksować składniki z jajkami i gotowym kuskusem, doprawić przyprawami

Gotowe warzywa wyłożyc na upieczone ciasto i zalać farszem, piec w piekarniku około godziny do ścięcia masy serowej w temper 180 st
Po zapieczeniu udekorować dekoracją i serem żółtym

Nie podaję dokładnie ilości składników bo robiłem na oko Wink Przepis powstał drogę doświadczalną Wink

smacznego!
Odpowiedz
#32
DOMOWE KONSERWY

W swoich poszukiwaniach starodawnych i babcinych przepisów kulinarnych, nieraz w snach przewijało mi się wspomnienie za robionymi w moim dzieciństwie w czasie świniobicia tzw. „Swinnych tuszonek”. Jakież to było dobre…ta galaretka i rozpływające w ustach mięsko rozłożone na świeżym pieczywie powalały wręcz z nóg.
I wreszcie po wielu próbach, odpytywaniach i poszukiwaniach, znalazłem starą babcię z Wąchocka w woj. świętokrzyskim, która przypomniała sobie ten przepis, a który zmodyfikowany przeze mnie trafi teraz pod strzechy naszej Kobylańskiej społeczności. Nie pozwólcie aby ponownie został zapomniany…Wykonanie jest szalenie proste i nie wymaga jakiś szczególnych umiejętności w kucharzeniu domowym…

Przepis:
Kupujemy minimum trzy rodzaje mięsa – boczek, karkówkę i łopatkę – w równych częściach.
Kroimy na niewielką kostkę. Oprószamy vegetą i pieprzem do smaku mieszając intensywnie dla wyrównania smaku.
Do wyprażonych wrzątkiem słoików typu Twist Off lub do Wecków, na samo dno wkładamy 2 listki laurowe, parę ziaren ziela angielskiego i 2 ząbki czosnku oraz skrawek kwaśnego jabłka. Układamy mięsko dość ciasno, przekładając warstwy kolejnym ząbkiem czosnku, kawałkiem kwaśnego jabłka i…suszoną śliwką…Kończymy załadowanie słoika wlewając ¼ szklanki wody i sypiąc na wierzch ¼ łyżeczki żelatyny…Daje to nam gwarancję wytworzenia się w czasie pasteryzacji dostatecznie dużej ilości pysznej galaretki.
Zakręcamy słoiki i do gara z wodą. Oczywiście na dno koniecznie wkładamy starą ścierę lub parę płatków papierowego ręcznika kuchennego. Pasteryzujemy 2 – 3 krotnie na niewielkim ogniu przez 2-3 godziny. Nasze babcie pasteryzowały słoje w piecach…bezpośrednio po wypieku chleba, pozostawiając je na całą noc….

Idealne do chleba, długo zachowują świeżość ( mam w lodówce te robione 6 miesięcy temu i są o.k.), idealne na biwaki, na długie wycieczki górskimi szlakami…itp.. Smile
Odpowiedz
#33
"Kurczak po meksykańsku"
Składniki:
1 kurczak średniej wielkości
8 pieczarek
po 2 szt. papryki kolorowej (żółta, czerwona, zielona)
2 cebule
6 plastrów ananasa
przyprawa czosnkowa, estragon
Wykonanie:
Mięso z kurczaka obrać z kości, pokroić w paski i natrzeć przyprawą czosnkową i estragonem. Pozostawić na 10 min. Paprykę, cebulę i pieczarki pokroić w paski i podsmażyć na oleju. Na tym samym oleju podsmażyć mięso. Przełożyć wszystko do naczynia, podlać wodą (4-6 łyżek) i piec w piekarniku. Pod koniec dodać ananasa i dalej podpiekać. Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.

"Skrzydełka indyka w owocowym sosie"
Przepis na 4 porcje

4 tzw. górne skrzydełka ze średniej wielkości indyków, szklanka rosołu (może być z koncentratu), 1 łyżka mąki krupczatki, sól, pieprz, sok wyciśnięty z dużej pomarańczy.
Sos: 1 duża pomarańcza, 1 duże kwaskowe jabłko, 1 szklanka suszonych śliwek węgierek (najodpowiedniejsze kalifornijskie – bez pestek), 1 marchew, 1 cebula, 1/2 średniej wielkości selera, sól, pieprz, liść laurowy, 1/2 łyżeczki przyprawy curry, oliwa lub olej.

Umyte skrzydełka wycieramy wilgotną, skropioną octem ściereczką, oprószamy mąką, wymieszaną z solą i pieprzem, i odstawiamy w chłodne miejsce na 10-15 min. Potem smażymy je na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron.
Następnie przekładamy (najwygodniej łyżką cedzakową) skrzydełka do rondla z grubym spodem, polewamy sokiem wyciśniętym z pomarańczy, przykrywamy i pozostawiamy w cieple.
Sos: na pozostałym ze smażenia skrzydełek tłuszczu (gdy trzeba – tłuszcz uzupełniamy) podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy rozdrobnione na tarce z dużymi otworami jarzyny, pokrojone w cząstki jabłko (ze skórką, ale bez gniazda nasiennego) oraz pozbawione pestek śliwki, całość posypujemy przyprawą curry i razem podsmażamy przez 3 min, często mieszając. Zasmażone jarzyny i owoce przekładamy do naczynia ze skrzydełkami, dodajemy utłuczony w moździerzu liść laurowy, całość podlewamy rosołem i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie – około 30-40 min. Gotowe mięso wykładamy na wygrzany półmisek i stawiamy, przykryte, w ciepłym miejscu. Sos przecieramy przez perlonowe sito, gdy trzeba – doprawiamy do smaku. Porcje mięsa polewamy delikatnie sosem – pozostały podajemy w sosjerce.
Doskonałym dodatkiem będą drożdżowe kluchy, gotowane na parze, kluski kładzione z półfrancuskiego ciasta lub zapiekane purée z ziemniaków i zielona sałata polana spienionym sosem jogurtowym.
Odpowiedz
#34
Czerwona zupa ogórkowa

Składniki:
Włoszczyzna bez kapusty,
8 niedużych ziemniaków,
8 ogórków kiszonych lub już niedługo - małosolnych
1 cebula,
1/2 pęczka koperku,
150 ml śmietany,
200 ml przecieru pomidorowego
sól, biały pieprz, 2 łyżeczki chili, 1 łyżeczka, ostrej czerwonej papryki
250 ml soku z ogórków małosolnych,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy
Wykonanie:

Na włoszczyźnie ugotować wywar, po ugotowaniu usunąć warzywa.
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, tak samo ogórki i cebulę.
Ziemniaki ugotować do miękkości w lekko posolonym wywarze.
Na maśle z oliwą podsmażyć cebulę, dodać chilli i paprykę, następnie ogórki, chwilę podsmażyć, a potem dodać, przecier pomidorowy i śmietanę.
Chwilę pogotować na małym ogniu i całość dodać do wywaru z ziemniakami.
Zupę jeszcze jakiś czas gotować, aż ogórki zmiękną, dolać sok z ogórków i dodać koperek.
Można jeść na zimno i na ciepło. Tongue

Placek ziemniaczany z gulaszem

Składniki:

1. 30 dag wieprzowiny,

2. po strąku czerwonej, żółtej i zielonej papryki,

3. sól, pieprz,

4. 5 łyżek mąki,

5. 3 cebule,

6. 3 ząbki czosnku,

7. 4 łyżki oleju,

8. 1/2 szklanki bulionu mięsnego,

9. ostra papryka w proszku,

10. łyżka koncentratu pomidorowego,

11. 1 kg ziemniaków,

12. jajko

Wykonanie:

Mięso i oczyszczone papryki pokroić w kostkę, oprószyć solą i łyżką mąki.
2 cebule i czosnek obrać i posiekać.
Olej rozgrzać w garnku i zrumienić mięso i cebulę.
Wlać bulion, wymieszać.
Gulasz przykryć, dusić ok. 30 minut.
5 minut przed końcem duszenia dodać ostrą paprykę w proszku i 2 łyżki mąki wymieszanej z niewielką ilością wody oraz koncentratem.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Pozostałą cebulę obrać, posiekać, dodać z czosnkiem do ziemniaków, wbić jajko, wsypać resztę mąki, wymieszać na jednolitą masę.
Przyprawić ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Olej rozgrzać na patelni. Smażyć placki wielkości grubych naleśników. Na każdym placku ułożyć gulasz, złożyć na pół.
Odpowiedz
#35
"Muchomory"
Składniki:
7 jajek
2 pomidory
majonez
sałata lub por
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Ściąć lekko czubek. Na każde jajo nałożyć czerwony kapelusz z pomidora. Na wierzchu zrobić kilka kropek z majonezu. U nasady jajek ułożyć listki zielonej sałaty lub ozdobnie pocięte listki porów. Pomidory przeznaczone na „kapelusze” powinny być równej wielkości i twarde. Każdy pomidor należy przekroić poprzecznie i wydrążyć z pestek i miąższu, tak aby powstał „kapelusz dla grzyba”. Pozostałe części pomidorów można pokrajać w kostkę, osączyć i użyć do sałatki lub innej potrawy.


Załączone pliki Miniatury
   
Odpowiedz
#36
Wieprzowina duszona z fasolą

Składniki

1,5 kg wieprzowiny
0,5 kg fasoli
250 ml soku pomidorowego
1 duża cebula
125 ml oleju
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso pokroić na nieduże kawałki.
Cebule posiekać.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i cebule, smażyć aż się zrumienią.
Oprószyć solą i pieprzem, dodać sok pomidorowy i dusić aż mięso będzie miękkie.
W oddzielnym naczyniu zagotować fasolę, odcedzić.
Do rondla z mięsem wlać 250 ml wody i wrzucić fasolę.
Dusić razem do czasu, aż woda zostanie wchłonięta, a sos będzie gęsty.
Podawać gorące, posypane zieloną pietruszką.



Potrawa należy do kuchni greckiej.

Chleb wielkanocny Smile

Składniki:

1. 80 dkg mąki pszennej

2. łyżeczka soli

3. łyżeczka cukru

4. drożdże kub w ostateczności saszetka suchych drożdży

5. 2.5 dkg miękkiego masła

6. 0.5 l ciepłej wody

7. jajko

8. mąka do posypania stolnicy

9. masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Przesiać mąkę, sól, cukier i drożdże do miski, dodać masło i wyrabiać ciasto, dolewając wodę.
Posypać mąką stolnicę, wyłożyć ciasto i wyrabiać przez 10 min. Gdy ciasto będzie łatwo odchodzić od rąk, włożyć ponownie do miski i odstawić do
wyrośnięcia w ciepłe, ciche i spokojne miejsce. Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ponownie wyrobić i podzielić na dwie części i każdą część na trzy kawałki.
Z każdego kawałka uwinąć długi pasek. Zapleść dwa warkocze. Uformować dwa koła i połączyć końce warkocza, tak aby otrzymać dwa zaplecione
obwarzanki.
Posmarować blachę masłem i położyć chleby.
Wierzch wysmarować jajkiem i odstawić w ciepłe miejsce na 40 min. Następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 35 - 45 min.
Odpowiedz
#37
Sos wielkanocny do wędlin

Składniki:

1. kwaśna, gęsta dobra śmietana

2. majonez

3. jajka na twardo

4. szczypiorek

5. marynowane ogórki

6. kiszone ogórki,

7. marynowane malutkie cebulki

8. marynowane grzybki (koniecznie)

9. chrzan

10. kapary

11. sól, cukier

12. troszkę octu winnego lub sok z cytryny (niekoniecznie)

Wykonanie:

Śmietanę rozmieszać z majonezem w dowolnej proporcji, 2/3 śmietany i 1/3 majonezu.
Jajka ugotowane na twardo (2-3) obrać i przekroić na pół.
Żółtka wybrać i rozetrzeć, połączyć dokładnie ze śmietaną, białka drobno posiekać i dodać do sosu.
Ogórki, grzybki, cebulkę marynowana, szczypiorek drobniutko posiekać, dodać kapary jak się ma, wymieszać z sosem.
Dodać świeżo utarty chrzan, albo dobry gotowy i dostosować ostrość do smaku.
Doprawić solą, cukrem lub kwaskiem, choć kwasu z marynat zwykle wystarcza. Nie daje musztardy, myślę, że zmieni smak niekorzystnie.

Sos ma mieć lekko żółtawy kolor od żółtek i ma być gesty. Odpowiednio doprawiony stanowi wspaniały dodatek do wielkanocnych wędlin, szynki, kiełbas itd. Trzyma się w lodowce ok. tygodnia. Nie należy mrozić. Kapary można opuścić jak się nie ma ale ogórki musza być i kiszone i marynowane (najlepiej małe )+ inne marynaty. To daje odpowiednia kompozycje smaku, a proporcje wg. uznania. Sos jest b. dobry i je się go dużo, trzeba sobie dobrać ilość składników w stosunku do ilości osób i dostosować smak.
Odpowiedz
#38
"Zapiekany filet z gęsi"
Składniki:
2 filety z gęsi
cebula
10 dag suszonych śliwek
majeranek
czosnek
łyżka masła
olej
sól
Wykonanie: Huh
Filety umyć i osuszyć. Natrzeć solą, czosnkiem majerankiem, odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso, wlać niepełną szklankę wrzątku, dodać cebulę, suszone śliwki, na mięsie położyć wiórki masła. Wstawić do piekarnika i piec 70-80 min, polewając sosem z pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatką z buraczków lub grubym makaronem.

Kiełbasa biała pieczona

Składniki:

1. 1 kg surowej białej kiełbasy

2. 2 średnie cebule

3. główka czosnku

4. 2 - 3 łyżki smalcu

Wykonanie:

Okrągły rondel wysmarować smalcem i ściśle ułożyć w nim niepopękane pęto kiełbasy.
Ponakłuwać dosyć gęsto grubą szpilką lub wykałaczką, żeby dziury nie były zbyt duże.
Kiełbasa w czasie pieczenia przez nakłucia odda nadmiar wody i zachowa ładny kształt.
Cebulę obrać, pokroić.
Obrać 5 - 6 ząbków czosnku, resztę główki ładnie oczyścić i ułożyć w środku pęta.
Kiełbasę obłożyć krążkami cebuli i plasterkami czosnku.
Wstawić do nagrzanego piekarnika - 200st.C.
Piec ok. 1 h najpierw pod przykryciem, potem chwile odkryć dla ładniejszego zrumienienia.
Podawać na zimno lub na gorąco, najpyszniejsza jest z ćwikłą z chrzanem.
Można dodać więcej smalcu, wówczas w czasie pieczenia z soków z kiełbasy, cebuli i czosnku tworzy się przepyszne smarowidło do chleba.
Odpowiedz
#39
"Pleśniak"
Składniki:
3 szklanki mąki
kostka masła
5 żółtek
1 cukier wanilinowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
owoce z konfitury i dżem
1 szklanka cukru do piany
1 kisiel
2 łyżki kakao
śmietana
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i posiekane masło, zagnieść ciasto. Gdy będzie zbyt suche, można dodać łyżkę śmietany. Ciasto podzielić na trzy części, do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce. Jedną jasną część ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie blachy. Rozsmarować na niej dżem i ułożyć owoce. Na grubych oczkach tarki zetrzeć ciasto kakaowe i równomiernie rozłożyć na dżemie i owocach. Na to wyłożyć ubitą na sztywno pianę z cukrem i kisielem. Na wierzch zetrzeć trzecią część ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 45 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Odpowiedz
#40
Wielkanocne jaka na ciepło

Składniki:

4 jajka
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
natka
rzeżucha
tarta bułka
1/2 niewielkiego ogórka kiszonego
3-4 rzodkiewki
1 łyżeczka musztardy
sól, pieprz

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo.
Ostrym nożem nie obrane jajka przekroić na połówki.
Ze skorupek wyjąć białka i żółtka.
Pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek, rzeżuchę ogórek i rzodkiewki drobno posiekać.
Wszystko wymieszać dodając śmietanę i 1 łyżkę masła oraz sól i pieprz do smaku.
Masą napełnić skorupki.
Na patelni rozgrzać pozostałe masło.
Jajka obsypać tartą bułką i smażyć aż nabiorą złotego koloru.
Podawać na ciepło. Undecided

Wielkanocny Żurek

Składniki:

1. 2 szklanki wywaru z jarzyn,

2. 1.5 l wywaru z gotowania szynki lub czegoś podobnego,

3. 2 ząbki czosnku,

4. majeranek,

5. chrzan,

6. sól,

7. zakwas na żur (ok. 0.5 l na 1 l wywaru),

8. Dodatki:

· trochę szynki,

· kiełbasy,

· boczku,

· jaja ugotowane na twardo (pół jaja na porcję)

Wykonanie:



Wywar z czegoś wędzonego oraz jarzyn ugotowanych wcześniej na tradycyjną sałatkę jarzynową, Dawniej, kiedy szynkę często gotowało się w domu, robiono żur w tym aromatycznym i tłustym wywarze, ale ty można użyć wywaru z wędzonego boczku, wędzonych żeberek lub ogonówki. Oczywiście można ściągnąć tłuszcz z powierzchni wywaru.
Oba wywary połączyć w dużym garnku, dodać dwa, trzy ząbki drobniutko pokrojonego lub zmiażdżonego czosnku i łyżkę majeranku.
Doprowadzić płyn do wrzenia i na koniec, mieszając, wlewać żur.
Może to być zakwas zrobiony przez ciebie, może to być żur z butelki kupiony w sklepie, albo na targu, a w ostateczności z torebki.
Żur, w odróżnieniu od góralskiego, nie powinien być gęsty, raczej niech będzie rzadki, niemal przezroczysty, i mocno kwaśny.
Do takiego żuru dodać dwie, trzy łyżeczki świeżo startego chrzanu.
Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszać posolić do smaku.
Gotować parę minut.
Niektórzy na koniec zabielają taki żur gęstą śmietaną, ale nie jest to konieczne.
Teraz dodać pokrojone w kostkę wędliny - szynkę, kiełbasę, boczek, jajka na twardo i pokrajane na szóstki lub ósemki.
Jak zakisić żur domowym sposobem?
W kamionkowym garnku mieszasz 3 - 4 łyżki mąki żytniej, najlepiej razowej (czyli grubo mielonej i nieprzesianej, z otrębami) z dwiema szklankami przegotowanej letniej wody, wkładasz skórkę razowego chleba i 3 - 4 ząbki czosnku.
Przykrywasz garnek deseczką lub talerzykiem i stawiasz w ciepłym miejscu.
Po kilku dniach żur powinien być gotowy - wyraźnie kwaskowy i przyjemnie pachnący.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości