Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
Placki ziemniaczane z dynią i cukinią

Składniki

0,5 kg ziemniaków
0,5 kg cukinii
0,5 kg dyni
1 cebula
2 jajka
150g mąki
szczypiorek
przyprawy do smaku
olej Kujawski do smażenia

Przygotowanie

Warzywa (ziemniaki, cukinię i dynię) zetrzeć na tarce, a następnie odsączyć z nadmiaru wody.
Dodać pozostałe składniki, doprawić według uznania.
Uformować placki i smażyć na oleju aż będą rumiane
Odpowiedz
Fasolada


Składniki

500 g fasoli białej
1 duża cukinia
3 l bulionu warzywnego
600 ml passaty pomidorowej
2 duże marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki oleju Kujawskiego z bazylią
natka pietruszki

Przygotowanie

Fasolę dzień wcześniej zalać zimną wodą (wody powinno być 2 x tyle co fasoli), zostawić na noc do namoczenia. Następnego dnia fasolę odsączyć, przepłukać, przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 15 min. Odsączyć i przepłukać. Zalać bulionem warzywnym i gotować do miękkości 1-2 godz.

W międzyczasie cebulę, marchew i seler naciowy pokroić w drobną kostkę, po czym podsmażyć na oleju smakowym do momentu, aż warzywa zaczną przywierać do dna i będą lekko przypalone. Dodać passatę pomidorową i gotować jeszcze chwilę.

Gdy fasola będzie miękka, dodać warzywa w pomidorach, pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze 15 min. Podać z posiekaną natką pietruszki.


Jak chcesz zagęścić zupę zmiksuj jedną lub dwie chochle zupy i przełóż z powrotem do garnka.
Odpowiedz
Placuszki z papryką, cukinia i szynką

Składniki: ( z tej porcji wychodzi 6-8 placuszków)

½ małej papryki czerwonej i żółtej,
1 mała cebula czerwona,
kawałek cukinii ( 5-6 cm)
4 średnie jajka,
ok. 50 ml mleka,
ok. 50 g starego żółtego sera,
ok. 40 g bułki tartej,
3-4 plasterki szynki konserwowej,
sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,

Paprykę, cebulę i szynkę kroimy w kostkę. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach. Jajka dokładnie mieszamy z mlekiem, następnie dodajemy resztę składników i razem mieszamy ( jeśli wydaje nam się że masa jest za rzadka to dodajemy odrobinę bułki tartej) i smażymy placuszki do zarumienienia. Smacznego!
Odpowiedz
Kanie w cieście

Składniki
3 duże kanie
Ciasto:
1 jajko
100 ml mleka
około 8 łyżek mąki pszennej (płaskich)
1/2 łyżeczki soli (lub według smaku)
2-3 szczyty pieprzu
1 szczypta sody oczyszczonej
olej do smażenia

Przygotować ciasto.
Wszystkie składniki należy porządnie wymieszać i doprawić według własnego smaku.
(Ciasto powinno posiadać konsystencję gęstej śmietany.)
Kapelusze grzybów należy dokładnie umyć oraz osuszyć.
(Można też wymoczyć w mleku. Bardzo duże przeciąć na 2 części.)
Następnie każdą kanię obtoczyć w mące i zanurzyć w cieście tak, aby były nim pokryte bardzo dokładnie.
Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu - do momentu aż grzyby będą miękkie a ciasto przyrumienione.
Odsączyć na ręczniku papierowym i od razu podawać.
Odpowiedz
Chleb z serem , szynką i siemieniem lnianym

Składniki
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej razowej
3 dag. drożdży
1 jajko
1 szklanka ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
5 dag. żółtego sera
4 plasterki chudej szynki
4 łyżki siemienia
1/4 szklanki oleju
2 szczypty cukru
Długa wąska blaszka wyłożona papierem do pieczenia
1 łyżka mleka do posmarowania chleba

1. Z cukru, wody i drożdży zrobić rozczyn, odstawić na 15 minut, by wyrósł. Do mąki dodać gotowy rozczyn, jajko,sól, olej, siemię, pokrojony ser i szynkę w kostkę, zagnieść ciasto. Nakryć ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia.
2. Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść, sformować chlebek, włożyć do foremki. Posmarować mlekiem.
3. Piec 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Odpowiedz
Kremowa zupa ziemniaczano selerowa

Składniki
3-4 ziemniaki ( ok 400g po obraniu),
ok. 300 g bulwy selera,
2-3 plasterki białej części pora,
1 ząbek czosnku,
ok 1 litra bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie najczęściej rosół z wcześniejszego obiadu),
łyżka masła,
mleko,
sól, świeżo zmielony pieprz,
kabanosy, parmezan ( opcjonalnie)

Bulion zagotowujemy. Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu, wrzucamy tez pora i czosnek, gotujemy około 20 min, aż będą miękkie. Kiedy warzywa będą już miękkie, zestawiamy garnek z gazu, dodajemy masło i mleko ( ilość w zależności jak gęsty chcemy mieć krem, ja dałam ok 100 ml) miksujemy blenderem na gładką masę. Na sam koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem według uznania. Podawać z kabanosem drobiowym i startym parmezanem.
Odpowiedz
Smaczny! PILAW ala Julita...ryż,mięso i przyprawy..

Składniki:

* 60 dkg mięsa wieprzowego -(bez kości)
* 2 opakowania ryżu basmanti
* 3 duże marchewki
* 2-3 cebule
* 3 średniej wielkości główki czosnku
* 1 łyżka kminku
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1 łyżka stołowa zmielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżka papryki
* Olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek (około 1/2 szklanki)
* Sól do smaku

mięso wypłucz w zimnej wodzie, marchew i cebulę obierz ze skóry, obierz czosnek.
Umieść duży garnek z połową szklanki oleju na średnim ogniu.
Pokrój cebulę na piórka.
Dodaj cebulę do garnka z podgrzewanym olejem i smaż (mieszając od czasu do czasu), aż uzyska żółty kolor.
Pokrój mięso na kawałki o wielkości ok. 3 cm i dodaj je do garnka, smaż mięso przez 3-4 min.
Dodaj wszystkie przyprawy - zmielony kminek, kurkuma, zmielony czarny pieprz i papryka.
Dodaj 2 szklanki wody, przykryj garnek pokrywką i duś wszystko przez 20 min (zmniejsz ogień, żeby za bardzo nie wrzało).
Dodaj plasterki marchewki i gotuj je przez 10 min.
Smacznego..
Odpowiedz
Placki serowo-dyniowe z żurawiną i cynamonem

Składniki

200 g dyni
200 g sera białego
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru trzcinowego
1 łyżka masła
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
2 łyżeczki suszonej żurawiny
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki cynamonu
olej do smażenia

Obraną i startą na tarce dynię podsmaża na łyżce masła, aż będzie miękka, i pozostaw do ostygnięcia. Twaróg rozgnieć w misce widelcem, dodaj żurawinę, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz dynię i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka. Dodaj je do masy dyniowej wraz z mąką. Dokładnie wymieszaj, dodając skórkę z pomarańczy oraz cynamon. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki na złoty kolor z obu stron. Danie podawaj z konfiturą z róży lub malin.
Odpowiedz
Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym? żródło:onet.pl

Cannelloni to tradycyjny włoski makaron, przyrządzany tam zwykle z mięsem mielonym, sosem pomidorowym, sosem beszamelowym i serem. Jednak, by spróbować pysznego cannelloni wcale nie trzeba lecieć do Włoch. Oto przepis na cannelloni niczym ze słonecznej Italii.
• Czas przygotowania: ok. 15 min.
• Czas pieczenia: ok. 45 min.
• Danie gotowe w: ok. 1 h
• Kalorie: ok. 450 kcal/porcja
• Liczba porcji: 4
Foto: zkruger / iStock Canneloni z mięsem
Główne składniki
• 16 rurek makaronu cannelloni
• 1 kg dowolnego mięsa mielonego
• 1 średniej wielkości przecier pomidorowy lub passata
• 2 jajka
• 2 łyżki startego sera żółtego
• 2 ząbki czosnku
• 2 średniej wielkości cebule
• masło klarowane do smażenia
• sól i pieprz do smaku
• opcjonalnie: bazylia/oregano/zioła prowansalskie
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle na dużej patelni. Po kilku minutach dodać mięso mielone i podsmażyć wraz z cebulą. Po podsmażeniu odstawić z ognia.
2. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zdjętej z ognia patelni wraz ze startym serem i przyprawami. Wbić całe jajko, a następnie dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
3. Rurek cannelloni nie trzeba gotować przed pieczeniem. Należy wypełnić je farszem, a następnie ułożyć obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Makaron nie powinien tworzyć więcej niż dwóch warstw. Jeśli nie mieści się do naczynia można piec jednocześnie w dwóch naczyniach lub robić to partiami.
4. Przecier pomidorowy lub passatę należy rozcieńczyć w wodzie. Użyć do tego ok. 2 szklanek wody. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Można użyć passaty z dodatkiem ziół. Wówczas sosu nie trzeba doprawiać. Sosem zalać cannelloni tak, by przykrywał cały makaron. W przypadku pieczenia w dwóch naczyniach można przygotować więcej sosu, by w obu zakrywał makaron równomiernie. Następnie posypać cannelloni startym serem. Ser żółty można zastąpić tartą mozzarellą. Makaron można przykryć również sosem beszamelowym i dopiero na wierzchu posypać serem.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, a następnie piec w nim cannelloni przez ok. 45 minut.

NALEŚNIKI RUSKIE
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 1 szklanka wody
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 2 łyżki oleju + olej do smażenia
• sól
Farsz
• 500 g ziemniaków
• 250 g twarogu
• 1 cebula
• 4 łyżki oleju
• sól, pieprz
• Wykonanie:
• Do miski wsypać mąkę, dodać wodę, mleko, jajka, olej, sól i zmiksować na jednolite ciasto. Patelnię rozgrzać bardzo mocno i kolejno smażyć naleśniki, natłuszczając patelnię odrobiną oleju przed smażeniem każdego naleśnika.
• Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i usmażyć ją na rumiano.
• Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić, dodać do nich twaróg, podsmażoną cebulkę (razem z częścią oleju), doprawić solą i pieprzem, i potłuc.
Kolejno rozprowadzić ziemniaczany farsz po naleśnikowych plackach i zwijać naleśniki.
Przed podaniem podsmażyć naleśniki do zarumienienia.....farsz można wzbogacić podsmażoną kostką z boczku wędzonego lub np. posiekanym szczypiorkiem...

BARSZCZ UKRAIŃSKI – prawdziwy, ukraiński przepis

• 1 kg wieprzowiny
• 2 – 3 l wody
• 2 – 3 litry wody
• Olej rzepakowy
• 700 g poszatkowanych buraków
• 700 g ziemniaków
• 1/4 główki posiekanej białej kapusty
• 400 ml przecieru pomidorowego
• 3 łyżki cukru
• 3 łyżki octu
• 500 g białej fasoli (ugotowanej)
• 3 ząbki czosnku
• Sól
• Pieprz
Wykonanie:
• Wieczorem namaczamy białą fasolę i zostawiamy na 12h.
• Do garnka wlewamy wodę i wkładamy umytą wieprzowinę. Gotujemy na średnim ogniu 3 – 4 godziny.
• W tym czasie rozgrzewamy patelnie, wylewamy na nią 2 – 3 łyżki oleju i smażymy poszatkowane buraki. Smażymy do miękkości (około 20 minut).
• Do garnka z ugotowanym mięsem dodajemy: pokrojone ziemniaki, poszatkowaną kapustę, poszatkowaną marchewkę. Mieszamy i gotujemy wszystko przez 30 minut.
• Do usmażonych buraków (na patelnię) dolewamy przecier pomidorowy. Mieszamy i smażymy 5 – 10 minut. Do buraków z przecierem dolewamy ocet i dosypujemy cukier. Mieszamy i ponownie smażymy przez 3 – 5 minut.
• Do garnka z mięsem i wodą dodajemy fasolę. Gotujemy z mięsem, aż fasola będzie gotowa. Kiedy fasola jest już gotowa dodajemy usmażone buraki i gotujemy przez 2 – 3 minuty.
• Do ugotowanej zupy ścieramy czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy zupę z kleksem śmietany.
Odpowiedz
Pyszne farszynki z farszem

• ok. 1 kg ziemniaków
• 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
• 2 jajka
• 0,5 kg pieczarek
• 1 cebula
• Pół pęczka koperku
• 2 łyżki bułki tartej
• Pieprz
• Sól
Sos:
• Słodko-pikantny sos chili Tao Tao
Dodatkowo:
• Olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki posolić i dodać pieprz (do smaku). Do wystudzonych ziemniaków dodać jajka, mąkę i zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę mąki. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć. Następnie dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, pieprz, sól i ponownie podsmażyć. Pieczarki wraz z cebulą smażyć do momentu odparowania płynu. Gdy farsz wystygnie, dodać bułkę tartą oraz posiekany koperek i wymieszać. Z ciasta odrywać po kawałku, rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć farsz, zlepić w kulkę i ponownie delikatnie rozpłaszczyć. Farszynki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Farszynki podawać ze słodko-pikantnym sosem chili Tao Tao.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości