Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Placek śliwkowy pod galaretką

Składniki:
1kg śliwek
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
1 cale jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek wody

dodatkowo 3 czerwone galaretki

Sposób wykonania:
Śliwki umyć, obrać pokroić na połówki lub jeśli są duże to na ćwiartki. Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze. Ciasto rozwałkować na prostokąt na papierze do pieczenia i przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika (180oC) na 15 minut i lekko podpiec. Po 15 minutach na cieście poukładać ciasno śliwki, posypać je lekko cukrem. Piec jeszcze ok. 20 minut.

Po upieczeniu wystudzić. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na przestudzone ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Smacznego!
Odpowiedz
Ciasto z borówkami

Składniki na biszkopt

8 jaj
8 łyżek ciepłej wody
250g cukru
160g maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
250g masła
450g serka homogenizowanego waniliowego
2 pełne szklani mleka w proszku
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
3 galaretki krystaliczne
1,5 kg borówki

Żółtka utrzeć do białości z cukrem, wodą i wanilią, dodać mąkę i proszek do pieczenia.Białka ubić, delikatnie połączyć z żółtkami, upiec biszkopt , po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części.

Masło utrzeć z cukrem , porcjami dodawać serki na przemian z mlekiem w proszku.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody, dodać do masy
Do masy dodać połowę borówek ,
Galaretki rozpuścić w 4,5 szkl wrzątku , wystudzić , wsypać pozostałe borówki, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia, co jakiś czas mieszając.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt-masa- galaretka-biszkopt- masa- galaretka
Odpowiedz
Cukinia w serowej panierce z sosem czosnkowym

Składniki
1 duża cukinia lub kabaczek
sól
pieprz,
papryka słodka.
Panierka serowa:
400 gramów żółtego sera,
200 gramów sera feta,
3 jajka
natka pietruszki.
mąka
bułka tarta.
Olej do smażenia.

sos czosnkowy:

1 duży jogurt naturalny GRECKI
3 łyżki majonezu
5 ząbków czosnki
sól do smaku
pieprz (szczypta)
1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy ze skórki. Kroimy na grube plastry ok 2 cm. Wydrążamy z każdego kółka gniazdo nasienne za pomocą kieliszka lub literatki. Układamy krążki na ręczniczku papierowym , solimy i pozostawiamy na 10 minut aby puściła cukinia sok. Następnie wycieramy z nadmiaru soku delikatnie ręczniczkiem krążki cukinii i przyprawiamy pieprzem i papryką.
panierka
2. Panierka:
do miski ścieramy na dużych oczkach żółty ser, wykruszamy ser feta, wbijamy jajka i wszystko razem mieszamy.
cukinia
3. Każdy krążek cukinii obtaczamy mąką, następnie wkładamy do masy serowej oblepiając dookoła i w środku masą serową cukinię. Delikatnie wkładamy w misce z bułką tartą i obsypujemy dookoła..
panierka
4. Delikatnie wkładamy w misce z bułką tartą i obsypujemy dookoła..
cukinia
5. Smażymy na sporej ilości oleju z obu stron na lekko rumiany kolor.
6. Po usmażeniu układamy cukinię na ręczniku papierowym ,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
7. Sos czosnkowy:
Wyłóż delikatnie do dużego słoika lub miseczki jogurt naturalny (jeśli zawiera serwatkę odlej ją aby nie była w jogurcie). W ten sposób uzyskasz gęsty sos.
Do majonezu dodaj najlepiej starty na drobnych oczkach czosnek lub przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Wymieszaj. Dopiero teraz dodaj do jogurtu i delikatnie wymieszaj łyżką.
cukinia6. Po usmażeniu układamy cukinię na ręczniku papierowym ,aby odsączyć nadmiar tłuszczu
Odpowiedz
Pieczone, nadziewane pomidory


Składniki

100 g makaronu risoni
6 dużych dojrzałych pomidorów
3 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
½ szalotki
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
200 g sera feta
50 g sera gorgonzola
1 łyżka bułki tartej
sól, pieprz

Przygotowanie


Ustaw piekarnik na 160°C. Ugotuj makaron. Odcedź, dodaj 1 łyżeczkę oleju Kujawskiego i wymieszaj. Odłóż, aby lekko przestygł. Odetnij "kapelusze" z pomidorów. Używając drylownicy do melona, wyjmij środek pomidora. Drobno pokrój miąższ pomidora.

Rozgrzej 2 łyżki oleju i usmaż pokrojoną na drobne kawałki cebulę na złoty kolor. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze chwileczkę uważając, aby go nie przypalić. Dodaj miąższ z pomidora i gotuj, aż większość wody odparuje, od 5-10 min. Dodaj skórkę z cytryny i pietruszkę. Zdejmij patelnię z ognia.
Dodaj pokruszone sery. Wymieszaj. Dodaj makaron i bułkę tartą. Dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.

Nadziej pomidory farszem. Przykryj "kapeluszami". Skrop wierzch pomidorów 1 łyżką oleju. Piecz 25 min. Następnie przełącz piekarnik na grill i piecz kolejne 5-10 min., aż pomidory będę lekko "pomarszczone", ale nie popękane.
Odpowiedz
Flaczki drobiowe

Składniki
3 uda z kurcząt
20 dag. żołądków kurzych
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
2 łyżki majeranku
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
3 litry wody

Umyte udka , żołądki oraz obraną włoszczyznę z listkami laurowymi i zielem angielskim zalewać wodą i gotować na małym ogniu do miękkości. Odcedzić rosół, udka obrać z kości i skóry. Mięso i żołądki pokroić w paski, warzywa na półplasterki , włożyć do rosołu, dodać ulubione przyprawy i doprowadzić do zagotowania. Wtedy dodać utarte masło z mąką i gotować przez chwilę i gotowe....
Odpowiedz
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWA

Składniki
- 4 duże ziemniaki ugotowane w wodzie osolonej na półtwardo
- 25 dkg ulubionej kiełbasy (lub wędzonego boczku)
- 1/2 brokuła ugotowanego w wodzie osolonej z 1 łyżeczką cukru
- 2 łyżki posiekanego szczypioru
- pieprz, zioła prowansalskie
- 2 jajka
- 1/3 szklanki śmietany
- 3 plastry żółtego sera

Naczynie żaroodporne 18 x 18 cm wysmarować masłem lub olejem.
Ziemniaki pokroić w grube plastry. Połową wyłożyć dno naczynia. Posypać szczypiorem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w plasterki, ułożyć na warstwę ziemniaków. Różyczki brokuła ułożyć na kiełbasę. Na wierzch dać drugą warstwę ziemniaków.
Wymieszać jajka ze śmietaną i polać wierzch zapiekanki. Posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Na wierzch ułożyć plastry sera żółtego.
Zapiekać bez przykrycia ok. 30 - 40 minut w 180*C.
Podawać na gorąco.

Ziemniaki "po rusku"

Składniki:

1 kg ziemniaków

4 duże kiszone ogórki

3 średnie cebule

szklanka startego ostrego żółtego sera

łyżka masła

łyżka oleju

słoiczek przecieru pomidorowego

1/4 kostki masła

sól

pieprz

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać i pokroić na grube plastry. Tak samo pokroić ogórki, a cebulę w kostkę.

Cebulę podsmażyć na oleju , cały mieszając, aż stanie się lekko brązowa.

Naczynie do zapiekania grubo posmarować masłem, układać warstwę ziemniaków, posypać zrumienioną na maśle cebulą, solą, pieprzem i na to położyć warstwę ogórków. Na ogórki znowu położyć ziemniaki, solę, pieprzę i zalać przecierem pomidorowym. Posypać serem i na to położyć kilka kawałków masła.

Zapiec około 30 minut w temp. 180 stopni.
Odpowiedz
Mielone ala zrazy


Składniki


0,5 kg mięsa mielonego wołowego lub wieprzowo-wołowego
kilka plasterków boczku
2 ogórki konserwowe
1 papryka czerwona
1 cebula
1 jajko
natka pietruszki
2 łyżki przyprawy do mięsa wieprzowego
3 łyżki musztardy
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz kulki
2-3 łyżki bułki tartej
olej Kujawski, do smażenia
mąka, do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

Mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy wszystkie sypkie przyprawy i bułkę tartą. Całość mieszamy ręką do uzyskania jednolitej masy.
Mięso dzielimy na części i formujemy owalne placki. Każdy z nich smarujemy około 1/2 łyżeczki musztardy.
Cebulę, ogórki i paprykę kroimy w kostkę. Na przygotowanym wcześniej mięsie układamy plasterek boczku, ogórka, paprykę, cebulę i pokrojoną natkę. Zawijamy boki i następnie mięso zwijamy jak zraz.
Tak przygotowane roladki obsmażamy na rozgrzanym oleju, dość mocno z każdej strony. Podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10 minut. Wyciągamy roladki, wywar zagęszczamy wodą z mąką.
Doprawiamy do smaku pieprzem i solą, i przekładamy roladki z powrotem do sosu i gotowe....

Karkówka po Cygańsku

Składniki

1-1,5 kg karkówki
3 duże cebule
pół kg pieczarek
2 duże papryki
sól i pieprz do smaku
ulubione przyprawy do karkówki
olej
mąka do obtoczenia
Zalewa:
3\4 szkl.wody
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
3\4 szkl.ketchupu pikantnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka musztardy
2 łyżki cukru
1\3 łyżeczki słodkiej papryki
2,3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Karkówkę myjemy,osuszamy i kroimy na plastry,skrapiamy olejem,przyprawiamy ulubionymi przyprawami do karkówki,solą i pieprzem,wkładamy do pojemnika ,zamykamy i wrzucamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień obtaczamy w mące i przysmażamy z obu stron na złoto,na oleju,
Układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Cebulę obieramy,myjemy,kroimy w piórka i wykładamy na plastry karkówki.
Pieczarki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki,następnie wykładamy na cebulę.
Paprykę myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy na paseczki,wykładamy na pieczarkach.
Wszystkie składniki zalewy wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem mieszamy w miseczce trzepaczką rózgową i zalewamy nią karkówkę z warzywami.

Zamykamy naczynie żaroodporne,lub przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 1,5-2 godz.pieczemy w temp.190 C.
Na 15 min.przed końcem pieczenia ściągamy przykrywkę lub folię,po to by nadmiar wody odparował a sos zgęstniał.
Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i oczywiście swojskie,kobylańskie kiszone ogórki :-)
Odpowiedz
Krem z dyni gotowany na żurku

Składniki
1,5 kg dyni
4 gałązki świeżego rozmarynu
500 ml żuru
700 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
8 plastrów bekonu
1 mini bagietka
50 g startego żółtego sera
oliwa z oliwek
1 łyżka majeranku
sól, pieprz

Dynię dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ nacinamy w „kratkę”.
Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy po gałązce rozmarynu, polewamy oliwą. Pieczemy 30 min. w 190°C. Studzimy, oddzielamy miąższ od skóry.
Żur mieszamy z bulionem, miąższem z dyni, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i blendujemy na gładko. Gotujemy na średnim ogniu, do uzyskania ulubionej gęstości.
Plastry bekonu smażymy na rumiano z obu stron na suchej patelni idodajemy do zupy (bez tłuszczu), dokładnie mieszamy. Zupę do smaku doprowadzamy, majerankiem, solą i pieprzem.

Bagietkę kroimy na kromki, umieszczamy na blaszce, polewamy oliwą, posypujemy startym, żółtym serem. Zapiekamy w 200°C przez 10 min.

Pieczony Kalafior z ziołami

Składniki
1 średni kalafior
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startego czosnku
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 szczypty czarnego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki lub koperek

Kalafiora oi umyciu dzielimy na małe różyczki. Przekładamy do miski, wlewamy oliwę z oliwek, czosnek i wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie aby każda różyczka była obtoczona w mieszance. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temp. 200- 220 C. Do czasu aż kalafior będzie złoty i miękki. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy natką.
Smacznego!

Zupa z dyni z mięsem mielonym-Idealna w sezonie jesienno- zimowym.

Składniki na ok. 4 porcje:

800g dyni (u mnie Hokkaido)
1 cebula
2 ząbki czosnku
250ml białego, wytrawnego wina
500ml bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
150g mięsa mielonego (wołowego, ale niekoniecznie)
125ml gęstej, kwaśniej śmietany
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, oczyścić z pestek, obrać i pokroić w kostkę. (dla przypomnienia.....Hokkaido nie obieramy ze skóry).
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
Wino i bulion wlać do garnka i zagotować. Dodać dynię i cebulę z czosnkiem i gotować pod przykryciem, aż dynia będzie miękka.
Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Mięso mielone podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem i dodać do zupy.
Na końcu dodać śmietanę.
Odpowiedz
Krem z cukinii i jabłek

Składniki

2 duże jabłka
1 łyżka klarowanego masła
2 posiekane szalotki
1 posiekany ząbek czosnku
700 g cukinii
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
500 ml bulionu warzywnego (ewentualnie zimnej wody)
pęczek szczypiorku
50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
100 g sera pleśniowego

Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie zeszklij na maśle szalotkę z czosnkiem i dodaj jabłka. Cukinie obierz, umyj, pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
Dopraw solą i pieprzem i duś razem pod przykryciem kilka minut. Następnie wlej bulion warzywny i zagotuj. Po upływie ok. 15 minut, ostudź wywar i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji. Posiekany drobno szczypiorek zmiksuj z oliwą z oliwy i szczyptą soli. Następnie przecedź na bardzo drobnym sitku do miseczki.
Ciepłą zupę wylej na talerze, dodaj pokruszony ser pleśniowy, polej po wierzchu oliwą szczypiorkową.

Krucha tarta z orzechami

Składniki

sól
250 g mąki
125 g masła
320 g cukru
1 żółtko (lub całe jajko)
trochę wody lub mleka
150 g śmietanki 30%
350 g orzechów włoskich

Spód: Trzepaczką ubij 1 żółtko (lub całe jajko) z 70 g cukru aż do otrzymania pienistej mieszanki o kolorze prawie białym lub blado żółtym, rozrzedź dodając wodę lub mleko.
Na dużej desce rozsyp mąkę i dodaj kawałki masła w temperaturze pokojowej, dodaj sól. Rozcieraj delikatnie mąkę i masło w rękach. Mąka ma przechodzić między palcami, całość ma tworzyć sypką mieszankę przypominającą piasek. Gdy masa jest gotowa uformuj z niej koronę i pośrodku wlej wcześniej przygotowaną mieszankę z żółtka, cukru i wody. Połącz szybko w całość nie ugniatając rękami, ale używając np. ostrza dużego noża, przekładając masę od dołu do góry. Gdy masa jest prawie jednolita, trzyma się i klei to poziom wilgoci jest odpowiedni. Jeśli nie, należy dodać kilka kropli wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można rozsypać trochę mąki na stole i połączyć całą masę ściślej naciskając mocno rękami, rozcierając masę na cienką warstwę, tak by stała się całkiem jednolita. Nie można za mocno „pracować”, aby składniki się nie rozgrzały – w przeciwnym razie ciasto będzie się sypało. Następnie uformuj kulkę z ciasta, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 20 lub 30 min.
Wyjmij z lodówki, rozwałkuj na okrągłą formę o grubości około 1 cm, przełóż do tortownicy starając się uformować równe, wysokie boki. Możesz również rozwałkowane ciasto włożyć do tortownicy i pod spodem umieścić papier do pieczenia, również nie zapominając o uformowaniu równych boków. Piecz przez 20 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu wyjmij do wystudzenia.
Orzechy w masie karmelowej: Na patelni, najlepiej o teflonowym spodzie, rozpuść na delikatnym ogniu 250 g cukru aż do otrzymania jasnego karmelu. Dodaj 150 g śmietanki 30% (uwaga, pryska na patelni, dodajemy powoli), zmniejsz ogień do minimum i bardzo delikatnie zredukuj aż karmel stanie się gęsty, ale wciąż lejący. Do gotowego karmelu wsypać 350 g orzechów.
Wlej całość na spód ze wcześniej wyjętego kruchego ciasta.I do lodówki...
Odpowiedz
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym

Składniki na 2 porcje:
- 2 piersi z kaczki
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- sok z połowy pomarańczy
- 1 ząbek czosnku
- świeżo zmielony pieprz

SOS POMARAŃCZOWY:
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżka miodu
- skórka otarta z 1 pomarańczy

Pomarańczę dokładnie myjemy i ścieramy z niej skórkę. Do małego garnuszka wlewamy sok z połowy pomarańczy, musztardę, miód oraz dodajemy otartą skórkę i podgrzewamy wszystko do lekkiego zgęstnienia sosu.
Piersi kaczki oczyszczamy, nacinamy skórę w kratkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa i oprószamy je świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, najpierw od strony skóry przez około 7 minut do momentu zarumienienia, a następnie przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę.
Tłuszcz pozostały ze smażenia łączymy z 2 łyżkami miodu, sokiem z połowy pomarańczy, 2 łyżkami musztardy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Wszystko podgrzewamy w garnuszku. Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy podgrzaną mieszanką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 6 minut (termoobieg). Piersi wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut i ponownie wkładamy do piekarnika na kolejne 2 -3 minuty.

Kaczkę odstawiamy na chwilę, aby mięso odpoczęło, a przy krojeniu nie wyciekły z niej płyny.

Gdy odpocznie kroimy ją w plastry i podajemy polaną sosem pomarańczowym.

Zupa fasolowa z papryką, pieczarkami i makaronem

Składniki
100 g makaronu ( u mnie świderki),
ok. 2 litry wody ( może być bulion lub rosół z wcześniejszego obiadu),
ok. 200 g białej fasoli,
puszka czerwonej fasoli,
ok. 200 g pieczarek,
po ½ średniej papryki czerwonej, żółtej i zielonej,
1 mała marchewka,
½ małego korzenia pietruszki,
1 płaska łyżeczka majeranku,
1 płaska łyżeczka posiekanej natki lubczyku ( może być suszony),
ok. 100 ml mleka,
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
płaska łyżka mąki ( u mnie owsiana),
łyżka masła,
naturalna Vegeta,
sól, pieprz, pieprz cayenne, curry, kurkuma (antyrakowa!!!),

Fasolę białą moczymy w wodzie przez noc.
Czerną fasole odsączamy z zalewy.
Pieczarki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na patelni, dodajemy paprykę pokrojona w kostkę, odrobinę wody ( tak 1-2 łyżki), szczyptę soli oraz pieprzu i dusimy na wolnym ogniu około 10 min.
Do garnka wlewamy wodę, dajemy łyżeczkę soli, trochę curry, kurkumy, pieprzu cayenne oraz naturalnej Vegety ( tak po ok ½ płaskiej łyżeczki), majeranek i zagotowujemy. Do wywaru wrzucamy fasolę i gotujemy na wolnym ogniu około 20-30 min ( w zależności od wielkości fasoli) aż będzie miękka. Następnie dajemy podsmażone pieczarki z papryką, marchewkę i pietruszkę starte na tarce o grubych oczkach oraz czerwoną fasole i wszystko gotujemy jeszcze na wolnym ogniu około 15 min.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al’dente i dodajemy do zupy.
Zimne mleko dokładnie mieszamy z mąka i koncentratem tak aby nie było grudek, następnie dolewamy odrobinę wywaru, mieszamy i wszystko dodajemy do zupy, dodajemy też masło i zagotowujemy. Na koniec dodajemy posiekany lubczyk. Smacznego!
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości