Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Ukraińskie Fuczki

Składniki


ok. 300 g odciśniętej kapusty kiszonej (bez marchewki),
200 g mąki,
250 ml mleka,
1 jajko,
1 żółtko,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
1 łyżeczka kminku całego,
2 szczypty suszonego cząbru,
ponadto:
śmietana,
masło klarowane.

Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu.

Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy.
Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka.

Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać.

Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy.Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych), smażymy na maśle klarowanym, na złoty kolor.Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy, do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

Fuczki najlepiej smakują na gorąco z dodatkiem śmietany.
Odpowiedz
Pulchne ciasto jogurtowe z truskawkami, idealne do kawy i herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

4 jajka
1 i 1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
5 szklanek mąki
1 szklanka oleju
5 łyżeczek proszku do pieczenia
600 g jogurtu naturalnego
około 500 g truskawek

Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ćwiartki. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny i olej oraz lekko mieszamy. Potem wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia oraz krótko mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i układamy truskawki. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy około 50 min....Na ciasto zapraszamy jakąś miłą sąsiadkę....
Odpowiedz
ZAPIEKANKA Z MIĘSEM MIELONYM I BROKUŁAMI

Składniki
na prostokątne naczynie żaroodporne wymiary ok. 25x35


300 g suchego makaronu (u mnie muszelki)
400 g brokuła
400 g sera żółtego gouda w kawałku
850 g mięsa mielonego (u mnie szynka wieprzowa)

sól, pieprz, papryka wędzona w proszku,
czosnek granulowany, zioła prowansalskie

SOS:
400 g śmietany kwaśnej 18%
6 łyżek majonezu
pół szklanka zsiadłego mleka/kefiru/jogurtu naturalnego
4 cebule
2 łyżki drobno startego parmezanu

1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy wodą aby się nie skleił. Brokuła dzielimy na różyczki i również gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i szczyptą cukru. Odcedzamy.
2. Mięso mielone podsmażamy na oleju aż nie będzie surowe. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem, wędzoną papryką i ziołami prowansalskimi. Ser żółty ścieramy do miski na tarce o grubych oczkach.
3. PRZYGOTOWANIE SOSU: płynne składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą. Cebulę kroimy np. w pół-plastry, przesmażamy na oleju aż się zeszkli i dodajemy do sosu. Na koniec dodajemy starty parmezan i wszystko dokładnie mieszamy.
4. PRZYGOTOWANIE ZAPIEKANKI:
W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: połowę makaronu, połowę mięsa, połowę brokułów, połowę sera i połowę sosu. Następnie: pozostały makaron, pozostałe mięso, pozostałe brokuły, resztę sera i całość polewamy pozostałym sosem.
5. Zapiekankę pieczemy 50 minut w 200 stopniach.
Odpowiedz
Kapuśniak z młodej kapusty
Z wędzonymi żeberkami lub innym mięsem wędzonym

Składniki
4 - 6 porcji

2,5 litra wody
500 g surowych żeberek
500 g wędzonych żeberek (lub 500 g kości wędzonych lub 300 g boczku wędzonego)
1 włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek pora i selera)
500 g młodej kapusty
sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie

Do dużego garnka wlać wodę, dodać pokrojone surowe żeberka. Zagotować, zszumować, dodać 1 łyżkę soli i zmniejszyć ogień. Przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę.
Dodać 1 obraną marchewkę, obraną pietruszkę, umytą i nieobraną cebulę, pora i obranego selera. Włożyć pokrojone wędzone żeberka a także liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu. Gotować pod przykryciem przez kolejną godzinę.
Kapustę umyć i poszatkować. Usunąć z zupy ugotowanego pora, selera, pietruszkę i cebulę, a dodać poszatkowaną kapustę oraz drugą obraną i startą na tarce marchewkę. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kapusty. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek.

Propozycja podania

ziemniaki z wody z koperkiem i okrasą

Kluski leniwe

Składniki

500 g twarogu niemielonego, półtłustego
30 g masła
3 jajka
2 szklanki mąki

Twaróg utrzyj z masłem i żółtkami. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
Do utartego twarogu dodaj mąkę i ubite białka, mieszamy. Z ciasta uformuj wałek i tnij na ukośne kluski.
Gotuj w wodzie z solą i cukrem.
Odpowiedz
Piwne brownie

Składniki

100 g gorzkiej czekolady
100 g masła
125 g mąki
2 czubate łyżeczki ciemnego kakao
szczypta soli
4 jajka
szklanka miodowego piwa
100 g ciemnego cukru
łyżeczka rozpuszczalnej kawy
garść orzechów laskowych

Sposób przygotowania:

Masło, kawę i czekoladę rozpuść na malutkim ogniu
Dodać piwo, wymieszać i odstawić do ostygnięcia
W dużej misce ubić na puszystą masę jajka z cukrem
W drugiej misce wymieszać suche składniki
Delikatnie połączyć masę piwno-czekoladową z jajkami, następnie z suchymi składnikami. Przelać do kwadratowej foremki i piec 25-30 minut w
piekarniku nagrzanym do 175 stopni
Ciasto powinno się ściąć, ale nadal winno być wilgotne....
Odpowiedz
HURRaaa...Kolejny przepis dla faceta na golonkę..

Składniki

sól, pieprz
4 golonki
3 łyżki smalcu
1 łyżka majeranku
4 listki laurowe
6-8 kulek ziela angielskiego
4 cebule
50 g wódki żołądkowej gorzkiej
1,5 litra bulionu

Golonki opal nad gazem, umyj i wytrzyj do sucha papierem.
Utrzyj w moździerzu ziele angielskie, liść laurowy, majeranek wraz z wódką, solą i pieprzem. Dokładnie posmaruj golonki utartymi ziołami. Odstaw na noc do lodówki.
Następnego dnia obsmaż je na smalcu, włóż do rondla, zalej bulionem, obłóż cebulą pokrojoną w grube plastry, przykryj pokrywka i duś ok 1,5 godziny na niedużym ogniu. No a potem....niebo w gębie...

Udka gęsie pieczone w cydrze, rozmarynie i tymianku

Składniki

sól (opcjonalnie)
2 udka gęsie
3 duże jabłka (szara reneta)
400 ml cydru
1 łyżka miodu gryczanego
1 ząbek czosnku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1/5 doniczki świeżego tymianku

Udka umyj, osusz, natrzyj czosnkiem, posól, dodaj posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstaw na noc do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki udka obsmaż na patelni, przełóż do brytfanki, piecz 50 minut w temperaturze 160 stopni - funkcja termoobieg.
Po tym czasie dolej 300 ml cydru i piecz kolejne 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie posmaruj miodem gryczanym. Miód spowoduje, że skórka będzie bardziej błyszcząca i chrupiąca.
Jabłkowe puree: jabłka umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz ok. 20 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudź, obierz i pokrój w małe kawałki. Przełóż do rondelka, dodaj ok. 100 ml cydru, duś 10 minut. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej masy.
Pieczoną gęś podaj z jabłkowym puree. Mięso można pokroić w cienkie plastry, ułożyć na pieczywie, polać jabłkowym puree, udekorować świeżym rozmarynem lub tymiankiem.

Pizza z młodą kapustą

Składniki

900 g mąki
500 ml wody
200 g oscypka
15 soli
25 g drożdży
6 pomidorów
młoda kapusta
250 g kaszy gryczanej
6 młodych ziemniaków
100 g kiełbasy krakowskiej
cebula dymka
100 g pieczarek

Przygotowanie:

Z mąki, wody, drożdży, soli przygotuj ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
Cebulę przesmaż na oleju, dodaj kapustę poszatkowaną, duś do miękkości.
Dodaj na koniec pomidory i koperek.
Dopraw bardzo solidnie pieprzem czarnym, solą i kminkiem mielonym.
Kaszę gotuj krótko w wodzie i połącz z tartym oscypkiem.
Ziemniaki pokrój w plastry i gotuj w wodzie.
Ciasto rozłóż, na wierzch ułóż kaszę, przykryj kapustą, plasterkami kiełbasy krakowskiej i plasterkami ziemniaków.
Skrop olejem i wstaw do piekarnika.
Odpowiedz
Naleśniki czekoladowe z lodami i odrobiną chili

Składniki

150 g lodów waniliowych (lub innych wg gustu)
2 łyżki konfitury wiśniowej
truskawki, kiwi lub inne owoce w dowolnej ilości
100 g czekolady gorzkiej
2 g mielonego chili
naleśniki:
1/3 szklanki mąki np. szymanowskiej
1/2 łyżeczki kakao
20 g czekolady ciemnej
żółtko z jednego jajka
1/2 szklanki mleka
cukier
1/2 łyżeczki oleju

Sposób przygotowania:

Do miski wyłóż wszystkie składniki na naleśniki (czekoladę rozpuść do temperatury pokojowej, dodaj chili) i miksuj na jednolita masę. Konsystencja ciasta na naleśniki powinna być emulsyjna ale nie gęsta.
Z gotowego ciasta smaż naleśniki i ostudź.
Na dwa naleśniki zachodzące na siebie wyłóż konfiturę oraz lody i zwijaj
Pokrój pod skosem na pół, ułóż dwie połówki jedna na drugiej, polej rozpuszczoną czekoladą z chilli, a dookoła ułóż owoce.ISTNE SZALEŃSTWO DLA BRZUSZKA....
Odpowiedz
Pieczone gołąbki

Składniki

Na gołąbki:
1 kapusta zblanszowana
700-800 g mielonego mięsa z kurczaka i indyka (pół na pół mięso białe i czerwone z udźca indyczego)
120 g masła
1 i 1/2 szklanki bulionu
2 duże kromki obranej ze skórki białej bułki lub 1,5 kajzerki bez skórki
2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki soli
Na sos:
250 g wędzonego boczku
1 cebula
500 ml pulpy pomidorowej
do smaku sól, pieprz, cukier

Wykonanie

Masło rozpuść w połowie szklanki bulionu (resztę bulionu zostaw do zapiekania), dodaj pokruszoną bułkę (może być starta), ubite jajka, natkę, sól, pieprz, maggi. Wymieszaj dokładnie, przestudź, zmieszaj z mięsem, odłóż na chwilę do lodówki.
Nastaw piekarnik na 180 st C. Mięso zwiń ściśle w zblanszowanych liściach kapusty. Na dnie żaroodpornego naczynia ułóż kilka liści kapusty i wszystkie gołąbki, zalej bulionem, przykryj folią lub przykrywką. Piecz 45 minut.
Przygotuj sos pomidorowy: na patelni podsmaż 250 g wędzonego boczku z 1 drobno pokrojoną cebulą, dodaj 500 ml pulpy pomidorowej, gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, dopraw na końcu solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku.
Zdejmij przykrycie, zalej gołąbki sosem pomidorowym, piecz jeszcze przez kwadrans.

Placki na zsiadłym mleku z owocami

Składniki

1 łyżka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
500 ml zsiadłego mleka
1 jajo kurze
szczypta soli
1 banan
1 pomarańcza
1 gruszka
1 laska wanilii
1 figa
1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Żółtko ucieramy w misce z cukrem, szczyptą soli i sodą oczyszczoną.
Dodajemy zsiadłe mleko i mąkę. Mieszamy, aż otrzymamy jednolitą konsystencję.
Ubijamy białko z jednego jajka (dobrze jest dodać do białka szczyptę soli, wtedy lepiej i szybciej się ubija) i dodajemy do miski z masą.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy łyżką stołową ciasto.
Smażymy z dwóch stron na złoty kolor i układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu. Na drugą patelnię wyciskamy sok z całej pomarańczy i dodajemy łyżeczkę miodu oraz laskę wanilii, doprowadzamy do wrzenia i redukujemy przez około 3-5 min w zależności od tego jak gęsty sos chcemy otrzymać.
Dodajemy na patelnię owoce i mieszamy je z sokiem. Placki układamy na talerzu, dodajemy owoce z patelni i świeże figi. Całość możemy udekorować serkiem mascarpone lub kwaśną śmietaną.
Odpowiedz
Żeberka wieprzowe na młodej kapuście ze świeżymi pomidorami

Składniki:

1,2 kg żeberek wieprzowych
10 dag miodu gryczanego
250 ml piwa (najlepiej pszeniczne lub gryczane)
5 dag musztardy (dijon lub sarepskiej)
świeży majeranek
kilka ziaren kminku
sól
świeżo zmielony pieprz
1 kg młodej białej kapusty
6-8 pomidorów
10 dag masła ekstra
pęczek koperku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:


Przygotować marynatę do mięsa: wymieszać piwo, musztardę, miód i kminek. Żeberka natrzeć solą, pieprzem, gałązkami majeranku i pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie obsmażyć mięso na grillu lub patelni i przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalewając przygotowaną wcześniej marynatą. Tak przygotowane żeberka piec w piekarniku rozgrzanym do 120oC przez ok. godzinę, a następnie na kolejne 30 min zwiększyć temperaturę do 160oC. Cały czas podlewać mięso marynatą. W tym czasie przygotować kapustę: poszatkować ją i sparzyć wrzątkiem. Z pomidorów usunąć skórkę oraz gniazda nasienne. Filety pomidorów pokroić w grubą kostkę. Obgotowaną kapustę - jeszcze chrupiącą - przełożyć do rondla, dodać masło, pomidory i czosnek pokrojony w plasterki. Dusić kilka minut, a na koniec przyprawić solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.Poporcjować i do stołu...

Kaszanka z boczkiem z grilla

Składniki:

kaszanka, kawałek wędzonego boczku, cebula dymka, jabłko winne

Sos:

100 ml oliwy z oliwek, pieprz, majeranek, sproszkowana papryka

Wykonanie:

Na folii układać po kawałku kaszanki, plasterek boczku, ½ cebulki dymki, 1/8 obranego jabłka, polać sosem sporządzonym z podanych składników. Zawinąć w folię. Grillować 15-20 min.
Odpowiedz
Ciasto z truskawkami

Składniki:

25 dag mąki
4 jajka
20 dag masła
20 dag cukru pudru
½ szklanki mleka
proszek do pieczenia
50 dag truskawek
tarta bułka
tłuszcz do formy
liście mięty
cukier puder

Wykonanie:

Jajka utrzeć z cukrem pudrem i masłem na parze na gładką masę. Schłodzić i stopniowo dodawać mąkę, mleko i proszek do pieczenia. Truskawki umyć, osączyć i odszypułkować (kilka zostawić do przybrania). Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto. Na wierzch poukładać truskawki, delikatnie wciskając. Wstawić do piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 180°C.
Posypać cukrem pudrem, przybrać owocami i miętą.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości