Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Makaronowa zapiekanka a’la lasagne

Składniki na 4 porcje:

1 szt. cebula posiekana drobno
3 ząbki czosnek
400 g mięso wołowe
2 łyżki przecier pomidorowy
100 ml wino czerwone
500 ml passata pomidorowa
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
3 łyżeczki oregano
400 g makaron rurki ugotowany
250 g ricotta
50 g parmezan
130 g mozzarella
100 ml śmietanka 30%
2 łyżki natka pietruszki posiekana
Na patelni podsmaż ze sobą cebulę, czosnek i mięso wołowe.
Po chwili dodaj przecier pomidorowy, wino czerwone oraz passatę pomidorową.
Następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Odstaw z kuchenki.
Do ugotowanego makaronu dodaj ricottę, pamezan i mozzarellę.
Jako ostatnie składniki dodaj śmietankę i posiekaną pietruszkę. Dokładnie wymieszaj.
W formie do pieczenia ułóż kilka warstw z mięsnego farszu i mieszanki makaronowej. Na wierzchu posyp żółtym serem. Piecz przez 40 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).
Odpowiedz
Makaron w kremowo-serowym sosie z kurczakiem, boczkiem i brokułami


Składniki:na 4 porcje:

1 łyżka olej
3 ząbki czosnek wyciśnięte
160 ml śmietana kremówka
160 ml mleko
240 g parmezan starty
60 g mozzarella
makaron fettuccine ugotowany
6 plastrów boczek podsmażony i posiekany
480 g różyczki brokuła ugotowane
1 szt. pierś z kurczaka ugotowana i pokrojona na mniejsze kawałki


Rozgrzej olej na patelni i wrzuć na nią czosnek. Podgrzewaj go przez minutę, a następnie dodaj śmietanę kremówkę oraz mleko i wymieszaj. Kiedy mieszanka się zagotuje, dodaj parmezan i mozzarellę. Mieszaj tak długo, aż sery się roztopią.
Kiedy sery będą roztopione, zdejmij patelnię z ognia i dodaj makaron, boczek, brokuły oraz kawałki kurczaka. Dobrze wszystko wymieszaj.
Przełóż gotowe danie z patelni na talerze.
Odpowiedz
JAk się nie mieszczą w słoiku - - -to Ogórki w plastrach kiszone

Składniki
• 5 kg ogórków
• 3 litry wody
• 3 łyżki soli
• Koper
• 1 duży chrzan

Ogórki myjemy, następnie tniemy na cienkie plastry.
Układamy w słoikach.
Na wierzch wkładamy trochę kopru.
Chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do słoika.
Wodę mieszamy z solą i zalewamy ogórki tak aby były przykryte.
Zakręcamy słoik i odstawiamy.
Nie pasteryzujemy.Ogórki gotowe.
Smacznego.
Odpowiedz
[b]Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i brokułem[/b]

Składniki

-filet z kurczaka
-brokuł
-6 ziemniaków
-500g pieczarek
-1 cebula
-200g śmietany
-1 łyżka mąki
-kostka rosołowa
-3 łyżki oleju
-sól,pieprz

1. Pieczarki pokroic w plasterki, cebule w kostkę drobną i kurczaka w kostkę grubszą. Całość podsmażyć na oleju, przyprawic sola i pieprzem. Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzacej wody. Wlac na patelnię z kurczakiem i pieczarkami. Zagotować i dusić ok 5 minut. Mąkę rozrobić w śmietanie (by nie powstaly grudki) i wlać do gotującej sie potrawki. Calość mieszać do momentu az sos zgęstnieje.
2. Ziemniaki ugotować. Brokuła oczyścić i ugotować w osolonej wodzie . Calosc ostudzić. Na spód naczynia żaroodpornego wyłożyć pokrojone w plastry ziemniaki, na nie różyczki brokuła, całość zalać sosem miesnym i posypać startym serem.
3. Do piekarnika nagrzanego do 200°C włożyć zapiekankę i piec 45 minut. Pod koniec pieczenia mozna zdjąć pokrywę od naczynia żeby ser się przyrumienił. Smacznego !
Odpowiedz
Naleśniki z mięsem

Składniki:
farsz:

ok. 400 g mięsa ugotowanego np. z rosołu czy krupniku lub ok. 500-600 surowego ugotowanego z 2 listkami laurowymi i kulką ziela angielskiego
1 cebula
1 łyżka masła lub oleju
1/2 łyżeczki pieprzu
sól wedle uznania (ok 1/2 łyżeczki)
opcjonalnie marchewka ugotowana z rosołu

ciasto bazowe:

2 szklanki mąki
2 szklanki wody
3 jajka
szczypta soli
1-2 łyżki oleju do smażenia
Usmaż naleśniki i przekładaj farszem. Warto naleśniki przesmażyć po zrolowaniu jeszcze raz

Pierogi z mięsem drobiowym

Składniki:
farsz:

ok. 400 g mięsa ugotowanego np. z rosołu
1 cebula
1 łyżka masła lub oleju
1/2 łyżeczki pieprzu
sól wedle uznania (ok 1/2 łyżeczki)
opcjonalnie kajzerka namoczona lub marchewka ugotowana z rosołu

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej jasnej (typ ok 450-600), może być również orkiszowa (nawet lepiej)
1 szklanka gorącej wody ok. 80C
1/2 łyżeczki soli lub wedle uznania

Farsz: ugotowanego kurczaka zmielić 2 razy w maszynce do mięsa, polecam dodać 1 marchewkę jeśli to mięso z rosołu. Dodać też cebulę posiekaną i podsmażoną na maśle i dobrze doprawić pieprzem i solą.

Ciasto: mąkę zmieszać z solą i zalać prawie wrzątkiem (idealnie ok. 80-90C). Wyrobić.Ciasto zagnieść aż będzie gładkie.

Podzielę na 2 części (nieużywaną owinąć w folię spożywczą by nie obeschło) i wałkować na cienko. Szklanką wyciąć kółka i nakładqać kopiastą łyżeczkę farszu. Zginać i zlepiać brzegi, dorobić falbanki. Gotować we wrzącej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.
Odpowiedz
Kruche ciasto z wiśniami

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

2 szklanki mąki tortowej
3 łyżki cukru pudru
250 g masła lub margaryny, zimnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

ok. 800 g wiśni, wydrylowanych
4 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2×40 g budynie waniliowe, proszek
2 łyżki bułki tartej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła i szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Na koniec dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i owijamy folią. Wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godz.
Tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min.
Do wydrylowanych wiśni dodajemy cukier, ekstrakt oraz przesiewamy proszek budyniowy i mieszamy. Wykładamy na podpieczony spód i oprószamy bułką tartą. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta i pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Brownie .....wiśnia w czekoladzie

SKŁADNIKI NA BROWNIE:

250 g gorzkiej czekolady
180 g masła
3 jajka, duże
200 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g mąki tortowej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

ok. 500 g wiśni*

* wiśnie dzień wcześniej można wydrylować i zalać alkoholem

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Zostawiamy do wystudzenia. Jajka chwilkę miksujemy z cukrem i wanilią. Dodajemy czekoladę i wymieszać. Na koniec połączyć z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temp. 160 C przez około 30-35 min. Patyczek po włożeniu do ciasta nie powinien zawierać surowego ciasta. Zostawiamy do wystudzenia.
Wiśnie drylujemy i układamy na cieście. Kremówkę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do połączenia. Przestudzoną polewę wylewamy na wiśnie i zostawiamy na ok. 30 min w lodówce do zastygnięcia.....i gotowe...
Odpowiedz
Żeberka w sosie musztardowym z kurkami

Składniki
1 1/2 kg żeberek
przyprawa do żeberek
30 dkg kurek
olej do smażenia
Sos:
3 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki ketchup pikantny
1 łyżka ketchup łagodny
2 łyżki miodu naturalnego
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1 cebula pokrojona w kostkę
sól.pieprz

Żeberka dokładnie opłukać, osuszyć pokroić na kawałki i natrzeć przyprawą do żeberek. Odstawić na około 30 min.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka
Kurki opłukać oczyścić i odgotować w lekko osolonej wodzie odcedzić.
Składniki na sos połączyć i ugotować, dodać kurki, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Żeberka przełożyć do brytwanki i zalać zalewą z kurkami. Wstawić do piekarnika piec 60 min w temperaturze 180 stopni.
Do tego pyrki lub kasza i gotowe...

Smaczne placuszki z cukinii - jako dodatek do mięsa lub ryby..

Składniki na ok. 8 placków:

3 młode cukinie
1 cebula
1 jajko
ok. 5- 6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia np. rzepakowy

Sposób przygotowania:

Cukinie umyć, obciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na chwilę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cukinie odcisnąć z soku. Dodać cebulę, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
Smażyć placuszki na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Odpowiedz
Babka mięsna

Składniki:

1kg mięsa mielonego
1 ząbek czosnku
1 duża cebula
2 jajka
2 łyżeczki musztardy
około 100g sera feta
4 łyżki bułki tartej
około 300g bekonu lub boczku, pokrojonego w bardzo cieniutkie i długie plasterki
sól, pieprz
2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przysmażyć na 2 łyżkach oleju.
Przysmażoną cebulę wymieszać z mięsem mielonym, przeciśniętym przez prasę czosnkiem, jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i musztardą.
Ser feta pokroić w kostkę. Wmieszać do masy mięsnej.
Formę na babkę o średnicy 22cm wysmarować margaryną i wyłożyć bekonem lub boczkiem.
Masę mięsną wyłożyć do środka.
Wystające końce bekonu zawinąć na mięso.
Piec w nagrzanym piekarniku około 60 min. w temperaturze 160°C. Po tym czasie, mięso wyłożyć na blachę do pieczenia i ściągnąć formę na
babkę. Piec dalej około 30- 40 min., aż bekon ładnie się przyrumieni.
Można podawać na ciepło lub na zimno.

Empanadas Mexican - wielkie pierogi z nadzieniem z mięsa mielonego.

Składniki na 12 sztuk:
Ciasto:

250g mąki pszennej
250g twarożku /serka śmietankowego lub kremowego lub Quark
250g miękkiego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki

Nadzienie:

1 cebula
2 kolorowe papryki np. czerwona i żółta
250g mięsa mielonego wołowego (może być również inne)
1 pomidor
50g rodzynek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu Cayenne
½ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo:

2 żółtka
sezam
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. W razie potrzeby dodać jeszcze mąki, aby ciasto się nie kleiło. (Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Ja musiałam dodać jeszcze sporo mąki). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 60min. do lodówki.
Cebulę obrać i poszatkować.
Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę.
Pomidor umyć i pokroić w kostkę.
Mięso mielone, cebulę i papryki przysmażyć chwilę na małej ilości oleju. Dodać pomidor, rodzynki i przyprawy. Całość usmażyć i pozostawić do ostygnięcia. (Jeśli cały płyn nie wyparował, odcedzić nadzienie dokładnie na sitku).
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie. Wykroić 12 dużych kół o średnicy 14cm. Na środku nałożyć nadzienie, ciasto złożyć na pół i skleić dobrze brzegi. Dodatkowo brzegi docisnąć widelcem, tworząc ładny wzorek.
Gotowe Empanadas ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. na złoty kolor w temperaturze 180°C.

Bawarski rosół z kluskami

Składniki na 4 porcje:

40g masła
80g kaszy manny
1 jajko
sól, gałka muszkatołowa
1l bulionu wołowego (ugotowanego na mięsie wołowym z warzywami: marchew, pietruszka, por, seler i doprawionego)
1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

Sposób przygotowania:

Miękkie masło zmiksować na puszystą masę. Dalej miksując dodać 1 łyżkę kaszy manny i jajko. Na końcu dodać resztę kaszy manny, sól i gałkę muszkatołową. Przygotowaną masę pozostawić na 20 minut.
Bulion zagotować. Mokrymi rękami formować z masy kluseczki mniej więcej wielkości orzecha włoskiego tylko lekko podłużne. Wrzucać je do gotującego się na małym ogniu bulionu.
Zupę gotować na małym ogniu przez 20 min.
Przed podaniem zupę posypać pietruszką.

Uwaga: Masa ma być taka, aby łatwo można było uformować kluski. W przeciwnym wypadku dodać jeszcze troszkę kaszy manny. Moczyć ręce w wodzie przed formowaniem klusek.
Odpowiedz
Połówki ziemniaków zapiekane z pomidorem i mozzarellą

Składniki:

ziemniaki
pomidory
ser mozzarella
świeża bazylia
sól ziołowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w plasterki. Mozzarellę pokroić w plasterki. Połówki ziemniaków ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdą połówkę ułożyć plaster pomidora i przykryć plastrem mozzarelli. Posypać solą ziołową. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, do rozpuszczenia się sera, w temperaturze 180°C. Na każdym ziemniaku ułożyć listek bazylii.

Sałatka Caprese.Klasyczna włoska sałatka z pomidorów, sera mozzarella i świeżej bazylii....

Składniki:

3 pomidory
2 kulki sera mozzarella (każda po ok. 125g)
świeża bazylia (garść listków)
oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)
sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory umyć i pokroić w dość grube plasterki.
Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w plasterki o takiej samej grubości co plastry pomidora.
Na talerzu układać na przemian plasterek pomidora i plasterek mozzarelli (zakładając jeden na drugi).
Całość posypać posiekaną bazylią. Oprószyć solą i pieprzem. Na końcu polać oliwą.
Podawać od razu po przygotowaniu.
Odpowiedz
Na upały....Chłodnik ze świeżych ogórków

Składniki
600 g ogórków gruntowych
1 l kefiru
1 cebula czerwona
1 mały pęczek koperku
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 plastry sera białego np. litewskiego
sól, pieprz

Ogórki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściły wodę. Następnie odciskamy, dodajemy do kefiru razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną cebulą i koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.
W tym czasie gotujemy jajka, Obieramy i kroimy na pół.
Każdą porcję podajemy z jajkiem i plastrem sera.

Flaczki z boczniaków - zupa dla tych, którzy nie jedzą mięsa.

Składniki
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 g boczniaków
1 marchew
3 łyżki oleju rzepakowego
1,2 l wrzątku
2 łyżki bulionu warzywnego
1 szklanka soku pomidorowego
1 łyżka majeranku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki kukurydzianej
mielony imbir
mielona gałka muszkatołowa
1 łyżeczka czerwonej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz

Cebulę i czosnek siekamy.
Boczniaki kroimy w paski.
Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażamy na rozgrzanym oleju, zalewamy wrzątkiem, dodajemy dwie łyżki bulionu warzywnego. Gotujemy przez 20 min. Następnie dolewamy sok z pomidorów. Zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową. Wsypujemy łyżkę majeranku, mieloną paprykę, ostrą paprykę.
Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, dokładnie łączymy. Wlewamy chochelkę wywaru z zupy, mieszamy by wszystkie składniki połączyły się. Całość dodajemy do zupy, ciągle mieszając, zagotowujemy.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości