Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Grochówka z kiszoną kapustą


Składniki

żeberka wieprzowe - 40 dag
boczek wędzony 15 dag
groch łuskany 30 dag
kiszona kapusta 20 dag
cebula 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
ziele angielskie 4 ziarna
liście laurowe 2 szt
majeranek do smaku
pieprz do smaku

Przygotowanie

Kapustę kiszoną odciskamy z soku /sok zachowujemy/, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Wlewamy wodę - ok. 1,5 szklanki i gotujemy do miękkości.
Żeberka myjemy, przekładamy do garnka /dużego/, zalewamy wodą, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po ok. 15 min gotowania dodajemy obrane i przekrojone na pół pietruszkę i jedną marchew. Groch przepłukujemy i dodajemy do garnka z żeberkami. Wszystkie składniki powinny być pod wodą - w razie potrzeby możemy dolać gorącej wody. Gotujemy na małym ogniu często mieszając by groch się nie przypalił. Po ok. 15 min. Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew. Gotujemy do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyjmujemy żeberko, kości odrzucamy a mięso kroimy i dodajemy do garnka. Całe warzywa /pietruszkę i marchew/ wyjmujemy. Do garnka z grochem dodajemy ugotowaną kapustę.
Na patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, podsmażamy wytapiając tłuszcz. Na tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i razem z boczkiem dodajemy do zupy.
Doprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z kiszonej kapusty. Zagotowujemy, często mieszając żeby zupa nie przypaliła się.

Krupnik z ogórkami kiszonymi

Składniki

1,5 l wody
2 ziemniaki
2 ogórki kiszone
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera naciowego
1 cebula
pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
pół pęczka natki pietruszki
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
olej rzepakowy
sól
pieprz

Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę tej samej wielkości. Na głębokiej patelni (lub w garnku) rozgrzewamy olej, wrzucamy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy 2 minuty. Po tym czasie wszystko zalewamy wodą, dodając przepłukaną kaszę i pokrojony w plasterki seler naciowy, gotujemy 10 minut. Na tym etapie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Pod koniec wrzucamy pokrojone w kostkę ogórki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy parę minut. Na koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki. Jeżeli zupa wyszła za gęsta, możecie dolać trochę wody.
Odpowiedz
Vipavska corba - Słoweński kapuśniak

Składniki

300 g kapusty kiszonej
150 g białej fasoli
3-4 średniej wielkości ziemniaki
250 g surowego wędzonego boczku
1 łyżka smalcu
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 liść laurowy
5-6 ziaren pieprzu
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz

Fasolę moczymy w wodzie (1,5 l) przez 12 godzin. Następnie gotujemy ją w wodzie, w której się moczyła, z dodatkiem boczku.
W osobnym garnku gotujemy kapustę w małej ilości wody, dodając pokrojone w kostkę ziemniaki, liść laurowy i pieprz ( do miękkości).
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, szklimy i robimy zasmażkę, dodając mąkę, dodajemy ją do kapusty i dokładnie łączymy.
Kiedy fasola będzie miękka, wyjmujemy boczek, kroimy go w kostkę, fasolę wraz z wywarem miksujemy na gładko.
Wywar wlewamy do kapusty, dodajemy boczek i zagotowujemy.
Następnie zestawiamy z płomienia, dodajemy śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Składniki

500g wołowiny z kością
300g mięsa wieprzowego
300g wędzonej kiełbasy
200g wędzonej szynki
200g wędzonego boczku
4 średnie ziemniaki
1 cebula +1 opalona cebula do wywaru
1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru
1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku
400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku)
1-2 kiszone zielone pomidory
1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie)
2 ząbki czosnku
ok. 75g koncentratu pomidorowego
kilka listków laurowych
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
do podania:
plasterki cytryny
gęsta kwaśna śmietana
posiekana natka pietruszki

Przygotowanie

Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmujemy, oddzielamy od kości, dzielimy na kawałki, rosół przecedzamy mocno odciskając warzywa, które odrzucamy, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładamy do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa).

Do bulionu wkładamy pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotujemy całość na niewielkim ogniu.
Obraną marchew ścieramy na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroimy w kostkę, oliwki oraz czosnek siekamy.
Boczek kroi,y w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki.

Na rozgrzanej dużej patelni podsmażamy boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmujemy i dodajemy do zupy.
Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażamy cebulę i marchew. Następnie dodajemy pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszamy około 5 minut pod przykryciem.

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszamy, podduszamy jeszcze 5 minut i całość dodajemy do bulionu - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotujemy i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza.
Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.
Odpowiedz
Zupa ze świeżych ogórków na letnie,miedwiańskie upały.... w sam raz po wycieczce rowerowej wokół naszego ślicznego jeziora

Składniki

podwójna pierś z kurczaka- 1 szt.
włoszczyzna- 1 pęczek
ziele angielskie- 4 szt.
liście laurowe- 5 szt.
ogórki gruntowe- ok. 8 średnich sztuk
cebula- 1 duża szt.
Kukurydza konserwowa- 2 puszki
cytryna- 1 1/2 szt.
koperek- 2 pęczki
mąka- 2 łyżki
masło- 2 łyżki
śmietana do zabielenia
Sól
Pieprz
Cukier

Umyte mięso włóż do garnka. Zalej 2 litrami wody. Dodaj liście i ziele angielskie. Zagotuj. Ściągnij szumowiny. Dołóż oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotuj przez pół godziny. Wyciągnij mięso i warzywa. Kurczaka podziel na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kostkę. Ogórki zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Kukurydzę odcedź na sitku. Cebulę i ogórki przesmaż na maśle do czasu aż warzywa zmiękną. Dołóż do bulionu. Gotuj przez ok. kwadrans. Dodaj kukurydzę, mięso i posiekany koperek. Zabiel śmietaną u zagęść mąką. Dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Posól i popieprz do smaku.

Zalesiowe zupne kombinacje......wczoraj ugotowane na obiad...

Składniki:

-golonka indycza
-pęczek włoszczyzny
-opakowanie mrożonej marchewki
-łyżeczka majeranku
-łyżeczka słodkiej papryki
-łyżeczka wędzonej papryki
-łyżeczka (antyrakowej) kurkumy....dodaję gdzie się da...
-vegeta natur....dosmaczać do swoich kubeczków smakowych
-2 kostki rosołowe
-seler naciowy -pęczek
-opakowanie przetartych na gotowo kiszonych ogórków
-puszka krojonych pomidorków

Ugotować do miękkości golonkę zalaną 2,5 l wody razem z wszystkimi warzywami,
wyjąć i obrać z kości i ścięgien golonkę
zupę zblendować, dodać poszatkowane mięsko z golonki, dodać opakowanie przetartych ogórków, zagotować z 10 minut i...pyszna,orzeźwiająca zupka gotowa.
Odpowiedz
Sałatka z makaronem, kurczakiem i świeżą papryką

Składniki
1 filet z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 szklanka makaronu jajecznego w kształcie ryżu
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
½ puszki kukurydzy
3 łyżki majonezu
Sól
Pieprz
Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy do miękkości na odrobinie oleju rzepakowego. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków.
Odpowiedz
Miedwiańska Zapiekanka

Składniki :

1 opakowanie mięsa mielonego , drobiowego- np z udek ( 400 g )
kawałek dyni piżmowej ( około 1/2 )
4 ziemniaki
1 mała cukinia
1 puszka , czerwonej fasolki
2 cebule
1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą
1 łyżeczka cukru
czosnek granulowany
1 łyżeczka tymianku
1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku

sos beszamelowy :

duża łyżka masła ,
duża łyżka mąki ,
0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12%
0,5 szklanki mleka 1,5% ,
szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku

Wszystkie warzywa , cienko skrawamy na mandolinie do warzyw . Plasterki mają być cienkie. Czerwoną fasolkę odcedzamy z zalewy i płuczemy pod bieżącą wodą na sitku. Przygotowujemy beszamelowy sos -do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę, na małym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszając, aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko i śmietankę nie przestając mieszać ,aż do uzyskania konsystencji lejącego, gęstego sosu ( gdyby robił się zbyt gęsty można dolać więcej mleka lub śmietanki ) doprawić solą i gałką muszkatołową . Passatę mieszamy z cukrem , solą do smaku .
Teraz w foremce do zapiekania , układamy w dowolny sposób warzywa , warstwami , naprzemiennie np . ziemniaki , solimy , posypujemy czosnkiem , układamy cebulkę .Następnie plasterki dyni , solimy , ponownie sypiemy czosnkiem . Kolej na cukinię , mięso mielone , znowu sól i czosnek , tymianek .Teraz fasolka , ponownie dynia , sól , czosnek , cebula , cukinia , wędzona i ostra papryka , ziemniaki , sól , czosnek , passata . Całość wkładamy do piekarnika nastawionego na 170 C , pieczemy przykryte folią aluminiową , przez około 60 minut , po tym czasie odkrywamy , polewamy beszamelem i ponownie wkładamy do piekarnika , na 30 minut , już bez przykrycia . Gotowe , najlepiej kroi się jak trochę przestygnie , smakuje zawsze , po odgrzaniu , drugiego dnia , jeszcze lepsza
Odpowiedz
Schab pod pierzynką marchewkowo rzodkiewkową

kładniki
• ½ kg schabu
• 2 marchewki
• Pęczek rzodkiewki
• 3 łyżki majonezu
• 3 łyżki ketchupu
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia

Mięso kroimy w plastry, rozbijamy.
Smażymy na rozgrzanym oleju
Doprawiamy pieprzem oraz solą.
Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Następnie tą czynność powtarzamy z rzodkiewką, również ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do warzyw dodajemy ketchup oraz majonez i dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną pierzynką przykrywamy mięso
Zapiekamy w piekarniku 30 minut w 180˚C.

Smacznego.
Odpowiedz
Schab wieprzowy w sosie cytrynowym

Składniki:

60 dag schabu wieprzowego
1 łyżka mąki pszennej
2 cytryny
250 ml śmietanki 30 proc.
1 pęczek natki pietruszki
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy do smażenia

Wykonanie:

Schab oczyścić ze wszystkich błon i pokroić na kotlety grubości ok. 2 cm. Lekko je rozbić, a następnie przyprawić solą, pieprzem, skórką otartą z cytryny i świeżym tymiankiem. Na rozgrzanej patelni usmażyć mięso, uprzednio obtoczone w mące. Gdy się zrumieni, obrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć. Pod koniec dodać sok wyciśnięty z cytryny oraz śmietankę. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko odparuje. Przed zdjęciem z patelni sos doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekaną natkę pietruszki.

Kolejny przepis na Lasagne

Składniki:

opakowanie makaronu lasagne
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
6 ząbków czosnku
kartonik soku pomidorowego
puszka pomidorów pelati
4 łyżki oliwy
sól, mielona papryka
60 dag sera ricotta
4 jajka
½ szklanki gęstej śmietany
sól, cukier do smaku

Wykonanie:

Płaty makaronu gotować w osolonej wodzie 3-4 min. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową i układać osobno. Na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojoną cebulę i mięso mielone. Po przesmażeniu dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy. Dusić razem ok. 30 min. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i mieloną papryką. Ser osączyć, wymieszać z jajkami i śmietaną, doprawić solą i cukrem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem. Warstwami układać mięso, płaty makaronu, masę serową, a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać ok. 20 min w temp. 180°C, aż ser na wierzchu się zrumieni.
Odpowiedz
Zupa ze świeżych ogórków

Składniki:

2 świeże ogórki szklarniowe
1 litr wody
serek topiony
tymianek
pieprz
sól
100 ml śmietany
1 łyżka mąki
groszek ptysiowy lub drobny makaron
świeże,ulubione zioła

Wykonanie:

Ogórki zmiksować. Zalać w garnku zimną wodą, dodać serek i przyprawy. Mieszając, zagotować. Mąkę rozprowadzić w śmietanie i wymieszać z zupą. Podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przybrać świeżymi ziołami.
Odpowiedz
Kotlety siekane z dodatkiem majonezu.

Składniki
500g piersi z kurczaka
1 średniej wielkości ząbek czosnku
2 łyżeczki pieprzu czosnkowego (kto ile chce)
Odrobina szafranu można pominąć lub dodać curry
Łyżeczka majeranku
Pietruszka zielona około 1/2pęczka
Sól
2 jajka
Kopiasta łyżka mąki
Duża łyżka majonezu

Mięso myjemy osuszamy i kroimy w kostkę.
Dodajemy przyprawy pietruszkę majonez mieszamy i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki( u mnie mięso marynowało się 6 godzin). Po tym czasie dodajemy jajka mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni smażymy średniej wielkości kotleciki z dwóch stron na złoto brązowy kolor. SMACZNEGO

Ziemniaczki jako dodatek do mięsa.

Składniki
• ½ kg ziemniaków
• Sól
• Jajko
• Sól
• Przyprawa do ziemniaków Galeo
• Gałka muszkatołowa
• Odrobina mąki pszennej
• 15 dag boczku wędzonego
• Suszony koperek

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odlewamy wodę i ubijamy, ubijakiem do ziemniaków
Doprawiamy gałką muszkatołową.
Wbijamy jajko
Wsypujemy koperek.
Boczek drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników
Na koniec dodajemy mąkę.
Wszystko razem mieszamy.
Nakładamy na rozgrzany olej, robiąc kształt racuchów i smażymy z obu stron.

Smacznego.
Odpowiedz
Filety z kurczaka w sosie winno-maślanym z kaparami

Składniki
4 porcje


600 g filetu z piersi kurczaka
sól, pieprz, mąka pszenna
4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
50 g masła
4 łyżki kaparów
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 cytryny

Przygotowanie

Filety pokroić na mniejsze porcje: najpierw odkroić polędwiczkę (luźną część filetu), później cały filet przekroić wzdłuż na pół. Rozbić tłuczkiem na nieco cieńsze i równej grubości filety. Doprawić solą, pieprzem i obtoczyć w mące, strzepnąć nadmiar.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Gdy będzie gorąca włożyć filety i obsmażyć z dwóch stron, po około 2 minuty. Wyjąć na talerz.
Na tę samą patelnię wlać wino i gotować przez ok. 1 minutę aż się trochę zredukuje. Dodać masło i cały czas mieszając roztopić. Dodać odcedzone kapary i chwilę podsmażyć.
Włożyć z powrotem usmażone kotlety, posypać natką i gotować razem przez około minutę, w międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
Odstawić z kuchni i udekorować plasterkami cytryny. Podawać np. z makaronem spaghetti lub z ugotowanymi ziemniakami.

Kurczak w kremowym sosie z pesto i fasolką

Składniki
2 porcje


120 g długiego makaronu np. linguine, spaghetti
150 g fasolki szparagowej
2 pojedyncze filety z kurczaka
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
80 ml śmietanki 30%
1 łyżka drobno startego parmezanu
2 łyżki zielonego pesto (może być gotowe)
bazylia


Przygotowanie

W osolonej wodzie ugotować makaron oraz fasolkę (dorzucić ją na 8 minut przed końcem gotowania makaronu, lub ugotować oddzielnie).
W czasie gdy gotuje się makaron i fasolka przygotować kurczaka. Filety z kurczaka pokroić na mniejsze fileciki, rozbić tłuczkiem na jednakową grubość. Doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano oraz startym czosnkiem.
Na dużej patelni roztopić masło z oliwą. Włożyć filety i obsmażyć po 2 minuty z każdej strony. Wlać śmietankę, dodać parmezan, doprawić solą, pieprzem i zagotować.
Co chwilę mieszając gotować przez ok. 1 minutę aż sos zgęstnieje, raz przewracając mięso na drugą stronę. Na 15 sekund przed końcem rozsmarować na każdym filecie po łyżeczce pesto. Gotować do końca już nie mieszając.
Zdjąć z kuchni, filety wyłożyć na makaron z fasolką. Polać sosem z patelni i posypać listkami bazylii.

Placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym

Składniki
1 - 2 porcje

Sos pieczarkowy z filetem z kurczaka

1 pojedynczy filet z kurczaka
200 g pieczarek
1/2 łyżki mąki pszennej
1/4 cebuli
1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
80 ml śmietanki (30% lub 18% do zup i sosów)
1 łyżka posiekanej natki


Przygotowanie
Sos pieczarkowy z filetem z kurczaka

Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką pszenną.
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na 4 ćwiartki, następnie na plasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
Na patelni roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją, pod koniec dodać drobno starty czosnek. Dodać pierś kurczaka i obsmażyć ją co chwilę mieszając, następnie dodać pieczarki i dalej smażyć przez ok. 7 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gotować przez ok. 2 minuty. Sos można podgrzać przed użyciem.

Placek ziemniaczany

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
Rozgrzać patelnię (śr. 20 - 22 cm), wlać 2 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałą łyżkę oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
Przełożyć na talerz, nałożyć gorący sos pieczarkowy i złożyć na pół. Udekorować natką oraz opcjonalnie pomidorkami koktajlowymi i szczyptą chili.

Kruchy schab gotowany w sosie musztardowym z fasolką szparagową


Składniki
4 porcje


500 g schabu bez kości
200 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
400 ml bulionu drobiowego
1 łyżka musztardy
1/3 łyżeczki miodu
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub skrobi


Przygotowanie

W szerokim garnku z grubym dnem na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać.
Schab pokroić na 1 cm plasterki i położyć na zeszklonej cebuli. Smażyć przez około 3 minuty, delikatnie przesuwając mięso łopatką, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć obsmażanie. Dodać musztardę, miód oraz doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Wlać gorący bulion i zagotować. W razie potrzeby doprawić solą. Przykryć i gotować pod przykryciem przez ok. 50 minut. W międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić na drugą stronę.
Dodać przyciętą na końcach i pokrojoną fasolkę szparagową, zanurzyć ją w sosie, przykryć garnek i dalej gotować przez ok. 15 minut lub aż fasolka będzie miękka.
Dodać śmietankę wymieszaną z mąkę ziemniaczaną, wymieszać i zagotować na małym ogniu.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości