Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Pyszne naleśniki z nadzieniem z mielonego mięsa, kukurydzy i fasoli, doprawione po meksykańsku, zapiekane z sosem pomidorowym i serem.


Składniki
8 - 10 sztuk


8 - 10 naleśników
350 g tartego sera typu żółta mozzarella (nie biała w zalewie)
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki płatków chili
świeża kolendra lub natka pietruszki

Farsz

2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa (drobiowego lub wieprzowego lub mieszanego)
przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
1 szklanka bulionu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy

Sos pomidorowy

2 łyżeczki oliwy
1 ząbek czosnku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

Przygotować naleśniki lub wcześniej zakupioną tortillę

Farsz

Na dużej patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 7 minut). Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać zmielone mięso i mieszając smażyć przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 10 minut.
Fasolkę wyłożyć na sitko i przepłukać bieżącą wodą, odcedzić, dodać na patelnię. Tak samo odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.

Sos pomidorowy

Do rondelka wlać oliwę i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.

Zapiekanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blaszce posmarowanej oliwą lub masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów pomiędzy naleśnikami.
Posmarować sosem pomidorowym, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20 minut. Posypać listkami kolendry lub posiekaną natką.
Odpowiedz
Zupa forszmak z kurczakiem,z pieczarkami, papryką, kukurydzą oraz kiszonymi ogórkami

Składniki
4 porcje


1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy
1 cebula
200 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 litr bulionu drobiowego
400 g filetu z kurczaka
1 puszka kukurydzy
250 ml przecieru pomidorowego z kartonika lub 400 g pomidorów z puszki
przyprawy: sól, pieprz, 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku
3 ogórki kiszone
do zagęszczenia: 1 łyżka masła i 1 łyżka mąki pszennej


Przygotowanie

W dużym garnku na 1 łyżce masła i 1/2 łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i mieszając smażyć przez 2 minuty. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i znów mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. W gotujący się na większym ogniu bulion włożyć pokrojony w kosteczkę filet z kurczaka. Gotować przez około 5 minut, następnie dodać kukurydzę i gotować przez kolejne 5 minut.
Wlać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki oraz dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Dodać majeranek lub oregano. Gotować przez 5 minut.
Na koniec zrobić zasmażkę z pozostałej łyżki masła i 1 łyżki mąki: na suchej patelni podsmażyć mąkę, jak będzie już lekko złota dodać masło i wymieszać drewnianą łyżką na gładką masę, następnie dodawać po łyżce zupę (dodać w ten sposób kilka łyżek zupy), jednocześnie energicznie mieszając, przelać do garnka z resztą potrawy, wymieszać i zagotować.
Odpowiedz
Schab pieczony w kapuście kiszonej
Z dodatkiem plasterków ziemniaków


Składniki
4 porcje

800 g schabu bez kości
1 kg kiszonej kapusty
4 łyżki smalcu lub oleju roślinnego + dodatkowo do ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziela angielskie
świeżo zmielony pieprz, 3 łyżeczki kminku, 1 łyżka majeranku
4 - 5 ziemniaków


Przygotowanie

Schab pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kminkiem, majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Przed samym smażeniem doprawić solą.
Rozgrzać połowę tłuszczu na patelni i obsmażyć plastry schabu (na większym ogniu, na złoty kolor, po około 2 minuty z każdej strony). Obsmażone mięso odkładać na talerz.
Po podsmażeniu mięsa, na tę samą patelnię, włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę. Posolić i zeszklić ją co chwilę mieszając. Dodać kiszoną kapustę, listki laurowe i ziela angielskie. Mieszając smażyć kapustę przez ok. 2 minuty.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wyłożyć połowę kapusty do żaroodpornej formy, następnie położyć plastry schabu, znów położyć kapustę.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki, wyłożyć na wierzchu zapiekanki. Ziemniaki posmarować roztopionym smalcem lub masłem lub olejem roślinnym i doprawić solą.
Naczynie przykryć pokrywą lub podwójną warstwą folii aluminiowej. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godzinę i 15 minut.
Na koniec zdjąć pokrywę i zapiekać danie jeszcze przez ok. 10 minut w 220 stopniach C lub pod rozgrzanym grillem.
Odpowiedz
Ciasto na maślance

Składniki
1 szklanki maślanki
1 szklanki cukru
3 jajka
1/2 szklanki oliwy
0.5 kg mąki
cukier waniliowy
proszek do pieczenia

owoce sezonowe np ( rabarbar. jabłka, truskawki)
kruszonka :
0.5 kostki margaryny
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki

Kruszonka : wszystkie 3 składniki ugniatamy aż uzyskamy zbitą kulkę

1. owoce kroimy i posypujemy cukrem pudrem
2. jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę dodajemy resztę składników mieszamy wylewamy na blachę kładziemy na górę owoce posypujemy kruszonką wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz 170 stopniach

SAŁATKA Z WARZYWAMI I DODATKIEM CZOSNKU, NADAJE SIĘ LATEM DO GRILLA I RÓŻNEGO RODZAJU MIĘS....

Składniki
-6 DUŻYCH ZIEMNIAKÓW
-3 OGÓRKI ZIELONE
-PĘCZEK KOPERKU ŚWIEŻEGO
-CZOSNEK 1 ZĄBEK DUŻY
-MAJONEZ
-PRZYPRAWY SÓL,PIEPRZ

ZIEMNIAKI UGOTOWAĆ OSTUDZIĆ POKROIĆ W KOSTKĘ
OGÓREK OBRAĆ PRZEKROIĆ WZDŁUŻ I WYDRĄŻYĆ ŚRODKI,POKROIĆ W KOSTKĘ. KOPER RÓWNIEŻ POKROIĆ ,DODAĆ PRZECIŚNIĘTY CZOSNEK ,MAJONEZ I PRZYPRAWY WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAĆ I GOTOWE.
SMACZNEGO

Roladki drobiowe z mozzarellą

Składniki

1 pierś z kurczaka
1 kulka mozzarelli
sól, pieprz, zioło prowansalskie
jajko, płatki owsiane
olej

Pierś z kurczaka pokroić tak jak na kotlety, lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Na każdym kotlecie położyć plaster mozzarelli i lekko posypać ziołami prowansalskimi, zawinąć w roladkę. Jajko lekko roztrzepać, obtoczyć w nim roladki a następnie w płatkach owsianych, Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.Potrawa szybka jak błyskawica....No i dodatki oczywiście..(pyrki,kasza,ryż, surówka....co kto lubi...)
Odpowiedz
Żeberka wieprzowe marynowane w ciemnej marynacie z sosu sojowego, imbiru i goździków.


Składniki
2 porcje

1,2 - 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
sól i świeżo zmielony pieprz

Marynata

2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżka cukru pudru
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka keczupu
2 łyżki oleju
1 łyżeczka utartego imbiru
szczypta goździków (najlepiej mielonych)


Przygotowanie

Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę do żeberek łącząc ze sobą wymienione składniki. Żeberka pokroić na kawałki z jednym żebrem, umyć, osuszyć. Włożyć do głębokiego naczynia (np. plastikowego lub szklanego), natrzeć marynatą i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na ok. 12 godzin. 2 - 3 razy można żeberka przemieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Żeberka wyjąć z marynaty, doprawić solą i pieprzem. Rozłożyć je w żaroodpornym naczyniu lub blaszce pojedynczą warstwą z zachowaniem odstępów. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, w międzyczasie 2 - 3 razy przewrócić i smarować marynatą.
Po tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do czasu aż mięso będzie miękkie i będzie dobrze odchodziło od kości. Na koniec można zdjąć folię i miejscami zrumienić żeberka.

Porady

Ostateczny czas pieczenia będzie zależał od tego jak duże są żeberka i jak dużo mają tłuszczu. Lepiej wybierać żeberka mniejsze i chudsze.

Marynatę możemy wzbogacić o miód (zastąpić cukier puder) oraz dodać łyżeczkę octu winnego.
Odpowiedz
Grecka zapiekanka z mieloną wołowiną, makaronem i sosem beszamelowym


Składniki

4 porcje

250 g makaronu w kształcie rurek
30 g sera owczego*
1 łyżka masła
1 łyżka bułki tartej
1 jajko

Sos mięsny

2 łyżki oliwy
1 mała cebula
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
400 g - 500 g mielonego mięsa wołowego
100 ml czerwonego wina
200 g passaty pomidorowej, przecieru lub pomidorów z puszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżka suszonego oregano
1 liść laurowy
100 ml bulionu lub wody

Sos beszamelowy

60 g masła
60 g mąki pszennej
600 ml mleka
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej


Przygotowanie
Sos mięsny

W większym garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać drobno posiekany czosnek i selera naciowego. Podsmażać przez ok. 5 minut delikatnie rumieniąc składniki.
Dodać mięso i dokładnie je obsmażyć na większym ogniu (ok. 4 minuty). Wlać wino, dodać passatę pomidorową, przecier pomidorowy, cynamon, mielone goździki, oregano, liść laurowy oraz 100 ml bulionu lub wody.
Doprawić solą i pieprzem, gotować pod lekko uchyloną pokrywą przez ok. 35 minut, od czasu do czasu zamieszać. Na koniec usunąć liść laurowy.

Makaron

Zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron, gotować minutę krócej niż podane jest na opakowaniu. Odcedzić, wsypać do czystej miski i lekko przestudzić.

Sos beszamelowy

W garnku roztopić masło, dodać mąkę i mieszając drewnianą łyżką podsmażać przez ok. minutę. Stopniowo dodawać mleko jednocześnie energicznie mieszając rózgą aby nie pojawiały się grudki. Po dodaniu całego mleka, sos zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez ok. 6 minut co chwilę mieszając. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Zapiekanie

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Przestudzony makaron wymieszać z 1/4 otrzymanego sosu beszamelowego, z roztrzepanym jajkiem oraz połową startego sera. Resztę sosu trzymać na małym ogniu.
Formę o wymiarach 20 x 30 x 5 cm wysmarować łyżką masła. Wyłożyć 1/3 makaronu, następnie połowę sosu mięsnego. Dodać 1/3 makaronu i przykryć resztą sosu mięsnego. Wyłożyć pozostały makaron i sos beszamelowy.
Resztę sera wymieszać z bułką tartą i posypać po wierzchu zapiekanki. Piec bez przykrycia przez 35 minut aż wierzch będzie zrumieniony.

Wskazówki

* Oryginalnie używa się:

sera greckiego kefalotiri, z owczego mleka (to ser twardy i dojrzewający), można go zastąpić owczym serem pecorino (trójkąt) lub innym twardym owczym serem, może też być parmezan lub grana padano, ewentualnie tarta mozzarella.
makaron w kształcie rurek ziti, można zastąpić rigatoni, tubetti, tortiglioni, ewentualnie penne.
Odpowiedz
Makaron z tartą cukinią, boczkiem i sosem a'la carbonara

Składniki
2 porcje


ok. 120 g makaronu
100 - 150 g boczku
100 - 150 g cukinii
1 łyżka masła
około 4 łyżek tartego parmezanu (opcjonalnie)

Sos

2 żółtka
1 pełna łyżka serka mascarpone (lub 3 łyżki gęstej śmietany kremowej 30%)
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka oliwy extra vergine

Wykonanie

Nastawić makaron, ugotować al dente w osolonej wodzie. Boczek pokroić w kosteczkę, wcześniej odciąć skórę i wyciąć białe "oczka". Podsmażyć na patelni mieszając od czasu do czasu przez kilka minut aż będzie lekko zrumieniony.Dodać cukinię startą na dużych oczkach tarki oraz 1 łyżkę masła, smażyć na dużym ogniumieszając od czasu do czasu przez około 3 minuty aż cukinia będzie miękka. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wymieszać składniki sosu: żółtka, mascarpone, masło i oliwa extra vergine.
Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu włożyć na patelnię z cukinią, wlać sos i wszystko razem wymieszać. Odstawić z ognia. Na koniec dodać tarty parmezan jeśli go używamy.

Żółtka tworzące sos powinny pozostać w miarę płynne, nie mogą się całkowicie ściąć.
Odpowiedz
Zupa pikantna z warzywami

Składniki
• ½ kg szynki wieprzowej
• 2 kostki rosołowe
• 20 dag pieczarek
• 1 opakowanie fasolki szparagowej mrożonej.
• ½ opakowania marchewki mrożonej – kostka.
• Szczypta czosnku
• Trochę imbiru
• 1 łyżeczka sosu sojowego
• Sól
• Olej do smażenia
• ½ opakowania zacierek
• Chili
• Przecier pomidorowy
• 2 łyżeczki mąki pszennej

Mięso kroimy w kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli.
warzywa.Następnie przekładamy do garnka zalewamy wodą i wrzucamy kostki rosołowe.
Do mięsa dodajemy pokropione pieczarki oraz marchewkę.
Następnie wrzucamy fasolkę.Dodajemy zacierki.
Dodajemy imbir, chili, czosnek oraz przecier pomidorowy.Gdy zupka jest gotowa, rozrabiamy mąkę z wodą i hartujemy zupę, chwilę gotując....i ....Smacznego
Odpowiedz
Pyszne kotleciki z kurczaka z dodatkiem sera w bardzo chrupiącej, złocistej panierce.

Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 150 g żółtego sera
- natka pietruszki
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku

PANIERKA:
- 3 szklanki płatków kukurydzianych (rozdrobnionych np. przy pomocy wałka do ciasta)
- 3 łyżki bułki tartej
- roztrzepane jajko

sól, pieprz, jarzynka, cząber,olej...

Mięso z piersi myjemy, oczyszczamy i mielimy, wkładamy do miski. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, posiekaną natkę pietruszki,jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz ser żółty utarty na tarce o dużych oczkach. Przyprawiamy do smaku jarzynką (lub solą) , cząbrem oraz pieprzem. Mieszamy dokładnie wyrabiając mięso.
Bułkę tartą mieszamy z płatkami kukurydzianymi. Następnie z mięsa formujemy medaliony, które obtaczamy w roztrzepanym jajku oraz płatkach wymieszanych z bułką tartą.
Gotowe medaliony smażymy na głębokim oleju.I to wszystko...
Odpowiedz
Surówka z młodej kapusty

Składniki
główka młodej kapusty
2 marchewki
pęczek koperku
sól, cukier
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju

Kapustę drobno szatkujemy. Marchewkę ścieramy na tarce.
Kapustę posypujemy odrobiną soli,cukru, odstawiamy na moment by pusciła soki, dodajemy marchew, posiekany koperek, wszystko razem mieszamy delikatnie uciskając. Jesli zachodzi potrzeba jeszcze dosalamy do smaku. Dodajemy sok z cytryny, olej, mieszamy i gotowe..
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości