Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Gulasz jako jednogarnkowe danie

Składniki

szklanka czerwonej fasoli,
250 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki masła,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 kolorowe papryki (żółta, czerwona, zielona),
2 duże ziemniaki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
pieprz i sól,
łyżeczka słodkiej mielonej papryki,

Namoczoną przez noc fasolę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obieramy i siekamy w grubą kostkę. Papryki myjemy, czyścimy z gniazd nasiennych, ziemniaki obieramy i wszystko kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy ze skórek i przekrawamy na pół (jeśli są duże, to kroimy w ćwiartki).

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę smażymy. Wsypujemy pieczarki, papryki i mocno przesmażamy. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodajemy ziemniaki, fasolę, koncentrat pomidorowy, przyprawy i masło, mieszamy.

Całość dusimy na małym ogniu przez pół godziny. Gdyby było za mało wywaru, możemy podlać gulasz wodą. Surówka i do stołu....
Odpowiedz
PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI NA KANAPKI

SKŁADNIKI:

· 1 duża makrela lub 2 mniejsze (dobrej jakości)
· 1 mała cebula/ połowa dużej
· 3-4 średnie ogórki konserwowe
· 3 jajka ugotowane na twardo
· 3 łyżki majonezu
· 2 łyżki jogurtu naturalnego
· Sól
· pieprz

PRZYGOTOWANIE:


Jajka ugotować na twardo i przestudzić. Makrelę oddzielić skrupulatnie od ości i przełożyć do miski. Ogórki konserwowe i cebulę drobno posiekać w kostkę i wrzucić do miski. Przestudzone jajka również drobno posiekać i dorzucić do reszty składników. Dodać majonez, jogurt naturalny, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać....i można już wciągać...

Jednoblachowe rybne danie obiadowe

Składniki:
1 kg filetów ryby
1 i 1/2 kg młodych ziemniaków
2 czerwone cebule
pół cytryny
główka czosnku
3 łyżki oleju
łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.

Cebulę obierz i pokrój w grube piórka.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 2 x 2 cm. Włóż do wysmarowanej olejem dużej blachy (lub żaroodpornego naczynia), posyp solą, pieprzem, rozmarynem i dobrze wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 25 minut. W połowie pieczenia wymieszaj ziemniaki.
Cebulę i ząbki nieobrane ząbki czosnku włóż do podpieczonych ziemniaków, wymieszaj i piecz kolejne 20 minut.
Filety podziel na 4 porcje, posól i popierz. Zetrzyj na nie skórkę z cytryny i spryskaj sokiem.
Zwiększ temperaturę w piekarniku do 220 stopni Celsjusza.
Filety ułóż na podpieczonych ziemniakach. Wstaw do piekarnika i piecz przez 5-7 minut, aż ryba zacznie się rumienić na brzegach.
Podawaj z sałatką z kapusty z koperkiem.
Odpowiedz
COŚ z KUCHNI CZESKIEJ....LEPENICE....czyli tłuczone ziemniaki z kiszoną kapustą, polane boczkiem z cebulką.

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 łyżki śmietany

300g wędzonego boczku

2 duże cebule

400g kiszonej kapusty

olej

sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę przekładamy do garnka, podlewamy ok. ½ szklanki wody, solimy i dusimy, aż kapusta będzie miękka.

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.

Odcedzamy i ubijamy tłuczkiem na puree, dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Boczek kroimy w kostkę.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni z kilkoma łyżkami oleju wytapiamy boczek, dokładamy cebulę i smażymy, aż cebula lekko się zrumieni.

1 łyżkę boczku z cebulą przekładamy do ugotowanej i odparowanej kapusty, mieszamy.

Następnie kapustę dodajemy do ziemniaków i mieszamy.

Ziemniaki z kapustą rozkładamy na półmisku i polewamy boczkiem z cebulą.

Podajemy same z kubkiem maślanki lub jako dodatek do mięsa.
Odpowiedz
Smalec ze świeżego i wędzonego podgardla,papryki i jabłka.


Składniki

podgardle wędzone 50dkg.podgardle świeże 50 dkg
czosnek 4 ząbki
Jabłko
1 papryka czerwona
2 łyżeczki majeranku
smalec 2 łyżki

Przygotowanie

Drobno pokrojone podgardle dać do rondelka i stopić.
Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać pod koniec stapiania.

Na końcu dodać jabłko starte na grubych oczkach ,pokrojoną w kostkę paprykę oraz majeranek,smażyć i około 10min.
Smalec przelać do miseczki ,wystudzić i dać do lodówki.
Odpowiedz
Dorsz w cieście piwnym


400 g dorsza
500 ml dobrego zimnego piwa
400 g mąki
2 jaja
70 ml sosu sojowego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka kurkumy
sól
olej do smażenia

Na patelni rozgrzej olej do 160°C. Rybę pokrój w 5 cm paski. W misce za pomocą rózgi, wymieszaj pozostałe składniki. Maczaj rybę w cieście i smaż na tłuszczu. Osącz złote kawałki na ręczniku papierowym. Do dania przydała by się własna,kiszona kapusta....
Odpowiedz
Zupa Zacierkowa z boczkiem

Składniki

Boczek wędzony - 25 dag
Ziemniaki- 5 szt.
Włoszczyzna- 1 pęczek
Cebula biała- 1 szt.
Czosnek- 4 ząbki
Bulion- 2 litry
Liść laurowy- 2 szt.
Ziele angielskie- 5 szt.
Śmietana- 2 łyżki
Sól- do smaku
Pieprz- do smaku
Majeranek- do smaku
zacierki:
Jajo kurze- 2 szt.
mąka- 20 dag
Sól- 1 szczypta

Zagotuj bulion, dodaj do niego oczyszczoną i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Dołóż ziele i laurowe liście. Gotuj przez 20 minut. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Podsmaż wszystko na patelni do czasu aż boczek się ładnie zrumieni. Ze składników na zacierki zagnieć ciasto. Odrywaj małe kawałki i formuj kluseczki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy. Po 5 minutach dodaj zacierki. Gotuj przez 10 minut. Zupę zabiel śmietaną. Dopraw do smaku pieprzem, solą i majerankiem.

Sałatka wielkanocna ( i nie tylko..)z ryżem i tuńczykiem

Składniki
2 woreczki ryżu - najlepiej paraboiled
1 większy zielony ogórek
2 papryki - czerwone lub żółte
1 puszka kukurydzy
2-3 ogórki kiszone
tuńczyk w puszce - w oleju lub wodzie
pęczek zielonej pietruszki
sól, pieprz
majonez
jogurt naturalny

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ogórki kroimy w kosteczkę. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kosteczkę, Pietruszkę siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dodajemy majonez i jogurt, mieszamy. (Jogurt można pominąć i dodać tylko majonez)....i już...

Schab w innej odsłonie

Składniki
• ½ kg schabu
• Cebula
• Odrobina czosnku
• 1 puszka pomidorów krojonych
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 5 szt. Ogórków konserwowych
• ½ kg ziemniaków
• Chi lii
• Zioła prowansalskie
• Sól
• Bazylia
• Oregano
• 1 kula mozzarelli
• 20 dag sera żółtego
• Olej do smażenia

1. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli
2. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, gotujemy w osolonej wodzie.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę prużymy na drugiej patelni na oleju.
3. Do cebuli dodajemy czosnek i pomidory.
4. Następnie ketchup , bazylie, oregano oraz chili.
5. Ziemniaki ugotowane przekładamy do naczynia żaroodpornego.
6. Posypujemy ziołami prowansalskimi.
7. Na ziemniaki kroimy w krążki ogórki.
8. Następnie wykładamy mięso.
9. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy mięso.
10. Zalewamy przygotowanym sosem.
11. Na wierzch rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarelle.
12. Zapiekamy 20 minut w 180 ˚C.
Zapiekanka gotowa.
Odpowiedz
Ryba po żydowsku

Składniki: 1 kg ryby, tłuszcz do smażenia, 20 dag cebuli, 2 żółtka, 50 ml białego wytrawnego wina, 4 dag rodzynków, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.

Oczyszczoną rybę odfiletować, zdjąć skóre, umyć, pokroić na porcje, posypać solą, skropić sokiem z cytryny i pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. Następnie rybę oprószyć mąką i usmażyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić, wymieszać z żółtkami, winem i opłukanymi rodzynkami, doprawić do smaku, polać ryby i zapiec w piekarniku.

Dorsz w jarzynach z pieczarkami

Składniki: dwie kostki filetów z dorsza, po pół małej marchewki i pietruszki, plaster selera, 1 średnia cebula, 4 pieczarki, przyprawy: sól, pieprz.

Jarzyny poszatkować na grubej tarce, cebule i pieczarki pokroić w kostkę. W rękawie foliowym do pieczenia ułożyć warstwami na przemian: jarzyny wymieszane z pieczarkami i cebulą, rybę, jarzyny z pieczarkami i cebulą. Posypać solą i pieprzem, skropić łyżeczką wody, zamknąć rękaw i wstawić do nagrzanego piekarnika ok. 200°C. Piec ok. pół godziny (do miękkości jarzyn).

DORSZ PO KRYMSKU

Składniki: Wykonanie:
• 4 filety z dorsza
• 3 czerwone papryki
• mąka
• olej
• śmietana lub jogurt naturalny
• sól, papryka słodka w proszku
Papryki sparzyć wodą, zdjąć skórkę i pokroić w paski. Filety obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor. Rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojoną papryką. 3/4 szklanki śmietany wymieszać z solą i papryką słodką (według gustu) i polać rybę. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 200

DORSZ PO WŁOSKU

Składniki: Wykonanie:
• 2 dorsze
• 4 jagody jałowca
• 5 ziaren pieprzu
• łyżeczka kminku
• 3 ząbki czosnku
• łyżka soku z cytryny
• mąka
• olej
• sól
Utłuc w moździerzu jagody jałowca, ziarna pieprzu i kminek. Dodać roztarte z solą ząbki czosnku, sok z cytryny i wymieszać. Oczyszczone ryby, pozbawione głów, ogonów i płetw natrzeć przygotowaną pastą i wstawić na 4 h do lodówki. Po wyjęciu panierować w mące i smażyć na złoty kolor.
Odpowiedz
Wielkanoc: Boczek pieczony w miodzie i musztardzie z marynowanymi borowikami

Lista składników

boczek 1 kg (chudy)
borowiki marynowane 200 g (marynowane w zalewie octowej)
wódka 50 ml
miód 2 łyżki
koperek 1 łyżka (świeży, siekany)
czosnek 2 ząbki (rozgniecione)
sól morska
pieprz czarny mielony

Marynata:

przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie
olej rzepakowy 4 łyżki
musztarda francuska 3 łyżki
miód lipowy 1 łyżka
białe wino 100 ml

Umyty, oczyszczony i osuszony papierowym ręcznikiem boczek ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dokładnie natrzeć przyprawą do wieprzowiny połączoną z olejem, musztardą i miodem, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Tak przygotowane mięso piec 1,5 godziny w temperaturze 160°C.
Borowiki pokroić w plastry, połączyć z wódką, miodem, koperkiem i czosnkiem, doprawić do smaku.
Kruchy i soczysty boczek ostudzić (lub serwować na ciepło) i pokroić w plastry. Podawać z ciemnym pieczywem i marynowanymi borowikami.
Odpowiedz
Penne brokułowo-serowe z kurczakiem

Składniki

200 g makaronu penne
pierś z kurczaka
pół szklanki śmietany 18%
3/4 szklanki mleka
łyżka mąki
plaster masła
1 serek topiony
pół szklanki startej Goudy
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz
gałka muszkatołowa

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Brokuła gotujemy ok 2 minut, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w małą kostkę mięso; smażymy.

Masło roztapiamy i wsypujemy mąkę cały czas mieszając. Następnie wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy sery. Gotujemy na małym ogniu stale mieszając aż uzyskamy kremową konsystencję. Można dolać więcej mleka gdy sos jest za gęsty. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy kurczaka i brokuła. Na koniec wrzucamy makaron, mieszamy i rozkładamy na talerze.
Odpowiedz
Frittata di spaghetti - na 5 osób

Składniki

5 jajek
60 g parmezanu
100 g sera wędzonego
1 natka pietruszki
100 g boczku
300 g makaronu spaghetti
3 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Rozpocznij od cięcia wędzonego sera w kostki
Następnie utrzep jajka w misce, dodaj sól, pieprz, ser parmezan, boczek, pokrojony wcześniej w kostkę, wędzony ser oraz posiekaną natkę
pietruszki
Ugotuj spaghetti al dente, a później podsmaż makaron
Przygotowaną wcześniej masę dodaj do makaronu, a następnie duś na małym ogniu przez 10 minut
Po wskazanym czasie, pomagając sobie drugą patelnia, obróć frittatę, duś bez przykrycia przez 5 minut.

Gdy „omlet” będzie już gotowy trzeba pociąć go w plasterki i podawać natychmiast po przyrządzeniu.

Mazurek orzechowy pod bezą

Składniki

250 g orzechów włoskich
100 g mąki pszennej
100 g masła
100 g cukru
4 jajka
5 łyżek cukru pudru do bezy

Sposób przygotowania:

Utrzyj masło z cukrem , dodaj żółtka stopniowo ucierając.
Orzechy zmiel w młynku do kawy, dodaj mielone orzechy i mąkę.
Wylej masę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym masłem.
Ubij z białek i cukru piana, gdy będzie gęsta posmaruj wierzch ciasta.
Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni i piecz 45-50 minut. Udekoruj połówkami orzechów.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości