Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zalesiowy kącik kulinarny - reaktywacja
ZALESIOWE FLACZKI

Składniki:
• 1 kg flaków wołowych (pokrojonych)
• 0,5 kg mięsa wołowego mielonego
• 1 jajko
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• Kawałek selera
• Kawałek pora
• 2 ząbki czosnku
• 1 liść laurowy
• 2 ziela angielskie
• Sól
• Pieprz
• Papryka ostra
• Papryka słodka
• Majeranek
• Lubczyk suszony
• Natka pietruszki do posypania
Wykonanie:
Jarzyny umyć i obrałać, następnie pokroić marchewkę w plasterki, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce, pora drobno pokroić. Zalałać wodą i zagotować. W osobnym garnku obgotowa flaczki (przez około 3-5 min.). Flaczki odcedzić i dorzucić do gotującego się wywaru z warzyw. Gotować ok. 45 min. Zrobić pulpety z mięsa mielonego: do mięsa dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ząbek czosnku, jajko i wyrobić masę. Z masy uformować pulpety. Gdy flaczki są ugotowane (miękkie) wrzucać pulpety. Pod koniec gotowania dodaać drobno pokrojony czosnek oraz przyprawy (sól, pieprz, paprykę ostrą, paprykę słodką, majeranek, lubczyk). Flaczki można też zagęścić zasmażką lub śmietaną.
Odpowiedz
ZUPA FASOLOWA Z LANYMI KLUSKAMI

• 25 dag fasoli “Jaś”
• 2 marchewki
• 1 korzeń pietruszki
• 4 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• liść laurowy
• 3 ziarna ziela angielskiego
• sól
• majeranek
• 300 g wędzonego boczku [lub żeberek]
Składniki na lane kluseczki:
• 2 jajka
• 4 łyżki mąki
• szczypta soli
Wykonanie:

• Do wcześniej namoczonej przez całą noc fasolę dołożyć pociętą w plasterki marchewkę i pietruszkę, pokrojone ziemniaki, czosnek, ziele angielskie i mięso. Postawić na średni ogień.
• Pod koniec gotowania mniej więcej po godzinie, posolić, dodać czosnek i majeranek.
• Przygotować kluski lane. Do miseczki wbić jajka, wsypać mąkę i dodać szczyptę soli. Wymieszać dokładnie ciasto . Przez lejek wlewać tak przygotowane kluseczki. Zupę podać posypaną natką pietruszki

ZAPIEKANKA PASTERSKA
• 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka passaty pomidorowej
• sól, pieprz, bazylia, ostra papryka
• 2 łyżki oleju
• 1 kg ziemniaków
• 4 łyżki masła
• 100 g żółtego sera
• 80 ml śmietany 30%
• sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie:
• Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i podsmażyć, aż cebula zrobi się szklista. Następnie dodać na patelnię startą na tarce do jarzyn marchewkę i drobno posiekany czosnek, podsmażyć. Dodać na patelnię mielone mięso, doprawić solą, pieprzem, bazylią, ostrą papryką, wymieszać i podsmażyć przez ok. 8-10 min. Do podsmażonego mięsa wlać passatę pomidorową i podgrzewać mieszając przez 3-4 minuty.
• Ziemniaki ugotować do miękkości. Do ugotowanych ziemniaków dodać masło, starty na tarce o drobnych oczkach żółty ser, śmietanę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i potłuc tłuczkiem do ziemniaków na gładkie puree.
• Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na spód naczynia wyłożyć usmażone mięso mielone, na mięsie wyłożyć ziemniaczane puree.
Naczynie z zapiekanką wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra i dół) i piec 40 minut.
Odpowiedz
BŁYSKAWICZNE SEROWE KLUSECZKI KŁADZIONE
Potrzebujemy:
• 1 jajko
• Serek kanapkowy śmietankowy (25 dag)
• Pół szklanki mąki (u mnie szklanka = 250 ml)
• 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej (można użyć ziemniaczanej)
• 1 łyżeczka soli
• Bułka tarta
• Masło
Wykonanie:
Do miski dać serek kanapkowy, wbić jajko, wsypać mąkę, sól i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby dało się formować kluseczki.
Jeżeli jest za luźne należy dosypać mąki. Na osolony wrzątek kłaść kluseczki. Od momentu wypłynięcia na wierzch gotować około 3 minut (należy sprawdzać). Wyjąć łyżką cedzakową i podać polane zrumienioną na maśle bułką tartą.
Odpowiedz
Ogórkowa jako orientalny krem

Składniki

olej Kujawski z czosnkiem
ogórki kiszone
pietruszka
marchewka
seler
por
ziele angielskie
liść laurowy
czosnek
koperek siekany
mleko kokosowe
imbir
ostre papryczki

Przygotowanie

Z warzyw gotujemy bulion.
Posiekany czosnek, papryczki i imbir podsmażamy na oleju w garnku, dodajemy posiekane lub drobno starte ogórki kiszone, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy bulionem.
Po zagotowaniu miksujemy blenderem, dodajemy mleko kokosowe, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia.
Zupę posypujemy do smaku koperkiem.

Kociołek leśnego dziadka


Składniki

1,3 kg karczku
0,7 kg polędwicy wieprzowej
1,2 kg schabu
0,8 kg boczku surowego wędzonego
2 kg ziemniaków
1 kg marchwi
4 pietruszki
2 papryki
5 cebul
5 ząbków czosnku
1 kapusta
1l bulionu drobiowego
0,5l piwa typu lager
5 owoców jałowca
20 g papryki słodkiej w proszku
10 g rozmarynu
5 liści laurowych
10 g papryki ostrej w proszku
150 ml oleju kujawskiego
sól
pieprz

Przygotowanie

Mięso (poza boczkiem) kroimy w grubą kostkę, wlewamy połowę przygotowanego oleju. Doprawiamy ostrą papryką, łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Całość mieszamy a następnie odstawiamy na noc.
Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na talarki około 0,5 cm. Paprykę kroimy również w grubą kostkę. Ząbki czosnku obieramy, cebulę po obraniu kroimy w pióra. Boczek kroimy w grube plastry.
Kociołek smarujemy pozostałą częścią oleju, wykładamy liśćmi kapusty, na liście kładziemy boczek. Następnie wszystkie składniki dzielimy na dwie równe części. Połowę mięsa kładziemy na boczek, kolejno tę samą porcję ziemniaków, marchwi, papryki, cebuli i czosnku. Powtarzamy procedurę. Na koniec do bulionu wsypujemy wszystkie przyprawy, mieszamy i zalewamy kociołek. Wylewamy 0,5l piwa, zamykamy pozostałymi liśćmi kapusty.
Kociołek wstawiamy na 2,5 godziny do ogniska i leśne,pyszne danie gotowe....
Odpowiedz
Strogonow

Składniki

500 g wołowiny
300 g pieczarek
2 papryki czerwone
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 ogórek kiszony
1,5 łyżki ostrej musztardy
4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki
100 ml śmietanki 30%
1 łyżka mąki
500 ml bulionu
olej do smażenia


Przygotowanie


Wołowinę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, cebulę w kostkę. Paprykę pieczemy w piekarniku i zdejmujemy skórkę, kroimy w paski. Ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach.
Na oleju smażymy cebulę, pieczarki i czosnek, solimy i doprawiamy pieprzem. Po odparowaniu nadmiaru wody przekładamy do innego naczynia. Dolewamy łyżkę oleju i smażymy mięso, dodając paprykę słodką i ostrą.
Kiedy mięso się lekko zarumieni zalewamy je bulionem, dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy, musztardę i dusimy około godziny.
Po tym czasie dodajemy startego ogórka i papryki pokrojone w paski, dusimy kolejne pół godziny.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietankę z mąką dla zagęszczenia i złagodzenia sosu.
Odpowiedz
Korzenne ciasto dynioweLekkie i puszyste.W smaku przypomina bogaty w bakalie oraz aromaty piernik.... Rolleyes

Składniki
200 g puree z dyni (upieczona do miękkości i zmiksowana dynia)
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy korzennej
3/4 szklanki rodzynek i orzechów włoskich

Krem:
200 g serka śmietankowego, schłodzonego
2/3 szklanki śmietany 30 % lub 36%, schłodzonej
3 łyżki cukru

Wykon:

1. Tradycyjną, dużą, prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia (31x 22 cm)
2. Dynię, jajka, olej i cukier umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przesiane pozostałe suche składniki i połączyć w jednolitą masę.Wszystkie składniki umieścić w misce i ubić na najwyższych obrotach miksera, aż masa będzie gęsta, puszysta i stabilna. Na końcu delikatnie wmieszać orzechy i rodzynki.
3. Piec w temperaturze 180ºC przez 23- 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.
4. Ciasto pokroić na mniejsze kawałki i udekorować kremem.

Zupa z zielonych ogórków z klopsikami

Składniki
4 świeże ogórki
marchew
ziemniaki
300g mielonego
4 serki topione
koperek
sól, pieprz

Robimy wywar warzywny lub mięsny w międzyczasie obieramy ogórki i trzemy na tarce na dużych oczkach.
Mielone doprawiamy, dodajemy jajko ( gdy masa jest zbyt rzadka dodajemy bułkę tartą) i formujemy malutkie kuleczki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do gotowego wywaru dodajemy ziemniaki gotujemy ok 5 min, nastepnie dodajemy ogórki i gotujemy kolejne 5 min .
Ugotowaną marchew z wywaru trzemy do zupy na tarce.
Wrzucamy kuleczki mięsne i gotujemy aż zmienią kolor.
Na koniec wrzucamy serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Posypujemy koperkiem
Odpowiedz
Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Składniki
- 400 g mięsa wołowego (łopatka lub udziec)
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- pęczek natki pietruszki
- garść suszonych śliwek
- 4 suszone grzyby
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- około 350 ml bulionu wołowego
- olej rzepakowy do smażenia
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka cukru np.kokosowego (karmelowy smak cukru kokosowego świetne podkreśli smak gulaszu).
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- ziarna jałowca
- duża szczypta cząbru
- sól i pieprz

1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, szklimy na oleju rzepakowym i przekładamy do garnka. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na rumiano na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę. Pod koniec dodajemy posiekany ząbek czosnku i smażymy przez krótką chwilę, tak aby jedynie wydobyć jego aromat.
2. Mięso również przekładamy do garnka, zalewamy je bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, cukier kokosowy, suszone grzyby, jałowiec, obie papryki, cząber, całą gałązkę świeżego rozmarynu i związaną natkę pietruszki. Wszystko dusimy na malutkim ogniu przez około 1 godzinę.
3. Po tym czasie do gulaszu dodajemy suszone śliwki oraz sos sojowy i dusimy dalej do miękkości mięsa (przez kolejną godzinę). Po tym czasie wyjmujemy gałązkę rozmarynu oraz natkę pietruszki i doprawiamy gulasz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Odpowiedz
Pasztet zza płota

Składniki:
30 dag wątróbki drobiowej lub wieprzowej
30 dag karkówki
30 dag wołowiny
1 cebula
5 jaj
kostka masła
80 ml likieru wiśniowego
zioła prowansalskie
sól, pieprz.

Wykonanie:
Cebulkę podsmażyć z wątróbką (nie dodawać soli). Pozostałe mięso pokroić i też podsmażyć. Wszystko zmielić trzykrotnie. Do masy dodać jajka, sklarowane masło i likier, przyprawić i bardzo dokładnie wymieszać.

Prostokątną formę wysmarować masłem i obsypać ziołami prowansalskimi lub bułka tartą. Mięso przełożyć do formy. Piec półtorej godziny w temperaturze 180 st. C.

Zupa krem z buraków czerwonych

Składniki na 3-4 porcje:

200 g kości wołowych oraz drobiowych,
5 średniej wielkości buraków,
3 średnie marchewki,
2 pietruszki,
mały seler i por,
2 ziemniaki,
kwas buraczany,
3 litry wody.

Sposób przygotowania:

Na kościach ugotować wywar (gotować na wolnym ogniu co najmniej 50 minut), odszumować. Następnie w wywarze ugotować całe niekrojone warzywa (na małym ogniu), co najmniej 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. Osobno ugotować obrane ziemniaki. Kości wyjąć. Warzywa rozdrobnić blenderem. Zagęścić zmiksowanymi ziemniakami, doprawić solą i pieprzem, do smaku i koloru kwasem buraczanym. Podawać z grzankami, posypaną zielonym koperkiem.
Odpowiedz
Zupa krem szpinakowa

Składniki na 3-4 porcje:
200 g kości wołowych i drobiowych,
1 kg świeżego szpinaku (ewentualnie może być mrożony, ale w liściach, nierozdrobniony),
3 średnie marchewki,
2 pietruszki,
1 mały seler (proporcjonalnie do pietruszki),
1 średni por,
2 ziemniaki,
pół kostki masła,
śmietana do zupy,
3 litry wody,
sól, pieprz,
ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:
Na kościach ugotować wywar (tak samo jak do zupy krem z buraków), odszumować. W wywarze ugotować całe, niepokrojone warzywa oprócz ziemniaków (gotować na małym ogniu, co najmniej 40 minut do miękkości). Ziemniaki obrane ugotować osobno. Szpinak przesmażyć na maśle na patelni, aż trochę odparuje sok, dodać do zupy i zagotować. Kości wyjąć. Zupę rozdrobnić blenderem, zagęścić zmiksowanymi ziemniakami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i drobno posiekanym czosnkiem. Wykładając do bulionówek dodać do każdej łyżeczkę śmietany. Podawać z grzankami z masełkiem czosnkowym.
Odpowiedz
PIKANTNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA -gratulacje dla Julity...


600 g płatów śledziowych (marynowanych w occie lub solonych – solone wypłukać)
1 cebula
3 łyżki oleju z ryżu o smaku chili SoRiso
2 łyżeczki musztardy Dijon
1/2 pęczka szczypiorku
świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Śledzie odcedzić z zalewy, pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do miski.
Szczypiorek drobno posiekać.
Cebulę obrać i również pokroić w drobną kostkę.
Szczypiorek i cebulę przełożyć do miski ze śledziami, dodać musztardę, olej z ryżu o smaku chili SoRiso, doprawić świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Miseczkę z sałatką przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na min. 2 h żeby sałatka nabrała smaku.
Po tym czasie można już podawać .

Najprostsza SAŁATKA ŚLEDZIOWA
Ta sałatka świetnie sprawdza się na imprezach, jest szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna.

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki konserwowe
1 cebula
3 papryki konserwowe
3 śledzie po wiejsku
3 łyżki majonezu lub jogurtu
sól
pieprz

Wszystkie składniki poszatkować w małe kwadraciki, wrzucić do miski, zamieszać, odstawić na jakiś czas i gotowe....

BOCZEK ZE SŁOIKA ...."na zagrychę"...

Składniki:

60 dag surowego boczku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1 łyżka soli do przetworów
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku

Wykonanie:


Boczek pokroić na mniejsze kawałki. Natrzeć je wszystkimi przyprawami i odstawić na całą noc do lodówki. Następnie włożyć wszystko do słoika i pasteryzować ok. 3 godz. na wolnym ogniu.Prawda że proste....
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości