Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Lazania

Składniki

300 g mielonego mięsa
1 marchew
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka pomidorów w całości
50 ml czerwonego wina wytrawnego
odrobina oliwy z oliwek
200 g sosu beszamelowego
1 kulka kulka mozzarelli
10 g parmezanu
4 łyżki masła
opakowanie makaronu do lazanii
sól do smak
pieprz dp smaku

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 C i nasmaruj formę oliwą.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj drobno.
Obierz marchew i pokrój w drobną kostkę. Tak samo posiekaj seler naciowy.
Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij czosnek z cebulą przez ok. 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj mięso i smaż ok. 5 minut, często mieszając.
Dodaj seler z marchewką, koncentrat pomidorowy, zamieszaj i smaż ok. 1 minutę.
Dodaj wino a następnie pomidory, delikatnie rozgniatając je, by powstała jednolita masa.
Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
Przełóż warstwę mięsną do żaroodpornego naczynia i przykryj warstwą makaronu.
Posmaruj sosem beszamelowym i ułóż drugą warstwę makaronu, mięsa, makaronu i sosu. Powtarzaj czynności do wykorzystania wszystkich
składników tak, by ostatnią warstwą był makaron z sosem.
Pokrój mozzarellę w plastry i ułóż na lazanii.
Na koniec posyp startym parmezanem i ułóż na powierzchni małe kawałki masła.
Tak przygotowaną lazanię wstaw do piekarnika na ok. 40-45 minut aż ser ładnie się zrumieni. Podawaj udekorowaną liśćmi bazylii.
Odpowiedz
Barszcz czerwony na żurku

Składniki

300 g wędzonego surowego schabu lub baleronu
6 dużych buraków upieczonych/ugotowanych w mundurku
500 ml zakwasu na żurek
200 ml śmietanki 42%
sól
pieprz
majeranek
2-3 ząbki czosnku
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe

Na wędzonce gotujemy wywar z dodatkiem ziaren pieprzu, czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego. Do wywaru dodajemy pokrojone buraki i czekamy, aż zupa ponownie się zagotuje.
Do zupy wlewamy żurek, gdy zupa się zagotuje podprawiamy śmietaną. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Ja na koniec dodaję przeciśnięty przez praskę jeszcze jeden ząbek czosnku.Barszcz podawać z gotowanym jajkiem i posypany świeżą zieleniną.

Barszcz najlepiej smakuje po 2-3 godzinach od przygotowania, gdy smaki się "przegryzą".
Odpowiedz
Ostra zupa krem z papryki

papryka czerwona - 1 kg
pieprz, sól - szczypta
Sos tabasco - 2 łyżeczki
bulion - 2 Kostki
woda - 1.5 Litra
ziemniaki - 3 Sztuki

Papryki skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku aż skórka sczernieje, następnie wkładamy do foliowego woreczka i pocieramy palcami, tak długo aż zejdzie skórka.
Paprykę kroimy i wyrzucamy gniazda nasienne.
Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę, chili, posiekany czosnek i podsmażamy przez chwilę.
Zalewamy wodą, następnie wrzucamy kostki bulionowe oraz pokrojone i obrane ziemniaki.
Gotujemy aż ziemniaki zmiękną i miksujemy.
Dodajemy tabasco, sól, pieprz i jogurt. Wszystko mieszamy i na talerze....
Odpowiedz
Pasztet Wielkanocny


Składniki

po 1/2 kg: udźców kurczaka, miękkiej cielęciny, surowego boczku, łopatki wieprzowej, podgardla wieprzowego i wołowej pręgi oraz wątróbek indyka
masło
duża cebula, 2 marchewki, bulwa selera
po kilka liści laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego
2 grube kromki suchej chałki drożdżowej
6 jajek
1/2 szklanki mocnego, słodkiego wina
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
tłuszcz i bułka tarta do formy
do dekoracji: liście laurowe, kolorowy pieprz, źdźbła szczypiorku i gwiazdki anyżku, żurawina...

Przygotowanie

Wszystkie rodzaje mięsa grubo kroimy (wątróbki zostawiamy w całości), szybko obsmażamy na maśle (prócz wątróbek), przekładamy do garnka. Na maśle podduszamy pokrojoną grubo cebulę, marchewkę i selera, dodajemy do mięsa.
Wkładamy liście laurowe, pieprz i ziele, zalewamy taką ilością wody, aby składniki były przykryte. Stawiamy na małym ogniu i dusimy pod przykryciem, aż mięso zacznie się rozpadać; wtedy na ok. 10 min dokładamy wątróbki.
Wyjmujemy przyprawy, wywar zlewamy przez sitko do innego naczynia, namaczamy w nim chałkę. Ostudzone mięso mielimy dwukrotnie przez maszynkę razem z marchewką i selerem oraz namokniętą chałką. Do masy wbijamy jajka, wlewamy wino, dokładnie wyrabiamy dłonią, porządnie napowietrzając, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką, aby miała wyrazisty smak i aromat.
Formę do pasztetu (najlepiej owalną ceramiczną) smarujemy grubo tłuszczem, wysypujemy tartą bułką. Nakładamy masę mięsną, bardzo dokładnie ją uklepując. Wierzch dekorujemy na podobieństwo pisanki.
Przykrywamy szczelnie folią aluminiową (albo pokrywką, jeśli naczynie taką ma). Wstawiamy do piekarnika o temp. 180°C, pod spód dajemy naczynie z wodą. Pieczemy ok. 2,5 godz.Studzimy i do lodówki w oczekiwaniu na świąteczne nakrycie stołu...
Odpowiedz
Tatar z łososia ze szczypiorkiem



Składniki

400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
łyżka oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
łyżeczka sosu Worcester
2 łyżki wytrawnego wina Riesling
drobny pęczek szczypiorku
sól i świeżo mielony pieprz

Wybieramy najładniejszą, środkową część filetu z łososia, wycinamy ciemniejsze miejsca. Kroimy rybę na cienkie plasterki, następnie siekamy na drobne kawałeczki. Łączymy mięso z odrobiną oleju, sosem Worcester oraz winem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się.Układamy tatar warstwami w okrągłej foremce (jeśli nie mamy pod ręki silikonowej, można posłużyć się słoiczkiem lub niewielkich rozmiarów miseczką). Na ⅓ oraz ⅔ wysokości układamy ciasno przycięte łodygi szczypiorku. Odstawiamy do lodówki na min. 30 min. Podajemy schłodzony w towarzystwie lampki białego, wytrawnego wina.

Ogórki faszerowane wiosennym twarożkiem

Składniki

250 g serka śmietankowego
6 rzodkiewek
2 długie ogórki
2 łyżeczki oleju słonecznikowego
1 mały pęczek cienkiego szczypiorku
½ małego pęczka koperku
garść kiełków rzodkiewki (można zastąpić innymi lub dodać więcej koperku i szczypiorku)

Ogórki obrać, umyć i osuszyć. Odciąć końcówki, a następnie pokroić na 8 mniej więcej równych kawałków. Za pomocą małej łyżeczki ostrożnie wydrążyć miąższ, uważając, żeby nie przebić ogórków na wylot. Ogórki lekko osolić i odstawić na 5 minut „do góry dnem”.
Szczypiorek oraz koper opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rzodkiewki umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Serek wymieszać z olejem , zieleniną i rzodkiewkami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ogórki osuszyć ręcznikiem papierowym. Do każdego włożyć porcję masy serowej. Wierzch posypać lub szczypiorkiem.

Maślany kurczak pieczony z bananem

Składniki
3 ćwiartki z kurczaka (duże; mogą być dowolne części z kurczaka - około 1-1,2 kg)
1 łyżeczka czosnku granulowanego (płaska)
1/2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
Dodatkowo:
3-4 łyżki masła
1 banan

Wszystkie przyprawy dokładnie połączyć, a następnie powstałą mieszanką natrzeć umytego oraz osuszonego kurczaka.
(ćwiartki przeciąć na dwie części.)
Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na minimum 30 minut, a jeśli mamy więcej czasu - to na 2-3 godziny lub całą noc.
Po tym czasie naczynie żaroodporne należy natłuścić masłem i na jego dnie równomiernie ułożyć plasterki z połowy banana, kurczaka i resztę banana.
Całość obłożyć wiórkami masła i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec 70-90 minut w 180 stopniach.
W trakcie pieczenia mięso obrócić na drugą stronę i z 2-3 razy polać wytwarzającym się maślanym sosem.
Odpowiedz
Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki
1 kg ziemniaków
1 cebula
1-2 jajka
200 gram boczku wędzonego
2 łyżki czubate mąki pszennej
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz

Boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni aż stanie się zarumieniony – odstawiamy.
Ziemniaki u cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Ze startych ziemniaków odlewamy wodę. Do masy ziemniaczanej wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól – mieszamy. Następnie dodajemy podsmażony boczek – mieszamy raz jeszcze.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy w nie przygotowane ciasto. Babkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 60 minut.
Upieczoną babkę wyjmujemy z formy i podajemy ze śmietaną lub jogurtem, ale najlepiej smakuje następnego dnia odgrzana na chrupiąco na patelni...
Odpowiedz
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc
Przed pieczeniem kiełbaski warto podlać piwem. Zyskają wówczas niesamowity smak i aromat.
Składniki:
• 4 surowe białe kiełbaski
• 3 duże cebule
• 1 jabłko
• 2 ząbki czosnku
• majeranek
• sól, pieprz
• 3 łyżki oleju
• 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Przygotowanie:
1. Jabłko umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli pokrojonej w piórka. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
2. Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, przykryj resztą cebuli. Kiełbasę podlej bulionem. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać majerankiem.
3. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru, a kiełbasa będzie upieczona. Białą kiełbasę można zastąpić inną, np. śląską. Wtedy wystarczy piec wszystko razem około 30 minut.
Odpowiedz
Gulasz z karkówki z jabłkiem i kiszonym ogórkiem

Składniki
70 dag karkówki
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 średnie jabłko
2 kiszone ogórki
3 szklanki wody
4 łyżki oleju
2 łyżeczki przyprawy do mięs
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa
1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
1 łyżeczka soli himalajskiej
1/2 łyżeczki pieprzu
1/4 szklanki wody - do mąki
1 łyżka mąki

Karkówkę myjemy i kroimy w grubą kostkę, posypujemy przyprawami i mieszamy. Odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Mięso smażymy około 5 minut na rozgrzanym oleju i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Cebulę i czosnek smażymy przez krótki czas i dokładamy do garnka z mięsem.
Marchew obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, dokładamy do gotującego się gulaszu. Ogórki kiszone kroimy w kostkę i odstawiamy.
Jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę - gdy mięso jest prawie miękkie dokładamy do garnka. W wodzie rozprowadzamy mąkę. Gdy mięso jest miękkie dokładamy pokrojone ogórki i gotujemy razem około 5 minut.
Na samym końcu wlewamy wodę z mąką (zagęszczenie sosu) i zagotowujemy.
Odpowiedz
ZASMAŻANA kapusta do golonki

Składniki

500 g kapusty kiszonej
250 g wędzonego boczku
1 cebula
2 ząbki czosnku
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
łyżka mąki
koperek

Jeżeli kapusta jest poszatkowana na długie nitki to należy ją pokroić. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 15 minut. Boczek pokroić drobno i zesmażyć na skwarki. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zezłoci przecisnąć do niej czosnek i chwilkę podsmażyć. Cedzakową łyżką zebrać boczek i cebulę tak, aby został tylko tłuszcz. Usmażyć na nim mąkę, zalać odrobiną zimnej wody. Zasmażkę wlać do kapusty, dokładnie wymieszać. Całość przyprawić, jeśli trzeba to dosolić. Podawać posypaną koperkiem.
Odpowiedz
Świąteczna tarta z orzechami

Składniki

sól
250 g mąki
125 g masła
320 g cukru
1 żółtko (lub całe jajko)
trochę wody lub mleka
150 g śmietanki 30%
350 g orzechów włoskich

Spód: Trzepaczką ubij 1 żółtko (lub całe jajko) z 70 g cukru aż do otrzymania pienistej mieszanki o kolorze prawie białym lub blado żółtym, rozrzedź dodając wodę lub mleko.
Na dużej desce rozsyp mąkę i dodaj kawałki masła w temperaturze pokojowej, dodaj sól. Rozcieraj delikatnie mąkę i masło w rękach. Mąka ma przechodzić między palcami, całość ma tworzyć sypką mieszankę przypominającą piasek. Gdy masa jest gotowa uformuj z niej koronę i pośrodku wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z żółtka, cukru i wody. Połącz szybko w całość nie ugniatając rękami, ale używając np. ostrza dużego noża, przekładając masę od dołu do góry. Gdy masa jest prawie jednolita, trzyma się i klei to poziom wilgoci jest odpowiedni. Jeśli nie, należy dodać kilka kropli wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można rozsypać trochę mąki na stole i połączyć całą masę ściślej naciskając mocno rękami, rozcierając masę na cienką warstwę, tak by stała się całkiem jednolita. Nie można za mocno „pracować”, aby składniki się nie rozgrzały – w przeciwnym razie ciasto będzie się sypało. Następnie uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 lub 30 min.
Wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrągłą formę o grubości około 1 cm, przełóż do tortownicy starając się uformować równe, wysokie boki. Możesz również rozwałkowane ciasto włożyć do tortownicy i pod spodem umieścić papier do pieczenia, również nie zapominając o uformowaniu równych boków. Piecz przez 20 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu wyjmij do wystudzenia.
Orzechy w masie karmelowej: Na patelni, najlepiej o teflonowym spodzie, rozpuść na delikatnym ogniu 250 g cukru aż do otrzymania jasnego karmelu. Dodaj 150 g śmietanki 30% (uwaga, pryska na patelni, dodajemy powoli), zmniejsz ogień do minimum i bardzo delikatnie zredukuj aż karmel stanie się gęsty, ale wciąż lejący. Do gotowego karmelu wsypać 350 g orzechów.
Wlej całość na spód ze wcześniej wyjętego kruchego ciasta.

Kacze udka z wiśniami
składniki:
4 kacze udka
40 dag wiśni (o tej porze roku mrożonych)
1/2 szklanki czerwonego wina
sok z cytryny
ząbek czosnku
1/2 szklanki oliwy

Sposób przygotowania:

Czerwone wino wymieszaj z oliwą,sokiem z cytryny i ząbkiem czosnku.Do tej marynaty włóż kacze udka odstaw je na parę godzin.Po tym czasie wyjmij je z zalewy,obsmaż na tłuszczu i przełóż do żaroodpornego naczynia.Piecz w temperaturze 180 stopni podlewając je marynatą.20 minut przed końcem pieczenia poukładaj na mięsie wiśnie bez pestek.Kacze udka przełóż na talerz wraz z miękkimi owocami.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości